Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Cloud Computing MCQ Set 1

1. Which of the following feature make cloud-based storage systems highly reliable ?
a) Redundant networks
b) Redundant name servers
c) Replication
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Failover can involve a system simply changing the pointers to the stored object’s location.

2. Point out the correct statement:
a) With Atmos, you can create your own cloud storage system or leverage a public cloud service with Atmos online
b) IBM is a major player in cloud computing particularly for businesses
c) In managed storage, the storage service provider makes storage capacity available to users
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] User pays for the storage using a pay-as-you-go model in managed cloud storage.

3. Redundancy has to be implemented at the _________ architectural level for effective results in cloud computing.
a) lower
b) higher
c) middle
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] ADrive provides online cloud storage and backup solutions for personal, business and enterprise-level data.

4. Which of the following can manage data from CIFS and NFS file systems over HTTP networks ?
a) StorageGRID
b) DataGRID
c) DiskGRID
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] StorageGRID can enforce policies and create a tiered storage system.

5. Point out the wrong statement:
a) AWS S3 essentially lets you create your own cloud storage
b) AWS created “Availability Zones” within regions, which are sets of systems that are isolated from one another
c) Amazon Web Services (AWS) adds redundancy to its IaaS systems by allowing EC2 virtual machine instances
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] In theory, instances in different availability zones shouldn’t fail at the same time.

6. A ________ is a logical unit that serves as the target for storage operations, such as the SCSI protocol’s READs and WRITEs.
a) GETs
b) PUN
c) LUN
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In traditional pooled storage deployments, storage partitions can be assigned and provide a device label called a Logical Unit Number.

7. Which of the following use LUNs to define a storage volume that appears to a connected computer as a device ?
a) SAN
b) iSCSI
c) Fibre Channel
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Unused LUNs are the equivalent of a raw disk from which one or more volumes may be created.

8. Which of the following protocol is used for discovering and retrieving objects from a cloud ?
a) OCCI
b) SMTP
c) HTTP
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Making cloud storage data discoverable on a TCP/IP network using HTTP or some other protocol requires that objects be assigned a unique identifier.

9. Which of the following disk operation is performed When a tenant is granted access to a virtual storage container ?
a) CRUD
b) file system modifications
c) partitioning
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Data stored in a virtual storage container may be stored in chunks or buckets.

10. Which of the following standard connect distributed hosts or tenants to their provisioned storage in the cloud?
a) CDMI
b) OCMI
c) COA
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] CDMI stands for Cloud Data Management Interface.

Cloud Computing MCQ Set 2

1. Which of the following correctly represents different types of mobile patterns ?
a) cloud-computing-questions-answers-virtualization-technologies-q1a
b) cloud-computing-questions-answers-virtualization-technologies-q1b
c) cloud-computing-questions-answers-virtualization-technologies-q1c
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] You can define the features in software and hardware that enables flexibility as conforming to one or more of the mobility patterns.

2. Point out the wrong statement :
a) Abstraction enables the key benefit of cloud computing: shared, ubiquitous access
b) Virtualization assigns a logical name for a physical resource and then provides a pointer to that physical resource when a request is made
c) All cloud computing applications combine their resources into pools that can be assigned on demand to users
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Several important cloud computing approaches use a strictly hardware-based approach to abstraction.

3. Which of the following type of virtualization is also characteristic of cloud computing ?
a) Storage
b) Application
c) CPU
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] To enable these characteristics, resources must be highly configurable and flexible.

4. The technology used to distribute service requests to resources is referred to as :
a) load performing
b) load scheduling
c) load balancing
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Load balancing is an optimization technique.

5. Point out the correct statement :
a) A client can request access to a cloud service from any location
b) A cloud has multiple application instances and directs requests to an instance based on conditions
c) Computers can be partitioned into a set of virtual machines with each machine being assigned a workload
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Alternatively, systems can be virtualized through load-balancing technologies.

6. Which of the following software can be used to implement load balancing ?
a) Apache mod_balancer
b) Apache mod_proxy_balancer
c) F6’s BigIP
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Load balancing can be used to increase utilization and throughput, lower latency, reduce response time, and avoid system overload.

7. Which of the following network resources can be load balanced ?
a) Connections through intelligent switches
b) DNS
c) Storage resources
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Load balancing provides the necessary redundancy to make an intrinsically unreliable system reliable through managed redirection.

8. Which of the following is a more sophisticated load balancer ?
a) workload managers
b) workspace managers
c) rackserve managers
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] They determine the current utilization of the resources in their pool.

9. An ______ is a combination load balancer and application server that is a server placed between a firewall or router.
a) ABC
b) ACD
c) ADC
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] An Application Delivery Controller is assigned a virtual IP address (VIP) that it maps to a pool of servers based on application specific criteria.

10. Which of the following should be replaced with the question mark in the following figure ?
cloud-computing-questions-answers-virtualization-technologies-q10
a) Abstraction
b) Virtualization
c) Mobility Pattern
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Virtualization is a key enabler of the first four of five key attributes of cloud computing.

Cloud Computing MCQ Set 3

1. Which of the following should be replaced with question mark in the figure shown below ?
cloud-computing-questions-answers-voip-applications-q1
a) SMTP
b) HTTP
c) SIP
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Voice over IP or VoIP is a set of communication protocols for delivering voice over the Internet.

2. Point out the correct statement:
a) SHOUTcast is best known for its SHOUTcast Radio
b) SHOUTcast is a proprietary server solution for streaming media on the Internet
c) NPR started out providing RealAudio files for streaming and then added Windows Media files as a second format
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] National Public Radio is a very good example of how audio streaming has evolved.

3. Which of the following is the most commonly used VoIP standard ?
a) SDP
b) IMS
c) SIP
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] IMS stands for IP Multimedia Subsystem.

4. Which of the following is more light weight protocol among listed below ?
a) H.323
b) MGCP
c) SIP
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] MGCP stands for Media Gateway Control Protocol.

5. Point out the wrong statement:
a) H.323 is used on short transmission lines
b) POTS is also referred to as the Public Switched Telephone Network (PSTN)
c) The ITU-T is the standards body for PSTN
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] H.323 is used on short transmission lines.

6. The Skype protocol is a proprietary (closed-source) protocol, parts of which use the Global Index ______ protocol.
a) C2C
b) P2P
c) RTCP
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Skype uses the peer-to-peer model that was based on Kazaa.

7. Which of the following encryption method or algorithm is used in Skype communication ?
a) AES
b) DES
c) SHA
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Skype communication is encrypted using standard encryption methods.

8. Which of the following feature is supported by Skype application ?
a) Message logging
b) Instant messaging
c) File transfers
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Skype is perhaps the most widely used telephony application in the world.

9. How many streaming service does Google have which uses VoIP protocols ?
a) 2
b) 3
c) 4
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Google has two streaming services that use VoIP protocols: Google Talk and Google Voice.

10. Google Talk is a service that uses the ______ protocol for the Google Chat IM client.
a) QuickTime
b) Jabber
c) Jaspersoft
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Google Voice is Google’s telephony application, which is also a VoIP service.

Cloud Computing MCQ Set 4

1. Which of the following is a version of Hyper-V that runs on Windows Server 2008 ?
a) Fabric
b) Application
c) Virtual Machines
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The Windows Azure Platform extends applications running on other platforms to the cloud using Microsoft infrastructure and a set of enterprise services.

2. Point out the wrong statement:
a) Stored data can be read using GETs
b) Stored data can be written with RETRIEVE
c) Stored data can be modified with POSTs
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Stored data can be written with PUTs.

3. A particular set of endpoints and its associated Access Control rules for an application is referred to as the :
a) service namespace
b) service rules
c) service agents
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Each namespace is assigned a management key that is part of the security mechanism.

4. Which of the following was formerly called Microsoft .NET Services ?
a) AppFabric
b) PHP
c) WCF
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] AppFabric manages the transaction to ensure that it is completed and that a response is sent to the client.

5. Point out the correct statement:
a) Azure AppFabric is a Service Bus and Access Control facility
b) Azure AppFabric supports the standard Service Oriented Architecture (SOA) protocols such as REST and SOAP and the WS-protocols
c) The function of a service bus in an SOA is to expose distributed services as an endpoint with a specific URI
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Azure AppFabric manages requests by locating the service.

6. The _________ portion of Azure AppFabric is a claims access control system that provides a token-based trust mechanism for identity management.
a) Web Control
b) Server Control
c) Access Control
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The Access Control examines the request, and if it finds it to be valid, it grants a security token to the client.

7. Which of the following is used to negotiate the exchange of information between a client and the service ?
a) Compute Bus
b) Application Bus
c) Storage Bus
d) Service Bus

View Answer

Answer: d [Reason:] Azure AppFabric acts as an SOA service bus.

8. Which of the following can be used to create distributed systems based on SOA ?
a) Passive Directory Federation Services
b) Application Directory Federation Services
c) Active Directory Federation Services
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Access Control allows one application to trust the identity of another application.

9. Windows Server AppFabric enables Web data caching for application data and provides managed services using ___________Foundation and the Windows Communication.
a) Windowsflow
b) WindowsWorkflow
c) WindowsWorkflowApp
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Azure AppFabric Access Control enables secure application requests through a token mechanism.

10. Which of the following access control step shown in the following figure is incorrect ?
cloud-computing-questions-answers-windows-azureapp-fabric-q10
a) Step 1
b) Step 2
c) Step 3
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Access Control allows one application to trust the identity of another application.

Cloud Computing MCQ Set 5

1. Which of the following has core services shown in the following figure ?
a) Google Live
b) Windows Live
c) Amazon Live
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Windows Live is based around five core services.

2. Point out the wrong statement:
a) Windows Live is a collection of cloud-based applications and services
b) Every Windows Live applications run as standalone applications and are available to users directly through a browser
c) Microsoft has rolled out Windows Live in sets of releases they describe as four waves
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The first wave was a rebranding of several Microsoft MSN applications and services in late 2005.

3. Which of the following is a management utility for a domain using SOAP and RPC ?
a) Alerts
b) Contact
c) Admin centre
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Alerts enables Windows Live Alerts from an RSS feed.

4. Which of the following was formerly called Windows Live Dev ?
a) Live Services
b) Windows Live Messenger Connect
c) Windows Control Foundation
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Developers access the services for Windows Live Services through a collection of APIs and controls called Windows Live Messenger Connect.

5. Point out the correct statement:
a) Messenger Connect was released as part of the Windows Live Wave 2
b) There is a current limit of 1 GB for each SQL Azure Database
c) Queries against single database are unified
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Messenger Connect was released as part of the Windows Live Wave 4 at the end of June 2010.

6. Which of the following way can be used to access Windows Live ?
a) By navigating to the service from the command on the navigation bar at the top of Windows Live
b) By directly entering the URL of the service
c) By selecting the application from the Windows Live Essentials folder on the Start menu
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] If you haven’t signed into Windows Live during your session, Windows Live requests that you do so before allowing you to proceed.

7. ___________ is Management service for Windows Live ID and relationships.
a) Windows Live Account
b) Windows Live Admin Center
c) Windows Live Management
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Some Windows Live applications are client-side applications, many others are Web-based applications, some are mobile apps, and an important subset of these services is available to developers through the Windows Live Messenger Connect APIs.

8. Which of the following synchronizes information obtained from RSS and ATOM sources ?
a) FeedSync
b) Live Framework
c) Alerts
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Live Framework includes the Live Mesh tools from Visual Studio 2008 and Visual Web Developer Express Edition 2008.

9. Which of the following service use XML-RPC calls to get and send Weblog data ?
a) Spaces
b) Windows Live ID
c) Photo Gallery
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Spaces integrates Windows Live Spaces, Windows Live Events, Windows Live Photos, and Windows Live Profile into applications.

10. Which of the following service allows applications to incorporate the features of the Windows Live Writer ?
a) Spaces
b) Windows Live ID
c) Writer
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Additional capabilities include features for creating and managing blogs, adding more content, and customizing the Windows Live Writer user interface.

Cloud Computing MCQ Set 6

1. Which of the following products have SOA management tool ?
a) HP Software and Solutions OpenView SOA Manager
b) IBM Tivoli Framework Composite Application Manager
c) Oracle BPEL Process Manager
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] These products have SOA tools for network management.

