Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Pulp and Paper MCQ Set 1

1. Paper tends to be stiffer and stronger in the machine direction than the cross machine direction.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Paper tends to be stiffer and stronger in the machine direction than the cross machine direction acc. to T.A.P.P.I. Standard T 409 lists methods for determining the machine direction of paper and paperboard.

2. The strength of wood and paper depends upon the rate of unloading.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The strength of wood and paper and any material depends on the rate of loading as quickly the force crucial a relatively large load can be supported for a short period of time.

3. The tensile index obtained by dividing the tensile strength by the basis weight and breaking length are alternate means of reporting __________ where the basis weight is normalized.
a) Tensile strength
b) Stress
c) Strain
d) Resistive force

View Answer

Answer: a [Reason:] The tensile index obtained by dividing the tensile strength by the basis weight and breaking length are alternate means of reporting tensile strength where the basis weight is normalized.

4. The __________ which is also called the Mullen strength, measures the value of hydrostatic pressure which crucial at a specified rate but required to rupture a piece of paper.
a) Mullen tester
b) