Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

CSS MCQ Set 1

1. Which of the following property is used to draw a line around elements outside the borders?
a) line
b) padding
c) outline
d) border

View Answer

Answer: c [Reason:] Outlines do not take up space, they are drawn above the content.

2. Choose the option that correctly specifies the output of the following CSS.

span {
	border: 1px solid red;
        outline: green dotted thick;
}

a) All span elements will have a red border and a green dotted outline
b) All span elements will have a green thick border and a red outline
c) All span elements will have an outer red border and inner green dotted border
d) All span elements will have a outer green dotted border and an inner red border

View Answer

Answer: d [Reason:] The border property creates the inner border, while the outline sets the outer border.

3. Which of the following property specifies the color of an outline?
a) color-outline
b) outline-color
c) outline-style-color
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] As the property name specifies, it sets the color of the outline to the provided value.

4. Identify the outline property that specifies the amount of area extended beyond the border box.
a) outset3d
b) inset
c) outset
d) inset3d

View Answer

Answer: c [Reason:] It specifies a 3D outset border. The effect depends on the border-color value.

5. Which of the following value specifies a dashed outline?
a) dash
b) dashed
c) double-dash
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The property defines a dashed border.

6. Which of the following property specifies the look and design of an outline?
a) outline-font
b) outline-style
c) outline-format
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The outline-style CSS property is used to set the style of the outline of an element. An outline is a line that is drawn around elements, outside the border edge, to make the element stand out.

7. Which of the following values specifies a 3D grooved outline?
a) initial
b) ridge
c) groove
d) groove3d

View Answer

Answer: c [Reason:] groove specifies a 3D grooved border. The effect depends on the border-color value.

8. Select the output of the following CSS.

div {
    border-width:5px;	
    border-style:dotted solid double dashed;
}

a) Box having dotted top outline, solid right outline, double bottom outline and dashed left outline
b) Box having dotted top outline, solid left outline, double bottom outline and dashed right outline
c) Box having dotted bottom outline, solid right outline, double top outline and dashed left outline
d) Box having dotted bottom outline, solid left outline, double top outline and dashed left outline

View Answer

Answer: a [Reason:] The shorthand run in clockwise direction.

9. Which of the following specifies the width of an outline?
a) outline-size
b) outline-width
c) outline-height
d) both a and b

View Answer

Answer: b [Reason:] The outline-width CSS property is used to set the width of the outline of an element.

10. Which of the following value specifies a solid outline?
a) bold
b) rock
c) solid
d) dashed

View Answer

Answer: c [Reason:] As the name suggests, a solid outline is created using this value.

CSS MCQ Set 2

1. Which of the following CSS property is used to set the text formatting?
a) font
b) font-style
c) text-decoration
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

2. Which of the following sets the color of any text decoration, such as underlines, overlines, and strike throughs?
a) text-font
b) text-format
c) text-color
d) text-decoration-color

View Answer

Answer: d [Reason:] Self-explainatory.

3. Which of the following sets what kind of line decorations are added to an element, such as underlines, overlines, etc?
a) text-style
b) text-decoration
c) text-line
d) text-decoration-line

View Answer

Answer: a [Reason:] Self-explainatory.

4. Which of the following text-decoration value specifies each line of text has a line above it?
a) line
b) underline
c) overline
d) blink

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

5. Which of the following
a) text-overline
b) text-overline-decoration
c) text-overline-width
d) text-decoration-overline-width

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

6. Which of the following CSS property determines how overflowed content that is not displayed is signaled to the users?
a) text-flow
b) text-underflow
c) text-overflow
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

7. Which of the following sets the mode for the overline text decoration, determining whether the text decoration affects the space characters or not?
a) text-decoration
b) text-mode-overflow
c) text-mode
d) text-overline-mode

View Answer

Answer: b [Reason:] Self-explainatory.

8. Which of the following specifies what parts of an element’s content are skipped over when applying any text decoration?
a) @font-text
b) font-style
c) text-skip
d) text-decoration-skip

View Answer

Answer: d [Reason:] Self-explainatory.

9. Which of the following is not a appropriate value for text-overline-width?
a) thin
b) medium
c) <number>
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Self-explainatory.

10. Which of the following property applies one or more drop shadows to the text?
a) text-shadow
b) text-effect
c) text-format
d) text-decoration-shadow

View Answer

Answer: a [Reason:] Self-explainatory.

CSS MCQ Set 3

1. What is the CSS Extension Prefixes for WebKit?
a) -webkit
b) -o-
c) -web
d) -chrome

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

2. What is the CSS Property Equivalent for the attribute <center>?

a) color
b) margin
c) align
d) none

View Answer

Answer: b [Reason:] Values for margin such as auto generally are used when centering blocks with textalign for content.

3. What is the CSS Property Equivalent for the align attribute?
a) float
b) text-align
c) centre
d) both (a) and (b)

View Answer

Answer: a

Explanation: In the case of some elements
such as <img>, the CSS float
property is more appropriate than
text-align.

4. What is the latest version of css available?
a) CSS2
b) CSS3
c) CSS3.1
d) CSS4

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

5. What is the CSS Property Equivalent for the attribute <font>?

a) font-family
b) font-size
c) color
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

6. What is the CSS Property Equivalent for the attribute
a) text-decoration:reappear
b) text-decoration:blink
c) text-decoration:no-text
d) none

View Answer

Answer: c [Reason:] Not supported in all browsers.

