Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of the following is not a measuring, marking or layout tools?
a) Caliper
b) Trisquare
c) T-bevel
d) Compass Saw

View Answer

Answer: d [Reason:] A caliper, a trisquare and a T-bevel are few of the tools used for measuring, marking and layout tools used by a pattern maker for making pattern. A compass saw is not a part of it.

2. Which of the following tool is not used for clamping purpose?
a) C-clamp
b) Trammels
c) Bar clamp
d) Hand Vice

View Answer

Answer: b [Reason:] A trammel is a measuring, marking and layout tool. While C-clamp, bar clamp, and hand vice are tools which are used for clamping process.

3. Which of the following is not a sawing tool?
a) Coping saw
b) Pinch dog
c) Panel saw
d) Bow saw

View Answer

Answer: b [Reason:] Pinch dog is one of the tools used for clamping processes. While, coping saw, panel saw and bow saw are the different types of sawing tools.

4. Gimlet is which of the following tool?
a) Clamping tools
b) Drilling tool
c) Sawing tool
d) Wood planing tool

View Answer

Answer: b [Reason:] Gimlet is one of the drilling and boring tools. Gimlet is used for making patterns, but is not counted under clamping, sawing or wood planing tool.

5. Which of the following is not a drilling or boring tool?
a) Brace
b) Counter sink bit
c) Auger bit
d) Hand vice

View Answer

Answer: d [Reason:] Hand vice is one of the tools used for clamping processes. While, brace, counter sink bit and ager bit are counted among drilling tools or boring tools.

6. Which of the following is not a wood planing tool?
a) Block plane
b) Scrub plane
c) Spokeshave
d) Centre bit

View Answer

Answer: d [Reason:] Centre bit is counted among drilling and boring tool, whereas, bock plane, scrub plane and spokeshave are different types of wood planing tools.

7. A mallet comes under which type of tool?
a) Drilling tool
b) Clamping tool
c) Other pattern maker’s tool
d) Sawing tool

View Answer

Answer: c [Reason:] A mallet comes under other pattern maker’s tool, as this tool cannot be used for drilling, clamping or sawing or any other classified purpose.

8. Which of the following pattern making machine works on two pulleys?
a) Circular saw
b) Band saw
c) Wood turning lathe
d) Jig saw

View Answer

Answer: b [Reason:] A band saw utilises an endless metal saw band which has movement of two pulleys located one above the other in a vertical plane.

9. Which of the following pattern making machine makes wooden board?
a) Jointer
b) Drill press
c) Mortiser
d) Scroll saw

View Answer

Answer: a [Reason:] A jointer or hand planer has its use in producing wooden boards and planks. Basically, a plane of uniform thickness.

10. Disc Sander is an abrasive type of machine.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Abrasive type of machines has three types, belt sander, spindle sander and disc sander. Hence, disc sander is a type of abrasive type of machine.

Set 2

1. For the functioning of gating system, which of the following factors need not be controlled?
a) Type of sprue
b) Size of runner
c) Temperature of molten metal
d) Type of riser

View Answer

Answer: d [Reason:] For the most proper functioning of the gating system, all the above factors should be taken into considerations, but not the type of riser.

2. Sprues up to what diameters are round in section?
a) 10mm
b) 20mm
c) 30mm
d) 40mm

View Answer

Answer: b [Reason:] Sprues up to a diameter of 20mm cross section are round in shape. Sprues required with a larger cross section are known to be rectangular in shape.

3. What prevents the liquid metal from entering the gate?
a) Gate basin
b) Sprue
c) Runner
d) Riser

View Answer

Answer: a [Reason:] A gate basin plays a very vital role in stopping the liquid metal flow. A gate basin does not allow the turbulently flowing liquid metal to enter the gate.

4. When would dross and slag tend to float on the metal surface?
a) When pouring basins are doubled
b) When pouring basins are made large
c) When pouring basins are made small
d) When pouring basins are removed

View Answer

Answer: b [Reason:] The metal could be stopped from entering the sprue, and would cause the dross and slag to float on the metal surface, when the pouring basins are made large.

5. Which of the following helps connecting runner and the mold cavity?
a) Sprue
b) Riser
c) Gate
d) Pouring cup

View Answer

Answer: c [Reason:] One or more than one gates can be employed in the apparatus, as these gates are the links connecting the runner and the mold cavity.

6. Which of the following is not a type of a gate?
a) Top gate
b) Bottom gate
c) Parting gate
d) Middle gate

View Answer

Answer: d [Reason:] Among the given types, middle gate is not a type of gate. Gates are classified into top, bottom and side gate only.

7. Which of the following gate is also called as ‘drop gate’?
a) Top gate
b) Bottom gate
c) Parting gate
d) Middle gate

View Answer

Answer: a [Reason:] Top gate is also known by the name of drop gate. This is because, the molten metal simply gets dropped down through this gate on the sand beneath.

8. Which of the following gates is used for making stove plate castings?
a) Edge gate
b) Wedge gate
c) Ring gate
d) Finger gate

View Answer

Answer: b [Reason:] Among the following, edge gate, ring gate and finger gate, are not used for the making of stove plate castings. A wedge gate is used when a stove plate casting has to be made.

9. Which of the following gates is not favourble for non ferrous castings?
a) Top gate
b) Bottom gate
c) Parting gate
d) Middle gate

View Answer

Answer: a [Reason:] When a non ferrous casting is made to drop from the top gate, there is a tendency of it to form dross. Hence, top gates are not favourable for non ferrous castings.

10. Ring gates retain slag.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Ring gates hinder the fall of liquid with a core. These ring gates are observed to retain slag.

Set 3

1. High moisture causes what in molding sands?
a) Increase in permeability
b) Decrease in permeability
c) Increase in hardness
d) Increase in strength

View Answer

Answer: b [Reason:] Permeability is basically the magnitude of pores present in the sands and its capacity of moisture it can hold. High moisture content causes a decrease in permeability of the sand and hence causes other problems in it.

2. The pressure of which gas gives the reading of water content on the pressure gauge?
a) Methane
b) Acetone
c) Acetylene
d) Carbon dioxide

View Answer

Answer: c [Reason:] Methane, carbon dioxide and acetone are not very useful when it comes to take readings on pressure gauge. Acetylene gas helps in getting a direct reading on the pressure gauge of the water content.

3. Calcium carbide reacts with moisture to give out which gas?
a) Acetylene gas
b) Methane
c) Carbon dioxide
d) Carbon monoxide

View Answer

Answer: a [Reason:] According to the chemical reaction, Calcium carbide when reacts with moisture, that is water, it is observed to give out calcium hydroxide and acetylene gas.

4. In moisture content test, what amount of prepared sand is placed on the pan?
a) 10-40 grams
b) 20-50 grams
c) 30-60 grams
d) 40-70 grams

View Answer

Answer: b [Reason:] When the tests for composition present in the pan are taken, sands are a very important factor in it. In moisture content test, approximately 20 grams to 50 grams of prepared sand is taken in the pan.

5. In moisture content test, how is the prepared sand heated?
a) Flame heating
b) Ultraviolet heating
c) Infrared heating
d) Conduction heating

View Answer

Answer: c [Reason:] In moisture content test, the prepared sand is taken in a pan, about 20 to 50 grams, and then heated using infrared heating.

6. In moisture content test, for how long should the sand in infrared heating bulb be heated?
a) 1 – 2 minutes
b) 2 – 3 minutes
c) 3 – 4 minutes
d) 4 – 5 minutes

View Answer

Answer: b [Reason:] The moisture content tests are highly performed in a heating bulb. About 20 to 50 grams of the prepared sand is heated using infrared heating for 2 to 3 minutes in the infrared heating bulb.

7. In clay content determination of molding sand, which is the base solution used?
a) KOH
b) NaOH
c) Mg(OH)2
d) Ca(OH)2

View Answer

Answer: b [Reason:] For knowing the exact details of the compositions present in the sand, various tests have to be performed. In clay content determination of the molding sand, 3% sodium hydroxide (NaOH) is used.

8. How much distilled water is added to 3% NaOH solution in clay content determination of molding sand?
a) 450 cc
b) 475 cc
c) 500 cc
d) 550 cc

View Answer

Answer: b [Reason:] A strong base is used in the clay content determination, like sodium hydroxide. 475 cc of distilled water is added to 3% NaOH solution on determination of clay content of molding sands.

9. Grain distribution is not determined by Grain fineness test.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] For knowing the exact details of the compositions present in the sand, various tests have to be performed, one of them is grain fitness test. Grain fineness test determines the grain size, grain distribution and grain fineness.

10. Permeability of molding sand does not depend on which of the following factors?
a) Grain distribution
b) Degree of ramming
c) Binder contents
d) Amount of wax present

View Answer

Answer: d [Reason:] Permeability of molding sand allows the hot gases and steams to escape out. This property does not depend on amount of wax present.

Set 4

1. On increasing the binder content, what in the moulding sand gets reduced?
a) Hardenability
b) Strength
c) Permeability
d) Brittleness

View Answer

Answer: c [Reason:] On increasing the binder content, the hardenability does not get affected. The strength and the brittleness to do not change, but on addition of too much of binder in the moulding sand, the permeability of the moulding sand gets reduced.

2. Which of the following is a bentonite?
a) Kaolinite
b) Sodium Montmorillonite
c) Illite
d) Limonite

View Answer

Answer: b [Reason:] Bentonite sands are one of the most useful additive in casting sands, as it helps in enhancing its properties. Bentonite is classified into 2 types, namely, Sodium montmorillonite and Calcium montmorillonite.

3. Which of the following is not a clay binder?
a) Limonite
b) Illite
c) Limonite
d) Carsil

View Answer

Answer: d [Reason:] Carsil is a type of patented binder. Carsil is known to be a product of foseco and is therefore called as foseco-product, while the other three types mentioned above are all different types of clay binders.

4. Clays are what type of binders?
a) Organic
b) Patented
c) Inorganic
d) Other binders

View Answer

Answer: c [Reason:] Clay binders come under the category of inorganic binders. Clay binders are basically known to provide the casts with some good amount of binding properties and optimum moisture contents.

5. At what temperature does the clay dead burning take place?
a) 400°C – 500°C
b) 500°C – 600°C
c) 600°C – 700°C
d) 700°C – 800°C

View Answer

Answer: b [Reason:] Clay dead burning is a process that needs to be taken place at a comparatively higher temperature. The temperature at which the clay dead burning takes place is somewhere in between 500°C and 600°C.

6. What is the breadth size range of a clay particle?
a) 0.01-1 micrometres
b) 0.02-2 micrometres
c) 0.03-3 micrometres
d) 0.04-4 micrometres

View Answer

Answer: a [Reason:] The particles of clay are very small and need high precision microscopes to determine its size. Clay particles in their breadth have a particle size range in between of 0.01 micrometres to 1 micrometres.

7. Which of the following clay binders are most commonly used?
a) Bentonite
b) Illite
c) Limonite
d) Kaolinite

View Answer

Answer: a [Reason:] Bentonite is the most commonly used clay binder because of its ability to produce strong bonds inside the moulding sands. Bentonite is classified into 2 types, namely, Sodium montmorillonite and Calcium montmorillonite.

8. What is the percentage composition of quartz in Western bentonite?
a) 5%
b) 10%
c) 15%
d) 20%

View Answer

Answer: b [Reason:] Bentonite is classified into 2 types, namely, Sodium montmorillonite and Calcium montmorillonite. Western bentonite also called as Sodium montmorillonite is known to have a percentage composition 10% of quartz.

9. What is the percentage composition of quartz in Southern bentonite?
a) 5%
b) 10%
c) 15%
d) 20%

View Answer

Answer: c [Reason:] Bentonite is classified into 2 types, namely, Sodium montmorillonite and Calcium montmorillonite. Southern bentonite also called as Calcium montmorillonite is known to have a percentage composition 15% of quartz.

10. What is the softening point of western montmorillonite?
a) 800°F – 1150°F
b) 1200°F – 1650°F
c) 1750°F – 2100°F
d) 2100°F – 2450°F

View Answer

Answer: d [Reason:] Bentonite is classified into 2 types, namely, Sodium montmorillonite and Calcium montmorillonite. Western bentonite also called as Sodium montmorillonite is known to have its softening point in the range of 2100°F – 2450°F.

