Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Online MCQ Assignment Answer

QN1: Video teleconferencing means

a. Sitting together and seeing video film

b. A conference organized in TV studio

c. Seeing the conference on television

d. Sitting at distance and conferencing with the help of computer network

View Answer

Answer: d. Sitting at distance and conferencing with the help of computer network

QN2: In the ‘information theory’ the information content of a message is measured by(Where pk is the probability of occurance of event)

a. I = pk log 1/pk

b. I = pk log Pk

c. I = log 1/pk

d. I = log pk

View Answer

Answer: a. I = pk log 1/pk

QN3: The baud rate

a. is always equal to bit transfer rate

b. is equal to twice the bandwith of an ideal channel

c. is not equal to signalling rate

d. is equal to one half the bandwith of an ideal channel

View Answer

Answer: b. is equal to twice the bandwith of an ideal channel

QN4: The code which provides parity check is

a. Baudot

b. ASCII

c. EBCDIC

d. CCITT – 2

View Answer

Answer: b. ASCII

QN5: Full duplex operation

a. Required two pair of cables

b. Can transfer data in both directions at once

c. Requires modems at both ends of the circuit

d. All of the above

View Answer

Answer: d. All of the above

QN6: The RS – 232 C interface

a. Interconnects data sets and transmission circuits

b. Uses several different connectors

c. Permits custom wiring of signal lines to the conductor pins as desired

d. All of the above

View Answer

Answer: a. Interconnects data sets and transmission circuits

QN7: Size of an integer in bytes is

a. 1 bytes

b. 2 bytes

c. 3 bytes

d. 4 bytes

View Answer

Answer: b. 2 bytes

QN8: Transistors are basically

a. Monostate devices

b. Bistate devices

c. Tristate devices

d. None of the above

View Answer

Answer: b. Bistate devices

QN9: The base of octal number system is

a. 200%

b. 800%

c. 1000%

d. 1600%

View Answer

Answer: b. 800%

QN10: A hexadecimal digit can replace ___ bit binary number

a. 200%

b. 400%

c. 600%

d. 800%

View Answer

Answer: b. 400%

QN11: The binary equivalent of decimal 18 is

a. 11101100%

b. 11000100%

c. 10010000%

d. 1001000%

View Answer

Answer: d. 1001000%

QN12: Number of bits in an ASCII number

a. 600%

b. 700%

c. 800%

d. None of the above

View Answer

Answer: b. 700%

QN13: 2’s complement of 11011 is

a. 10100%

b. 1011000%

c. 10000%

d. 111100%

View Answer

Answer: a. 10100%

QN14: Which of the following is not a essential part of computer system

a. Address bus

b. Multi bus

c. Data bus

d. Control bus

View Answer

Answer: b. Multi bus

QN15: The declaration of function in calling program is known as

a. Prototype

b. Passing argument

c. Reference

d. None of the above

View Answer

Answer: a. Prototype

QN16: Error which is diagnosed by compiler is

a. Semantic error

b. Logical error

c. Syntax error

d. None of the above

View Answer

Answer: c. Syntax error

QN17: A derived data type is a combination of other already known types

a. “TRUE,”

b. “False,”

c. Partially True

d. None of the above

View Answer

Answer: a. “TRUE,”

QN18: A two-dimensional array of character is known as an array of strings

a. “TRUE,”

b. “False,”

c. Sometimes True

d. None of the above

View Answer

Answer: b. “False,”

QN19: Which of the following is basic data type?

a. Array

b. Character

c. Structure

d. Union

View Answer

Answer: b. Character

QN20: The fastest memory is

a. Hard disk

b. Virtual memory

c. Cache memory

d. Magnetic tape

View Answer

Answer: c. Cache memory

QN21: Which is not the correct size of hard disk?

a. 610 MB

b. 680 MB

c. 1.2 GB

d. 2.4 GB

View Answer

Answer: a. 610 MB

QN22: A microprocessor is a complete CPU on a single chip

a. “TRUE,”

b. “False,”

c. Partially True

d. Cannot be determined

View Answer

Answer: a. “TRUE,”

QN23: “In the file organisation, the access of records is slowest in”

a. Indexed sequential file organization

b. Sequential file organisation

c. Direct file organization

d. Relative file organization

View Answer

Answer: b. Sequential file organisation

QN24: The file organization in which each record has at least one pointer type field is

a. Sequential file organization

b. Randon file organization

c. Linked file organization

d. None of the above

View Answer

Answer: c. Linked file organization

QN25: In order to reduce quantization noise in analog to digital conversion

a. Increase the number of standard amplitudes

b. Send pulses whose sides are more vertical

c. Use an Rf amplifier in the receiver

d. Increase the number of samples/record

View Answer

Answer: a. Increase the number of standard amplitudes

QN26: To permit the selection of 1 out of 16 equiprobable events the number of bits required is

a. 200%

b. log10 16

c. 800%

d. 400%

View Answer

Answer: d. 400%

QN27: RAM is

a. Read write memory

b. Volatile Memory

c. Random Access Memory

d. All of the above

View Answer

Answer: c. Random Access Memory

QN28: Magnetic disks

a. Are read only devices

b. Have data recorded in form of magnetized and non magnetized spots

c. Sequential acess devices

d. All of the above

View Answer

Answer: c. Sequential acess devices

QN29: The storage capacity of a Optical Disk is determined using

a. “Number of recording surface, number of tracks per surface, number of sectors per track”

b. physical dimensions of the disk

c. Weight of the diskl

d. None of the above

View Answer

Answer: a. “Number of recording surface, number of tracks per surface, number of sectors per track”

QN30: Memory is organised into hierarchical way because

a. CPU cannot access main memory directly

b. Main memory cannot store large amount of data

c. Use of auxiliary storage increases speed of computation

d. None of the above

View Answer

Answer: a. CPU cannot access main memory directly

QN31: Data backup is taken

a. To safegaurd data in case of catastrophic eventualities

b. To use the data set again and again

c. To supply data at high rate

d. None of the above

View Answer

Answer: a. To safegaurd data in case of catastrophic eventualities

QN32: Which device uses laser beam technology to read and write data

a. Magnetic devices

b. Optical devices

c. Charged device

d. None of the above

View Answer

Answer: a. Magnetic devices

QN33: Which of the following is not fitting with others

a. Trackball

b. Joystick

c. Mouse

d. Web Cam

View Answer

Answer: b. Joystick

QN34: Tick the odd one out

a. Windows

b. DOS

c. LINUX

d. GOOGLE

View Answer

Answer: d. GOOGLE

QN35: Output printed through a printer is referred to as

a. Soft copy output

b. Hard copy output

c. Temporary copy output

d. Volatile output

View Answer

Answer: b. Hard copy output

QN36: Plotters are very useful in application such as

a. Financial accounting

b. Word processing

c. Computer aided design

d. All of the above

View Answer

Answer: c. Computer aided design

QN37: “High quality, high speed, high volume and non-impact are terms associated with”

a. Laser printers

b. Dot Matrix printers

c. Inkjet printers

d. Plotters

View Answer

Answer: a. Laser printers

QN38: Point the odd one out

a. Sound

b. Animation

c. Graphics

d. WWW

View Answer

Answer: d. WWW

QN39: Which of the following cannot be classified as sysytem software

a. Linux

b. Windows 2000

c. MS Dos

d. Oracle

View Answer

Answer: d. Oracle

QN40: Which of the these cannot be considered as an element of Multimedia computer

a. CD ROM

b. Speakers

c. Microphone

d. None of the above

View Answer

Answer: a. CD ROM
.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }