Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Applied Chemistry MCQ Set 1

1. Acid number of a lubricating oil is_________required to neutralise all acidic constituents of 1 g of oil.
a) Mgs of KOH
b) Mgs of K2SO4
c) Mgs of NaOH
d) Mgs of Na2SO4

View Answer

Answer: a [Reason:] Acid number of lubricating oil is defined as the mgs of KOH required to neutralise the all acidic constituents of 1g of oil. So, it is also called as the neutralisation number.

2. The fatty oils mostly constitute _________
a) Glycerine
b) Glycol
c) Ethanol
d) Glycerol

View Answer

Answer: d [Reason:] The fatty acids constitute most of the part with glycerol. It also has the esters of higher fatty acids as the next major constituents. In some cases, we can also observe that notable amount of free acids are also present in fatty acids.

3. The acid content ______ with time.
a) Decreases
b) Increases
c) Remains constant
d) Becomes zero

View Answer

Answer: b [Reason:] The acid content will be increasing with time because as the time goes on the chemical reaction takes place and the number of H+ ions increases with increase in time. So, the acid content also increases with time.

4. Periodic determination of acid number is useful to indicate the progress of________
a) Oxidation number
b) Reduction number
c) Acidic number
d) Neutralisation number

View Answer

Answer: a [Reason:] The periodic determination of the acid number is useful to indicate the progress of oxidation number. The age of the oil is determined by the increase in acid number with time due to hydrolysis with moisture.

5. The acid value of the lubricating oil is must be less than _______
a) 7
b) 0.7
c) 1
d) 0.1

View Answer

Answer: d [Reason:] The acid value of the lubricating oils must be always less than that of the 0.1. It is because the acid value changes the progress of the oxidation number and hydrolysis rate and moisture content. Based on which we have to replace the lubricating oil.

6. The unblended petroleum oils must have ______ neutralisation values.
a) Very high
b) Very low
c) Negligible
d) Zero

View Answer

Answer: b [Reason:] The neutralisation values of the unblended petroleum oils will be very low. The neutralisation values of the unblended petroleum oils ranges from 0.02 to 0.1. Values higher than this indicate faulty refining.

7. Compounded oils have higher neutralisation values.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The Compounded oils are also called as blended oils. The unblended oils have very less neutralisation number. It is about 0.02 to 0.1. The blended or compounded oils have very high neutralisation number.

8. The higher values of blended oils is because of the presence of ___________
a) Catalyst
b) Salts
c) Additives
d) Reagents

View Answer

Answer: c [Reason:] The high values of neutralisation of blended oils are because of the presence of the additives. The additives present in the oiliness carriers, oxidation and corrosion inhibitors etc.

9. The neutralisation number is increased due to_________
a) Pureness
b) Contamination
c) Hydrolysis
d) Catalysis

View Answer

Answer:b [Reason:] The neutralisation number is increased due to the contamination as the oil is used. Examples are sulphur dioxide on combustion of sulphur, carbondioxide on combustion of carbon or present in the atmosphere.

10. Darkening of the oil colour takes place due to ________
a) Oxidation
b) Reduction
c) Hydrolysis
d) Catalysis

View Answer

Answer: a [Reason:] The darkening of the oil colour is due to the oxidation. On oxidation the formation of all soluble alcohols, ketones, acids and peroxides are produced. There by increasing the acid number, viscosity and darkening of the oil colour.

11. The neutralisation number cannot give the __________ of the lubricating oil.
a) Corrosive nature
b) Amount of acid
c) Amount of base
d) Moisture level

View Answer

Answer: a [Reason:] The neutralisation number gives about the amount of acid present in lubricating oil, amount of base present in the lubricating oil, amount of moisture present in the lubricating oil. It cannot give about of the source of the oil and the corrosive nature of the oil.

12. The total acid number of an oil is given by ______
a) Acid value= (volume of 0.1N KOH taken*56)/(weight of oil used)
b) Acid value= (volume of 0.01N KOH used*56)/(weight of oil taken)
c) Acid value= (volume of 0.1N KOH used*56)/(weight of oil taken)
d) Acid value= (volume of 0.01N KOH taken*56)/(weight of oil used)

View Answer

Answer: c [Reason:] The total acid number of an oil is given by Acid value= (volume of 0.1N KOH used*56)/(weight of oil taken), where the 0.1 is the maximum value of the oil and 56 is the molecular weight of the KOH.

13. The corrosion problems are caused by _____ in lubricating oil.
a) Potassium chloride
b) Naphthenic acid
c) Sodium chloride
d) Carbon dioxide

View Answer

Answer: b [Reason:] The corrosion problems are due to the presence of the naphthenic acid that is why the acid number alone cannot give about the corrosion nature as it cannot give about the amount of naphthenic acid present.

14. The other parameters apart from the acid number can also determine by the process _______
a) Potentiometer titration
b) Colour indicating titration
c) Spectroscopic methods
d) Catalysis

View Answer

Answer: c [Reason:] The other parameters apart from the acid number also given by the spectroscopic methods. The potentiometer titration and colour indicating titrations are used deduce only the acid number.

15. In potentiometric titration, the sample is dissolved in _____ and ______
a) Toulene, propanol
b) Toulene and phenolphthalein
c) Toulene and phenol
d) Toulene and benzene

View Answer

Answer: a [Reason:] In potentiometric titration, the sample is generally dissolved in the toulene and propanol with little water and then titrated with the alcoholic potassium hydroxide. A glass electrode and reference electrode is immersed in the sample.

Applied Chemistry MCQ Set 2

1. The ocean thermal energy conversion(OTEC) is uses ___________
a) Energy difference
b) Potential difference
c) Temperature difference
d) Kinetic difference

View Answer

Answer: c [Reason:] The ocean thermal energy conversion uses the temperature difference between the cold water and hot water to produce electricity.

2. OTEC is developed in ___________
a) 1880
b) 1926
c) 1890
d) 1930

View Answer

Answer: a [Reason:] The Ocean thermal energy conversion is developed in the year 1880. It is the base loaded electricity generation.

3. The OTEC is constructed in __________
a) 1920
b) 1924
c) 1922
d) 1926

View Answer

Answer: d [Reason:] The OTEC is constructed in 1926. The OTEC plant pump the sea water and run the power cycle. It is developed in 1880.

4. The by-product of the ocean thermal energy conversion is ____________
a) Hot water
b) Cold water
c) Chemicals
d) Gases

View Answer

Answer: b [Reason:] The by-product in the ocean thermal energy conversion is cold water. The amount of cold water will be in large quantity.

5. In ocean thermal energy conversion, the plant pumps the deep cold sea water and do not pump the surface sea water.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The ocean thermal energy conversion, the plant pumps the large quantity of deep cold sea water and surface sea water as well to run a power cycle and produce electricity.

6. How many types of OTEC plants are there?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] There are three types of ocean thermal energy plants. They are closed cycle systems, open cycle ocean thermal energy conversion and hybrid ocean thermal energy conversion.

7. Closed cycle systems use the fluid having ___________
a) High boiling points
b) Low boiling points
c) High viscosity
d) low viscosity

View Answer

Answer: b [Reason:] Closed cycle system uses the fluid having low boiling points. Ammonia is one of the liquids having low boiling point which is having boiling point -330C to power a turbine to generate electricity.

8. Warm surface sea water is pumped through a ____________ to vaporise the fluid.
a) Heat exchanger
b) Generator
c) Evaporator
d) Condenser

View Answer

Answer: a Exchanger: Warm surface sea water is pumped through a heat exchanger to vaporise the fluid. The expanded vapour turns the turbo generator to produce electricity.

9. The heat exchanger ___________ the vapour into a liquid which is recycled.
a) Condenses
b) Heats
c) Cools
d) Evaporates

View Answer

Answer: a [Reason:] The heat exchanger condenses the vapour into a liquid which is recycled. The surface water and the deep water is also drawn into the system.

10. Open cycle OTEC uses ________ surface water directly to make electricity.
a) Hot
b) Warm
c) Cool
d) Icy

View Answer

Answer: b [Reason:] Open cycle ocean thermal energy conversion uses the warm surface water to produce electricity. The warm water is first pumped into the low pressure container and set to boil.

11. In some cases, the steam drives the low pressure turbine attached to the electrical generator.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In some cases, the steam drives the low pressure turbine attached to the electrical generator.

12. The steam leaves the _______
a) Salts
b) Aluminium
c) Copper
d) Silver

View Answer

Answer: a [Reason:] The steam leaves the salts and the all impurities when they are heated up and left in the low pressure container to giver pure and fresh water.

13. The open cycle system produces ___________ water.
a) Desalinated
b) Impure
c) Contaminated
d) Chlorinated

View Answer

Answer: a [Reason:] The open cycle system produces the desalinated water and fresh. It is suitable for drinking, irrigation and agriculture.

14. In _________ method the sea water enters a vaccum chamber and flash evaporated.
a) Closed cycle system
b) Open cycle system
c) Hybrid OTEC
d) Neither closed nor open system

View Answer

Answer: c [Reason:] In hybrid OTEC method draws the sea water into the vaccum chamber and flash evaporated similar to the open cycle system.

15. Depending on the embodiment ____________ technique generate power from hydro electric turbine.
a) Closed cycle
b) Open cycle
c) Hybrid
d) Steam lift pump

View Answer

Answer: d [Reason:] Depending on the embodiment steam lift pump technique generate power from hydro electric turbine either before or after the pump is used.

Applied Chemistry MCQ Set 3

1. The step polymerisation takes place by __________
a) Addition reaction
b) Condensation reaction
c) Co-ordination polymerisation
d) Anionic polymerisation

View Answer

Answer: b [Reason:] The step polymerisation takes place by the condensation reactions of the functional groups of the monomers. Hence it is called as condensation polymerisation.

2. Which one of the following is not the three step polymerisation?
a) Co-ordination polymerisation
b) Anionic chain polymerisation
c) Cationic chain polymerisation
d) Step polymerisation

View Answer

Answer: d [Reason:] Step polymerisation or the condensation polymerisation is not the three step polymerisation like initiation, propagation and termination.

3. The condensation polymerisation is ___________
a) Endothermic
b) Exothermic
c) Not exothermic
d) Neither endothermic nor exothermic

View Answer

Answer: c [Reason:] The condensation polymerisation is the not exothermic reaction. It does not releases heat during the reaction.

4. The condensation polymerisation is the __________ process.
a) Slow
b) Very slow
c) Fast
d) Very fast

View Answer

Answer: a [Reason:] The condensation polymerisation is the slow process. It is a step wise process. The monomers must be dibasic acids, diols, diamines or triols.

5. Condensation polymers will release bi-products like ________
a) Ammonia
b) Hcl
c) Carbondioxide
d) Ozone

View Answer

Answer: b [Reason:] Condensation polymers will release bi-products like water, hydrogen chloride. CH3OH etc.

6. The polymers which possess each monomer segment in regular configuration giving a definite structure is called _____________
a) Addition polymers
b) Condensation polymers
c) Stereo regular polymers
d) Regular polymers

View Answer

Answer: c [Reason:] In stereo regular polymers. The polymers possess the monomer segments in a regular configuration, giving a definite structural regularity as a whole are called stereo regular polymers.

7. The structural regularity of the polymers may be due to _________
a) Isomerism
b) Optical isomerism
c) Geometrical isomerism
d) Both optical and geometrical isomerism

View Answer

Answer: d [Reason:] The structural regularity of the polymers may be due to the both optical and geometrical isomerism.

8. The polymerisation of a diacid with diol produces ____________
a) Polyethylene
b) Poly-ethane
c) Poly-methane
d) Polyester

View Answer

Answer: d [Reason:] The polymerisation of a diacid with diol produces the polyester. The terepthalic acid and ethylene glycol reacts to give the polyester.

9. The functionality of the monomer must be _________
a) Two
b) Three
c) Four
d) Two or more than two

View Answer

Answer: d [Reason:] The functionality of the monomer must be two or more than two. The monomers must be dibasic acids, diols and diamines.

