Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Pulp and Paper MCQ Set 1

1. Volume of solid wood in stacked Round wood can be determined by Cord?
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] IT is measured by a process called Scaling. A labor intensive method of sampling volume and rock sizes and converting to solid wood volume with tables.

2. Water displacement method comes under solid wood measurement.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In practice it is easier to weigh the wood and determine the bone dry weight using moisture contents of wood.

3. Which one is a volume measuring method for a solid wood?
a) Board foot
b) Scaling
c) Cord
d) Water displacement method

View Answer

Answer: a [Reason:] A board foot is a volumetric measurement of solid wood. It is equal to 12 inch x 12 inch x 1 inch

4. What is the purpose of C unit and its dimension?
a) Soft wood in stacked round wood of 100 cubic feet
b) Solid wood in stacked round wood of 100 cubic feet
c) Wet wood in stacked rose wood of 100 cubic feet
d) Soft wood in stacked rose wood of 100 cubic feet

View Answer

Answer: b [Reason:] A C unit is 100 cubic feet of solid wood in stacked round wood. It is used to determine the wood content of pulp logs.

5. What is a ‘Chord’ in Solid wood measurement?
a) It is a stacked hard wood
b) It is a stacked rose wood
c) It is a stacked round wood
d) It is a stacked soft wood

View Answer

Answer: c [Reason:] A chord is stacked round wood occupying a total volume of 4 feet by 8 feet by 4 feet

6. What is the total volume occupied by a Chord?
a) 4 feet by 8 feet by 1.4 feet
b) 4 feet by 8 feet by 4 feet
c) 14 feet by 8 feet by 4 feet
d) 4 feet by 8 feet by 24 feet

View Answer

Answer: b [Reason:] A chord of stacked wood contains 80 – 90 cubic feet of solid wood, although this can vary widely.

7. How wide is a face cord in Solid wood measurement?
a) 2 feet by 3 feet
b) 12 feet by 5 feet
c) 4 feet by 8 feet
d) 12 feet by 3 feet

View Answer

Answer: c [Reason:] A face cord is used to sell firewood in some locations; it is 4 feet by 8 feet by the width of the wood pieces.

For the below mentioned questions (8 to 10), with wood of 0.45 specific gravity in various forms (for 85 ft3 of solid wood per chord and 2.6 ft3 of chips per ft3 of solid wood).

8. What is the value of conversion factors for wood after converting 1000 board feet to m3 of solid wood.
a) 3.55
b) 2.3598
c) 1.06
d) 6.1

View Answer

Answer: b [Reason:] It is converted by multiplication action.

9. What is the value of conversion factors for wood after converting 1000 board feet to m3 of stacked wood.
a) 3.55
b) 2.3598
c) 1.06
d) 6.1

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

10. What is the value of conversion factors for wood after converting 1000 board feet to m3 of wood chips.
a) 3.55
b) 2.3598
c) 1.06
d) 6.1

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

Pulp and Paper MCQ Set 2

1. It’s very important to obtain a sufficient number of representative samples by using a sampling procedure.
a) Bond paper
b) Linerboard
c) Fine papers
d) Newsprint

View Answer

Answer: d [Reason:] Newsprint contains a high percentage of mechanical pulp and a small % of full chemical pulp to increment in the strength.

2. ____________ is a vast category of high quality printing or writing papers. They are made from bleached chemical pulps and cotton fibers and could be watermarked.
a) Bond paper
b) Linerboard
c) Fine paper
d) Newsprint

View Answer

Answer: a [Reason:] Bond papers are a vast category of high quality printing papers. They are manufactured from bleached chemical pulps and cotton fibers and could be watermarked.

3. ____________ are made with a min. of 25%t rag fiber from cotton. They are high quality, long lasting, expensive papers.
a) Newsprint
b) Rag bond
c) Linear board
d) Fine papers

View Answer

Answer: b [Reason:] Rag bonds are made with a min. of 25% rag fiber from cotton and are high quality, long lasting, expensive papers.

4. ____________ are made for writing, typing, and printing purposes. They may be white or colored, are manufactred from bleached kraft or sulfite softwood pulps.
a) Fine papers
b) Tissue
c) Greaseproof paper
d) Bond paper

View Answer

Answer: a [Reason:]Fine papers are made for writing, typing, and printing purposes. They could be white or colored, are manufactured from bleached kraft or sulfite softwood pulps, and could contain hardwood pulp for smoothness and opacity.

5. Wrapping tissues are manufactured from bleached sulfite or kraft pulps and are soft and absorbent.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Sanitary tissues are manufactured from bleached sulfite or kraft pulps.

6. Sanitary tissues are used for wrapping clothes, flowers, etc. and are made of bleached kraft or sulfite softwood pulps that impart very high strength.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:]Wrapping tissue are used for wrapping clothes, flowers, etc. and are made of bleached kraft or sulfite softwood pulps that impart very high strength.

7. ____________ is a dense, transparent grade of paper that’s used for tracing.
a) Sanitary tissue
b) Wrapping tissue
c) Glassine tissue
d) Wrapping tissue

View Answer

Answer: b [Reason:] Tracing tissue’s a dense, transparent grade of paper that’s utilised for tracing.

