Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Applied Chemistry MCQ Set 1

1. The principles of green chemistry include the eliminating the ________ treatments.
a) Costly
b) Harmful
c) Hard
d) Easy

View Answer

Answer: a [Reason:] The principles of green chemistry include the eliminating of costly treatments. It makes the reactions with less cost and no toxic materials.

2. One of the principles of green chemistry says that to produce _______ goods.
a) Harmful
b) Commercial
c) Safer
d) Most used

View Answer

Answer: c [Reason:] One of the principles of green chemistry says that the produced goods must be safe. That means the goods must be not harmful for environment.

3. After the use of chemicals, we must ______ them properly.
a) Use
b) Reuse
c) Dispose
d) Store

View Answer

Answer: c [Reason:] After the use of chemicals, we must dispose them properly. The empty chemical containers should not be reused because they are toxic and if they are not disposed properly, they create the environmental pollution.

4. Green chemistry applies across the __________ of a chemical product like design, manufacture and use.
a) Life cycle
b) Properties
c) Uses
d) Efficiency

View Answer

Answer: a [Reason:] Green chemistry applies across the life cycle of a chemical product like design, manufacture and use. It says that manufacturing should be done without any pollution.

5. We must use feedstock derived from annually renewable resources or from _______
a) Chemicals
b) Organic compounds
c) Abundant waste
d) Plants

View Answer

Answer: c [Reason:] We must use feedstock derived from annually renewable resources or from abundant wastes. The wastes are utilised back.

6. Green chemistry improves __________ of chemical manufacturers.
a) Competitiveness
b) Easiness of production
c) Services
d) Chemicals

View Answer

Answer: a [Reason:] Green chemistry improves competitiveness of chemical manufacturers. The products are of low cost and good quality. So, it improves the competition.

7. It reduces the use of _________
a) liquid fuels
b) Energy
c) Gaseous fuels
d) Solid fuels

View Answer

Answer: b [Reason:] It reduces the use of the energy. The less consumption of energy also reduces the cost of production. So, the product will be available at low costs.

8. It reduces the ______ and protects the environment.
a) Pollution
b) Temperature
c) Air
d) Water

View Answer

Answer: a [Reason:] It reduces the pollution and protects the environment. By green synthesis, the products that are non-hazards to the nature are produced. So, no pollution takes place.

9. According to the green chemistry, the chemical involved in the production must be ________
a) Non toxic
b) Toxic
c) Highly toxic
d) Produces the toxic by products

View Answer

Answer: a [Reason:] According to the green chemistry, the chemical involved in the production must be nontoxic.

10. The green synthesis methods should have _________
a) Low efficiency
b) High harmful products
c) Low energy requirements
d) Low atom efficiency

View Answer

Answer: c [Reason:] The green synthesis methods should have high efficiency, less harmful products, low energy requirements and high atom efficiency.

Applied Chemistry MCQ Set 2

1. CNT s are the strongest and stiffest materials in ___________
a) Tensile strength
b) Ductility
c) Elasticity
d) Energy

View Answer

Answer: a [Reason:] CNT s are the strongest and stiffest materials in tensile strength which is due to the covalent sp2 bonds between the individual carbon atoms.

2. CNT posses strength up to ________
a) 100Gpa
b) 200Gpa
c) 400Gpa
d) 300Gpa

View Answer

Answer: a [Reason:] CNT posses strength up to 100Gpa. Chemical vapour decomposition is mostly used because of its low cost and direct growth of catalyst on surface.

3. Standard single walled CNT withstands a pressure up to ______ without deformation.
a) 1Gpa
b) 2Gpa
c) 20Gpa
d) 25Gpa

View Answer

Answer: d [Reason:] Standard single walled CNT withstands a pressure up to 25Gpa without deformation. It also possess strength up to 100Gpa.

4. Multi walled CNT are ________ concentric nano tubes.
a) Single
b) Double
c) Triple
d) Multiple

View Answer

Answer: d [Reason:] Multi walled CNT are multiple concentric nano tubes nested with in one another which exhibit a striking telescoping property.

5. The nano tube may _________ without friction.
a) Slides
b) Overlaps
c) Under laps
d) Collides

View Answer

Answer: c [Reason:] The nano tubes may slides without the friction and within its outer nano tube. This property is utilised to create a smallest rational motor and gigahertz mechanical oscillator.

