Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

CSS MCQ Set 1

1. Which of the following measurement defines a measurement in centimeters?
a) c
b) cm
c) centi
d) centimeter

View Answer

Answer: b [Reason:]

Example: div {margin-bottom: 1cm;}

2. Which of the following measurement defines a measurement relative to the height of a font in em spaces?
a) px
b) in
c) em
d) pt

View Answer

Answer: c [Reason:] Defines a measurement relative to the height of a font in em spaces. Because an em unit is equivalent to the size of a given font, if you assign a font to 12pt, each em unit would be 12pt, thus 2em would be 24pt.

3. Which of the following measurement defines a measurement in points?
a) px
b) in
c) em
d) pt

View Answer

Answer: d [Reason:] Defines a measurement in points. A point is defined as 1/72nd of an inch. A point does not equate to a pixel unless there are 72 pixels per inch onscreen.

4. Which of the following measurement defines a measurement in inches?
a) px
b) in
c) em
d) pt

View Answer

Answer: b [Reason:]

Example: p {word-spacing: .25in;}

5. Which of the following measurement defines a measurement in pixels?
a) px
b) in
c) em
d) pt

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

6. Which of the following measurement defines a measurement relative to a font’s x-height?
a) e
b) xh
c) ex
d) rxh

View Answer

Answer: c [Reason:] Defines a measurement relative to a font’s x-height. The x-height is determined by the height of the font’s lowercase letter x.

7. Which of the following measurement is relative to 1percentage of viewport’s larger dimension?
a) vw
b) vmax
c) vmin
d) ch

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

8. Which of the following measurement is relative to 1percentage of the width of the viewport?
a) vw
b) vmax
c) vmin
d) ch

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

9. Which of the following measurement is relative to 1% of the height of the viewport?
a) ch
b) rem
c) %
d) vh

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

10. Which of the following measurement is relative to font-size of the root element?
a) rem
b) kd
c) rr
d) hx

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

CSS MCQ Set 2

1. p {line-height: 150%;}.What type of selector is used in this case?
a) class Selectors
b) element Selectors
c) id Selectors
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] These selectors are called element selectors and are simply used as follows:

element-name { /* properties */ }

2. By applying an ___________ a style can be applied to just a single tag.
a) class rule
b) element rule
c) id rule
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] By applying an id rule, a style can be applied to just a single tag. For example, if we name a tag with a unique id attribute as follows

<tag id="id-value">Affected Text</tag>

3. The _____________ attribute is used to define the name(s) of the class(es) to which a particular tag belongs.
a) class
b) element
c) id
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Self-explainatory.

4. p strong {background-color: yellow;}

What will happen in this case?
a) Strong have yellow background
b) Strong element within a p element have a yellow background
c) Both p and strong have yellow background
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] All occurrences of the strong element within a p element have a yellow background.

5. A similar rule called the ____________ is specified using the plus sign (+) and is used to select elements that would be siblings of each other.
a) class selectors
b) attribute selectors
c) adjacent-sibling selector
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

6. Which of the following selectors selects any tag with an id attribute set?

a) E#id
b) .class
c) #id
d) *

View Answer

Answer: c [Reason:] Example:#test {color: green;} /* makes a tag with id=’test’ green */

7.Which of the following selectors selects direct descendents?

a) E &gt; F
b) E F
c) E + F
d) E ~ F

View Answer

Answer: a [Reason:] Example:

body > p {background-color: yellow;}
/* makes all p tags that have the
body tag as their immediate parent
have the background color yellow */

 
 
8. Which of the following selectors selects siblings?

a) E.class
b) E ~ F
c) *
d) E, F, G

View Answer

Answer: b [Reason:] Example:

p ~ strong {font-style: italic;}
/* sets the font style to italic on
all strong tags that have a p tag
as a preceding sibling */

 
 
9. Which of the following selectors selects the specified elements of type E with a particular class value?

a) E.class
b) E ~ F
c) *
d) E, F, G

View Answer

Answer: a [Reason:] Example:

h1.note {text-decoration: underline;}
/* underlines all h1 tags with
class='note' */

