Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Pulp and Paper MCQ Set 1

1. _________is the treatment or application of pigments, polymers, or other materials to one or both surfaces of paper.
a) Reel
b) Coating
c) Latex
d) Dewatering

View Answer

Answer: b [Reason:] Coating can be applied on-machine or off-machine. On-machine coating has the obvious advantages associated with decreased handling of the paper. Off-machine has the advantages of providing greater flexibility to the system which includes the speed of coating.

2. Coatings are heavily applied at the _________
a) Size press
b) Dip roll
c) Applicator roll
d) Backup roll

View Answer

Answer: a [Reason:] Coatings are applied at the size press or with a roll coater, air knife, or, the most common method, blade coater. Coating speeds are 3000 to 4000 ft/min for lightweight papers and 1200 to 1300 for board materials.

3. A _________ is primarily of a pigment and a binder and is designed to impart a good printing surface to the paper.
a) Size press
b) Backup roll
c) Printing coating
d) Coating components

View Answer

Answer: c [Reason:] A printing coating is primarily of a pigment clay, TiO2, CaCO3, etc. and a binder like starch, protein, synthetic resin, etc. and is designed to impart a good printing surface to the paper.

4. A_________ is applied mainly for the sake of appearance or to act as a base for printing. Some examples are coated magazine and book stock.
a) Decorative coating
b) Printing coating
c) Latex
d) Emulsion

View Answer

Answer: a [Reason:] Decorative coatings are the scratch resistant and give a bright colour to metal and plastic substrates.

5. _________ coatings are designed as barriers to liquids and vapors such as for frozen food containers.
a) Applicator
b) Decorative
c) Printing
d) Functional

View Answer

Answer: d [Reason:]Functional coatings are designed as barriers to liquids and vapors such as for frozen food containers. Sometimes, pure polymers such as polyethylene are used to make laminates, milk cartons, etc. Other coatings are utilized to generate images such as in photographic papers, carbon paper, or carbonless papers.

6. A _________ is a H2O emulsion of a synthetic polymer (rubber or plastic). Latexes are utilized in paints, and many coatings are really much like paints.
a) Reel
b) Alum
c) Latex
d) Emulsion

View Answer

Answer: c [Reason:] A latex is a H2O emulsion of a synthetic polymer rubber or plastic. Latexes are utilized in paints, and many coatings are really much like paints.

7. An _________ is a suspension of mutually insoluble materials.
a) Latex
b) Emulsion
c) Reel
d) Alum

View Answer

Answer: b [Reason:] An emulsion’s a suspension of mutually insoluble materials. One of the materials’s dispersed as small droplets throughout the other. Milk’s an emulsion of fat and in water.

8. The coating usually consists of 3 categories of compounds which are _________
a) Clay, calcium carbonate, and titanium dioxide
b) Pigment, binder , and additives
c) Calendar, reel, and latex
d) Latex, emulsion, and alum

View Answer

Answer: b [Reason:] The coating usually consists of 3 categories of compounds. The pigment, the binder, and additives. Pigments are materials such as clay, CaCO3, silicas, and other materials.

9. The _________ are classified as natural or synthetic. The natural _________ include starch, carboxylated soy protein, and casein, a white milk protein which contains phosphorus, which was the mainstay before 1955.
a) Latex
b) Emulsion
c) Binder
d) Plenum

View Answer

Answer: c [Reason:] The binders are differentiated as natural binders or synthetic binders. The natural binders include starch, carboxylated soy protein, and casein, a white milk protein which contains phosphorus, which was the mainstay before 1955. Starch can be treated in many methods to give a binder.

10. _________ coaters offer the advantages of low cost, the ability to coat 2 sides at once, and adaptability to on-machine coating.
a) Dip
b) Applicator
c) Blade
d) Breast

View Answer

Answer: c [Reason:] Blade coaters offer the advantages of less cost, the ability to coat 2 sides at once, and adaptability to on-machine coating. The disadvantages include an orange peel surface on the product, low speeds, the use of coatings with low solids and viscosity, and low coating levels.