6. CNT is ___________
a) Conductor
b) Insulator
c) Semi conductor
d) Impure metal

View Answer

Answer: c [Reason:] CNT is semiconductor. Because of symmetry and unique electronic structure of graphene, it is semi conducting material with small band gap between valence band and conducting band.

7. The optical properties of CNT are due to __________ of photoluminiscene.
a) Absorption
b) Emission
c) Consumption
d) Collision

View Answer

Answer: a [Reason:] The optical properties of CNT are due to the absorption of photoluminiscene and raman spectroscope which allows the quick and reliable characterization of this nano tube quality in terms of non-tubular carbon content.

8. The microwave absorptions are used for ________
a) Military radars
b) Satellites
c) Radars
d) Electric irons

View Answer

Answer: a [Reason:] The CNT posses micro wave absorption characteristics which are useful for the military radars and to better the slith characteristics of air crafts.

9. CNT exhibits a property called ballistic condition.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] CNT is very good thermal conductor and exhibit a property called as ballistic condition. Single walled CNT at room temperature has thermal conductivity of 3500WM-1K-1.

10. CNT is _________
a) Non toxic
b) Toxic
c) Very Safe
d) Not having graphene

View Answer

Answer: b [Reason:] CNT is toxic. At some conditions it crosses the membrane barriers and reach organs which includes harmful effects like inflammatory.

11. CNT is used to make ___________
a) Paper batteries
b) High voltage batteries
c) Car batteries
d) Clock batteries

View Answer

Answer: a [Reason:] A paper batteries is a battery engineered to use a paper thin sheet of cellulose infused with CNT. Here CNT are used as electrodes allowing the storage devices to conduct electricity.

12. Most promising applications of the CNT is _________
a) Paper batteries
b) Solar cells
c) Space elevators
d) Stab proof

View Answer

Answer: b [Reason:] Most promising applications of CNT is solar cells. It is due to their strong UV absorption characteristics. It is developed at NIIT.

13. CNT can store _________
a) Nitrogen
b) Carbondioxide
c) Hydrogen
d) Peroxides

View Answer

Answer: c [Reason:] CNT can store hydrogen. It can be later used as the source of fuel. The CNT also used in the bullet proofing clothes and stab proof clothings.

14. CNT can be used for coating and absorption on the surface _______
a) Fibre
b) Design
c) Stains
d) Marks

View Answer

Answer: a [Reason:] CNT is also used in textiles. It can be used for coating and absorption on the surface fibre for manufacturing fabric which is anti bacterial.

15. A spray of CNT mixture on ceramic coatings gives the ability to resist ________
a) Stains
b) Damage
c) Smoothness
d) Clearness

View Answer

Answer: b [Reason:] A spray of CNT mixture on ceramic coatings gives the ability to resist the damage while absorbing the laser light. This application is called as optical power detectors.

Applied Chemistry MCQ Set 3

1. Polymeric molecules __________ a definite crystalline structure.
a) Have
b) Do not have
c) Completely having
d) Partially having

View Answer

Answer: b [Reason:] The polymeric molecules do not have a definite crystalline structure. The non-polymeric molecules have the definite crystalline structure.

2. The polymer is 100% crystalline.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] No polymer is 100% crystalline or 100% amorphous. A polymer is a mixture of the 60% crystalline and 40% amorphous.

3. As the crystallinity increases The brittleness of the polymer _________
a) Increases
b) Decreases
c) Moderate
d) Remains constant

View Answer

Answer: b [Reason:] As the crystallinity of the polymer increases then the brittleness of the polymer also increases. The strength and chemical resistance of the polymers also increases.

4. A polymeric molecules possess the molecular weight _____________
a) Different
b) Fixed
c) That cannot be determined
d) May be determined

View Answer

Answer: a [Reason:] When polymerisation takes place, the growing polymeric chains are terminated at different sizes of molecules. So, as a result the polymeric molecules have different molecular weights.

5. Weight average molecular weight __________ on the weight of molecules in a polymer.
a) Dependent
b) Independent
c) Partially dependent
d) Neither dependent nor independent

View Answer

Answer: a [Reason:] Weight average molecular weight depends on the weight of the molecules of each type and determined by making use of colloidal properties.