8. ____________ are manufactured from highly refined chemical pulps, resulting in a very dense, translucent sheet.
a) Liner board
b) Bond paper
c) Rag bonds
d) Grease proof paper

View Answer

Answer: d [Reason:] Grease proof paper are manufactured from highly refined chemical pulps, results in a very dense, semi-transparent sheet. A lot of times a special grade of un-bleached sulfite pulp with a high hemicellulose content is used to make a non-porous sheet.

9. ____________ is an un-bleached kraft softwood sheet of southern pine or Douglas-fir, made in various weights.
a) Linerboard
b) Bond paper
c) Grease proof paper
d) Fine papers

View Answer

Answer: a [Reason:] Linerboard’s an un-bleached kraft softwood sheet of southern pine or Douglas-fir, made in various weights. Sometimes, linerboard is a 2 ply (duplex) (or even triplex) sheet, manufactured on a flat wire paper machine with two headboxes.

10. ____________ is manufactured from unbleached, semi-chemical pulp, especially N.S.S.C hardwood pulp, and recycled fiber from corrugated boxes.
a) Concurrent medium
b) Corrugated medium
c) Fluted medium
d) Calliper medium

View Answer

Answer: b [Reason:] Corrugating medium’s made from unbleached, semi-chemical pulp, especially N.S.S.C hardwood pulp, and recycled fiber from corrugated boxes.

Pulp and Paper MCQ Set 3

1. The sulfite pulping process is a full chemical pulping process, using mixtures of sulfurous acid and alkali salts.
a) True
b) False

View Answer

Answers: a

Explanation: The sulfite pulping process is entirely chemical pulping process,which utilizes sulfurous acid and alkali salts to solubilize lignin through the formation of sulfonate functionalities.

2. Find the hidden term.
2H2+CaCO3andharr; Ca(HSO3)2+ __________
a) H2O and CO2
b) H2CO3
c) H2SO4
d) HSO4 and CO2

View Answer

Answer: a [Reason:] The liquor is made at the mail by burning sulfur to form SO2 and dissolving this in water to produce sulfurous acid.

3. What is the correct definition of cooking liquor?
a) Consisting of a mixture of KMnO4 together with one of the bases
b) Consisting of a mixture of H2O together with one of the bases
c) Consisting of a mixture of CO2 together with one of the bases
d) Consisting of a mixture of SO2 together with one of the bases

View Answer

Answer: d [Reason:] The cooking liquor is a fresh pulping liquor for the sulfite process, it consists of a mixture of KMnO4 together with one of the bases.

4. Brown liquor is also known as red liquor in the Sulfite pulping.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Brown liquor is the waste liquor from the Sulfite pulping process.

5. _________ is cooking liquor and has equal amounts of free SO2 and combined SO2.
a) Circular liquor
b) Square liquor
c) Triangular liquor
d) Green liquor

View Answer

Answer: b [Reason:] Square liquor is cooking liquor that has equal amounts of free SO2 and combined SO2. Since the actual species is all HSO3,there will be very little buffering capacity unless a buffer such as sodium.

6. What is the range of pH required in Acid sulfite process?
a) 1.5-2
b) 2.5-5
c) 3-5
d) 11-12

View Answer

Answer: a [Reason:] The acid sulfite process uses a cooking liquor that is strongly acidic (pH 1.5-2, and, therefore, has a preponderance of free SO2 in solution), with a pulping temp. of 125-145 degree celcius.

7. A full chemical pulping process with higher liquor pH(3-4),
a) 2-1
b) 3-4
c) 6-7
d) 12-13

View Answer

Answer: b [Reason:]A full chemical pulping process with higher liquor pH(3-4), and nearly equal amounts of free and combined SO2 in the liquor is known as the bisulfate process.

8. Magnefite process is used at pH at 4.5 and 160 degree celcius with _________ as the base.
a) Cu(2+)
b) Cl
c) Br
d) Mg (2+)

View Answer

Answer: d [Reason:] The magnefite process is used at pH at 4.5 and 160 degree celcius with Mg as base.

9. _________ is the process of two stage sulfite process with a mild sulfite stage followed by an acid sulfite stage to give a pulp with maximum yield.
a) Stora
b) Sulfite
c) Sivola
d) Grandula

View Answer

Answer: a [Reason:] Stora is the process of two stage sulfite process with a mild sulfite stage followed by an acid sulfite stage.

10. __________ is a three stage sulfite process for producing dissolving pulps.
a) Stora
b) Sulfite
c) Sivola
d) Grandula

View Answer

Answer: c [Reason:] The Sivola process is a three stage sulfite process which produces dissolving pulps. The neutral sulfite stage provides sulfonation of lignin which are easily removed, the second stage of acid sulfite is then uilized to decrement the molecular weight of cellulose for viscosity control and hemicelluloses for their complete removal, and the final stage removes the hemicellulose.

Pulp and Paper MCQ Set 4

1. What is the percentage, bark comprises of in a tree stem?
a) 10% – 20%
b) 30% – 40%
c) 41% – 62%
d) 7% – 30%

View Answer

Answer: a [Reason:] Because of complex analogy and chemistry, this percentage is the most observed in most of the species.

2. What are some high level non-process elements which interfere in the recovery process?
a) Carbon Dioxide and Oxygen
b) Lead and Other Impurities
c) Silica and Calcium
d) Silicate and Copper

View Answer

Answer: c [Reason:] These are the impurities which gets added while the extraction.

3. Whole tree ___ in the forest requires cleaning before pulping to remove dirt.
a) Flipping
b) Burning
c) Cutting
d) Chipping

View Answer

Answer: d [Reason:] This practice will become important in future as it gives higher yield to remove needles, leaves, twigs, etc.

4. What does the outer bark contain?
a) Suberin
b) Hardwood
c) Wood Pole Conference
d) Pith

View Answer

Answer:a [Reason:] These are the Polyesters of dicarboxylic acids with C 16 to C 24 structures and bifunctional alcohol among molecules.

5. What is the specific gravity of the bark in usual cases?
a) 0.90 – 1.45
b) 0.40 – 0.65
c) 0.45 – 0.90
d) 1.24 – 2.00

View Answer

Answer: b [Reason:] This is of mature bark. This value of ‘g’ is used in calculations.

6. Where is Sapwood located in the structure of softwood stem?
a) Below Inner Bark
b) Below Outer Bark
c) Below Wood Ray Heartwood
d) Above Pith

View Answer

Answer: a [Reason:] It contains the living cells, so it is situated near the outer part.

7. What type of trees are also called deciduous?
a) Softwood
b) Hardwood
c) Lightwood
d) Heavywood

View Answer

Answer: b [Reason:] These trees lose their leaves in winter. These have complex structure including vessel elements, fiber tracheids, rays cells and etc.

8. What are openings on the radial surface known as?
a) Pits
b) Pith
c) Reaction Wood
d) Mitochondria

View Answer

Answer: a [Reason:] They allow the movement of liquids up and down the tree. This also depends on the length of the tree.

9. What is solid wood density, practically?
a) Specific gravity of wood x Density of water
b) Specific gravity of pulp x Density of water
c) Specific gravity of paper x Density of water
d) Specific gravity of impurity x Density of Liquid

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the specific density value used in manufacturing unit.

10. What are some important pulping variables of wood and wood chip?
a) Bark content
b) Spring wood
c) Summer wood
d) Autumn wood

View Answer

Answer: a [Reason:] Mills recovering extractives use FIFO to obtain high terpene recoveries.

Pulp and Paper MCQ Set 5

1. Which is the ideal definition in bulk density?
a) Natural-dry weight of pulp
b) Oven-dry weight of chips
c) Natural-dry weight of chips
d) Oven-dry weight of pulp

View Answer

Answer: b [Reason:] The bulk density is the oven-dry weight of chips (or sawdust, or other wood residue) contained in a given volume of space.

2. Bulk density of the chips depend on the specific gravity of wood source.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The bulk density is the oven-dry weight of chips (or sawdust, or other wood residue) contained in a given volume of space.

3. Bulk density of the chips depends on the chip geometry.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The bulk density is the oven-dry weight of chips (or sawdust, or other wood residue) contained in a given volume of space.

4. Bulk density of the chips depends on the chip size distribution.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The bulk density is the oven-dry weight of chips (or sawdust, or other wood residue) contained in a given volume of space.

5. According to the rule of thumb what is the value of chips yielded by the wood of 1 cubic meters?
a) 3.5 cubic meters
b) 2.6 cubic meters
c) 0.2 cubic meters
d) 6.8 cubic meters

View Answer

Answer: b [Reason:] Rules of thumb are derived in order to identify an operating window that minimizes the volatilization of metals during thermochemical conversion of CCA in treated wood, while ensuring a good quality of charcoal product.

6. How much a bone dry unit is equal to in sawdust?
a) 3600 lb
b) 12000 lb
c) 2400 lb
d) 8000 lb

View Answer

Answer: c [Reason:] A bone dry unit is the equal to 2400lb of sawdust.

7. How many units does a bone density unit of packed Douglas chips contain?
a) 400
b) 600
c) 800
d) 200

View Answer

Answer: d [Reason:] A Bone density unit, B.D.U. of packed Douglas chips occupies approximately 200 cubic feet

8. A Kraft unit is 200 cubic. feet. of wood chips, sawdust, or other wood particles.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A unit is considered as a mixture of wood chips, sawdust, or other wood particles. It all weighs to 200 cubic feet.

9. One unit of Doughlas-fir or western hemlock sawdust is about __.
a) 10 cubic feet of solid wood
b) 300 cubic feet of solid wood
c) 1000 cubic feet of solid wood
d) 80 cubic feet of solid wood

View Answer

Answer: d [Reason:] One unit of Douglas-fir or western hemlock sawdust is about 80 cubic feet of solid wood.

10. What is the value of after converting B.D.U. to cubic meter of wood chips.
a) 3.55
b) 2.3598
c) 1.06
d) 6.3

View Answer

Answer: d [Reason:] Approximate conversion factors of wood 0.45 specific gravity in various forms. It is converted by multiplication action.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }