Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Pulp and Paper MCQ Set 1

1. There’s only 1 category for types of polymerization reactions utilized to form polymers: condensation mechanism to form condensation polymers.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] There are 2 categories for types of polymerization reactions used to form polymers: condensation and addition mechanisms to form condensation and addition polymers.

2. The _________ is utilized to make polymers from monomers with ring structures or double bonds by a chain reaction.
a) Condensation mechanism
b) Addition mechanism
c) Crosslink mechanism
d) Parallel mechanism

View Answer

Answer: b [Reason:] The addition mechanism is utilized to make polymers from monomers with ring structures or double bonds by a chain reaction. The “extra” bond of the monomer is utilized to form the bond b/w monomers.

3. Many molecules are lost during polymerization; that is, there is change in the molecular wt. of the monomer incorporated into the polymer.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] No molecules are lost during polymerization. There is no change in the molecular weight of the monomer incorporated into the polymer.

4. _________ are usually formed by free radical reactions; however, anionic and cationic mechanisms may also be utilized, but require special solvents and reaction conditions.
a) Monomers
b) Polymers
c) Plastic
d) Carbon sox

View Answer

Answer: b [Reason:] Free radical reactions are started using initiators. These polymers are usually formed by free radical reactions; however, anionic and cationic mechanisms may also be utilized, but require special solvents and reaction conditions.

5. _________ are compounds that form free radicals, such as H2O2, to initiate the reaction. The free radical’s always carried by the terminal C atom b/w propagation steps.
a) Procrastinators
b) Inhibitors
c) Initiators
d) Monomers

View Answer

Answer: c [Reason:] Initiators are compounds that form free radicals, like H2O2, to initiate the reaction. The free radical is always carried by the terminal C atom b/w propagation steps. It could also be carried out with high energy radiation, photolysis, or thermal energy.

6. _________ almost invariably add head to head, -CH2CHR-CH2CHR-, as opposed to head to tail, which is -CHjCHR-CHRCHj-.
a) Procrastinators
b) Inhibitors
c) Initiators
d) Monomers

View Answer

Answer: d [Reason:] Head to head addition could form three types of polymers which differ in rotation around a C-C single bond. In atactic polymers the R groups are randomly oriented around the longitudinal axis of the polymer. Monomers almost invariably add head to head, -CH2CHR-CH2CHR-, as opposed to head to tail, which is -CHjCHR-CHR-CHj-.

7. What is the name of the compound?
pulp-paper-questions-answers-addition-polymers-q7
a) Syndiotactic
b) Isotactic
c) Polytactic
d) Butyl tactic

View Answer

Answer: a [Reason:] Syndiotactic polymers are referred to as stereoregular—that is, polymers which have an ordered arrangement of pendant groups along the chain. A polymer with a random orientation of groups is observed to be atactic.

8. What is the name of the compound?
pulp-paper-questions-answers-addition-polymers-q8
a) Syndiotactic
b) Isotactic
c) Polytactic
d) Butyl tactic

View Answer

Answer: a [Reason:] Syndiotactic polymers are usually high-strength materials because the uniform structure which leads to close packing of the polymer chains and a high degree of crystallinity.

9. What is the name of the process?
pulp-paper-questions-answers-addition-polymers-q9
a) Initiator
b) Propagation
c) Termination
d) Chain transfer

View Answer

Answer: a [Reason:] It’s the initiation point of the reaction where I2 gas forms 2 free radicals for propagation process.

10. What is the name of the process?
pulp-paper-questions-answers-addition-polymers-q10
a) Initiator
b) Propagation
c) Termination
d) Chain transfer

View Answer

Answer: d [Reason:] This is the step where the propagation is carried out in a particular way by sharing electrons by the radical structure.

Pulp and Paper MCQ Set 2

1. Since there are 3 types of color sensors in the human eye, it should be possible to define color by 3 coefficients corresponding to the primary colors.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Trichromaticism is the condition of possessing 3 self-supporting channels for conveying color information, derived from the 3 various cone types. The organism’s retina contains 3 types of color receptors with various absorption spectra.

2. Any color of any brightness could then be plotted on a 3—dimensional coordinate system, sometimes known as a __________
a) Color space
b) Dimensions
c) String
d) Munsell

View Answer

Answer: a [Reason:] The exact wavelengths of these primary colors must be agreed upon and are the basis of the coefficients. It’s also known as the color model and is an abstract mathematical model which simply describes the range of colors as tuples of number’s, typically as 3 or 4 values or color components.

3. If one ignores brightness, then a color plane that intersects through the space; such a diagram is known as chromaticity chart and takes into account hue and saturation.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Chromaticity is an objective specification of the quality of a color listless of its luminance. It consists of 2 independent parameters, often specified as hue and colorfulness, where the latter is alternatively known as saturation, chroma, or intensity.

4. The __________ is a non-quantitative 3 dimensional system for plotting colors.
a) Munsell
b) Gabriel
c) John
d) Paul

View Answer

Answer: a [Reason:] It was specifically derived such that there is uniform spacing of perception. In other words, the distance required such that the observer could recognize 2 separate shades is about the same throughout the system. The value correlates with the brightness from black to perfect diffuse reflectance.

5. The 1st quantitative tristimulus system was formed by the __________ which defines the internationally accepted standard observer, utilized in the other systems.
a) CIE
b) CIA
c) CIS
d) CIM

View Answer

Answer: a [Reason:] It’s the international authority on light, illumination, color, and color spaces. It was established in 1913 as a successor to the Commission Internationale de Photométrie and is today based in Vienna, Austria.

6. Who is the president of International Communication on Illumination?
a) Martin Scorsese
b) Yoshihiro Ohno
c) Stanley Kubrick
d) Alfred Hitchcock

View Answer

Answer: a [Reason:] As of 2015, the president is Yoshiro Ohno from United States.

7. If monochromatic green light of wavelength 520 nano meter is mixed with various parts of white light the line is produced that goes from 520 nano meter to __________ light. This line accounts to various shades of the same hue.
a) Red light
b) Green light
c) Pink light
d) Orange light

View Answer

Answer: b [Reason:] This line corresponds to various shades of various excitation purities of the same hue of dominant wavelength. A color, therefore, could be described by its dominant wavelength and excitation purity or its x and y values.

8. The chromaticity diagram is a plot of x and y values. The data are plotted every 10 nm from 380 nano meter to 720 nano meter; plotting every 1 nm would have made the curve smoother.
a) Monochromaticity
b) Chromaticity
c) Blindness
d) Transparency

View Answer

Answer: b [Reason:] The C.I.E. xyz color space was deliberately designed so that the Y parameter was a measure of the luminance of a color. The chromaticity of a color was then specified by the 2 derived parameters x and y.

9. __________ values could be obtained by the comparison method where the color is matched by mixing 3 primary standards until visual observation gives a match, spectrophotometric analysis, or utilize of trichromatic methods employing analysis with 3 separate filters.
a) Chromaticity
b) Kubelka
c) Tristimulus
d) Black body

View Answer

Answer: c [Reason:] Any color which could be produced by the primary colors blue, green, and red could be written: where Blue, Green, and Red could be considered to be unit values for Blue, Green, and Red are the magnitudes or relative intensities of those primaries and are known as tristimulus values. Note that the unit values associated with Blue, Green, and Red are of various size in physical power units (watts) because the sensitivity of the eye will be various for the various primary colors.

10. __________ systems, these systems have to utilize efficient encoding of information because their transmissions have limited bandwidth during broadcast.
a) TV
b) Video color
c) Grey body
d) Red body

View Answer

Answer: b [Reason:] Also, they must be compatible with black and white systems. This point is mentioned because the utilization of video based color is crucial in computer vision and other techniques, which will have more importance to the industry in the future.