 
 
10. Which of the following selectors selects adjacent siblings?

a) E &gt; F
b) E F
c) E + F
d) E ~ F

View Answer

Answer: c [Reason:] Example:

h1 + p {color: red;}
/* makes all p tags that are
immediately preceded by an h1 tag
red */

 
 

CSS MCQ Set 3

Find the specificity of the statments using the rule given below.
A selector’s specificity is calculated as follows:
1)count 1 if the declaration is from is a ‘style’ attribute rather than a rule with a selector, 0 otherwise (= a) (In HTML, values of an element’s “style” attribute are style sheet rules. These rules have no selectors, so a=1, b=0, c=0, and d=0.)
2)count the number of ID attributes in the selector (= b)
3)count the number of other attributes and pseudo-classes in the selector (= c)
4)count the number of element names and pseudo-elements in the selector (= d)

1. Find the specificity of this “*”.
a) specificity = 0,0,0,0
b) specificity = 0,0,0,1
c) specificity = 0,0,1,0
d) specificity = 1,0,0,0

View Answer

Answer: a [Reason:] Self-explainatory.

2. Find the specificity of this “li”.
a) specificity = 0,0,0,1
b) specificity = 0,0,1,1
c) specificity = 0,1,1,1
d) specificity = 1,1,1,1

View Answer

Answer: a [Reason:] Self-explainatory.

3. Find the specificity of this ” ul li”.
a) specificity = 0,0,0,0
b) specificity = 0,0,1,2
c) specificity = 0,0,0,2
d) specificity = 2,0,0,0

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

4. Find the specificity of this “li:first-line”.
a) specificity = 0,0,1,1
b) specificity = 0,0,0,2
c) specificity = 0,1,0,1
d) specificity = 1,0,0,1

View Answer

Answer: b [Reason:] Self-explainatory.

5. Find the specificity of this “ul ol+li”.
a) specificity = 0,0,2,1
b) specificity = 0,2,1,1
c) specificity = 0,1,1,1
d) specificity = 0,0,0,3

View Answer

Answer: d [Reason:] Self-explainatory.

6. Find the specificity of this “ul ol li.red”.
a) specificity = 0,0,3,1
b) specificity = 0,0,1,3
c) specificity = 1,1,1,1
d) specificity = 1,2,2,1

View Answer

Answer: b [Reason:] Self-explainatory.

7. Find the specificity of this “ul ol li.red”.
a) specificity = 0,0,1,3
b) specificity = 0,0,0,4
c) specificity = 0,1,2,1
d) specificity = 1,1,1,1

View Answer

Answer: a [Reason:] Self-explainatory.

8. Find the specificity of this “li.red.leve”.
a) specificity = 2,0,0,1
b) specificity = 0,0,1,1
c) specificity = 0,2,0,1
d) specificity = 0,0,2,1

View Answer

Answer: d [Reason:] Self-explainatory.

9. Find the specificity of this “#x34y”.
a) specificity = 0,0,0,1
b) specificity = 0,0,1,0
c) specificity = 0,1,0,0
d) specificity = 1,0,0,0

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

10. Find the specificity of this ” style=”” “.
a) specificity = 0,0,0,1
b) specificity = 0,0,1,0
c) specificity = 0,1,0,0
d) specificity = 1,0,0,0

View Answer

Answer: d [Reason:] Self-explainatory.

CSS MCQ Set 4

1. Which of the following is not an Absolute Unit?
a) px
b) em
c) pt
d) mm

View Answer

Answer: b [Reason:] em is a Relative Unit

2. Which of the following unit represent the viewport’s width?
a) vh
b) vmin
c) vw
d) ch

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

3. Which of the following property sets in a shorthand form any or all background properties?
a) color
b) wrap
c) background
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: [Reason:]

Syntax: background: background-color

4. Which of the following Color Format can also be defined using the keyword rgb, followed by three numbers between 0 and 255, contained in parentheses and separated by commas, with no spaces between them?
a) RGB Color
b) RGBa Color
c) HSL Color
d) HSLa Color

View Answer

Answer: a [Reason:]

Example: p {color:rgb(0%,10%,50%);}

5. Which of the following is not a attribute of the audio element?
a) controls
b) src
c) check
d) loop

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

6. Which of the following element is used to specify multiple media resources for media elements like audio and video?

a) <source>
b) <link>
c) <script>
d) <src>

View Answer

Answer: a [Reason:] Self-explainatory.

