Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Applied Chemistry MCQ Set 1

1. Removal of water is done by______
a) Orsteds process
b) Kjeldahl’s process
c) Filtration
d) Cottrells process

View Answer

Answer: d [Reason:] Cottrells process is used to remove the water from the petroleum. kjeldahl’s process is used to know the percentage of nitrogen in the coal sample.

2. Crude oil is in the form of_______
a) emulsion of oil and brine
b) emulsion of oil and impurities
c) emulsion of brine and impurities
d) emulsion of impurities and moisture

View Answer

Answer: a [Reason:] The crude oil is obtained from the earth’s crust which will be in the form of emulsion of oil and brine. It is very stable. When this emulsion is charged then water gets separated from the oil.

3. To remove sulphur compounds from petroleum, it is treated with_____
a) copper nitrate
b) copper oxide
c) magnesium chloride
d) sodium chloride

View Answer

Answer: b [Reason:] The sulphur compounds can be removed by treating with copper oxide as the sulphur compounds are get converted into the insoluble copper sulphide.

4. The scales formed during the removal of harmful impurities can be removed by_____
a) electrolysis
b) electroplating
c) electrotyping
d) dehydration

View Answer

Answer: d [Reason:] The corrosion is will be there if there is presence of magnesium chloride or sodium chloride salts in crude oil and forms scales. These scales can be removed by dehydration process.

5. During refining the petroleum, in fractional distillation, what is the temperature in still?
a) 800oC
b) 400oC
c) 300oC
d) 100oC

View Answer

Answer: b [Reason:] The crude oil is distilled and later it is sent into the pre-heater or else it can be heated with steam, inside the still the temperature is about 400oC.

6. Which of the following fraction obtained on distillation used in dry cleaning?
a) petroleum ether
b) heavy oil
c) gas oil
d) naphtha

View Answer

Answer: d [Reason:] Naphtha is used for dry cleaning. It is also called as solvent spirit. Heavy oil is mainly used in producing gasoline by cracking method.

7. What is the catalyst used in catalytic polymerization?
a) Phosphoric acid
b) Al2O3
c) Al2(siO3)3
d) Zirconium oxide

View Answer

Answer: a [Reason:] Phosphoric acid is used as catalyst in catalytic polymerization and Al2O3 , Al2(siO3)3 are used as catalysts in catalytic thermal cracking.

8. Which of the following reactions indicates the Fischer-tropsch method?
a) nC+H(2n+2)→CnH(2n+2)
b) nC+H2n →CnH2n
c) nCO+2nH2→CnH2n+nH2O
d) nC+H(2n-1)→CnH(2n-1)

View Answer

Answer: c [Reason:] The equation nCO+2nH2→CnH2n+nH2O represents the Fischer-tropsch method, here the catalyst used is Ni or CO. The other three reactions indicates the Bergius process or hydrogenation of coal.

9. What is the catalyst used in Bergius process?
a) nickel oleate
b) phosphoric acid
c) zirconium oxide
d) aluminum oxide

View Answer

Answer: a [Reason:] In Bergius process the catalyst used is Nickel oleate. In this process the low ash coal is finely powdered and turned into a paste using heavy oil and the catalyst is taken into temperature.

10. What is the pressure applied during hydrogenation of coal
a) 200-280atm
b) 200-250atm
c) 300-380atm
d) 300-350atm

View Answer

Answer: b [Reason:] A pressure of 200-250atm is applied in Bergius process for one hour 30 minutes.In polymerization the pressure of 70-350kg/cm2 is applied.

11. The boiling range of un-condensed gas is_____
a) < 300C
b) < 400C
c) > 500C
d) < 200C

View Answer

Answer: a [Reason:] The boiling range of un-condensed gas must be very low that is less than 30oC. As the gases are un-condensed they are ready to condense and become steam. So, a small amount of heat is sufficient to boil them.

