Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Pulp and Paper MCQ Set 1

1. The ___________ is the piece that rotates inside the casing to effect pumping. The input of the pump is at the eye and the liquid enters perpendicular to the plane of the ________ in the volute or spiral design.
a) Gear
b) Impeller
c) Lobe
d) Tube

View Answer

Answer: b [Reason:] Impellers are usually short cylinders with an open inlet to accept incoming fluid, vanes to push the fluid radially, and a splined, keyed, or threaded bore to accept a drive-shaft.

2. Another type of dynamic pump, the _________ pump, utilizes an inline input and output inside a tube shaped houtlising.
a) Gear
b) Impeller
c) Lobe
d) Tube

View Answer

Answer: b [Reason:] These are also known as propeller pump. These pumps develop most of their pressure by the propelling or lifting action of the vanes on the liquid.

3. Centrifugal pump action is characterized by the pump performance curve.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Centrifugal pump action is characterized by the pump performance curve, upper curve of the graph on the right. The maximum pressure that could be achieved is usually sufficiently low such that a pressure relief valve isn’t required.

4. The maximum pressure that could be achieved is usually sufficiently high such that a pressure relief valve is not required.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Centrifugal pump action is characterized by the pump performance curve upper curve of the graph on the right. The maximum pressure that could be achieved is usually sufficiently low such that a pressure relief valve is not required.

5. The _________ is a function of the height to which the liquid is pumped; the frictional resistance of the pipes, valves, and bends; and the velocity head, the energy required to accelerate the fluid.
a) Pump response
b) System response
c) Pump efficiency
d) System efficiency

View Answer

Answer: b [Reason:] The static head, which is constant with flow rate; the frictional resistance of the pipes, valves, and bends; and the velocity head, the energy required to accelerate the fluid (the kinetic energy is equal to 0.5 mv2).

6. N.P.S.H. requirements could be _________ by utilizing an inducer, a low head, axial flow impeller utilized in front of the impeller of a centrifugal pump.
a) Reduced
b) Enhanced
c) Barely meet
d) Never be meet

View Answer

Answer: a [Reason:] N.P.S.H. is particularly relevant inside centrifugal pumps and turbines, which are parts of a hydraulic system that are most vulnerable to cavitation. If cavitation occurs, the drag coefficient of the impeller vanes would increase drastically – possibly stopping flow altogether – and prolonged exposure would damage the impeller.

7. In pulp and paper, flow rates are traditionally controlled by utilize of a pump operating at full power and a _________ valve to impede the flow as necessary.
a) Gate
b) Needle
c) Globe
d) Throttling

View Answer

Answer: d [Reason:] Globe valves are named for their spherical body shape with the two halves of the body being separated by an internal confusion. This has an opening that forms a seat onto which a movable plug could be screwed in to close the valve. The plug is also known as a disc or disk.

8. Variable speed motors especially N.E.M.A. B squirrel cage A.C. induction motors might be operated by __.
a) Variable frequency drive
b) Direct current
c) 2 horsepower
d) 756 horsepower

View Answer

Answer: a [Reason:] V.F.Ds are utilised in applications ranging from small appliances to the largest of mine mill drives and compressors. However, around 25% of the world’s electrical energy is consumed by electric motors in industrial applications, which are especially conducive for energy savings utilizing V.F.Ds in centrifugal load service, and V.F.Ds’ global market penetration for all applications is still relatively small.

9. The pump _________ is proportional to propeller diameter for a given rotational speed or the square of the peripheral speed.
a) Efficiency
b) Capacity
c) Usage
d) Location

View Answer

Answer: b [Reason:] The power consumption varies as the cube of the peripheral speed or propeller diameter for a given rotational speed. Hydraulic pump capacity could be calculated as. q = 0.26 A s / t where q = pump output capacity (gpm). A = area of cylinder in square inches. s = piston stroke in inches. t = required time for full stroke. 1 gpm =6.30888×10-5 m3/s

10. _________ are sometimes cut or trimmed in size to reduce output or motor overloading.
a) Gear
b) Impeller
c) Lobe
d) Tube

View Answer

Answer: b [Reason:] When impellers are cut, both the vanes and the shroud should be cut to decrease losses from disk losses, which are proportional to the fifth power of the impeller diameter. The diameter should be selected to ensure that the pressure (head) is not excessive, and the power consumed to provide the required coverage for the anticipated flow range, but not excessively high to overload the motor.

Pulp and Paper MCQ Set 2

1. The pH is of utmost importance in _________ for several reasons. First the form of Cl in solution is dependent on the pH according to the following equilibrium reactions.
a) Chlorine bleaching
b) Peroxide bleaching
c) Alovera bleaching
d) Milk bleaching

View Answer

Answer: a [Reason:] The pH is of utmost importance in chlorine bleaching for several reasons. First the form of Cl in solution is dependent on the pH according to the following equilibrium reactions.

2. The concentration of Cl in water at 25°Celcius is _________ at saturation (i.e., 1 atmosphere pressure of CI2).
a) 1.254 M
b) 5.324 M
c) 0.091 M
d) 4.542 M

View Answer

Answer: c [Reason:] The concentration of Cl in water at 25°Celcius is 0.091 M at saturation i.e., one atmosphere pressure of CI2. Like the solubility of CO2, the solubility of CI2 is highly pH dependent.

3. A saturated chlorine solution in water, with addition of acid or base, has a pH of or 1.54, an actual chlorine concentration, Cy, of 0.062 M, a hydrochloric acid concentration of 0.029 M, and HOCl concentration of 0.029.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Therefore, a saturated Cl solution in water, without addition of acid or base, has a pH of 1.54, an actual Cl concentration, Cy, of 0.062 M, a HCl concentration of 0.029 M, and a HOCl concentration of 0.029.

4. An eq. is easily solved at various pH is by utilization of the quadratic eq. At pH = 0, X = 0.00423 M. At pH 1.66, x = 0.0222 in agreement with the calc. above.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] This eq. is easily solved at various pH is by use of the quadratic equation. At pH = 0, X = 0.00423 M. At pH 1.66, x = 0.0222 in agreement with the calc. above.

5. The pH at intermediate amounts of base is given in the form of the _________equation; consequently, the ratio of HOCI to OCl is not concentration dependent.
a) Henderson-Hasselbalch
b) Kennedy-kraft
c) Jason-Hammer
d) Leigh-Mark

View Answer

Answer: a [Reason:] The pH at intermediate amounts of base is given in the form of the Henderson-Hasselbalch equation; consequently, the ratio of HOCI to OCl is not concentration dependent except for the effect of activity coefficient from pH 5 to 9.

6. The desired reaction of substitution occurs most rapidly at the _________ pH values; however, acid hydrolysis of cellulose and hemicellulose also increases with decreasing pH.
a) High
b) Slightly above neutral
c) Slightly below neutral
d) Low

View Answer

Answer: d [Reason:] The desired reaction of substitution occurs most rapidly at the lowest pH values; however, acid hydrolysis of cellulose and hemicellulose also increment with decreasing pH. Acid hydrolysis leads to a decrement in the cellulose viscosity.

7. The hydrolysis of chlorine is also temperature dependent. _________ in Pulping Processes gives the hydrolysis constants of CI2 as a function of temperature; they are 1.45 x 10-4 at 0°C and 9.75 x 10-4 at 60°C.
a) Francis
b) Walter
c) John
d) Rydholm

View Answer

Answer: d [Reason:] The hydrolysis of chlorine is also temperature dependent. _________ in Pulping Processes gives the hydrolysis constants of CI2 as a function of temperature; they are 1.45 x 10-4 at 0°Celcius and 9.75 x 10-8 at 60°Celcius.

8. Fill in the blank.

K = (_________ x2) / (0.05 – x)

[H+] + K1x – 0.05K1 = 0

a) [H+].

b) [HOCl]

c) K1

d) K2

View Answer

Answer: a

Explanation: The ratio of CI2 to HOCl as a function of pH where the source of the acid is immaterial is solved in the following manner, where x = [HOCl] = [CI]. At pH = 0, X = 0.00423 M.

9. Fill in the blank.
Ka = [H+][Cl] / [Cl2] = ([H+]3) / (0.091 – [H+])
a) [H+].

b) [HOCl]

c) K1

d) K2

View Answer

Answer: b [Reason:] The concentration of chlorine in water at 25°C is 0.091 M at saturation (i.e., one atmosphere pressure of CI2). (Like the solubility of CO2, the solubility of CI2 is highly pH dependent.). Solving for [H+] gives [H+] = 0.029 M. Therefore, a saturated chlorine solution in water, without addition of acid or base, has a pH of 1.54, an actual chlorine concentration, [Cy, of 0.062 M, a hydrochloric acid concentration of 0.029 M, and a hypochlorous acid concentration of 0.029 M.

10. Fill in the blank.
pH = pKa + log (CA- / CA)

= 7.46 + log ([OCl]) / (____________)

a) [H+]

b) [HOCl]

c) K1

d) K2

View Answer

Answer: b [Reason:] The pH at intermediate amounts of base is given in the form of the Henderson-Hasselbalch equation; consequently, the ratio of HOCI to OCl is not concentration dependent (except for the effect of activity coefficients) from pH 5 to 9.

Pulp and Paper MCQ Set 3

1. A colloid is a stable combination of particles of one substance that are dissolved or suspended in a second substance
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The particles have at least one of the principal dimensions (somewhat arbitrarily) from about 1 nm to 1 µm. Colloids include gels, sols, and emulsions.

2. The dispersion medium for the formation of colloids forms a non-continuous phase.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] A colloid may be considered to include the gas, liquid, or solid in which the particles are dispersed in addition to the particles themselves. The dispersion medium forms a continuous phase.

3. An _________ is a sol with the continuous phase a gas. Fog is an _________ of water droplets.
a) Aerosol
b) Emulsion
c) Agglomerate
d) Electrophoresis

View Answer

Answer: a [Reason:] It’s a colloid of fine solid particles or liquid droplets, in air or another gas. These could be natural or artificial. Fog is an aerosol of water droplets; smoke is an aerosol of solid particles.

4. An _________ is a sol in which the suspended particles are liquid droplets and the continuous phase is also a liquid. The 2 phases are immiscible, otherwise a solution would form.
a) Aerosol
b) Emulsion
c) Agglomerate
d) Electrophoresis

View Answer

Answer: b [Reason:] It’s a mixture of 2 or more liquids that are normally immiscible. These are the parts of a more general class of two-phase systems of matter named as colloids.

5. A _________ is a sol of solid particles scattered in a liquid. Foam is a colloidal system in which gas bubbles dispersed in a liquid or solid.
a) Colloidal suspension
b) Streaming potential
c) Sedimentation potential
d) Electrophoresis

View Answer

Answer: a [Reason:] A mixture in which mini particles of a substance are dispersed throughout the whole gas or liquid. If a suspension’s left undisturbed, the particles are possible to settle to the bottom.

6. The _________ of colloids are of maximum importance since the interaction of the particles with each other and the principal phase is of primary concern.
a) Magnitude
b) Shape
c) Surface
d) Size

View Answer

Answer: c [Reason:] The surface—to—volume ratio of a given particle shape is inversely proportional to the length of the principal axis. The surfaces of colloids are of maximum importance since the interaction of the particles with each other and the principal phase is of primary concern.

7. As the concentration increases to the critical micelle concentration(C.M.C.) soap particles abruptly collected into spherical structures called _________
a) Ball
b) Sphere of ions
c) Micelles
d) Dirt particle

View Answer

Answer: c [Reason:] Micelles are groups of about 20 to several hundred molecules with the non-polar (hydrophobic) hydrocarbon tail toward the centre and the polar (hydrophilic) head toward the surface in contact with water.

8. _________ is the movement of charged surfaces with corresponding ions and H2O in the stationary liquid induced by an external field.
a) Colloidal suspension
b) Emulsion
c) Sedimentation potential
d) Electrophoresis

View Answer

Answer: d [Reason:] It’s a technique utilized in laboratories in order to separate macro molecules based on size. The technique applies a (–ve) charge so proteins move towards a (+ve).

9. _________ is the charged field generated by charged particles moving in a stationary liquid.
a) Colloidal suspension
b) Emulsion
c) Sedimentation potential
d) Electrophoresis

View Answer

Answer: c [Reason:] It happens when scattered particles move under the affects of either gravity or centrifugation in a medium. This motion distorts the stable equilibrium symmetry of the particle’s double layer.

