Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Pulp and Paper MCQ Set 1

1. Pulp washers are also known as ‘Black stock washers’.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Pulp washers are called so because of the color of the raw material which is utilized to feed the tank. The crude material is of dirty black color which is then washed.

2. Pulp washers use counter-current flow between stages such that the pulp moves opposite in direction to the flow of wash water.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] This design allows for the most removal of pulping material and the lignin with the least amount of water.

3. Following the reason behind the removal of lignin in Pulp washers:-
a) To reduce bleaching chemical demand
b) To increase bleaching chemical demand
c) To maintain constant bleaching chemical demand
d) To freeze bleaching chemical demand

View Answer

Answers: a [Reason:] To reduce bleaching chemical demand. This is done to improve paper making with brown papers.

4. The dilution factor is a measure amount of ___________ used in washing.
a) Acid
b) Base
c) Water
d) Salt

View Answer

Answer: c [Reason:] The dilution factor is a measure of the amount of water used for washing. It’s compared to the amount theoretically required to displace the liquor from the thickened pulp.

5. Following is the way to calculate dilution factor:-
a) Mass of water per unit mass of dry pulp
b) Mass of acid per unit mass of dry pulp
c) Mass of buffer solution per unit mass of dry pulp
d) Mass of base per unit mass of dry pulp

View Answer

Answer: a [Reason:] The dilution factor is a measure of the amount of water used in washing. It is compared to the amount theoretically required to displace the liquor from the thickened pulp.

6. Low dilution factor ___________ the energy requirements of the multiple effects evaporators.
a) Increases
b) Decreases
c) Freezes
d) Skips

View Answer

Answer: b [Reason:] Low dilution factor decrement the energy requirements of the multiple effects evaporators. Using more washers increment removal of pulping chemicals with less water dilution but increment capital and operating costs.

7. The soda loss in pulp is traditionally measured as ___________ pulp on a Na2SO4 basis.
a) Kg/lb
b) Lb/kg
c) Lb/ton
d) Ton/lb

View Answer

Answer: c [Reason:] The soda loss in pulp is traditionally measured as lb/ton pulp on a Na2SO4 basis.

8. A ___________ is used to siphon the water from the washer so that a vacuum pump is not usually required.
a) Drop hand
b) Drop leg
c) Drop finger
d) Drop thumb

View Answer

Answer: b [Reason:] A drop leg is used to siphon the water from the washer so that a vacuum pump is not usually required. The bottom leg goes to a filtrate storage tank that is designed to prevent air from entering.

9. The vacuum supplied by drop leg for the first stage is of range ___________
a) 12kPa
b) 15kPa
c) 20kPa
d) 24kPa

View Answer

Answer: d [Reason:] A drop leg is used to siphon the water from the washer so that a vacuum pump is not usually required. The bottom leg goes to a filtrate storage tank that is designed to prevent air from entering.

10. Drop leg is ideally a vertical drop. It’s horizontal section is a needed, and it should be exactly horizontally placed at least __________m below the washer.
a) 1
b) 5
c) 55
d) 7

View Answer

Answer: d [Reason:] Drop leg is ideally a vertical drop. It’s horizontal section is needed which should be horizontally placed at least 7 m below the washer. Drop legs that are not entirely horizontal or vertical allow air to separate from the stock and rush upward, thereby accumulating and decreasing the vacuum.

Pulp and Paper MCQ Set 2

1. Pulp consists of 2 things which are, wood and the libocellulosic materials that are broken down physically and chemically.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Pulp consists of wood and lignocellulosic materials that has been broken down physically and chemically.

2. Which are 4 broad categories of pupling processes?
a) Chemical, semi-chemical, chemi-mechanical, and mechanical
b) Qualitative , semi-chemical, chemi-mechanical, and mechanical
c) Quantitative, semi-chemical, chemi-mechanical, and thermal
d) Isentropic, semi-chemical, chemi-mechanical, and mechanical

View Answer

Answer: a [Reason:] Following are the four broad categories of pulping: Chemical, semi-chemical, chemi-mechanical, and mechanical. These are in increasing order of mechanical energy required to separate fibers and decreasing reliance on chemical action.

3. Wood-free pulps contain no mechanical pulp or contains pulp subjected to a min. refining.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Wood-free pulp contains no mechanical pulp or contains pulp subjected to a minimum of refining; consequently, at the time of its manufacturing the water drains from the pulp on the Fourdrinier wire.