Pulp and Paper MCQ Set 2

1. Runnability is usually more of a consideration in offset processes than with the other processes.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Paper properties are temperature for runnability and print quality. A term explaining the interrelationships of a paper’s properties which observes how a paper performs on press.

2. The utilize of tacky inks and lightweight magazine papers in web offset printing requires a considerable _________ on the paper to pull it through the press.
a) Tension
b) Texture
c) Material
d) Index

View Answer

Answer: a [Reason:] Modern printing inks come in two basic types: liquid inks and paste inks (which are thick and tacky), and typically comprise three fundamental types of substances: a vehicle, a pigment, and a variety of different types of additive, such as driers.

3. If a stack of paper is of appreciably lower _________ than it would be in the ambient atmosphere, moisture will be adsorbed, cautilizing wavy edges.
a) Vapour pressure
b) Partial pressure
c) Saturation pressure
d) Equilibrium moisture content

View Answer

Answer: d [Reason:] The equilibrium moisture content (E.M.C.) is the moisture content at which the wood is neither gaining nor losing any moisture; this however, is a dynamic equilibrium and changes with relative humidity and temperature

4. _________ of curl in paper is temperature especially in multiple printing operations such as four colour printing.
a) Bend
b) Curl
c) Crease
d) Torn

View Answer

Answer: b [Reason:] Changes in moisture content cautilize paper to curl, although paper manufactured on twin wire machines tends to be less prone to curling. Curl tends to occur around the axis of a cylinder, and the direction of curl is defined as the concave side.

5. Mechanical _________ is cautilize by stress whose origin is not from moisture content fluctuations.
a) Bend
b) Curl
c) Crease
d) Torn

View Answer

Answer: b [Reason:] Curl in paperand board could cautilize problems in a variety of printing and packaging processes. This could range from mis-register of multiple color print, to problems at the in-feed of photocopiers, cartonning and tray erection machines.

6. _________ process works with the less viscosity of ink utilized in this process, could work well with reasonably rough paper surfaces.
a) Torn
b) Calendered
c) Gravure
d) Letterpress

View Answer

Answer: c [Reason:] Even with this process, however, as the resolution of halftones increment (more points / inch) paper smoothness becomes more temperature So that each halftone dot could contact the surface of the paper to give uniform printing.

7. The _________ of offset printing could conform to surface imperfections to some degree.
a) Steel sheet
b) Pulp line
c) Rubber blanket
d) Starch layer

View Answer

Answer: c [Reason:] Paper smoothness and other properties in regard to printing quality are often best approached by making actual prints and utilizing standardized techniques to evaluate those prints.

8. A paper’s _________ is also increment by increment moisture content.
a) Compressibility
b) Visibility
c) Expandability
d) Receptivity

View Answer

Answer: a [Reason:] The degree to which a paper will get reduce in thickness when exposed to a compressing force, as during printing. A high degree of compressibility aids in giving out a good printed image, as the squeezing down of surface contours allows the printing plate or blanket to contact the paper more completely.

9. _________ is a measure of the amount of ink that is transferred from the plate to the paper.
a) Ink papersizing
b) Ink receptivity
c) Ink expandability
d) Ink visibility

View Answer

Answer: b [Reason:] Ink receptive surfaces tend to be H2O repellent. A property of paper, other substrate, or printing plate that describes the extent to which or portions of it will accept the transfer of ink to its surface.

10. ___________ relationship is very temperature to ink receptivity, as sizing of paper must always be considered in terms of the liquid against which paper is sized.
a) Ink papersizing
b) Ink receptivety
c) Ink expandibility
d) Ink visibility

View Answer

Answer: a [Reason:] A property of paper related to its capacity to keep ink on the surface rather than absorbing into the sheet. Also called ink holdout.

Pulp and Paper MCQ Set 3

1. _________ is usually anionic if it has any charge and may contribute to anionic trash.
a) Dispersant
b) Flocculation
c) De-flocculation
d) Pith

View Answer

Answer: d [Reason:] Calcium ions form precipitates with wood pitch. It could be natural or manufactured or derived from petroleum, coal tar, and plants.