12. Heavy oil on refractionation produces____
a) Asphalt
b) diesel oil
c) grease
d) kerosene oil

View Answer

Answer: c [Reason:] Heavy oil on refractionation produces grease. It also produces lubricating oil, petroleum jelly, paraffin wax.

13. How much percentage of petrol is produced by synthesis of coal?
a) 40%
b) 50%
c) 80%
d) 30%

View Answer

Answer: d [Reason:] 30% of the petrol is produced from synthesis of coal. Coal is mainly utilized in producing electricity and petrol.50% of petrol is produced form the process called cracking.

14. Which of the following can be used as preservative for wood?
a) solvent spirit
b) petroleum coke
c) tar
d) gasoline

View Answer

Answer: c [Reason:] Tar is used for preserving wood and solvent spirit is mainly used for dry cleaning and as motor fuel.

15. What is the boiling range of diesel oil?
a) 120-180oC
b) 180-250oC
c) 320-400oC
d) 250-320oC

View Answer

Answer: d [Reason:] Diesel oil’s boiling point is 250-320oC. So, in cracking the high temperatures are applied.

Applied Chemistry MCQ Set 2

1. Which of the following is the physical monitoring of the lake?
a) PH
b) COD
c) BOD
d) Turbidity

View Answer

Answer: d [Reason:] The turbidity of the water comes under the physical monitoring of the lake. Temperature, colour and solid also comes under the physical monitoring.

2. Conductivity comes under the ___________ monitoring of the lake.
a) Physical
b) Chemical
c) Biological
d) Organic

View Answer

Answer: a [Reason:] The physical monitoring of lake includes the conductivity of the water. It also includes turbidity, colour and temperature of water.

3. ____________ comes under the chemical monitoring of the lake.
a) Detergents
b) Pathogens
c) Conductivity
d) Turbidity

View Answer

Answer: a [Reason:] The detergents comes under the chemical monitoring of the lake. Pathogens comes under the biological and the conductivity and turbidity comes under the physical monitoring of the lake.

4. Pollution enters into the water system in ___________ ways.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: d [Reason:] Pollution enters into the water system in four ways. Run off, river flow transport, direct discharge of domestic and industrial waste and water sediment interface causes the pollution.

5. A large amount of soil can move with the run off called ___________
a) Soil erosion
b) Soil conservation
c) Soil pollution
d) Soil moving

View Answer

Answer: a [Reason:] A large amount of soil can move with the run off called as soil erosion. When the rain fall occurs, with the water, the top layer of the soil also moves.

6. What is the full form of GAP?
a) Ganga action pre distribution
b) Ganga action plan
c) Ganga affected plan
d) Ganga affected pre distribution

View Answer

Answer: b [Reason:] GAP stands for the Ganga action plan which is proposed by the central pollution control board for monitoring the water bodies.

7. The central pollution control board and the department of ocean and environment has established __________ stations over the entire coastal line of the country.
a) 171
b) 172
c) 173
d) 174

View Answer

Answer: d [Reason:] The central pollution control board and the department of ocean and environment has established 174 stations over the entire coastal line of the country.

8. Coastal water shows major differences in ___________
a) Pollution
b) Sewage
c) Salinity
d) Conductivity

View Answer

Answer: c [Reason:] Coastal water shows major differences in salinity. The salinity of the sea water is higher than that of the rivers and lakes.

9. Monitoring systems can be carried out by using __________
a) Motors
b) Automatic sensors
c) Automatic motors
d) Turbines

View Answer

Answer: b [Reason:] By using the automatic sensors, the monitoring systems becomes more easier. Turbines are used to generate electricity.

10. Mostly pollution of rivers takes place by discharge sewage.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Mostly, the pollution of the river takes place by discharge of sewage in water or by releasing the industrial wastes into the rivers.

11. Control of river pollution can be done by providing the extra ___________ during dry season.
a) Water
b) Nitrogen
c) Carbondioxide
d) Oxygen

View Answer

Answer: d [Reason:] By providing the oxygen to the water in dry season will reduce the pollution of the rivers.

12. Determination of flow increase is used for the monitoring of ___________
a) sea pollution
b) River pollution
c) Lake pollution
d) Tank pollution

View Answer

Answer: b [Reason:] Determination of the flow increase or stream treatment timing are used to monitor the river water pollution.

13. which of the following does not include in the monitoring of river pollution?
a) Assessing the immediate water quality
b) Development activities in the region
c) Determination of flow increase
d) Colour of the water

View Answer

Answer: d [Reason:] Colour of the water is the monitoring of the lake water and for monitoring the river water, we need to assess the quality of water, development activities must be done and water flow increase must be determined.

Applied Chemistry MCQ Set 3

1. The diameter of the nano wire is about __________
a) 10-6m
b) 10-3m
c) 10-8m
d) 10-9m

View Answer

Answer: d [Reason:] The diameter of the nano wire is about 10-9. The name itself has nano. So, it is in the size nano. The nano means 10-9m.

2. Which of the following are the super conducting wires?
a) YBCO
b) Ni
c) Pt
d) Au

View Answer

Answer: a [Reason:] The super conducting nano wires are YBCO. The metallic nano wires are Ni, Pt and Au. The semi conducting nano wires are Ins, GaN and silicon wires.

3. A suspended nano wire is a wire that is produced in the___________
a) Air medium
b) Vaccum
c) Low vaccum chamber
d) High vaccum chamber

View Answer

Answer: d [Reason:] A suspended nano wire is a wire that is produced in the high vaccum chamber held at longitudinal extremities.

4. For nano metres whose diameters less than ________ are used as welding purposes.
a) 10nm
b) 20nm
c) 30nm
d) 40nm

View Answer

Answer: a [Reason:] For nano metres whose diameter is less than that of 10nm is mostly used for welding purposes. This requires precise control of heating mechanism.

5. Nano wires are used in________
a) Transistors
b) Resistors
c) Capacitors
d) Transducers

View Answer

Answer: a [Reason:] The nano wires are used in the transistors. The key challenge for building the nano scale transistor is ensuring good gate control over the channel.

6. If pn-junctions were built with nano wires then the next step is to build_________
a) Transistors
b) Logic gates
c) Resistors
d) Transducers

View Answer

Answer: b [Reason:] If pn-junctions were built with nano wires then the next step is to build logic gates. By connecting several pn-junction diodes the logic gates are produced.

7. Nano wires are also used as lasers.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] Nano wires are also used as lasers with potential as inter connect and optical data communication on chip. The high refractive index allows low optical loss in nano wire core.

8. Nano cones are the predominant structures made with_________
a) Carbon
b) Nitrogen
c) Hydrogen
d) Silicon

View Answer

Answer: a [Reason:] Nano cones are the predominant structures made with carbon. Nano cones have height and base diameter of same order of magnitude.

9. The preferred opening angles of the nano cones are__________
a) 20, 30, 40
b) 20, 40, 60
c) 20, 40, 80
d) 20, 40, 50

View Answer

Answer: b [Reason:] The preferred opening angles of the nano cones are 20, 40, and 60. The opening angles of the nano cones are generally not arbitrary. Those given angles are also approximate.

10. While synthesizing the nano cones the plasma temperature is above_________
a) 1000oC
b) 1500oC
c) 2000oC
d) 2500oC

View Answer

Answer: c [Reason:] While synthesizing the nano cones the plasma temperature is above 2000oC. In industrial process it is produced and decomposes the hydro carbons into carbon.

Applied Chemistry MCQ Set 4

1. The polymers which possess the property of elastic is called rubber.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The polymers which possess the property of elastic is called the rubber. Temporary deformation takes place.

2. The temporary deformation of rubber take place after applying the _______ stress.
a) 600e.u
b) More than 600e.u
c) 500e.u
d) more than 500e.u

View Answer

Answer: b [Reason:] The temporary deformation of the rubber takes place after applying the stress around more than 600e.u. when the stress is applied the chains get partially aligns with respect to the other.

