Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. After cut-in voltage in piecewise linear model diode act as a
a) Resistor
b) Capacitor
c) Conductor
d) Insulator

View Answer

Answer: a [Reason:] After cut –in voltage diode act as a resistor in piecewise linear mode. In normal operation diode current is exponentially related to voltage.

2. Reverse biased condition of a diode in piecewise linear model is equivalent to
a) Resistor
b) Capacitor
c) Conductor
d) Insulator

View Answer

Answer: d [Reason:] For a diode in reverse bias mode current through the diode is in micro amperes or nano amperes. Hence we can assume it as zero. In piecewise linear model reverse current is assumed to zero. That is, as an insulator.

3. Voltage drop produced by a diode in piecewise linear mode is
a) Constant and equal to knee voltage
b) Varying linearly with voltage
c) Varies exponentially with voltage
d) Constant and equal to twice of knee voltage

View Answer

Answer: b [Reason:] Voltage drop produced by diode in piecewise linear model is not constant. Since it contains effect of resistor, the diode voltage linearly increases as input voltage increases.

4. In the given circuit voltage V = 2V.cut-in voltage of diode is 0.7V. The current I through the circuit is
(Assume piecewise linear model for diode)
analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-1-q4a
a) 0.235mA
b) 1.29mA
c) 1.63mA
d) 2.27mA

View Answer

Answer: d [Reason:] Since diode is in forward bias mode it can replaced by the equivalent circuit analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-1-q4 I = (V-VD)/R1+RD = (3-0.7)/1010 = 2.27mA.

5. In the given circuit input voltage Vin is 3V and V2 is 1V. The resistance R1 is 1.5K. Cut-in voltage of diode is 0.5V. Forward bias resistance is 10Ω. The Voltage V will be
analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-1-q5a
a) 2.03mA
b) 0.23mA
c) 1.58mA
d) 1.33mA

View Answer

Answer: d [Reason:] Since both voltage sources are reverse bias to the diode, diode in the circuit disappears and equivalent circuit becomes as follows analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-1-q5 So current I = V1-V2/R = 3-1/1.5k = 1.33mA.

6. In the given circuit input voltage V1 is -3V and V2 is -1V. The resistance R1 is 1K. Cut-in voltage of diode is 0.5V. Forward bias resistance is 10Ω. The Voltage V will be
(Use piecewise linear model of diode)
analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-1-q5a
a) -1mA
b) -2mA
c) -0.2mA
d) -0.1mA

View Answer

Answer: b [Reason:] Since both voltage sources are in forward bias to diode, the equivalent circuit will be as follows analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-1-q6 Since voltage across diode is 1V. current I = -3+1/1k = -2mA.

7. In the given circuit input voltage V is 2V and VB is 1V. The resistance R1 and R2 is 1K. Cut-in voltage of diode is 0.5V. Forward bias resistance is 10Ω. The current I will be
(Use piecewise linear model of diode)
analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-1-q7a
a) 0.29mA
b) 0.21mA
c) 0.36mA
d) 0.15mA

View Answer

Answer: a [Reason:] Since V-VB = 1V forward biases the diode, we can use equivalent circuit of diode as follows analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-1-q7 Current through R1, I1 = 1V/R1 = 1mA. Current through R2, I2 = (1-VD )/(R2¬+RD) = (1-0.7)/1010 = 0.297mA.

8. In the given circuit input voltage V is 3V and VB is 1V. The resistance R1 and R2 is 1K. Cut-in voltage of diode is 0.5V. Forward bias resistance is 10Ω. The current I will be
(Use piecewise linear model of diode)
analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-1-q7a
a) 0.96mA
b) 2.13mA
c) 1.56mA
d) 1.23ma

View Answer

Answer: c [Reason:] Since diode is in forward bias we can assume equivalent circuit model and assume following circuit analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-1-q7 Let voltage across diode is V0 now voltage across branch is V-V0 Current I = (2-V0)/R1 +(2-V0-VB)/R2 =(2-V0)/1000+((1-V0 ))/1000 …………………….(1) V0 = VD+ IRD = 0.7+10I Put this value in eq(1) That is, I = (2-0.7-10I)/1000+((1-0.7-10I))/1000 => 1000I = 1.6 – 20I => 1020 I = 1.6 That is, I = 1.6/1020 = 1.56mA.

9. In the given circuit input voltage V is -3V and VB is 1V. The resistance R1 and R2 is 1K. Cut-in voltage of diode is 0.5V. Forward bias resistance is 10Ω. The current I will be
(Use piecewise linear model of diode)
analog-circuits-interview-questions-answers-freshers-q3
a) 1.2mA
b) 0mA
c) 0.8mA
d) 1mA

View Answer

Answer: b [Reason:] Since diode is in reverse bias mode there won’t be any current in the circuit. Both voltage sources reverse biases the diode.

10. In the given circuit input voltage Vin is 3V and VB is 1V. The resistance R is 1K. Cut-in voltage of diode is 0.5V. Forward bias resistance is 10Ω. The current I will be
(Use piecewise linear model of diode)
analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-1-q10
a) 1V
b) 3V
c) 2.3V
d) 1.3V

View Answer

Answer: b [Reason:] Since Vin is reverse bias to the diode and greater than VB, the voltage Vin will appear on V. Hence V will be 3V.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }