Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Artificial Intelligence MCQ Set 1

1. Which provides agents with information about the world they inhabit?
a) Sense
b) Perception
c) Reading
d) Hearing

View Answer

Answer: b [Reason:] Perception provides agents with information about the world they inhabit.

2. What is used to initiate the perception in the environment?
a) Sensor
b) Read
c) Actuators
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A sensor is anything that can record some aspect of the environment.

3. What is the study of light?
a) Biology
b) Lightology
c) Photometry
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

4. How to increase the brightness of the pixel?
a) Sound
b) Amount of light
c) Surface
d) Waves

View Answer

Answer: b [Reason:] The brightness of a pixel in the image is proportional to the amount of light directed towards the camera.

5. How many kinds of reflection are available in image perception?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] There are two kinds of reflection. They are specular and diffuse reflection.

6. What is meant by predicting the value of a state variable from the past?
a) Specular reflection
b) Diffuse reflection
c) Gaussian filter
d) Smoothing

View Answer

Answer: d [Reason:] Smoothing meant predicting the value of a state variable from the past and by given evidence and calculating the present and future.

7. How many types of image processing techniques are there in image perception?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] The three image processing techniques are smoothing, edge detection and image segmentation.

8. Which is meant by assuming any two neighboring that are both edge pixels with consistent orientation?
a) Canny edge detection
b) Smoothing
c) Segmentation
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Canny edge detection is assuming any two neighboring that are both edge pixels with consistent orientation and ust belong to the same edge.

9. What is the process of breaking an image into groups?
a) Edge detection
b) Smoothing
c) Segmentation
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Segmentation is the process of breaking an image into groups, based on the similarities of the pixels.

10. How many types of 3-D image processing techniques are there in image perception?
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6

View Answer

Answer: c [Reason:] The five types of 3-D image processing techniques are motion, binocular stereopsis, texture, shading and contour.

Artificial Intelligence MCQ Set 2

1. The process by which you become aware of messages through your sense is called
a) Organization
b) Sensation
c) Interpretation-Evaluation
d) Perception

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

2. Susan is so beautiful; I bet she is smart too. This is an example of
a) The halo effect
b) The primary effect
c) A self-fulfilling prophecy
d) The recency effect

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

3. _____ prevents you from seeing an individual as an individual rather than as a member of a group.
a) Cultural mores
b) Stereotypes
c) Schematas
d) Attributions

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

4. When you get fired from your job and you determine it is because your boss dislikes you, you are most likely exhibiting
a) Self-promotion
b) Fundamental attribution error
c) Over-attribution
d) Self-serving bias

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

5. Mindless processing is
a) careful, critical thinking
b) inaccurate and faulty processing
c) information processing that relies heavily on familiar schemata
d) processing that focuses on unusual or novel events

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

6. Selective retention occurs when
a) we process, store, and retrieve information that we have already selected, organized, and interpreted
b) we make choices to experience particular stimuli
c) we make choices to avoid particular stimuli
d) we focus on specific stimuli while ignoring other stimuli

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

7. Which of the following strategies would NOT be effective at improving your communication competence?
a) Recognize the people, objects, and situations remain stable over time
b) Recognize that each person’s frame of perception is unique
c) Be active in perceiving
d) Distinguish facts from inference

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

8. _____________ is measured by the number of mental structures we use, how abstract they are, and how elaborate they interact to shape our perceptions.
a) intrapersonal structure
b) perceptual set
c) self-justification
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

9. A perception check is
a) a cognitive bias that makes us listen only to information we already agree with
b) a method teachers use to reward good listeners in the classroom
c) any factor that gets in the way of good listening and decreases our ability to interpret correctly
d) a response that allows you to state your interpretation and ask your partner whether or not that interpretation is correct

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

Artificial Intelligence MCQ Set 3

1. How many issues are available in describing degree of belief?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] The main issues for degree of belief are nature of the sentences and the dependance of degree of the belief.