3. The elasticity of the rubber is due to its ___________
a) Trigonal planar
b) Octahedral
c) Pentagonal bipyramidal
d) Helix

View Answer

Answer: d [Reason:] The elasticity of the rubber is due to its helical structure. On releasing the stress, the chains get reverted back to their original coiled state.

4. Isoprene in natural rubber exists in ___________ geometrical isomeric forms.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] Isoprene in natural rubber exists in two geometrical isomeric forms. They are cis-isoprene and trans-isoprene.

5. Cis-poly isoprene is present in ________
a) Hevea rubber
b) Guayule rubber
c) Percha rubber
d) Gutta rubber

View Answer

Answer: a [Reason:] Cis-poly isoprene is present in the Hevea rubber and the trans-poly isoprene is present in guayule rubber and percha rubber.

6. The latex is diluted to _________ and filtered to remove suspended impurities.
a) 5-10%
b) 10-15%
c) 15-20%
d) 20-25%

View Answer

Answer: c [Reason:] The latex is diluted to 15-20% and filtered to remove suspended impurities like pieces of bark, leaves etc.

7. The filtered latex is sent into the tanks and treated with __________
a) Acetic acid
b) Formaldehyde
c) Acetaldehyde
d) Poly isoprene

View Answer

Answer: a [Reason:] The filtered latex is sent into the tanks and treated with the acetic acid. Instead of acetic acid, sometimes we can also use the formic acid.

8. The rubber coagulates into soft _________ colour mass.
a) Yellow
b) Light yellow
c) White
d) Light pink

View Answer

Answer: c [Reason:] The rubber coagulates into soft white colour mass which is called as coagulam and then filtered and washed with water.

9. While producing the crepe rubber, the coagulam is passed between two rollers of about _________ wide.
a) 3mm
b) 4mm
c) 50cm
d) 100cm

View Answer

Answer: c [Reason:] The coagulam is passed in between the two rollers of about 3mm apart and 50cm wide and extruded in the form of a sheet which resemble the crepe paper, which possess rough surface.

10. While producing the smoked rubber, the filtered latex is fed into long rectangular tanks of _________ deep.
a) 1m
b) 2m
c) 50cm
d) 30cm

View Answer

Answer: d [Reason:] In one type of processing the filtered latex is fed into long rectangular tanks of 30cm deep and 1m wide.

11. While producing smoked rubber, the latex and reacted with formic acid, the vertical partition plates are inserted and left undisturbed for _________
a) 13 hours
b) 14 hours
c) 15 hours
d) 16 hours

View Answer

Answer: d [Reason:] After introducing the latex and reacted with formic acid, the vertical partition plates are inserted and left undisturbed for 16 hours.

12. While producing the smoked rubber, the sheets are hanged for about _________ in smoked chambers.
a) 1day
b) 2 days
c) 3 days
d) 4 days

View Answer

Answer: d [Reason:] While producing the smoked rubber, the sheets are hanged for about 4 days in smoked chambers. The final roller gives ribbed pattern to rubber sheet.

13. To produce the smoked rubber, the rubber sheets are hanged in smoked chambers at __________
a) 10-20oC
b) 20-30oC
c) 30-40oC
d) 40-50oC

View Answer

Answer: d [Reason:] To produce the smoked rubber, the rubber sheets are hanged in smoked chambers at 40-50oC for four days.

14. Solvent extraction process is used to extract __________
a) Crepe rubber
b) Smoked rubber
c) Gutta percha
d) Guayule rubber

View Answer

Answer: c [Reason:] Solvent extraction process is the method of extracting the gutta percha. It is extracted from the matured leaves of the palagum gutta and dichopsis gutta.

