Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Artificial Intelligence MCQ Set 1

1. Which combines inductive methods with the power of first-order representations?
a) Inductive programming
b) Logic programming
c) Inductive logic programming
d) Lisp programming

View Answer

Answer: c [Reason:] Inductive logic programming(ILP) combines inductive methods with the power of first-order representations.

2. How many reasons are available for the popularity of ILP?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] The three reasons available for the popularity of ILP are general knowledge, Complete algorithm and hypotheses.

3. Which cannot be represented by a set of attributes?
a) Program
b) Three-dimensional configuration of a protein molecule
c) Agents
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Because the configuration inherently refers to relationships between objects.

4. Which is an appropriate language for describing the relationships?
a) First-order logic
b) Propositional logic
c) ILP
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

5. Which produces hypotheses that are easy to read for humans?
a) ILP
b) Artificial intelligence
c) Propositional logic
d) First-order logic

View Answer

Answer: a [Reason:] Because ILP can participate in the scientific cycle of experimentation, So that it can produce flexible structure.

6. What need to be satisfied in inductive logic programming?
a) Constraint
b) Entailment constraint
c) Both Constraint & Entailment constraint
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The objective of an ILP is to come up with a set of sentences for the hypothesis such that the entailment constraint is satisfied.

7. How many literals are available in top-down inductive learning methods?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] The three literals are available in top-down inductive learning methods are predicates, equality and inequality and arithmetic literals.

8. Which inverts a complete resolution strategy?
a) Inverse resolution
b) Resolution
c) Triology
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Because it is a complete algorithm for learning first-order theories.

9. Which method can’t be used for expressing relational knowledge?
a) Literal system
b) Variable-based system
c) Attribute-based system
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] ILP methods can learn relational knowledge that is not expressible in attribute-based system.

10. Which approach is used for refining a very general rule through ILP?
a) Top-down approach
b) Bottom-up approach
c) Both Top-down & Bottom-up approach
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

Artificial Intelligence MCQ Set 2

1. What is the other name of informed search strategy?
a) Simple search
b) Heuristic search
c) Online search
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A key point of informed search strategy is heuristic function, So it is called as heuristic function.

2. How many types of informed search method are in artificial intelligence?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: d [Reason:] The four types of informed search method are best-first search, Greedy best-first search, A* search and memory bounded heuristic search.

3. Which search uses the problem specific knowledge beyond the definition of the problem?
a) Informed search
b) Depth-first search
c) Breadth-first search
d) Uninformed search

View Answer

Answer: a [Reason:] Informed search can solve the problem beyond the function definition, So does it can find the solution more efficiently.

4. Which function will select the lowest expansion node atfirst for evaluation?
a) Greedy best-first search
b) Best-first search
c) Depth-first search
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The lowest expansion node is selected because the evaluation measures distance to the goal.

5. What is the heuristic function of greedy best-first search?
a) f(n) != h(n)
b) f(n) < h(n)
c) f(n) = h(n)
d) f(n) > h(n)

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

6. Which search uses only the linear space for searching?
a) Best-first search
b) Recursive best-first search
c) Depth-first search
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Recursive best-first search will mimic the operation of standard best-first search, but using only the linear space.

7. Which method is used to search better by learning?
a) Best-first search
b) Depth-first search
c) Metalevel state space
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] This search strategy will helps to problem solving efficiency by using learning.

8. Which search is complete and optimal when h(n) is consistent?
a) Best-first search
b) Depth-first search
c) Both Best-first & Depth-first search
d) A* search

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

9. Which is used to improve the performance of heuristic search?
a) Quality of nodes
b) Quality of heuristic function
c) Simple form of nodes
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Good heuristic can be constructed by relaxing the problem, So the performance of heuristic search can be improved.

10. Which search method will expand the node that is closest to the goal?
a) Best-first search
b) Greedy best-first search
c) A* search
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Because of using greedy best-first search, It will quickly lead to the solution of the problem.

Artificial Intelligence MCQ Set 3

1. What is Artificial intelligence?
a) Putting your intelligence into Computer
b) Programming with your own intelligence
c) Making a Machine intelligent
d) Playing a Game

View Answer

Answer: c [Reason:] Because AI is to make things work automatically through machine without using human effort. Machine will give the result with just giving input from human. That means the system or machine will act as per the requirement.

2. Which is not the commonly used programming language for AI?
a) PROLOG
b) Java
c) LISP
d) Perl

View Answer

Answer: d [Reason:] Because Perl is used as a script language, and not of much use for AI practice. All others are used to generate an artificial program.

3. Artificial Intelligence has its expansion in the following application. (Mark all that apply)
a) Planning and Scheduling
b) Game Playing
c) Diagnosis
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All sectors require intelligence and automation for its working.

4. An ‘agent’ is anything that,
a) Perceives its environment through sensors and acting upon that environment through actuators
b) Takes input from the surroundings and uses its intelligence and performs the desired operations
c) A embedded program controlling line following robot
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] An agent is anything that can be viewed as perceiving and acting upon the environment through the sensors and actuators. Mean it takes input from its environment through sensors, performs operation and gives output through actuators.

5. Agents behavior can be best described by
a) Perception sequence
b) Agent function
c) Sensors and Actuators
d) Environment in which agent is performing

View Answer

Answer: b [Reason:] An agent’s behavior is described by the agent function that maps any given percept sequence to an action, which can be implemented by agent program. The agent function is an abstract mathematical description; the agent program is a concrete implementation, running on the agent architecture.

6. Rational agent is the one who always does the right thing. State true or false
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Rational agent is the one who always does the right thing Right in a sense that it makes the agent the most successful.

7. Performance Measures are fixed for all agents. State true or false
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] As a general rule, it is better to design performance measures according to what one actually wants in the environment, rather than according to how one thinks the agent should behave.

8. What is rational at any given time depends on
a) The performance measure that defines the criterion of success
b) The agent’s prior knowledge of the environment
c) The actions that the agent can perform
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] For each possible percept sequence, a rational agent should select an action that is expected to maximize its performance measure, given the evidence provided by the percept sequence and whatever built-in knowledge the agent has.

9. An omniscient agent knows the actual outcome of its actions and can act accordingly; but omniscience is impossible in reality. Rational Agent always does the right thing; but Rationality is possible in reality. State true or false
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Refer the definition of rational and omniscient agents.

10. The Task Environment of an agent consists of
a) Sensors
b) Actuators
c) Performance Measures
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The task environment of an agent is described by four parts performance measures, sensors, actuators and environment, generally known as the PEAS descriptions.

11. What could possibly be the environment of a Satellite Image Analysis System?
a) Computers in space and earth
b) Image categorization techniques
c) Statistical data on image pixel intensity value and histograms
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] An environment is something which agent stays in.

12. Categorize Crossword puzzle in Fully Observable / Partially Observable.
a) Fully Observable
b) partially Observable
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In cross word puzzle an agent knows the complete state of the environment through its sensors.

13. The game of Poker is a single agent.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The game of poker involves multiple player, hence its works in Multi-agent environment.

14. Satellite Image Analysis System is (Choose the one that is not applicable).
a) Episodic
b) Semi-Static
c) Single agent
d) Partially Observable

View Answer

Answer: d [Reason:] System knows the current status of the analysis thought its inputs.

15. An agent is composed of ________
a) Architecture
b) Agent Function
c) Perception Sequence
d) Architecture and Program

View Answer

Answer: d [Reason:] An agent is anything that can be viewed as perceiving and acting upon the environment through the sensors and actuators.

Artificial Intelligence MCQ Set 4

1. Knowledge and reasoning also play a crucial role in dealing with __________________ environment.
a) Completely Observable
b) Partially Observable
c) Neither Completely nor Partially Observable
d) Only Completely and Partially Observable

View Answer

Answer: b [Reason:] Knowledge and reasoning could aid to reveal other factors that could complete environment.

2. Treatment chosen by doctor for a patient for a disease is based on
a) Only current symptoms
b) Current symptoms plus some knowledge from the textbooks
c) Current symptoms plus some knowledge from the textbooks plus experience
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

3. A knowledge-based agent can combine general knowledge with current percepts to infer hidden aspects of the current state prior to selecting actions. State whether True or False.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Refer definition of Knowledge based agents.

4. A) Knowledge base (KB) is consists of set of statements.
B) Inference is deriving a new sentence from the KB.
Choose the correct option.
a) A is true, B is true
b) A is false, B is false
c) A is true, B is false
d) A is false, B is true

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

5. Wumpus World is a classic problem, best example of _______
a) Single player Game
b) Two player Game
c) Reasoning with Knowledge
d) Knowledge based Game

View Answer

Answer: c [Reason:] Refer the definition of Wumpus World Problem.

6. ‘α |= β ‘(to mean that the sentence α entails the sentence β) if and only if, in every model in which α is _____ β is also _____
a) True, true
b) True, false
c) False, true
d) False, false

View Answer

Answer: a [Reason:] Refer the definition of law of entailment.

7. Which is not a property of representation of knowledge?
a) Representational Verification
b) Representational Adequacy
c) Inferential Adequacy
d) Inferential Efficiency

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

8. Which is not Familiar Connectives in First Order Logic?
a) and
b) iff
c) or
d) not

View Answer

Answer: d [Reason:] “not” is coming under propositional logic and is therefore not a connective.

9. Inference algorithm is complete only if,
a) It can derive any sentence
b) It can derive any sentence that is an entailed version
c) It is truth preserving
d) It can derive any sentence that is an entailed version & It is truth preserving

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

10. An inference algorithm that derives only entailed sentences is called sound or truth-preserving.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

Artificial Intelligence MCQ Set 5

1. What will take place as the agent observes its interactions with the world?
a) Learning
b) Hearing
c) Perceiving
d) Speech

View Answer

Answer: a [Reason:] Learning will take place as the agent observes its interactions with the world and its own decision making process.

2. Which modifies the performance element so that it makes better decision?
a) Performance element
b) Changing element
c) Learning element
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] A learning element modifies the performance element so that it can make better decision.

3. How many things are concerned in design of a learning element?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] The three main issues are affected in design of a learning element are components, feedback and representation.

4. What is used in determining the nature of the learning problem?
a) Environment
b) Feedback
c) Problem
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The type of feedback is used in determining the nature of the learning problem that the agent faces.

5. How many types are available in machine learning?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] The three types of machine learning are supervised, unsupervised and reinforcement.

6. Which is used for utility functions in game playing algorithm?
a) Linear polynomial
b) Weighted polynomial
c) Polynomial
d) Linear weighted polynomial

View Answer

Answer: d [Reason:] Linear weighted polynomial is used for learning element in the game playing programs.

7. Which is used to choose among multiple consistent hypotheses?
a) Razor
b) Ockham razor
c) Learning element
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Ockham razor prefers the simplest hypothesis consistent with the data intuitively.

8. What will happen if the hypothesis space contains the true function?
a) Reliazable
b) Unreliazable
c) Both Reliazable & Unreliazable
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A learning problem is realizable if the hypothesis space contains the true function.

9. What takes input as an object described bya set of attributes?
a) Tree
b) Graph
c) Decision graph
d) Decision tree

View Answer

Answer: d [Reason:] Decision tree takes input as an object described by a set of attributes and returns a decision.

10. How the decision tree reaches its decision?
a) Single test
b) Two test
c) Sequence of test
d) No test

View Answer

Answer: c [Reason:] A decision tree reaches its decision by performing a sequence of tests.