7. Which of the following Protocol enables a hyperlink to access a file on the local file system?
a) https
b) ftp
c) file
d) telnet

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

8. Which of the following element is used for linking a External Files to the html page?

a) <script>
b) <style>
c) <link>
d) all of the above

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

9. Which of the following attribute specifies the URL of the linked resource?
a) src
b) link
c) rel
d) href

View Answer

Answer: d [Reason:] href attribute specifies the URL of the linked resource. A URL might be absolute or relative.

10. Which of the following color has this value #ff0000?
a) blue
b) green
c) red
d) yellow

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

CSS MCQ Set 5

1. Which of the following strings are defined by in css?
a) single quotes
b) double quotes
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In CSS, strings are defined with either single quotes (‘example’) or double quotes (“example”). Quotes may be found within the opposite quote (“I say this is an ‘example’!”).

2. Which of the following defined as alphanumeric names that correspond to some current counter value in a document?
a) Class
b) Key
c) Counters
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Counters demonstrate the possibility of variable-like values in CSS. They are defined as alphanumeric names that correspond to some current counter value in a document.

3. Which of the following is the Color Format that is a CSS’s six-digit hexadecimal format as color defined in (X)HTML?
a) Specification defined named colors
b) System Color Names
c) 6-Hex Color
d) 3-Hex Color

View Answer

Answer: c [Reason:] CSS’s six-digit hexadecimal format is the same as color defined in (X)HTML. The format specifies color as #rrggbb, where rr is the amount of red, gg the amount of green, and bb the amount of blue, all specified in a hexadecimal value ranging from 00 to FF.

4. Which of the following is the Color Format that is the CSS3 HSL value with a fourth value to set the alpha channel value for the color to define the opacity of the element?
a) HSLa Color
b) HSL Color
c) RGBa Color
d) RGB Color

View Answer

Answer: a [Reason:] An HSLa is specified via a function style hsla(hue,saturation, lightness, alpha), where hue, saturation, and lightness are the same as standard hsl() values, and the alpha channel value for defining opacity is a number between 0 (fully transparent) and 1 (fully opaque).

5. Which of the following is the Color Format that is a defined using the keyword rgb, followed by three numbers between 0 and 255, contained in parentheses and separated by commas, with no spaces between them.
a) HSLa Color
b) HSL Color
c) RGBa Color
d) RGB Color

View Answer

Answer: d [Reason:] . RGB color values can also be defined using percentages. The format is the same, except that the numbers are replaced by percentage values between 0% and 100%.

6. Which of the following property allows the text direction to be overridden to support multiple languages and text flow directions in the same document?
a) unicode-bidi
b) visibility
c) top
d) vertical-align

View Answer

Answer: a [Reason:] Syntax:

unicode-bidi: bidi-override | embed | normal| inherit

7.Which of the following property determines whether or not an element is visible?
a) display
b) visibility
c) transperancy
d) disappear

View Answer

Answer: b [Reason:] This property is not the same as display: none as it simply makes the item invisible; it does not completely remove it from the display canvas..

8. Which of the following property controls how spaces, tabs, and newline characters are handled in an element?
a) space
b) display
c) widows
d) white-space

View Answer

Answer: d [Reason:] The values of pre-wrap and pre-line are not supported in older browsers.

9. Which of the following property defines the minimum number of lines in a paragraph to be left at the top of a page?
a) white-space
b) widows
c) display
d) width

View Answer

Answer: b [Reason:] This property is really only meaningful in a paged environment, such as print output.

10. Which of the following property sets the spacing between words?
a) display
b) white-space
c) sr
d) word-spacing

View Answer

Answer: d [Reason:] Syntax:

word-spacing: length | normal | inherit