2. Wood pitch is concentrated in _________ cells and may be squeezed out in refining, paper pressing, and other operations.
a) Collenchyma
b) Parenchyma
c) Girth
d) Phloem

View Answer

Answer: b [Reason:] The cellular tissue, typically soft and succulent, found chiefly in the softer parts of leaves, pulp of fruits, bark and pith of stems, etc. Pitch could contribute to foam formation when the pitch molecules attach to air bubbles.

3. Cationic retention aids such as _________ may help bind wood and other pitch materials to the stock to prevent their concentration in the system.
a) Silicon
b) Alum
c) Copper
d) Aluminium

View Answer

Answer: b [Reason:] The specific compound is the hydrated KAl(SO4)2. Pitch may be absorbed on talc if the pitch is dispersed.

4. _________ are utilised to keep the pitch from forming aggregates, but may contribute to poor retention and foaming.
a) Dispersant
b) Flocculation
c) De-flocculation
d) Pith

View Answer

Answer: a [Reason:] The dispersing agent or a plasticizer added to a suspension, usually a colloid, to improve the separation of particles and to prevent settling. They consist normally of 1 or more surfactants, but might also be gases.

5. In addition to surfactants, finely divided solids can contribute to foam problems.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] These solids include fillers, alumina, fines, and other colloids that can surround air bubbles to decrease the surface tension.

6. _________ unlike other dyes, are soluble in moderately polar to non-polar materials like the lower alcohols and oil.
a) Acidic dye
b) Basic dye
c) Cationic dye
d) Anionic dye

View Answer

Answer: b [Reason:] They have a tendency to work unevenly and may give a surface that appears somewhat like granite. This dye is generally synthetic, that act as bases, and which are actually aniline dyes.

7. Pulps with low cellulose viscosity refine faster, so the refiner operator should be aware of changes in the pulp viscosity.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The level of refining can be followed with Simons in 1950 stain of fibers observed through a microscope. Even without staining, refining can be followed qualitatively with microscopic observation.

8. The reason the _________ work by different mechanisms and affect components of drainage differently because of improved _________ at the flat boxes which doesn’t mean the consistency at the couch will be improved.
a) Drainage aids
b) Online sensors
c) Offline sensors
d) Simons sensors

View Answer

Answer: a [Reason:] H2O is the carrier of all major paper components and typical furnish consistencies of 0.3−1.5% are required to achieve the paper properties desired, it becomes obvious that the removal of large quantities of H2O is the key to better productivity and costs.

9. _________ usually requires manual sampling of process streams which is critical to obtain a representative sample.
a) Drainage aids
b) Online sensors
c) Offline sensors
d) Simons sensors

View Answer

Answer: c [Reason:] This isn’t easy in the case of paper machine white H2O; in this case sampling of more than one region may be required, and each sample must be representative of the area from which it is collected.

10. _________ are superior to off-line measurements that take operator time and data is available immediately to control the process.
a) Drainage aids
b) Online sensors
c) Offline sensors
d) Simons sensors

View Answer

Answer: b [Reason:] Measurements of pH, conductivity, temperature, flow rates, zeta potential, certain ions, and flow rates are well established and do not require operator time to collect.

Pulp and Paper MCQ Set 4

1. Paper making polymers can be categorized as naturally occurring polymers, modified naturally occurring polymers, and synthetic polymers.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] They may also be classified as neutral, cationic, anionic or zwitterions. The widely utilized natural paper making polymers are polysaccharides or proteins.

2. The term _________is often utilized to mean a material containing cationic and anionic groups; strictly speaking, however, it means a material that is both acidic and basic.
a) Amphoteric
b) Zwitter ion
c) Neutral
d) Cationic

View Answer

Answer: a [Reason:] If compound is a molecule or ion that can react both as an acid and a base.HCO3 is amphoteric; it isn’t a zwitterion.