10. _________ is the generation of an electric field by locomotion of the liquid along stationary charged surfaces.
a) Colloidal suspension
b) Streaming potential
c) Sedimentation potential
d) Electrophoresis

View Answer

Answer: b [Reason:] A streaming current and streaming potential are 2 interrelated electro-kinetic phenomena studied in the areas of surface chemistry and electrochemistry. They are the potential which originates when an electrolyte is driven by a pressure gradient through a channel or porous plug with the charged walls.

Pulp and Paper MCQ Set 4

1. Multicolor presses utilize printing units in tandem to apply several colors, often 2 or 4 colors.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Multicolor presses utilize printing units in tandem to apply several colors, often 2 or 4 colors, a single color and black three colors and black for “full color” printing.

2. ________ printing will be considered when a single color press can be utilized by a skilled craftsman to produce multicolor prints by utilizing several passes through the press with a change of ink b/w passes.
a) One colour
b) Two colour
c) Three colour
d) Four colour

View Answer

Answer: d [Reason:] 4 color printing will be considered here. The C.M.Y.K. color model is a subtractive color model, utilized in color printing, and is also utilized to describe the printing process itself.

3. Most of the colors can be adequately reproduced with translucent yellow, magenta, and cyan inks. Since these inks ________ black ink is utilized to give the overall shade to a particular color.
a) Absorb light
b) Do not absorb light
c) Absorb only white
d) Absorb radiations

View Answer

Answer: b [Reason:] Since these inks do not block and absorbs all light, black ink is utilized to give the overall shade to a particular color. Most of the colors can be adequately reproduced with translucent yellow, magenta, and cyan inks.

4. The 4 process colors are known as the ________ color system, where K indicates black if it were designated B it may be confutilized with blue or key.
a) CYMK
b) CNWK
c) TTSK
d) HIMYM

View Answer

Answer: a [Reason:] The C.M.Y.K. color model (process color, 4 color) is a subtractive color model, utilized in color printing, and is also utilized to describe the printing process itself. It refers to the 4 inks utilized in some color printing: cyan, magenta, yellow and key.

5. The process colors have the same names globally. The shades are uniform in ________ but a various. set of shades is utilized in Europe.
a) South America
b) North America
c) Asia
d) Australia

View Answer

Answer: b [Reason:] The 4 process colors have the same names globally. The shades are uniform in North America, but a various. set of shades is utilized in Europe, and other sets are utilized in other parts of the world.

6. __________ is the process of making 4 halftone negatives for colour pictures.
a) Color separation
b) Color combination
c) Chromatography
d) Electrolysis

View Answer

Answer: a [Reason:] Any of 3 negative images of the same subject taken through green, red, and blue filters and combined to reproduce the full color of the original. Until the mid—1980s, it was accomplished by taking consecutive pictures of the coloured object with red, green, and blue filters, respectively.

7. If a coloured object is photographed through a ________ and is transmitted, while blue and green colours are blocked.
a) Red light
b) Blue light
c) Green light
d) White light

View Answer

Answer: a [Reason:] The visible red light has a wavelength of about 650 nm. At sunrise and sunset, the light you see has travelled a longer distance through the atmosphere.

8. Since this photograph is a negative, it best represents the blue and green areas of the object. The red negative will be printed with ________
a) Red
b) Violet
c) Cyan
d) Green

View Answer

Answer: c [Reason:] It is evoked by light with a predominant wavelength of b/w 490–520 nm, b/w the wavelengths of blue and green. Mixing red light and cyan light at the right intensity on a black screen will make white.

9. Not entire colour printing process can now be accomplished with the usage of computer controlled scanners, but the method of collecting the information doesn’t change the theory of the colour printing process.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The entire colour printing process can now be accomplished with the usage of computer controlled scanners. The method of collecting the information does not change the theory of the colour printing process.

10. A colour _________ that is made smaller is choked, while one that is made bigger is spread.
a) Spread
b) Spot
c) Slit
d) Tip

View Answer

Answer: a [Reason:] A term originally utilized as a measure of how well one ink printed on top of another. With the advent of Pre-press Software the term was mis-utilized to describe the compensation for mis-registration b/w printing units on a multi-color press that was traditionally known as Chokes and Spreads.