Pulp and Paper MCQ Set 3

1. If a beam of light travelling in a vacuum strikes a flat surface of a transparent material at an angle of incidence φa relative to normal some of the light will be reflected at angle φr
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] If a beam of light travelling in a vacuum when air is close enough strikes a flat surface of a transparent material at an angle of incidence φa relative to normal some of the light will be reflected at angle φr, and some of the light will be transmitted to the object at angle φb.

2. It is known that the angle of refraction from normal isn’t equal to the angle of the incident light from normal (φa = φr)
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] It is known that the angle of reflection from normal is equal to the angle of the incident light from normal (φa = φr). It’s also known that the sin φa/sin φb, = n of the transparent material.

3. If any refracted light were to travel the same path backward the same relationship would exist, that is__________ = n.( The angle of reflection for normal is (φa = φr))
a) sin φa/cos φb
b) cos φa/sin φb
c) cosec φa/sin φb
d) sin φa/sin φb

View Answer

Answer: d [Reason:] The incident, reflected, and refracted rays and the normal line are all in the same plane. Refracted light travels to the same path backward the same relationship would exist, that is sin φa/sin φb, = n.

4. __________ means that when light travels from a material of less index of refraction to a material of higher index of refraction, the light is bent towards the normal.
a) Reflection
b) Refraction
c) Radiation
d) Plunge

View Answer

Answer: b [Reason:] The refraction of light when it passes from a fast medium to a less dense medium bends the light ray toward the normal to the boundary b/w the two media. The converse is also true. na sin φa=nb sin φb.

5. With __________ it’s possible that a light ray will be reflected back into a material when striking at a higher angle.
a) TIR
b) TIM
c) CPR
d) VIBGYOR

View Answer

Answer: a [Reason:] The complete reflection of a light ray touching an interface with a less dense medium when the angle of incidence exceeds the critical angle. It’s the phenomenon that keeps light inside glass fiber cables so that it could be transmitted large distances with relatively little loss of intensity.

6. It is known that the maximum amount of scattering results when the minimum particle dimension is about 1.5 the wavelength of the light being __________
a) Scattering
b) Shaping
c) Tyndell
d) Intensity

View Answer

Answer: a [Reason:] Light scattering could be thought of as the deflection of a ray from a straight path, for eg. by irregularities in the propagation medium, particles, or in the interface b/w two media. This corresponds to about 0.25 jLtm, which is a common size for certain fillers.

7. __________ has very high absorbance across the spectrum and so little light is reflected or transmitted.
a) White paper
b) Grey paper
c) Black paper
d) Red paper

View Answer

Answer: c [Reason:] Gray one has some absorbance which is nearly constant across the visible light spectrum. Gray or white is said to be achromatic (without color) and has a flat spectral reflectance curve.

8. __________ paper scatters light very little and has relatively less absorbance so that most light is transmitted through it, unless it is very thick.
a) Cellophane
b) Latex
c) Glassine
d) Plastic

View Answer

Answer: c [Reason:] It’s a smooth and glossy paper that is air, H2O and grease resistant. An extreme eg. of this case is a clear, plastic, film, such as cellophane.

9. __________ utilizes the fact that the index of refraction of a material is a function of the wavelength of the light ray.
a) Absorption
b) Reflection
c) Refraction
d) Dispersion

View Answer

Answer: d [Reason:] It’s the phenomenon in which the phase velocity of a wave depends on its frequency. The index of refraction of a material is often high for blue light than for the red one.

10. Light might also be ___________ as it is transmitted through a material. Reflection, refraction, and __________ of light are all very crucial in determining and predicting the optical properties of paper.
a) Absorption
b) Reflection
c) Refraction
d) Dispersion

View Answer

Answer: a [Reason:] It’s employed as an analytical chemistry tool to calculate the presence of a particular substance in a sample and, in many cases, to quantify the amount of the substance which is present. Infrared and ultraviolet-visible spectroscopy are particularly common in analytical applications.

Pulp and Paper MCQ Set 4

1. __________ include anything that must be done before printing in order to complete the printing job.
a) Signatures
b) Scoring
c) Binding operation
d) Saddle

View Answer

Answer: c [Reason:] Binding and finishing are those activities performed on printed material after printing. It involves the fastening of individual sheets together, while finishing involves additional decorative actions, such as die-stamping, embossing, etc.

2. __________ is the formation of a crease by folding paper around a rounded edge before the actual fold.
a) Signatures
b) Scoring
c) Binding operations
d) Saddle

View Answer

Answer: b [Reason:] If you are scoring and folding in a single inline operation you need not worry about this. You get instant feedback on the quality and position of the crease. It’s carried out when accuracy folding is required, when folding stock thicker than 5 mil, or when folding coated stock.

3. __________ of straight edges in one direction can be accomplished off press utilizing a knife that alternates with sections of sharp edges and blunt portions.
a) Saddle
b) Drawing
c) Binding operations
d) Perforation

View Answer

Answer: d [Reason:] The process of creating perforations involves puncturing the work piece with a tool. Many complicated perforations are carried out on the press.

4. __________ are groups of pages that are printed together on a single, flat sheet; they are assembled together for binding.
a) Signatures
b) Scoring
c) Binding operations
d) Saddle

View Answer

Answer: a [Reason:] A printed sheet with multiple pages on it that is folded so that the pages are in their proper numbered sequence, as in a book. The signature is formed by cutting, folding, and trimming operations.

5. It’s imp. that the lift to be help down tightly while it’s cut. Even so, there is some movement, known as __________ which leads to variation of the cut size.
a) To and fro
b) Draw
c) Sprint
d) Spot

View Answer

Answer: c [Reason:] Cutting of a stack of paper, the lift, is performed by a sharp, guillotine blade that may cut through 3 inches of paper. Sprint Print’s digital paper cutters are engineered to cut with 100% accuracy.

6. A wide variety of bindings are available for attaching sheets or signatures to form the product.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A wide variety of bindings are available for attaching sheets or signatures to form the product by Beach in 1993. They differ in appearance, durability, equipment requirements, and cost.

7. Case binding may be square back or round back and utilizes a hard cover (hardbound).
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] This is considered to be the most durable and visually pleasing of the binding methods. The paper M.D. should be parallel to the spline for optimal results.

8. Mechanical binding utilizes wire or __________ through a series of small holes to hold pages together as in spiral notebooks.
a) Plastic
b) Steel
c) Copper
d) Aluminium

View Answer

Answer: a [Reason:] A plastic comb (G.B.C. is a trade name) and double wire (Wire O is a trade name) are 2 other examples. They are commonly utilized in technical manual.

9. Adhesive when applied to the edges and this is glued to the binding. The remaining 3 edges are trimmed after the adhesive has set. This method is ____________
a) Hardcover books
b) Magazines
c) Pamphlets
d) Paperback books

View Answer

Answer: d [Reason:] Gathered signatures can be bound by perfect binding. The spine is trimmed so that the edge of each page is exposed.

10. This method of binding usually utilizes a staple that goes from the top to the bottom of the centre of the open work. It is a quick and inexpensive binding commonly utilized for small magazines, catalogs, brochures, and pamphlets. What is the name of the method?
a) Saddle
b) Drawing
c) Binding operations
d) Perforation

View Answer

Answer: a [Reason:] Saddle—stitch binding utilizes a book binding method in which folded sheets are gathered together one inside the other and then stapled through the fold line with wire staples. The staples pass through the folded crease from the outside and are clinched b/w the centre most pages.

Pulp and Paper MCQ Set 5

1. Positive displacement pumps actually enclose the fluid to be moved through the system.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The pressure and volume at which the liquid could be discharged depend only upon the mechanical strength and size of the properly operating pump and the energy supplied to the pump any neglecting leakage.

2. _________ valves are utilized to prevent damage to the system or build-up of high, dangerous pressures.
a) Globe
b) Pressure relief
c) Needle
d) Gate

View Answer

Answer: b [Reason:] It is a type of valve utilized to control or limit the pressure in a system or vessel which could build up for a process upset, instrument or equipment failure, or fire. The pressure is relieved by allowing the pressurized fluid to flow from an additional passage out of the system.

3. Reciprocating __________ utilize a piston moving back and forth in a cylinder. Nearly 2 check valves for the input and output at one end of the cylinder allow one way flow; this gives a pulsed output.
a) Valves
b) Pumps
c) Pits
d) Spots

View Answer

Answer: b [Reason:] A reciprocating pump is a class of positive-displacement pumps which consists the piston pump, plunger pump and diaphragm pump. It is often utilized where a relatively small quantity of liquid is to be handled and where delivery pressure is quite large.

4. ___________ cylinders could be utilized to give a continuous output as in pumps for high performance liquid chromatography, or one cylinder could be made to deliver with either stroke.
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: b [Reason:] High-performance liquid chromatography earlier referred to as high-pressure liquid chromatography, is a technique in analytical chemistry utilized to separate, identify, and quantify each component in a mixture.

5. In diaphragm pump the piston assembly is replaced by a diaphragm and housing; these pumps are often powered by ________ and occur as double diaphragm pumps.
a) Compressed air
b) Saturated liquid
c) Distilled water
d) Vacuum

View Answer

Answer: a [Reason:] It’s a positive displacement pump that utilizes a combination of the reciprocating action of a rubber, thermoplastic and suitable valves on either side of the diaphragm to pump a fluid.

6. A pair of gears with many teeth; external to the gear and known as ________ in gear pumps or a few lobes in lobe pumps.
a) Internal gear pump
b) External gear pump
c) Lobe pumps
d) Tubing pumps

View Answer

Answer: b [Reason:] External gear pumps could come in 1 or 2 gears, the pump configurations with spur, helical, and herringbone gears. Helical and herringbone gears generally offer a smoother flow as compared to spur gears, although all gear types are relatively smooth.

7. ________ utilize a gear within a gear design; internal means the teeth of 1 gear are on the inside, projecting inward.
a) Internal gear pump
b) External gear pump
c) Lobe pumps
d) Pencil pumps

View Answer

Answer: a [Reason:] Internal gear pumps are very versatile. They are often utilized on thin liquids such as solvents and fuel oil, they are good at efficiently pumping thick liquid such as asphalt, chocolate, and adhesives.

8. ________ pumps are useful for pumping viscous liquids or slurries, but highly viscous liquids would require relatively large, slow moving pumps to keep N.P.S.H.A greater than N.P.S.H.R.
a) Gear
b) Teeth
c) Tubing
d) Lobe

View Answer

Answer: a [Reason:] Gear pumps are positive displacement, meaning they pump a const. amount of fluid for each revolution. Some gear pumps are manufactured to function as either a motor or a pump.

9. The ________ pump utilizes a tube in the shape of a semi-circle with 2 or more pinching rollers on the outer edge of a wheel that rotates on the inside of the semi-circle.
a) Gear
b) Teeth
c) Tubing
d) Lobe

View Answer

Answer: c [Reason:] These are classified as high volume, heavy duty pumps. Maximum production could be expected with this type in relation to the size of tubing. Just because of the large plunger diameter, the fluid load would be greater than with an insert pump.

10. Rotary vane pumps are also utilized for vacuum pumps.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] It’s a positive-displacement pump which consists of vanes which are mounted to a rotor that rotates inside of a cavity. In some cases these vanes could have variable length and be tensioned to maintain contact with the walls as the pump rotates.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com