4. ____________ is the process whereby the pulp is separated from large shives, knots, and etc.
a) Shredding
b) Cutting
c) Picking
d) Screening

View Answer

Answer: d [Reason:] Screeing is the process whereby pulp’s separated from the large shives, knots, and etc. It contains accepts and rejects for further distinguishing.

5. ___________ are small finer bundles of fibers that have not been separated into individual fibers during the pulping process.
a) Shives
b) Yield
c) Grains
d) Pulp

View Answer

Answer: a [Reason:] Shives are small finer bundles of fibers that have not been separated into individual fibers during the pulping process.

6. Which process is used to treat all types of woods for pulping process?
a) Mechanical pulping
b) Neutral-sulfite semi-chemical(N.S.S.C.)
c) Kraft process
d) Chemical mechanical pulping

View Answer

Answer: c [Reason:] Chemicals used in this process are NAOH and Na2S. it is used to treat all types of wood. The yield strength of this would be 65-70%.

7. How to calculate the total yield?
a) Screening (%) + Screened yield (%)
b) Dry solid mass (%) + Screened yield (%)
c) Screening (%) + Slurry mass (%)
d) Dry product mass out (%) + Dry product mass in (%)

View Answer

Answer: a [Reason:] The total yield is equal to amount of pulp removed while screening and the yield of pulp after the screens when all 3 are expressed as a percentage of the original wood put in the digester.

8. How to calculate consistency?
a) (Dry solid mass) (slurry mass)-1 x 100
b) (Dry solid mass)-1 (slurry mass) x 100
c) (Dry solid mass) (slurry mass)-2 x 100
d) (Dry solid mass)-2 (slurry mass) x 100

View Answer

Answer: a [Reason:] Consistency is a measure of the solids content as a percentage in a pulp slurry.

9. How to calculate yield %?
a) (Dry product mass out) (Dry product mass in)-1 x 100
b) (Dry product mass out)-1 (Dry product mass out) x 100
c) (Dry product mass out) (Dry product mass out)-2 x 100
d) (Dry product mass out)-2 (Dry product mass out) x 100

View Answer

Answer: a [Reason:] Yield % is a measure of the dry product mass content as a percentage in a pulp slurry.

10. Chemical pulping yields individual fibers that are not cut and give strong papers because of ________ as it interferes with hydrogen bonding is largely removed.
a) Pulp
b) Hydrogen
c) Phosphate
d) Lignin

View Answer

Answer: d [Reason:] Chemical pulping yields individual fibers that are not cut and give strong papers since the lignin. Which interferes with hydrogen bonding is largely removed.

Pulp and Paper MCQ Set 3

1. _________ is the mixture of pulp, fillers, and other papermaking materials, and water.
a) PCC
b) Fillers
c) Stock
d) Dyes

View Answer

Answer: c [Reason:] Stock’s the mixture (slurry) of pulp, fillers, andother papermaking materials, and water. Furnish’s the combination of all of the materials utilized to make paper .

2. _________ consists of paper trimmings and waste, paper not upto the level, and other paper that’s often re-used in the paper mill.
a) Broke
b) Stock
c) Fillers
d) PCC

View Answer

Answer: a [Reason:] Broke consists of paper trimmings and waste, paper not upto the level, and other paper that’s often re-used in the paper mill. A mill producing more than 10-15 percent broke isn’t operating efficiently.

3. _________ are materials used to improvise the finished paper itself or aid in the papermaking process.
a) Stock
b) Fillers
c) Additives
d) Broke

View Answer

Answer: c [Reason:] Additives are materials utilized to improvise the finished paper itself or aid in the process of papermaking.

4. Functional additives like dyes, internal sizing agents, adhesives to increase wet or dry strength, and fillers are used to improve or impart some qualities to the paper product.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Functional additives like dyes, internal sizing agents, adhesives to increase wet or dry strength, and fillers are used to upgrade some qualities to the paper product and must be retained on the sheet to be effective.

5. Control additives like biocides, drainage aids, retention aids, pitch control agents, and de-foamers are added to upgrade the_________ but don’t directly affect the _________
a) Kraft process and product
b) Pulp extraction process and product
c) Paper making process and product
d) Lignin extraction process and product

View Answer

Answer: c Extraction: Control additives like biocides, drainage aids, retention aids, pitch control agents, and de-foamers are added to upgrade the papermaking process, but do not directly affect the product and aren’t necessarily retained on the product.

6. A lot of additives have different effects at the same time; for example, alum is required for rosin sizing under acid situations but also serves as a drainage and retention aid.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A lot additives have several effects at the same time; for example, alum is required for rosin sizing under acid situation but also serves as a drainage and retention aid. Both types of additives are also added to the stock prior to paper making process.