7. The first CSS specification to become an official W3C Recommendation is ___________
a) (X)HTML CSS
b) CSS level 2
c) CSS level 2.1
d) CSS level 1

View Answer

Answer: d [Reason:] The first CSS specification to become an official W3C Recommendation is CSS level 1, published on December 17, 1996. Håkon Wium Lie and Bert Bos are credited as the original developers.

8. _________ first became a Candidate Recommendation on February 25, 2004, but it was reverted to a Working Draft on June 13, 2005 for further review.
a) CSS level 1
b) CSS level 2
c) CSS level 3
d) CSS level 2.1

View Answer

Answer: d [Reason:] CSS level 2 revision 1, often referred to as “CSS 2.1”, fixes errors in CSS 2, removes poorly supported or not fully interoperable features and adds already implemented browser extensions to the specification. To comply with the W3C Process for standardizing technical specifications, CSS 2.1 went back and forth between Working Draft status and Candidate Recommendation status for many years. CSS 2.1 first became a Candidate Recommendation on February 25, 2004, but it was reverted to a Working Draft on June 13, 2005 for further review.

9. There is no single, integrated ____________________ because it is split into separate modules.
a) CSS1 specification
b) CSS2 specification
c) CSS3 specification
d) CSS4 specification

View Answer

Answer: d [Reason:] Here is no single, integrated CSS4 specification,[42] because it is split into separate modules. However, there are “level 4” modules.

10. Unlike CSS 2, which is a large single specification defining various features?
a) CSS level 1
b) CSS level 2
c) CSS level 3
d) CSS level 2.1

View Answer

Answer: c [Reason:] Unlike CSS 2, which is a large single specification defining various features, CSS 3 is divided into several separate documents called “modules”. Each module adds new capabilities or extends features defined in CSS 2, preserving backward compatibility.

CSS MCQ Set 4

1. Which of the following property sets the apparent position (in stereo sound) of the synthesized voice for spoken media?
a) voice-balance
b) media-balance
c) balance
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Self-explainatory.

2. Which of the following property allows the author to explicitly set the amount of time it should take a speech synthesizer to read an element’s content?
a) @media
b) voice
c) voice-duration
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

3. Which of the following property sets the speaker’s voice used by a speech media agent to read an element?
a) voice-family
b) voice-check
c) voice-control
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Self-explainatory.

4. Which of the following property determines how much variation in pitch or tone will be created by the speech synthesize when reading an element?
a) voice-pitch
b) voice-range
c) voice-stress
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Self-explainatory.

5. Which of the following property sets the speed at which the voice synthesized by a speech media agent will read content?
a) voice-volume
b) voice-pitch
c) voice-stress
d) voice-rate

View Answer

Answer: d [Reason:] Self-explainatory.

6. Which of the following property sets pitch or tone (high or low) for the synthesized speech when reading an element; the pitch may be specified absolutely or relative to the normal pitch for the voice-family used to read the text?
a) voice-check
b) voice-format
c) voice-pitch
d) voice-volume

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

7. Which of the following property sets the volume for spoken content in speech media. It replaces the deprecated volume property?
a) voice-volume
b) volume
c) !important
d) @media

View Answer

Answer: a [Reason:] Self-explainatory.

8. Which of the following is not a appropriate value for voice-volume?
a) silent
b) soft
c) hard
d) <number>

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

9. Which of the following is not a appropriate value for voice-balance?
a) left
b) leftwards
c) up
d) centre

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

10. Which of the following is not a appropriate value for voice-rate?
a) slow
b) fast
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Self-explainatory.

CSS MCQ Set 5

1. Which of the following css property allows elements to be offset, rotated, scaled, and skewed in a variety of different ways?
a) transform-3D
b) transform-origin
c) transform
d) transition

View Answer

Answer: c [Reason:]

Syntax: transform: list of transform-functions | none

2. Which of the following css property is used to define a delay before an animation starts?
a) delay
b) transition-delay
c) transform-delay
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:]

Syntax: transition-delay: time1

3. Which of the following css property is used to define the time it takes one iteration of an animation to play?
a) control
b) animation-duration
c) transition-duration
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:]

4. Which of the following css property is used to define which properties a transition will be applied to?
a) animation-property
b) transition-property
c) css3-property
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:]

Syntax: transition-property: all | none | property-name-1

5. Which of the following css property is used to describe how the animation will play?
a) animation-timing-function
b) css3-timing-function
c) transform-timing-function
d) transition-timing-function

View Answer

Answer: d [Reason:]

Syntax:transition-timing-function transition-timing-function: timingfunction,timingfunction2,...timingfunctionN]

6. Which of the following css property is used to define a delay before an animation starts?
a) transform-delay
b) delay-function
c) delay-animation
d) animation-delay

View Answer

Answer: d [Reason:]

Syntax: animation-delay: time1 [,..timeN]

7. Which of the following css property is used to indicate if an animation plays in reverse or repeats itself every
other iteration?
a) animation-iteration
b) animation-check
c) animation-direction
d) animation-state

View Answer

Answer: c [Reason:]

Syntax: animation-direction: normal | alternate [,normal | alternate

8. Which of the following css property is used to define the time it takes one iteration of an animation to play?
a) animation-duration
b) animation-time
c) animation-value
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:]

Syntax: animation-duration: time

9. Which of the following css property is used to define the number of times an animation should play?
a) scale-iteration-count
b) transtion-iteration-count
c) animation-iteration-count
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:]

Syntax: animation-iteration-count: number | infinite

10. Which of the following css property is used to define the animations that should be run?
a) animation-run
b) animation-name
c) transtion-name
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:]

Syntax:animation-name: @keyframe-name | none