10. The molecular weight of the step polymers is not the _________
a) Sum of the molecular weights of monomer
b) Sum of the molecular weight of some monomers
c) Sum of the water molecular weight
d) Sum of the weights of the bi-products.

View Answer

Answer: a [Reason:] The molecular weights of the step polymers is not the sum of the molecular weights of the monomers. The elimination of the bi-products is done.

Applied Chemistry MCQ Set 4

1. The standard emf of the hydrogen-oxygen fuel is ____________
a) 1V
b) 1.23V
c) 1.52V
d) 2V

View Answer

Answer: b [Reason:] The standard emf of the hydrogen-oxygen fuel is 1.23volts. A number of such fuel cells are stacked together in series to make a battery.

2. The oxygen fuel cells are used for the space crafts mostly because of their __________
a) Light weight
b) Heavier weight
c) Efficiency
d) Noise levels

View Answer

Answer: a [Reason:] The oxygen fuel cells are used for the space crafts mostly because of their light weight. The by product is water that is valuable fresh water source for astronauts.

3. Noise and thermal pollution is __________ for fuel cells.
a) High
b) Low
c) Moderate
d) Zero

View Answer

Answer: b [Reason:] Noise and thermal pollution is low for fuel cells. It is one of the advantages of the fuel cells. The maintenance cost of the fuel cells is also low.

4. The percentage of the energy conversion of the fuel cells is about ____________
a) 20-30
b) 45-52
c) 75-82
d) 82-95

View Answer

Answer: c [Reason:] The percentage of the energy conversion of the fuel cells is about 75 to 82. The product obtained in the most fuel cells is water and it is used as the drinking water by astronauts.

5. Fuel cells offer an excellent method for the use of the _________
a) Chemicals
b) Fossil fuels
c) Bio fuels
d) Any fuels

View Answer

Answer: b [Reason:] Fuel cells offer an excellent method for the use of the fossil fuels. It is one of the important advantages of the fuel cells.

6. The life time of the fuel cells is __________
a) 10 years
b) 20 years
c) 30 years
d) Not known

View Answer

Answer: d [Reason:] The life time of the fuel cells is not known accurately. It is one of the limitations of the fuel cells. Their initial cost is high.

7. The distribution of hydrogen in the fuel cells is proper.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The distribution of the hydrogen in the fuel cells is not proper. It is the main limitation of the fuel cells.

8. In methyl alcohol-oxygen alkaline fuel cell ___________ is used as the fuel.
a) CH3OH
b) CH3COOH
c) O2
d) O3

View Answer

Answer: a [Reason:] In methyl alcohol-oxygen alkaline fuel cell, CH3COH is used as the fuel and oxygen is used as the oxidant to generate electrical energy.

9. Porous nickel electrode coated with ________ is used as catalyst in methyl alcohol-oxygen alkaline fuel cell.
a) Copper
b) Silver
c) Gold
d) Antimony

View Answer

Answer: b [Reason:] Porous nickel electrode coated with the silver is used as catalyst in methyl alcohol-oxygen alkaline fuel cell. Nickel impregnated with the Pt/Pd are used as anode.

10. Methanol fuel cells are reasonably _________
a) Stable at all conditions
b) Unstable at all conditions
c) Stable at some conditions
d) Unstable at some conditions

View Answer

Answer: a [Reason:] The methanol fuel cells are reasonably stable at all conditions. It is one of the advantages of the methyl-alcohol-oxygen fuel cells.

11. ___________ is in high concentration in methanol that is why it is used as an excellent fuel.
a) Oxygen
b) Chlorine
c) Hydrogen
d) Ozone

View Answer

Answer: c [Reason:] The hydrogen is in the high concentration in methanol that is why it is used as an excellent fuel. These fuels are targeted to the portable applications.

12. Methanol possess ___________ inflammability.
a) Lower
b) Higher
c) No
d) Moderate

View Answer

Answer: a [Reason:] Methanol possess lower inflammability limit than the gasoline and that is why it poses less fire risk than the gasoline.