7. _________ are expensive chemicals that must be utilized at exact levels, so they are usually metered into the system from +ve displacement metering pumps.
a) Liquid additives
b) Control additives
c) Broke
d) Furnish

View Answer

Answer: a [Reason:] Liquid additives are the expensive chemicals that must be used at exact levels, so they are usually metered into the system from +ve displacement metering pumps.

8. Like most positive displacement pumps, the use of appropriate filters in front of the pump inlet to keep the pump from fouling by blocking the _________ valves in an open position.
a) Check
b) Gate
c) Global
d) Air pressure

View Answer

Answer: a [Reason:] Like most positive displacement pumps, be sure to use appropriate filters such as a 10 mesh or finer screen in front of the pump inlet to keep the pump from fouling by blocking the check valves in an open position. Use a pump inlet line of at least 12 mm C.A. in.) for additives with viscosity above 100 cps.

9. It is often more effective to pump _________ ambient pressure. Use of flow measurement device of some sort to insure flow of each additive.
a) Below
b) Above
c) Equal
d) Till

View Answer

Answer: b [Reason:] Use a flow measurement device of some sort to insure flow of each additive because it’s often more effective to pump above ambient pressure, a pressure gauge can be used with a pressurized output to give at least give a qualitative flow rate, which’s better than no indication of flow.

10. _________ is a paper filler and a coating pigment which is of excellent opacity and bright.
a) Talc
b) Clay
c) PCC
d) TiO2

View Answer

Answer: d [Reason:] Anatasa and Rutile TiO2 is a product with excellent opacity and brightness. Their refractive indexes are 2.55 and 2.70 respectively.

Pulp and Paper MCQ Set 4

1. The purpose of the recovery boiler is to recover the inorganic chemicals as smelt, burn the organic chemicals so they are not discharge from the mill as pollutants, and recover the heat of combustion in the form of heat.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The purpose of the recovery boiler is to recover the inorganic chemicals as smelt, burn the organic chemicals so they are not discharge from the mill as pollutants, and recover the heat of combustion in the form of heat. Smelt is sodium carbonate and sodium sulfide.

2. There are three zones in recovery boilers; which are as follows in top to bottom order?
a) Oxidation, drying and reducing zone
b) Reducing, drying and oxidation zone
c) Drying, oxidation and reducing zone
d) Drying, reducing and oxidation zone

View Answer

Answer: a [Reason:] The upper section is the oxidizing zone, the middle section is the drying zone, and the bottom section is the reducing zone where, in a bottom bed of char, the sulphur compounds are converted to Na2S.

3. What is the full form of ESP in Recovery boiler?
a) Emergency shutdown point
b) Emergency shutdown procedure
c) Emergency start procedure
d) Emergency shared procedure

View Answer

Answer: b [Reason:] Due to the possible adverse reaction of molten smelt with water, all recovery boilers have an ESP in the event of trouble.

4. The newest recovery boilers may support 2500-3000 tons of pulp production per day.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The recovery boiler is the largest and the most expensive equipment in the Kraft mill costing over 100 million dollars.

5. Which of the following is the chemical react. in the recovery boiler in addition to combustion?
a) 2NaOH + CO2U → Na2CO2+H2O and Na2SO2 +4C ↔ 6Na2S + 4CO
b) 2NaOH + CO2 → Na2CO2 and Na2SO2+4C ↔ 4CO
c) 2NaOH + CO2 → Na2CO2+H2O2 and Na2SO2+4C ↔ Na2S +4CO2
d) 2NaOH + CO2 → Na2CO2+H2O and Na2SO2+4C ↔ Na2S +4CO

View Answer

Answer: d [Reason:] The lower zone is deficient in oxygen, so reduction reaction occurs. This allows the sulfur (S) in the smelt to occur as Na2S2O2 or Na2SO2, which could be unsuitable for fresh liquor.

6. Which of the following is the reaction which takes place in the Oxidation zone in the Recovery Boiler?
a) CO+1/2O2 → CO2
b) Organics →C+CO+H2
c) C+H2O → CO+ H2
d) 2C+ O2→2CO

View Answer

Answer: a [Reason:] Oxygen is made to react with the species. Simple oxidation reaction.

7. Which of the following is the reaction which takes place in the Drying zone in the Recovery Boiler?
a) Organics→C+CO+ H2
b) CO+1/2 O2→ CO2
c) C+ H2O→CO+ H2
d) 2C+ O2→2CO

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the part where black liquor is injected to the system.

8. Which of the following is the reaction which takes place in the Reduction zone in the Recovery Boiler?
a) Na2SO2+4C→Na2S+4 CO
b) 2C+ O2→2CO
c) CO+1/2 O2→CO2
d) H2S+1/2 O2→SO2+ H2O

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the part where sulfur compounds are converted to Na2S.

9. Fill in the blank.
thermal efficiency =(__________)/total heat input
a) steam to heat
b) heat to steam
c) heat recovery
d) cogeneration

View Answer

Answer: b [Reason:] Many of the heat loss has occurred as steam in flue gases from water in black liquor.

10. What is cogeneration?
a) Producing electricity from steam
b) Producing steam from electricity
c) Producing light from steam
d) Producing power from steam

View Answer

Answer: a [Reason:] Cogeneration is the process of producing electricity from steam and utilizing the waste heat as steam in chemical processes.

Pulp and Paper MCQ Set 5

1. Pulp refining is a chemical treatment process of pulp fibers to evolve their papermaking properties in which paper properties depend on the product being made.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:]Pulp refining’s a mechanical treatment process of pulp fibers to evolve their papermaking properties in which optmium paper properties, of course, depend on the product being made.

2. __________ is the production of rough surfaces on fibers by mechanical action; refiners break the outer layer of fibers and the secondary cell wall to protrude from the fiber surfaces.
a) Fibrillation
b) Drainage
c) Fiber cutting
d) Fiber brushing

View Answer

Answer: a [Reason:] Fibrillation is the production of rough surfaces on fibers by mechanical action; refiners break the outer layer of fibers, and the fibrils from the secondary cell wall to protrude from the fiber surfaces.

3. A __________ is an early device used to treat pulp to improve the papermaking properties.
a) Refiner
b) Beater
c) Hinge
d) Spreader cone

View Answer

Answer: b [Reason:]A beater is an early device used to treat pulp to improve the papermaking properties. Beating’s a batch process where the pulp slurry circulates through an oval tank around a mid-section and passes between a revolving roll with bars and a bed plate with bars.

4. What are the 2 types of refiners in refining?
a) Cubical and cuboidal
b) Circular and triangular
c) Disk and conical
d) Conical and circular

View Answer

Answer: c [Reason:] There are 2 principal types: disk and conical refiners which are machines that mechanically macerate and/or cut pulp fibers prior to the process of making paper.

5. Refiners are machines that mechanically macerate and/or cut pulp fibers prior to making them into paper.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Refiners are machines that mechanically macerate and/or cut pulp fibers prior to making them into paper.

6. What is the name of the part?
pulp-paper-questions-answers-refining-q6
a) Cutting coarse bar
b) Double disk refiner
c) Twin flow refiners
d) Food processing

View Answer

Answer: c [Reason:]Twin Flo refiner’s a double-disc refiner, which’s available for all types of fiber processing applications: e.g. recycled fiber pulp.

7. Fill in the blank.

__________= (Li X ∑ Wi)/ (∑ Wi)

a) Mass average length
b) Weight average length
c) Power average momentum
d) Work done average power

View Answer

Answer: b [Reason:] L’s the length of the fraction of fibers with a length of i, N is the number of fibers of length i, and W is the weight of the fraction of fibers with length z. The weight average fiber length’s equal to or greater than the number average fiber length.

8. Fill in the blank.
__________= (∑ Ni X Li)/ (∑ Ni)
a) Pulp average processed
b) Mass average processed
c) Weight average processed
d) Number average length

View Answer

Answer: d [Reason:] L is the length of the fraction of fibers with a length of i, N is the number of fibers of length i, and W is the weight of the fraction of fibers with length z.

9. __________ is a measure of the power input to the motors of the refiner based on the amount of pulp processed. It’s an indirect measure of the energy spent in cutting.
a) Refining power
b) Actualization power
c) Compartmentalization power
d) Degree power

View Answer

Answer: a [Reason:] Refining power’s a measure of the power input to the motors of the refiner based on amount of pulp processed. It is an indirect measure of the energy expended in cutting and fibrillating .

10. In __________ both the burst and tear strengths are crucial, although increment in refining to raise the burst strength leads to less tear strength.
a) Brown paper bag
b) Polythene
c) Black paper bag
d) Carton bag

View Answer

Answer: a [Reason:] In brown paper bags both the burst and tear strengths are crucial, although increment in refining to raise the burst strength leads to lower tear strength; hence, the tear strength of brown paper grocery sacks tends to be low.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }