Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. What is the downgrade movement of mass along no definite surface called?
a) Flowage
b) Sliding
c) Subsidence
d) Earthquake

View Answer

Answer: a [Reason:] By flowage is understood a downgrade movement of mass along no definite surface of failure. Mass involved in this type of failure is primarily unconsolidated or loosely packed or rendered so by natural processes.

2. In which type of flowage, failure is not easily perceptible?
a) Rapid failure
b) Quick failure
c) Slow failure
d) Moderate failure

View Answer

Answer: c [Reason:] Flowage is further distinguished into slow and rapid flowage. In the slow flowage, failure is not easily perceptible. The ground may be moving downslope at such low rates as few centimeters a year or even less.

3. In which type of flowage, failure is easily visible?
a) Rapid failure
b) Quick failure
c) Slow failure
d) Moderate failure

View Answer

Answer: a [Reason:] In rapid flowage, however, the movement of failing mass may be easily visible and the mass may travel a few metres or more a day. The conditions causing flowage in the two classes may be closely related or entirely different.

4. What is a type of mass failure in which a superficial mass fails by moving as a whole along a definite surface of failure called?
a) Flowage
b) Sliding
c) Subsidence
d) Earthquake

View Answer

Answer: b [Reason:] A true landslide is a type of mass failure in which a superficial mass fails by moving as a whole along a definite surface of failure. The surface of failure may be planar or semi-circular in outline.

5. What is the characteristic of the mass above and below a landslide respectively?
a) Both stable
b) Both unstable
c) Unstable and stable
d) Stable and unstable

View Answer

Answer: c [Reason:] It is often characteristic of a landslide that the mass above the failure surface is unstable whereas the material lying below this surface is generally stable.

6. What type of landslide may undergo landslide?
a) Rock fragments
b) Loose soil
c) Whole blocks
d) Any type of mass

View Answer

Answer: d [Reason:] Sliding may involve material of any composition, shape and of varying degree of consolidation: Loose soil, rock fragments and whole blocks or slabs of rock.

7. What is the character of surface of shear in hard, brittle and coherent mass?
a) Curved
b) Planar
c) Circular
d) Undulated

View Answer

Answer: b [Reason:] When the mass involved is hard, brittle and coherent, such as massive igneous, sedimentary and metamorphic rocks, shear surfaces are broadly planar in character.

8. What is the character of the surface of shear in loose, inherently weak rocks?
a) Curved
b) Planar
c) Circular
d) Undulated

View Answer

Answer: a [Reason:] In unconsolidated deposits, loose, inherently weak rock masses and weathered top surface, sliding commonly takes place along curved shear surfaces.

9. Type of landslide where surface of failure is planar is
a) Translational
b) Rotational
c) Rock toppling
d) Longitudinal

View Answer

Answer: a [Reason:] The surface of failure is generally planar in character, speed of failure is quite rapid and the nature of mass involved in failing may be rock mass, rock slabs, debris and soil cover or even a mixture of all of them.

10. What is the characteristic sloping surface in rotational slides?
a) Curved
b) Planar
c) Circular
d) Undulated

View Answer

Answer: a [Reason:] In rotational slides, the failing surface is generally curved in character and the speed of failure is also quite rapid. Because of the nature of the failing surface, the movement of the mass takes the form of a sort of rotation, rather than translation.

11. Type in which falls are involved rather than sliding is
a) Translational sliding
b) Rotational sliding
c) Rock toppling and falls
d) Subsidence

View Answer

Answer: c [Reason:] Rock toppling and falls are grouped along with slides although there may be little or no sliding involved in their failure.

12. Sinking or settling of the ground in almost vertical direction naturally is called
a) Flowage
b) Sliding
c) Avalanche
d) Subsidence

View Answer

Answer: d [Reason:] Subsidence is defined as sinking or settling of the ground in almost vertically downward direction which may occur because of removal of natural support from the underground or due to compaction of the weaker rocks under the load from overlying mass.

13. What movements is observed in all cases of subsidence?
a) Horizontal
b) Shearing
c) Vertical
d) Inclined movement

View Answer

Answer: c [Reason:] The net result in each case is that the surface material is natural ground or artificial fill- suffers a sinking downward movement.

14. In which type of slide, weather conditions play a very important role?
a) Translational sliding
b) Rotational sliding
c) Rock toppling and falls
d) Subsidence

View Answer

Answer: c [Reason:] In rock toppling and falls, the weather conditions play a very important role compared to other types of sliding. The precipitation, frost action lead to changes in the rocks and lead to rock toppling and falling.

15. Translational sliding is quite common in slopes made up of
a) Rocks
b) Cohesive soils
c) Rocks and non-cohesive soils
d) Rocks and cohesive soils

View Answer

Answer: d [Reason:] In translational slides, the sliding is quite rapid and the nature of mass involved in failing may be a rock, rock slabs, debris etc. These slides are quite frequent on slopes made up of rocks and cohesive soils.

Set 2

1. A depression or hollow of considerable area extent surrounded on side by two or more elevated tracts is called
a) Valley
b) Mountain
c) Pit
d) Crest

View Answer

Answer: a [Reason:] A valley, in the geomorphic sense, is a depression or hollow of considerable area extent surrounded on side by two or more elevated tracts. Valleys may be the result of age-long erosion along the medial parts of elevated tracts, or, these might have been produced from a gradual or abrupt subsidence.

2. The type of valley most common on Earth is
a) Rain valleys
b) Erosional valleys
c) Wind valleys
d) Tectonic valleys

View Answer

Answer: b [Reason:] The erosional valleys are the most common types of the valleys on the Earth. Erosional valleys may be the result of the stream erosion and the glacial erosion. They are accordingly named as River valleys and Glacial valleys.

3. The river valleys are typically of which shaped sections?
a) C-shaped
b) D-shaped
c) V-shaped
d) O-shaped

View Answer

Answer: c [Reason:] A river valley is the result of down-cutting and bank erosion by the river. Since most of the river erosion processes are concentrated along the bottom of a river channel, especially in the mountainous regions, the resulting river valley has a typical V-shaped cross-section.

4. What is the weathering of the exposed walls by physical and chemical processes followed by slippage of weathered products into river below under the action of gravity called?
a) Mass slipping
b) Mass wasting
c) Rocks wasting
d) Debris wasting

View Answer

Answer: b [Reason:] Weathering of the exposed walls by physical and chemical processes followed by slippage of weathered products into river below under the action of gravity and rainwash, the process is called mass wasting.

5. The modification of valley walls by undercutting, weathering and erosion is called
a) Incision
b) Deposition
c) Denudation
d) Enudation

View Answer

Answer: c [Reason:] Incision is the down-cutting along the base of the channel by the river itself and denudation is the modification of valley walls by undercutting, weathering and erosion.

6. The type of valley formed when incision is major process and denudation is almost absent is
a) Saw cut valleys
b) V-shaped valleys
c) Flat-floored valleys
d) Glacial valleys

View Answer

Answer: a [Reason:] Saw cut valleys arise when incision is the major process and denudation is either absent or negligible. A very narrow, almost vertical-walled valley is produced.

7. Deep saw cut valleys with slightly opened up tops indicating some denudation are specially referred as
a) Canyons
b) Canons
c) Gorges
d) Gorgeous

View Answer

Answer: c [Reason:] Exceptionally deep saw cut valleys with slightly opened up tops indicating some denudation are specially referred as Gorges. These are quite common and impressive features of the major Himalayas Rivers in their mountainous tracts.

8. Types of gorges where the strata involved in down cutting is essentially horizontal or nearly so are called
a) Canyon
b) Gorgeian
c) Flicklops
d) Lockiles

View Answer

Answer: a [Reason:] Canyons are those types of gorges where the strata involved in down cutting is essentially horizontal or nearly so. The Grand Canyon of Colorado is a well-known example.

9. The valleys which are V-shaped are always symmetrical. State true or false.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The V-shaped valleys may be said to have established a broad equilibrium between the down cutting, slope-denudation and their load carrying capacity. The valleys may or may not be symmetrical in their transverse profile depending upon the type of rocks on the slopes.

10. The type of valley formed when the incision and denudation are approximately equal
a) Saw cut valleys
b) V-shaped valleys
c) Flat-floored valleys
d) Glacial valleys

View Answer

Answer: b [Reason:] In the formation of V-shaped valleys, the incision and denudation are approximately equal. In such cases, the valley profile assumes a typical V-shape.

11. Valleys in which the incision becomes negligible and denudation of slopes is major process are
a) Saw cut valleys
b) V-shaped valleys
c) Flat-floored valleys
d) Glacial valleys

View Answer

Answer: c [Reason:] When the incision becomes negligible and denudation of slopes is the major process, the result is a flat-floored valley. It is the common profile of a valley in the lower reaches of a river.

12. Depending upon the extent of incision and denudation occurred during the formation of a valley, how many broad classes of valleys are present?
a) 2
b) 4
c) 3
d) 5

View Answer

Answer: c [Reason:] The nature of valley profile at any section in the course of a river depends on the ratio Incision : Denudation operating in that section. Three broad cases may be considered. Saw cut valleys; V-shaped valleys and flat-floored valleys.