2. What is used for probability theory sentences?
a) Conditional logic
b) Logic
c) Extension of propositional logic
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The version of probability theory we present uses an extension of propositional logic for its sentences.

3. Where does the dependance of experience is reflected in prior proability sentences?
a) Syntactic distinction
b) Semantic distinction
c) Both Syntactic & Semantic distinction
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The dependance on experience is reflected in the syntactic distinction between prior probability statements.

4. Where does the degree of belief are applied?
a) Propositions
b) Literals
c) Variables
d) Statements

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

5. How many formal languages are used for stating propositions?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] The two formal languages used for stating propositions are propositional logic and first-order logic.

6. What is the basic element for a language?
a) Literal
b) Variable
c) Random variable
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The basic element for a langauage is the random variable, which can be thought as a part of world and its status is initially unknown.

7. How many types of random variables are available?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] The three types of random variables are boolean, discrete and continuous.

8. Which is the complete specification of the state of the world?
a) Atomic event
b) Complex event
c) Simple event
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] An atomic event is the complete specification of the state of the world about which the event is uncertain.

9. Which variable cannot be written in entire distribution as a table?
a) Discrete
b) Continuous
c) Both Discrete & Continuous
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] For continuous variables, it is not posible to write out the entire distribution as a table.

10. What is meant by probability density function?
a) Probability distributions
b) Continuous variable
c) Discrete variable
d) Probability distributions for Continuous variables

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

Artificial Intelligence MCQ Set 4

1. The main task of a problem-solving agent is
a) Solve the given problem and reach to goal
b) To find out which sequence of action will get it to the goal state
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The problem-solving agents are one of the goal-based agents.

2. What is state space?
a) The whole problem
b) Your Definition to a problem
c) Problem you design
d) Representing your problem with variable and parameter

View Answer

Answer: d [Reason:] Because state space is mostly concerned with a problem, when you try to solve a problem, we have to design a mathematical structure to the problem, which can only be through variables and parameters. eg. You have given a 4-gallon jug and another 3-gallon jug. Neither has measuring marker on it. You have to fill the jugs with water. How can you get exactly 2 gallons of water in to 4 gallons. Here the state space can defined as set of ordered pairs integers(x,y),such that x=0,1,2,3 or 4 and y=0,1,2 or 3;X represents the number of gallons in 4 gallon jug and y represents quantity of water in the 3-gallon jug.

3.The problem-solving agent with several immediate options of unknown value can decide what to do by just examining different possible sequences of actions that lead to states of known value, and then choosing the best sequence. This process of looking for such a sequence is called Search. State True or False
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Refer to the definition of problem-solving agent.

4. A search algorithm takes _________ as an input and returns ________ as an output.
a) Input, output
b) Problem, solution
c) Solution, problem
d) Parameters, sequence of actions

View Answer

Answer: b [Reason:] A search algorithm takes input as a problem and returns a solution to the problem as an output.

5. A problem in a search space is defined by one of these state.
a) Initial state
b) Last state
c) Intermediate state
d) All of the above

View Answer

Answer: a [Reason:] A problem has four components initial state, goal test, set of actions, path cost.

6. The Set of actions for a problem in a state space is formulated by a ___________
a) Intermediate states
b) Initial state
c) Successor function, which takes current action and returns next immediate state
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The most common formulation for actions uses a successor function. Given a particular state x, SUCCESSOR-FN(x) returns a set of (action, successor) ordered pairs, where each action is one of the legal actions in state x and each successor is a state that can be reached from x by applying the action.

7. A solution to a problem is a path from the initial state to a goal state. Solution quality is measured by the path cost function, and an optimal solution has the highest path cost among all solutions. State whether true or false.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A solution to a problem is a path from the initial state to a goal state. Solution quality is measured by the path cost function, and an optimal solution has the lowest path cost among all solutions.

8. The process of removing detail from a given state representation is called______
a) Extraction
b) Abstraction
c) Information Retrieval
d) Mining of data

View Answer

Answer: b [Reason:] The process of removing detail from a representation is called abstraction.

9. A problem solving approach works well for
a) 8-Puzzle problem
b) 8-queen problem
c) Finding a optimal path from a given source to a destination
d) Mars Hover (Robot Navigation)

View Answer

Answer: d [Reason:] Problem-solving approach works well for toy problems and real-world problems.

10. The _______ is a touring problem in which each city must be visited exactly once. The aim is to find the shortest tour.
a) Finding shortest path between a source and a destination
b) Travelling Salesman problem
c) Map coloring problem
d) Depth first search traversal on a given map represented as a graph

View Answer

Answer: b [Reason:] Refer the TSP problem.

11. Web Crawler is a/an
a) Intelligent goal-based agent
b) Problem-solving agent
c) Simple reflex agent
d) Model based agent

View Answer

Answer: a [Reason:] Web Crawling is type of search for a relevant document from a given seed documents. Focused crawlers exists, helps to improvise the search efficiency.

12. The major component/components for measuring the performance of problem solving
a) Completeness
b) Optimality
c) Time and Space complexity
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] For best performance consideration of all component is necessary.

13. A production rule consists of
a) A set of Rule
b) A sequence of steps
c) Set of Rule & sequence of steps
d) Arbitrary representation to problem

View Answer

Answer: c [Reason:] When you are trying to solve a problem, you should design how to get a step-by-step solution with constraints condition to your problem, e.g Chess board problem.

14. Which search method takes less memory?
a) Depth-First Search
b) Breadth-First search
c) Linear Search
d) Optimal search

View Answer

Answer: a [Reason:] Depth-First Search takes less memory since only the nodes on the current path are stored, but in Breadth First Search, all of the tree that has generated must be stored.

15. Which is the best way to go for Game playing problem?
a) Linear approach
b) Heuristic approach (Some knowledge is stored)
c) Random approach
d) An Optimal approach

View Answer

Answer: b [Reason:] We use a Heuristic approach, as it will find out brute force computation, looking at hundreds of thousands of positions. e.g Chess competition between Human and AI based Computer.

Artificial Intelligence MCQ Set 5

1. Which is created by using single propositional symbol?
a) Complex sentences
b) Atomic sentences
c) Composition sentences
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Atomic sentences are indivisible syntactic elements consisting of single propositional symbol.

2. Which is used to construct the complex sentences?
a) Symbols
b) Connectives
c) Logical connectives
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None

3. How many proposition symbols are there in artificial intelligence?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] The two proposition symbols are true and false.

4. How many logical connectives are there in artificial intelligence?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: d [Reason:] The five logical symbols are negation, conjuction, disjunction,implication and biconditional.

5. Which is used to compute the truth of any sentence?
a) Semantics of propositional logic
b) Alpha-beta pruning
c) First-order logic
d) Both Semantics of propositional logic & Alpha-beta pruning

View Answer

Answer: a [Reason:] Because the meaning of the sentences is really needed to compute the truth.

6. Which are needed to compute the logical inference algorithm?
a) Logical equivalence
b) Validity
c) Satisfiability
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Logical inference algorithm can be solved be using logical equivalence, Validity and satisfiability.

7. From which rule does the modus ponens are derived?
a) Inference rule
b) Module rule
c) Both Inference & Module rule
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Inference rule contains the standard pattern that leads to desired goal. The best form of inference rule is modus ponens.

8. Which is also called single inference rule?
a) Reference
b) Resolution
c) Reform
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Because resolution yields a complete inference rule when coupled with any search algorithm.

9. Which form is called as conjunction of disjunction of literals?
a) Conjunctive normal form
b) Disjunctive normal form
c) Normal form
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

10. What can be viewed as single leteral of disjunction?
a) Multiple clause
b) Combine clause
c) Unit clause
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] A single literal can be viewed as a disjunction or one literal also, called as unit clause.