11. What is the softening point of western montmorillonite?
a) Above 1800°F
b) Above 2000°F
c) Above 2200°F
d) Above 2400°F

View Answer

Answer: a [Reason:] Bentonite is classified into 2 types, namely, Sodium montmorillonite and Calcium montmorillonite. Southern bentonite also called as Calcium montmorillonite is known to have its softening point above 1800°F

12. Illite has a softening point of about 4500°F.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Illite is a decomposition product due to weathering, and is found in natural moulding sands. It has its softening temperature at about 2500°F.

Set 5

1. What does LEV stand for?
a) Local Exhaust Ventilation
b) Limited Entry Ventilation
c) Local Entry Ventilation
d) Limited Exhaust ventilation

View Answer

Answer: a [Reason:] The LEV stands for Local Exhaust Ventilation system. This system has a ventilation place in a downward direction with a turn table to help manipulate the castings.

2. Which of the following would not be counted among foundry dust?
a) Bentonite
b) Silica
c) Iron
d) Sea coal

View Answer

Answer: c [Reason:] Among the following, bentonite, silica and sea coal are the materials from which a considerable amount of dust is found to remain in the foundries. Iron is not a part of it.

3. What will happen if continuously fine sands are removed from the molding mixture?
a) Brittleness
b) Poor finish
c) Less elasticity
d) More ductility

View Answer

Answer: b [Reason:] For controlling the sand, if the fine sand which is added in the molding sand is removed continuously, it may cause the casting to be formed with a poorer finish than desired.

4. Which disease is caused by the inhalation of silica sand?
a) Silver syndrome
b) Silicosis
c) Sillence syndrome
d) Sinus venosus

View Answer

Answer: b [Reason:] Silicosis is caused by the inhalation of silica sand, which in crystalline form. The inhalation of this sand causes an inflammation in the upper part of the lungs. The characteristics are, shortness of breath and fever.

5. What is the average velocity at the slit in Owan’s Jet counter apparatus?
a) 100 m/s
b) 150 m/s
c) 250 m/s
d) 360 m/s

View Answer

Answer: c [Reason:] The Owan’s Jet Counter works on very high velocity using a hand pump. The velocity of operation, of this apparatus is between 200 m/s to 300 m/s, which makes the average velocity of operation to be 250m/s.

6. What should be the width of the slit used in Owan’s apparatus?
a) 0.1 mm
b) 0.2mm
c) 0.3 mm
d) 0.4 mm

View Answer

Answer: a [Reason:] In the Owan’s counter jet apparatus, the length of the slit should be only 10 mm. But, the width of the slit is very small, being only 0.1 mm.

7. What is the amount of clearance allowed between the slits and the collecting plate in Owan’s appartaus?
a) 0.5 mm
b) 1 mm
c) 2 mm
d) 3 mm

View Answer

Answer: b [Reason:] In Owan’s apparatus, the amount of clearance that is allowed, in between the slits and the collecting plates is only 1 mm, the width for dust depository is only 70 micro meter.

8. Which of the following cannot be a way of spreading dust?
a) Enclosing the mixer
b) Screening the sand
c) Moistening the sand
d) Treating the cast chemically

View Answer

Answer: d [Reason:] For the prevention of spreading the dust, moistening and screening the sand can be options. By enclosing the mixer too sand spreading can be avoided. But by treating the cast chemically, its physical, chemical as well as mechanical properties may change.

9. In pneumatic chisel, ventilation is applied through a duct over the operator’s hand.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In pneumatic chisel, ventilation is applied through three places in the apparatus. A duct over the operator’s hand, a duct connected on the chisel side and a hollow chisel present.

10. In pneumatic chisel, what is the dust velocity normally?
a) 270 meters/min
b) 330 meters/min
c) 370 meters/min
d) 430 meters/min

View Answer

Answer: c [Reason:] In pneumatic chisel, there is a vacuum created of up to 250 to 375 Hg. This enables the dust velocity to be around 370 meters/minute.