3. A molecule with only carboxylic acid is amphoteric and a zwitterion.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] It is not strictly amphoteric, since the sulfonate is the conjugate base of a strong acid and not appreciably basic. A molecule with an amine and a sulfonate exists as a zwitterion.

4. Polymers with charged groups are called _________
a) Amphoteric
b) Zwitter ion
c) Neutral
d) Poly electrolytes

View Answer

Answer: d [Reason:] Anionic groups are usually carboxylates and occasionally sulfonates or phosphates. Cationic groups are usually amines or quaternary ammonium salts or quats.

5. A high charge density (above the 30% level) tends to completely unravel the normally coiled molecules in solution. What’s the criteria discussed here?
a) Poly electrolytes
b) Charge density
c) Zwitter ion
d) Amphoteric

View Answer

Answer: b [Reason:] The charge density calculated as the percentage of monomers containing a charge is an crucial criterion for polyelectrolytes. The electric charge / unit area of a surface, or / unit volume of a field or body.

6. _________ are relatively inexpensive polymers that are easily devised to high molecular weights on the order of several million (g/mol).
a) Poly electrolytes
b) Polyacrylamimdes
c) Charge density
d) Carboxylate

View Answer

Answer: b [Reason:] It is a polymer (-CH2CHCONH2-) which are formed from acrylamide subunits. It could be formed as a simple linear-chain structure or cross-linked.

7. Anionic _________ usually contains about 5% polyacrylic acid groups formed by co-polymerization of acrylamide and acrylic acid monomers or by hydrolysis of P.A.M. homopolymer under conditions to convert some of the amide groups to carboxylate salts.
a) Poly electrolytes
b) Polyacrylamimdes
c) Charge density
d) Carboxylate

View Answer

Answer: b [Reason:] Polyacrylamide could be supplied in a powder or liquid form, with the liquid form being subcategorized as solution and emulsion polymer. This process applies to water treatment, and processes like paper making and screen printing.

8. Potato _________ has about 0.1 to 0.3% equivalent PO4 corresponding to a degree of substitution of 0.002 to 0.005.
a) Starch
b) Lignin
c) Pulp
d) Protein

View Answer

Answer: a [Reason:] Potato starch has little protein, while corn starch is about 0.3% protein. These granules and the starch therein are made soluble by the cooking process. Starch is a polymeric carbohydrate which consists a large number of glucose units which are joined by glycosidic bonds.

9. _________ reactions of secondary and primary amines are analogous where 1 or 2, respectively, of the R groups are protons.
a) Acid dissociation
b) Base dissociation
c) Cationic association
d) Anionic association

View Answer

Answer: a [Reason:] An acid dissociation constant, Ka is also known as acidity constant. It is a quantitative measure of the strength of an acid in the solution. Protonated trimethylamine has a pKa of 9.80 and triethylamine has a pKa, of 10.72.

10. _________ serves as a model compound for the acid ionization behaviour of many carboxylic acid groups.
a) Hydroxylic acid
b) Sulphuric acid
c) Acetic acid
d) Nitric acid

View Answer

Answer: c [Reason:] It has a distinctive sour taste and pungent smell. It’s classified as a weak acid, concentration acetic acid is corrosive and can attack the skin.

Pulp and Paper MCQ Set 5

1. Polymers are very crucial to many aspects of pulp and paper, including wet end chemistry, surface sizing and coating.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Polymers are crucial to many aspects of pulp and paper, including wet end chemistry, surface sizing and coating.

2. The first human-made plastic may be considered to be cellulose nitrate, which was found in 1746 by Schonbein of Russia by the action of a mixture of HNO3 and H2SO4 on cotton.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The 1st human-made plastic may be considered to be cellulose nitrate, which was found in 1846 by Schonbein of Switzerland by the action of a mixture of HNO3 and sulfuric acids on cotton.

3. _________ are high molecular weight chemicals made of repeating units, which are linked by covalent bonds.
a) Monomers
b) Fibers
c) Special plastics
d) Polymers

View Answer

Answer: d [Reason:] Polymers are high molecular weight chemicals made of monomers and are linked by co-valent bonds.

4. Physical properties of polymers depend on the chain length of the polymer, that is, the number of monomers, known as the _________ of the polymer.
a) Dint
b) Degree of polymers
c) Metamers
d) Fibers

View Answer

Answer: b [Reason:] The physical properties of polymers depend on 1) The chemical composition of the monomeric units. 2) Stereochemistry, if present, b/w the monomeric units. 3) The mechanical configuration of the polymer chain that’s, is it coiled or it’s linear. 4) The chain length of the polymer, that’s, the no. of monomers, known as the degree of polymerization (D.P.), of the polymer.

5. The simplest type of polymer is the _________ a polymer containing only 1 type of monomer.
a) Hetro polymer
b) Homo polymer
c) Meta polymer
d) Monomer

View Answer

Answer: b [Reason:] Polymers may be grouped acc. to their component monomers. The simplest type of polymer is the homopolymer, a polymer containing only 1 type of monomer.

6. _________ are polymers containing 2 types of monomer, and tetra polymers contain 3 types of monomers.
a) Copolymer an tetra polymer
b) Double and triple polymer
c) Duos and tres polymer
d) Copolymer and triple polymer

View Answer

Answer: a [Reason:] Co-polymers are polymers containing 2 types of monomer, and tetra polymers contain 3 types of monomers. A co-polymer is of the following form (ABABABABABABABABABABABABA).

7. What is the name of the arrangement?

-AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA-
  A    A    A
  A    A    A
  A    A    A
  A    A    A
  A    A    A
-AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA-
    A      A
    A      A
    A      A

a) Graft polymer
b) Crosslinked homopolymer
c) Random Copolymers
d) Tribock copolymers

View Answer

Answer: b [Reason:] Randomly cross-linked homopolymer networks of 2-(dimethylamino)ethyl methacrylate (D.M.A.E.M.A.) of several average degrees of polymerization b/w cross-links were synthesized by group transfer polymerization (G.T.P.) in tetrahydrofuran (T.H.F.), using 1-methoxy-1-(trimethylsiloxy)-2-methyl propene (M.T.S.) as the initiator, ethylene glycol dimethacrylate (E.G.D.M.A.) as the cross-linker and tetra-butyl-ammonium bibenzoate (T.B.A.B.B.) as the catalyst.

8. What is the name of the arrangement?

 -AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA-
      B    B          
      B    B          
      B    B

a) Graft polymer
b) Crosslinked homopolymer
c) Random Copolymers
d) Tribock copolymers

View Answer

Answer: a [Reason:] It shows grafted chains of species B are co-valently bonded to polymer species A. Graft Polymers are co-polymers with a linear backbone of 1 composite and randomly distributed branches of another composite. The independent grafted chains may be homopolymers or co-polymers.

9. What is the name of the arrangement?

A(A)2AB(B)nBA(A)nA

a) Graft polymer
b) Crosslinked homopolymer
c) Diblock Copolymers
d) Triblock copolymers

View Answer

Answer: d [Reason:] A series of thermo sensitive tri-block co-polymers with diff. block lengths (P.L.G.A.–P.E.G.–P.L.G.A.) were made by ring-opening polymerization of D,L-lactide and glycolide with polyethylene glycol (P.E.G.) in the presence of stannous octoate. Compositions and Mol. weight of tri-block copolymers were identified by 1H N.M.R. spectrometry and gel permeation chromatography.

10. What is the name of the arrangement?

A(A)2AB(B)nB

a) Diblock Copolymers
b) Crosslinked homopolymer
c) Random Copolymers
d) Tribock copolymers

View Answer

Answer: a [Reason:] A di-block co-polymer is a polymer which consists of 2 types of monomers, A and B. The monomers are arranged such that there’s a chain of each monomer, and those 2 chains are grafted together to form a single copolymer chain. A vast collection of diblock copolymers is called a polymer melt, and below a certain temperature this melt will exhibit a phase transition.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com