2. Point out the wrong statement:
a) A service in SOMF that is granular and very narrow in scope is referred to as an atomic service
b) An atomic service can be decomposed into smaller services that provide a useful function
c) SOA describes a distributed collection of services performing business process functions
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A collection of composite services that would form a process module is referred to as a service cluster.

3. Which of the following is an automated SOA problem-resolution package ?
a) AppSight
b) LISA
c) CoreFirst
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] AppSight has root cause analysis services.

4. Which of the following is a SOA transaction manager ?
a) AppSight
b) LISA
c) CoreFirst
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Enterprise SOA Testing platform specializes in testing Web service components that are used in SOA.

5. Point out the wrong statement:
a) Service clusters may be composed of both atomic services and composite services
b) Large functions such as payroll modules would normally be atomic SOA services
c) A composite service is usually organized as a hierarchical topology and is multi-functional or a coarse-grained entity
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The Enterprise Service Bus is another example of a composite service.

6. Which of the following present a particular challenge in the area of SOA ?
a) Configuration management
b) Change management
c) Virtualization
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Virtualization will continue to challenge SOA management software well into the future.

7. Which of the following discovery service can map SOA transactions and dependencies ?
a) CA Wily SOA Solution
b) CSA Wily SOA Solution
c) ESB Wily SOA Solution
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] CA Wily SOA Solution discover components such as ESBs, Web portals, and various Web services.

8. Which of the following SOA Management System is acquired by Oracle ?
a) AmberPoint
b) HighPoint
c) NetworkPoint
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The SOA management software technology is dynamic, with many small vendors’ products some of which have been purchased and rolled into (or are being rolled into) larger systems.

9. SOA offers a ________ design and reusable components in large deployments.
a) physical
b) logical
c) external
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Software for monitoring and managing an SOA infrastructure plays an important role in large SOA deployments.

10. How many service types appears as a specific shape in SOMF model ?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] In an SOMF model, each of these three service types (atomic, composite, and clusters) appears as a specific shape, and connections are made between them.

Cloud Computing MCQ Set 7

1. Which of the following is audio streaming application by Microsoft ?
a) Hangout
b) Skype
c) Voice
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Skype is a telecommunications application software product that specializes in providing video chat and voice calls from computer.

2. Point out the correct statement:
a) Streaming files is a way of delivering large content in pieces so playback can begin more quickly
b) Streaming is used for broadcasting current events
c) Cloud computing provides large storage for maintaining libraries
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Cloud computing has a number of advantages that aid content providers and delivery systems.

3. How many types of streamed material exist for audio/video streaming applications ?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] Streamed material can be live or on-demand.

4. Which of the following streaming is also called progressive download ?
a) Offline
b) Live
c) On demand
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Live streaming is called progressive streaming.

5. Point out the wrong statement:
a) Video streaming was among the first media applications to find widespread use on the Internet
b) VoIP is a form of audio streaming with a set of specialized protocols
c) Broadband connections and low-cost infrastructure have made video streaming services widely available
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Cloud computing has expanded the use of streamed audio to make radio, Web casts, music sites, and other services widely available.

6. Which of the following streaming occurs from material that is already stored to disk ?
a) Online
b) Live
c) On demand
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Streaming media are files that are sent in pieces by a service and played back by a client as the delivery continues.

7. When a live stream is sent multicast to 1,000 concurrent users at 500 kbps, the number of megabytes transferred is :
a) 220 GB
b) 220 MB
c) 220 TB
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Formula for data transfer is: MB transferred = Bandwidth x Time x Number of Users.

8. Which of the following is a stream sent from a service to an individual user ?
a) Unicast
b) Multicast
c) Broadcast
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] For many content services, such as the music services Last fm and Rhapsody, a vast number of files are being served to individual users and they go out using unicast protocols as individual streams.

9. Applications that protect streamed content by playing part of the file and discarding it are more aptly referred to as _________
a) Streaming
b) Scaling
c) Gathering
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Even if delivery is always over a WAN connection, CDN (Content Delivery Network) still offers enormous inefficiencies.

10. Which of the following transmission protocol is used in case of streamed media scenario ?
a) TCP
b) UDP
c) HTTP
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] UDP stands for user datagram protocol.