13. The electrodes in the phosphoric acid fuel cells is carbon paper coated with dispersed with ________ catalyst.
a) Palladium
b) Platinum
c) Uranium
d) Aluminium

View Answer

Answer: b [Reason:] The electrodes in the phosphoric acid fuel cells is carbon paper coated with dispersed with platinum catalyst. It is found in the year 1960.

14. The phosphoric acid fuel cells are used for stationary power generations with output __________
a) 100-200kW
b) 100-150kW
c) 100-300kW
d) 100-400kW

View Answer

Answer: d [Reason:] The phosphoric acid fuel cells are used for stationary power generations with output is 00-400kW. It used for large vehicles such as buses.

15. The anode in the phosphoric acid fuel cells is made of porous nickel alloy with ___________
a) Chromium
b) Copper
c) Zinc
d) Platinum

View Answer

Answer: a [Reason:] The anode in the phosphoric acid fuel cells are made up of the nickel alloy with the 2% of chromium or aluminium. The materials are crepe resistant and prevent the sintering of anode at high temperatures.

Applied Chemistry MCQ Set 5

1. Rate of oxidation in petroleum oil proceeds _________ at room temperature.
a) Slowly
b) Fast
c) Moderate
d) Constant

View Answer

Answer: a [Reason:] Rate of the oxidation in petroleum oil proceeds slowly at room temperature. It proceeds faster at elevated temperature. Elevated temperature means above 200oC.

2. The moisture in the environment ________ the oxidation.
a) Increases
b) Decreases
c) Neutralises
d) Do not change

View Answer

Answer: a [Reason:] The factors increasing the oxidation are the two. They are the moisture present in environment is used to increase the oxidation and the presence of oxidation catalyst.

3. The retardation can be done by adding _________
a) Phenyl- α – napthylamine
b) Phenyl -β – napthylamine
c) Benzine- α – napthylamine
d) Benzine – α – napthylamine

View Answer

Answer: b [Reason:] In most of the commercial oils, the rate of oxidation can be retarded by the addition of the sacrificial oxidation inhibitors like Phenyl -β – napthylamine.

4. Oxidation in lubricants is ________
a) Desirable
b) Undesirable
c) Important
d) Necessary

View Answer

Answer: b [Reason:] Oxidation in the lubricating oils in undesirable because the insoluble product or sludge may clog the oil holes, oil pipe lines, filters and the other parts of the lubricating system.

5. If the oxidation product is soluble then it is desirable for lubricants.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] If the oxidation product is soluble in the lubricating oil, then also it is not desirable because it circulates with the oil and may corrode or pit bearing surfaces and may form vanish like deposits and gums.

6. Aniline number is the minimum equilibrium solution temperature for ________ volume of aniline and lubricating oil.
a) More
b) Less
c) Equal
d) Very high

View Answer

Answer: c [Reason:] Aniline number is the minimum equilibrium solution temperature for equal volume of aniline and lubricating oil. The equal volume is taken then only it is known as aniline number.

7. Aniline ________ with oil.
a) Immiscible
b) Forms crystals
c) Forms lumps
d) Miscible

View Answer

Answer: d [Reason:] As like dissolves like, the aniline is the aromatic compound and it is miscible in the lubricating oil having high aromatic percentage of the hydrocarbons at lower temperature.

8. Lubricating oil having low aniline point results in _________
a) Deterioration of metal
b) Deterioration of rubber
c) Deterioration of wall of jar
d) Deterioration of iron

View Answer

Answer: b [Reason:] The lubricating oil with low aniline point will tend to attack the rubber parts and results in deterioration of rubber and leakage may takes place.

9. The test tube in the determination of aniline number is made up of __________
a) Tempered glass
b) Glass
c) Heat resistant glass
d) Heated glass

View Answer

Answer: c [Reason:] The test tube is made with heat resistant glass. The cork is fitted to it. It is fitted with stirrer and thermometer for even mixing of the aniline in oil and to know the temperature.

10. What is the length of the test tube in determination of aniline number experiment?
a) 120mm
b) 130mm
c) 140mm
d) 150mm

View Answer

Answer: d [Reason:] The test tube is having the length of 150mm. It has the diameter of 25mm. The stirrer is attached for even miscibility of aniline and the lubricating oil.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }