Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Which of the following amplifier class have highest linearity and lowest distortion?
a) Class A
b) Class B
c) Class C
d) Class B push-pull

View Answer

Answer: a [Reason:] Class A amplifier have highest linearity and lowest distortion.

2. Which of the following letter is not used to represent a class?
a) D
b) B
c) C
d) E

View Answer

Answer: d [Reason:] There is no amplifier called Class E. There are only A, B, C, D, G, H, S.

3. Which of the following letter is not used to represent a class?
a) I
b) H
c) G
d) S

View Answer

Answer: a [Reason:] There is no amplifier called Class I. There are only A, B, C, D, G, H, S are present.

4. Which of the following class has poorest linearity
a) Class A
b) Class B
c) Class C
d) Class AB

View Answer

Answer: c [Reason:] Class C amplifier have poorest linearity since I only take < 180-degree oscillation.

5. Which of the following amplifier cannot be used for audio frequency amplification?
a) Class A
b) Class C
c) Class AB
d) Class B push-pull

View Answer

Answer: b [Reason:] Class C amplifier cannot be used for audio frequency amplifiers because of its high distortion.

6. Which of the following amplifier is less efficient than others?
a) Class C
b) Class B
c) Class A
d) Class AB

View Answer

Answer: c [Reason:] Class A is less efficient than other type it is the primitive type.

7. Which of the following amplifier is designed to operate in digital pulses?
a) Class D
b) Class C
c) Class AB
d) Class B

View Answer

Answer: a [Reason:] Class D amplifiers are designed to operate on digital filters while C, AB, B can only amplify analog signal.

8. Which of the following class have a theoretical efficiency of 50%?
a) Class A
b) Class C
c) Class AB
d) Class D

View Answer

Answer: a [Reason:] Class A amplifier have theoretical efficiency of 50%. 50% of the energy supplied is a waste.

9. Which of the following class have a theoretical efficiency of 78.5%?
a) Class A
b) Class D
c) Class C
d) Class B

View Answer

Answer: d [Reason:] Class B amplifier have a theoretical efficiency of 78.5% which higher than Class A while Class D theoretically have efficiency of 100%.

10. Which of the following amplifier is most suited for making tuning circuits?
a) Class A
b) Class B
c) Class C
d) Class D

View Answer

Answer: c [Reason:] Class C is most suitable amplifier type for tuning circuit and radio frequency amplification. It employs filtering and hence the final signal is completely acceptable. Class C amplifiers are quite efficient than other types.