15. In solvent extraction process, the mature leaves are grounded and heated about _________
a) 40oC
b) 50oC
c) 60oC
d) 70oC

View Answer

Answer: d [Reason:] In solvent extraction process, the mature leaves are grounded and heated about 70oC. It is heated along with water.

Applied Chemistry MCQ Set 5

1. Green chemistry is also called as ________
a) Life chemistry
b) Environmental chemistry
c) Organic chemistry
d) Sustainable chemistry

View Answer

Answer: d [Reason:] Green chemistry deals mainly about the pollution variation in environment and sustainance of the plants and animals and mankind in a healthy manner. So, this is also called as the sustainable chemistry.

2. An ideal solvent facilitates the __________
a) Mass transfer
b) Dissolving property
c) Combustion
d) Titration

View Answer

Answer: a [Reason:] An ideal solvent facilitates the mass transfer. Water is called as universal solvent. Any solute can be dissolved in water and facilitates for mass transfer.

3. A desirable green solvent should be __________
a) Costly
b) Toxic
c) Readily available
d) Synthetic

View Answer

Answer: c [Reason:] A desirable green solvent should be readily available. The desirable green solvent should be cheaper. It should be safe and nontoxic. It should be natural.

4. The green solvent maximises the atom _________
a) Molecular weight
b) Electronic configuration
c) Velocity
d) Efficiency

View Answer

Answer: d [Reason:] The green solvent maximises the atom’s efficiency. For example benzene can be replaced by the toulene, cyclo hexane instead of carbon tetrachloride can be replaced.

5. What is the percentage atom utilisation?
a) (mole wt of desired product*100)/mole wt of (desired product+total product)
b) (mole wt of desired product*100)/mole wt of (desired product)
c) (mole wt of desired product*100)/mole wt of (desired product+used product)
d) (mole wt of desired product*100)/mole wt of (desired product+by product)

View Answer

Answer: d [Reason:] The percentage atom utilisation is given by (mole wt of desired product*100)/mole wt of (desired product+by product). Here, mole wt indicates the molecular weight. The by product can be used to re generate the reaction.

6. The __________ reactions involves reorganisation of the atoms of the molecules.
a) Addition reactions
b) Rearrangement reactions
c) Reorganised reactions
d) Elimination reactions

View Answer

Answer: b [Reason:] The rearrangement reactions involve reorganisation of the atoms of the molecules. Because, neither elimination, substitution nor addition of atoms is not taking place. So, the molecule undergoes the rearrangement reactions.

7. C2H4 +1/2 O2 → C2H4O(Ethylene oxide). This reaction will takes place under presence of catalyst. Find out the %atom economy.
a) 25%
b) 50%
c) 75%
d) 100%

View Answer

Answer: d [Reason:] Ethylene reacting with oxygen in presence of catalyst forms the ethylene oxide. The %atom economy can be calculated by (formula wt of atoms utilized/formula wt of reactants)*100. The formula weight of the reactants is 44 and atoms utilized are also 44. So, the %atom economy is 100%.

8. _________ are greener than the conventional methods.
a) Micro waves
b) Electromagnetic waves
c) Ultra violet waves
d) Radio waves

View Answer

Answer: a [Reason:] Micro waves are greener than the conventional methods in organic synthesis without solvents. The wide range of the micro wave chemistry is extended recently too many aspects of organic synthesis.

9. Self thermo regulated systems are called as __________
a) Green methodologies
b) Green synthesis
c) Green principles
d) Green concepts

View Answer

Answer: a [Reason:] The self thermo regulated systems are called as green methodologies. Soluble polymers are another example that comes under green methodologies.

10. _________ is the fundamental advantage of the sono chemistry in organic synthesis without solvents.
a) High yields
b) High energy requirements
c) Use of solvents
d) High wastes

View Answer

Answer: a [Reason:] The yield should be high. This is the one of the advantages of the sono chemistry in organic synthesis without solvents. The other fundamental advantages are low energy requirements, no use of solvents and low wastes.