Pulp and Paper MCQ Set 5

1. The _________ is utilized to synthesize polymers from monomers with 2 reactive functional groups by a step-wise reaction.
a) Addition polymer
b) Condensation polymer
c) Cross-linked addition
d) Addition monomer

View Answer

Answer: b [Reason:] The condensation mechanism is utilized to synthesize polymers from monomers with 2 or more for crosslinked polymer reactive function groups by a step-wise reaction.

2. Every step of the reaction b/w 2 monomers produces a simple molecule, often H2O, but sometimes NH3 or another molecule, as a main product.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] These reactions are common, well known organic chemistry reactions. Each reaction step between 2 monomers produces a simple molecule, often H2O, but sometimes NH3 or another molecule, as a side product.

3. _________ are easily controlled synthetic polymer reactions, not like free radical reactions.
a) Precipitation reaction
b) Addition reaction
c) Radiation reaction
d) Condensation reaction

View Answer

Answer: d [Reason:]The most common reactions of synthetic polymers are esterification formation of ester linkages and amidation formation of amide linkages. Condensation reactions are easily controlled reactions, unlike free radical reactions.

4. In the case of _________ it is possible to utilize a single compound to make the polymer, and that’s H2N(CH2)5COOH.
a) Nylon6, 6
b) Nylon2, 2
c) Methamphetamine
d) Desoxyn

View Answer

Answer: a [Reason:] In the case of nylon 6,6 (6 is the number of carbon atoms in each of the two monomers if a di-carboxylic acid and di-amine were utilized to form it) it is possible to utilize a single compound to make the polymer, and that’s H2N(CH2)5COOH.

5. After a short time essentially all of the monomers will be gone and oligomers will exist in the condensation reaction.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The monomers will react together initially and small polymers (oligomers) will react later. This means that after a short time essentially all of the monomers will be gone and oligomers will exist.

6. Oligomers react to form short chain polymers, then the short chained polymers react to form moderately long chain polymers. The number _________ can be predicted as a function of the extent of reaction.
a) Average DP
b) John DP
c) Pascal DP
d) Rankine DP

View Answer

Answer: a [Reason:] The number average degree of polymerisation can be used to predicted the function of the extent of reaction. These oligomers will then react to form short chain polymers, then the short chained polymers will react to form moderately long chain polymers.

7. What is the name of the compound?
pulp-paper-questions-answers-condensation-polymers-q7
a) Ethylene glycol
b) Diphenyl propane
c) Hexaneamide
d) Nylon(6, 6)

View Answer

Answer: b [Reason:] 1,3-Diphenyl-1,3-propanedione (dibenzoylmethane, D.B.M.) is an aromatic 1,3-diketone derivative of acetylacetone, where both methyl groups in acetylacetone have been substituted by phenyl groups. It’s a white solid which melts at 77−78 °Celcius.

8. What is the name of the compound?

HOCH2CH2OH

a) Ethylene glycol
b) Diphenyl propane
c) Hexaneamide
d) Nylon6, 6

View Answer

Answer: a [Reason:] Ethylene glycol (I.U.P.A.C. name: ethane-1,2-diol) is an organic compound primarily used as a raw material in the manufacture of polyester fibers and fabric industry, and polyethylene terephthalate resins (P.E.T.) utilized in bottling.

9. What is the name of the compound?

-NH(CH2)6NH-CO(CH2)4CO-

a) Ethylene glycol
b) Diphenyl propane
c) Hexaneamide
d) Nylon(6, 6)

View Answer

Answer: d [Reason:] Nylon 66 (also known as nylon 6-6, nylon 6/6 or nylon 6,6) is made of 2 monomers each containing 6 carbon atoms, hexamethylenediamine and adipic acid, which produces nylon 66, its name.

10. What is the name of the product?

H2N(CH2)6NH2 + HOOC-(CH2)4-COOH andrarr; ___________

a) Ethylene glycol
b) Diphenyl propane
c) Hexaneamide
d) Nylon6,6

View Answer

Answer: d [Reason:] Nylon 66 (aka nylon 6-6, nylon 6/6 or nylon 6,6) is a type of polyamide or nylon. Nylons come in many types, and the two most common for textile and plastics industries are nylon 6 and nylon 6,6.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com