6. The polymer absorbs ________ and swells in size.
a) Ethyl alcohol
b) Ether
c) Water
d) Methanol

View Answer

Answer: c [Reason:] The polymer absorbs the water and swells in size. Slowly polymer goes into the solution viscous polymer solution which is heterogeneous.

7. ___________ is the property of recovering original shape after the removal of deforming strain.
a) Rigidity modulus
b) Youngs modulus
c) Elasticity
d) Bulk modulus

View Answer

Answer: c [Reason:] The elasticity is the property of recovering the original shape after removal of deforming strain. Natural rubber possess high elasticity due to the coiled helix structure of poly isoprene.

8. The impact strength is measured as _________
a) Elasticity
b) Strength
c) Permeability
d) Toughness

View Answer

Answer: d [Reason:] The impact strength is measured as the toughness. Below the glass transition temperature the polymers break.

9. If the polymer is in the room temperature then it is ___________
a) Brittle
b) Viscofluid state
c) Amorphous
d) Rubbery

View Answer

Answer: d [Reason:] The effect of heat on polymer is high. If the temperature changes, the state of the polymer will be changed.

10. The strength of the polymer increases with ________ in molecular weight.
a) Increase
b) Decrease
c) No change
d) Slightly decrease

View Answer

Answer: a [Reason:] The strength of the polymer increases with an increase in the molecular weight. The inter molecular attraction, presence of polar groups and chain length increases the strength.

Applied Chemistry MCQ Set 4

1. The protective coatings are used to ___________
a) Corrode the metal
b) Prevent from corrosion
c) Increase the corrosion
d) Slightly increase the corrosion

View Answer

Answer: b [Reason:] The protective coatings are used to prevent the corrosion of the metal. The protective layers are thin layer on the surface of the metal.

2. The oxidation resistance is given by the protective coatings.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The protective layer is used to provide the oxidation resistance to the metal and to give thermal insulating properties of the metal.

3. In sand blasting, the atmospheric pressure is about __________
a) 25-100atm
b) 50-100atm
c) 70-100atm
d) 100-250atm

View Answer

Answer: a [Reason:] In sand blasting, the atmospheric pressure is about 25-100atm. The sand blasting will blast with sand particles of different sizes.

4. The cleaning methods before applying the protective coating are of _________ types.
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6

View Answer

Answer: d [Reason:] The cleaning methods before applying the protective coating are of 6 types. They are: solvent cleaning, alkali cleaning, mechanical cleaning, flame cleaning, sand blasting and pickling and etching.

5. In anodic coatings, the coating metals possess __________ reduction potential than base metal.
a) Higher
b) Lower
c) 0
d) Cannot be said

View Answer

Answer: b [Reason:] In anodic coating, the coating metals possess the lower reduction potential than base metal. The coating metals possess the higher reduction potential than base metal.

6. Tinning is the example of __________
a) Anodic coatings
b) Cathodic coatings
c) Neither anode nor cathode
d) Both anode and cathode

View Answer

Answer: b [Reason:] Tinning is an example of the cathodic coatings. The galvanisation comes under the anodic coatings.

7. During the sand blasting process, the workers are affected by the disease called _________
a) Silicosis
b) Chicken guinea
c) Blue baby syndrome
d) Flourosis

View Answer

Answer: a [Reason:] During the sand blasting process, the workers are affected by the disease called as the silicosis. It is one the main disadvantages of this method.

8. In pickling and etching _________ acids are used.
a) Sulphuric acid
b) Hypo chlorous acid
c) Phosphoric acid
d) Phosphorous acid

View Answer

Answer: a [Reason:] In pickling and etching process, the acids used are hydrochloric acid, sulphuric acid and nitric acid.

9. The old paint coating cannot be removed by __________
a) Soaps
b) Caustic soda
c) Trisodium phosphate
d) Sulphuric acid

View Answer

Answer: d [Reason:] The old paint coatings can be removed by alkali cleaning process. The Soaps, caustic soda and trisodium phosphate are used.

10. The process of coating iron or steel sheet with a thin coat of zinc to prevent iron from rusting is called ____________
a) Tinning
b) Galvanisation
c) Metal cladding
d) Electroplating

View Answer

Answer: b [Reason:] The process of coating iron or steel sheet with a thin coat of zinc to prevent iron from rusting is called galvanisation. The process of depositing the coating metal on the surface of base metal by electrolysis is called electroplating.

Applied Chemistry MCQ Set 5

1. Non conventional energy sources are those energy sources that are _________
a) Renewable
b) Non-renewable
c) Produced from electricity
d) Produced from heat

View Answer

Answer: a [Reason:] The non conventional energy sources are the sources that are renewable and economically safe such as solar energy, wind energy, biomass energy etc.

2. The importance of increasing the use of non conventional energy sources in India is in _________
a) 1940
b) 1950
c) 1960
d) 1970

View Answer

Answer: d [Reason:] The importance of the increasing the use of non conventional energy sources in India is in 1970. Some of them are geothermal energy, nuclear energy.

3. Solar energy in India is utilised through ________
a) Photo voltaic route
b) Photometric route
c) Photo power
d) Photosynthesis

View Answer

Answer: a [Reason:] In India, the solar energy is utilised through the photo voltaic route. This can also be utilised from the thermal route.

4. Power generating system is based on _______
a) Biomass gasification
b) Coal gasification
c) Solar energy
d) Wind energy

View Answer

Answer: a [Reason:] Power generating system is based on the biomass gasification. It can also be based on the biomass combustion that was launched in different places in central India.

5. Wind generator is used for________
a) Power generation
b) Heat generation
c) Power dissipation
d) Power consumption

View Answer

Answer: a [Reason:] Wind generation is used to produce the power. The wind energy is mostly used for this purpose. The wind flows from high region to the lower region.

6. Geothermal energy is mostly produced in ________ in India.
a) Mumbai
b) Kerala
c) Chennai
d) Himachal pradesh

View Answer

Answer: d [Reason:] Geothermal energy is mostly produced in Himachal pradesh in India. It is also seen in Jammu and Kashmir in India. The geothermal energy is generated from the hot springs.

7. In Timarpur, the power is generated from __________
a) Urban waste
b) Solar energy
c) Hydro power
d) Wind energy

View Answer

Answer: a [Reason:] In Timarpur in Delhi, The power is generated from the urban wastes and industrial wastes. This process is also carried out in Tamil nadu in India.

8. The main application of solar cells is to generate the electricity from __________
a) Water
b) Sunlight
c) Wind
d) Biomass

View Answer

Answer: b [Reason:] The main application of solar cells is to generate the electricity from sunlight. Even it is small scale or large scale electricity from sun light.

9. Solar photovoltaic cells are often connected electrically in _______
a) Series
b) Parallel
c) Randomly
d) Neither series nor parallel

View Answer

Answer: a [Reason:] Solar photovoltaic cells are often connected electrically in series. They encapsulated as a module to create additive voltage and to yield high current.

10. Solar power is a good __________ renewable source.
a) Commercial
b) Economical
c) Commercial and economical
d) Neither commercial nor economical

View Answer

Answer: b [Reason:] Solar power is a good economic renewable source of energy. It helps preserving the environment.

11. _________ can be used for recharging the portable devices.
a) Solar photovoltaic cells
b) Solar panels
c) Solar batteries
d) Solar dishes

View Answer

Answer: b [Reason:] The solar panels can be used for recharging the portable devices and making power. They are also used as the heating water etc.

12. Solar cells can be used in calculators.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Solar cells can be used in calculators. They can also be used in components like solar flash light, street lightening, home lightening and lanterns.

13. _________ in sunlight hits the panel.
a) Dust
b) Photons
c) Electrons
d) Protons

View Answer

Answer: b [Reason:] The photons n sunlight hits the panel. The photons are absorbed by the semi conducting material that is used to make the panel. Silicon is mostly used to make the panels.

14. The __________ present in the material are de-localised.
a) Electrons
b) Protons
c) Neutrons
d) Positrons

View Answer

Answer: a [Reason:] The electrons present in the semi conducting material are de-localised and allowed to flow. The flow of electrons produces the current.

15. Due to the special composition of the solar cells the electrons are allowed to flow in _________
a) Opposite direction
b) Multiple directions
c) Single direction
d) Random direction

View Answer

Answer: c [Reason:] Due to the special composition of the solar cells the electrons are allowed to flow in single direction only. An array of solar cells are converts the solar energy into the direct current.