Set 3

1. The rock mass which is capable of yielding the contained water economically
a) Aquifer
b) Aquiclude
c) Aquifuge
d) Aquitard

View Answer

Answer: a [Reason:] Aquifer is defined as a rock mass, layer or formation which is saturated with groundwater and which virtue of its properties is capable of yielding the contained water at economical costs when tapped.

2. Which among the following is not an example of good aquifer?
a) Granite
b) Gravels
c) Limestones
d) Sandstones

View Answer

Answer: a [Reason:] Gravels, limestones and sandstones generally form good aquifers when occurring in suitable geological conditions and geographic situations.

3. The formation which may be porous enough to hold enough quantity of water is
a) Aquifer
b) Aquiclude
c) Aquifuge
d) Aquitard

View Answer

Answer: b [Reason:] A rock body or formation which may be porous enough to hold enough quantity of water which by virtue of its other properties does not allow an easy and quick flow through it, is called an aquiclude.

4. Example for best aquiclude is
a) Granites
b) Gravels
c) Compacted clay
d) Sandstone

View Answer

Answer: c [Reason:] Aquiclude is to be treated as a practically impermeable rock mass. Compacted clay formation are the best examples of aquicludes.

5. Which rock formation is absolutely impermeable?
a) Aquifer
b) Aquiclude
c) Aquifuge
d) Aquitard

View Answer

Answer: c [Reason:] Aquifuge is an absolutely impermeable rock formation through which there is no possibility of storage or movement of water.

6. Granite and quartzite are examples of
a) Aquifer
b) Aquiclude
c) Aquifuge
d) Aquitard

View Answer

Answer: c [Reason:] Aquifuge is almost free from pores and other interstices. Examples are compact interlocking granites and quartzites.

7. Which is the rock mass where partial perviousness is caused because of profuse jointing or cracks?
a) Aquifer
b) Aquiclude
c) Aquifuge
d) Aquitard

View Answer

Answer: d [Reason:] Aquitard is less common term used sometimes for an aquifuge or aquiclude that has become locally leaky due to development of partial perviousness caused because of profuse jointing or cracks.

8. State true or false. All rocks are suitable for holding groundwater.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] All rocks are neither capable nor suitable for holding and transmitting groundwater. The terms like aquifer, aquiclude, aquifuge need to be understood well for studying the concept of groundwater.

Set 4

1. The gently sloping land part that remains partly submerged under seawater is
a) Continental shelf
b) Continental bench
c) Beach
d) Continental slope

View Answer

Answer: a [Reason:] Continental shelf is the gently sloping land part that remains partly submerged under seawater. It may be only a narrow strip or quite an extensive area stretching for hundreds of kilometres.

2. The slope starting from the farthest end of the continental shelf and continuing up to sea floor is
a) Continental belt
b) Continental bench
c) Beach
d) Continental slope

View Answer

Answer: d [Reason:] Continental slope is the slope starting from the farthest end of the continental shelf and continuing up to sea floor. It may be gentle or very steep in gradient varying between 1 in 4 to 1 in 6.

3. The type of waves which are characteristic of deeper portions of the sea
a) Oscillatory waves
b) Translatory waves
c) Littoral waves
d) Lateral waves

View Answer

Answer: a [Reason:] Oscillatory waves are characteristic of deeper portions of the sea. In such waves, each particle moves in a circular orbit.

4. The type of waves which are characteristic of shallower portions of the sea
a) Oscillatory waves
b) Translatory waves
c) Littoral waves
d) Lateral waves

View Answer

Answer: b [Reason:] Translatory waves are typically of shallower depths in the sea and abound along the seashore. They are commonly produced after the oscillatory waves break and rush forward.

5. Bodies of seawater of considerable volume moving along and parallel to the shore are called
a) Oscillatory waves
b) Translatory waves
c) Littoral currents
d) Lateral currents

View Answer

Answer: c [Reason:] Littoral currents are the bodies of seawater of considerable volume moving along and parallel to the shore.

6. The bodies of seawater moving backwards to sea after having reached and struck the seashore are called
a) Oscillatory waves
b) Translatory waves
c) Littoral currents
d) Rip currents

View Answer

Answer: d [Reason:] Rip currents are bodies of seawater moving backwards to sea after having reached and struck the seashore. They often move below the surface of the sea and reach varying distance up to the middle to the sea.

7. Charles Darwin classified coral reefs into how many classes?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: b [Reason:] Charles Darwin, who was the first to study and classify the reef deposits recognized following three types: fringing reefs, barrier reefs and atolls.

8. Peculiar type of ridge-like marine deposits that have been formed due to accumulation of dead parts of certain of sea-organisms are called
a) Limestone
b) Coral reefs
c) Pearl
d) Gorges

View Answer

Answer: b [Reason:] Coral reefs are peculiar types of ridge-like marine deposits that have been formed due to accumulation of dead parts of certain of sea-organisms.

9. The type of reefs that occur from a distance of shore and have flat-topped ridges
a) Fringing reefs
b) Barrier reefs
c) Atolls
d) Deposited reefs

View Answer

Answer: b [Reason:] The barrier reefs are most common type of reefs and occur at a distance from the shore or the island running in the form of parallel, flat-topped ridges.

10. Type of reef with an annular, circular or semi-circular coral reef surrounding a lagoon is called
a) Fringing reefs
b) Barrier reefs
c) Atolls
d) Deposited reefs

View Answer

Answer: c [Reason:] An atoll is essentially an annular, circular or semi-circular coral reef surrounding a central body of water that is as usual called a lagoon. In a typical atoll, the ring made of coral deposits may be continuous or discontinuous, more often broken at places.

Set 5

1. What is the chemical composition of Baryte?
a) BaSO4
b) CaSO4
c) BaCO3
d) CaCO3

View Answer

Answer: a [Reason:] Baryte is found in massive and crystalline structures or forms and their basic chemical composition is barium sulphate (BaSO4).

2. What is the use of corundum?
a) Used as an abrasive
b) Used as precious gemstones
c) Used as Construction materials
d) Used as abrasive and precious gemstones

View Answer

Answer: d [Reason:] Corundum is used as both abrasive and also as precious gemstones. The former is due its high hardness of about 9 and the latter is due its appearance, and the names of some common semi-precious gemstones are ruby, emerald, sapphire etc.

3. The semi-precious gemstone not belonging to corundum is
a) Ruby
b) Sapphire
c) Diamond
d) Oriental emerald

View Answer

Answer: c [Reason:] Some common forms of corundum used as precious or semi-precious gemstones are ruby, sapphire, oriental emerald and oriental topaz. Diamond is a completely different mineral and is not considered to be a form of corundum.

4. Pick the correct statement about talc.
a) It has very high hardness
b) It is not used in the manufacture of talcum powders
c) It is has lowest hardness
d) It is found in igneous rocks

View Answer

Answer: c [Reason:] Talc mineral which is basically made of magnesium has the lowest hardness among the minerals which is equal to 1.

5. The ferro-magnesium mineral which occurs in ultra-basic igneous rocks is
a) Magnesite
b) Olivine
c) Baryte
d) Corundum

View Answer

Answer: b [Reason:] Olivine is a type of ferro-magnesium mineral which is found in the ultra-basic igneous rocks. Magnesite is also found in the ultra-basic igneous rocks but do not belong to the ferro-magnesium group.

6. What is the diaphaneity of pure gypsum?
a) Opaque
b) Transparent
c) Translucent
d) Opaque or transparent

View Answer

Answer: c [Reason:] Gypsum is found usually in translucent and sometimes in opaque forms. In its pure form it is found in translucent form.

7. Pick the wrong statement about talc.
a) It is a very soft mineral
b) It is used in talcum powders
c) It is usually white or green in colour
d) It is also used as precious gemstones

View Answer

Answer: d [Reason:] Talc has hardness number of about 1, used in talcum powders and is usually found in white or green colour. But it is not considered as a precious gemstone.

8. Augite mainly consists of
a) Fe
b) Fe and Mn
c) Fe and Ca
d) Fe and Mg

View Answer

Answer: d [Reason:] Augite is a ferro-magnesium mineral and hence its basic and main composition is Fe and Mg. It is usually found in black colour.

9. What is the form or structure of asbestose?
a) Massive
b) Flaky
c) Tabular
d) Globular

View Answer

Answer: b [Reason:] Asbestose is always found in the flaky or sometimes rarely in columnar form. Else it is not found in any other form or structure.

10. What is the colour and streak of olivine respectively?
a) White and green
b) Olive green and white
c) Yellow and green
d) Green and no streak

View Answer

Answer: b [Reason:] The olivine mineral is found in olive green colour and hence its name. The streak given by olivine is white.

11. What is the streak given by garnet?
a) White
b) Black
c) Grey
d) No colour

View Answer

Answer: d [Reason:] Garnet is one of the very few ferro-magnetic minerals which do not give any streak. They are usually dark grey in colour.

12. What is the form or structure of corundum?
a) Tabular, flaky
b) Schistose, columnar
c) Hexagonal, columnar
d) Globular, tabular

View Answer

Answer: c [Reason:] The corundum is always found in the hexagonal, columnar crystals. The columnar crystals are of appreciable size of about 8 to 10 mm and are not uncommon.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }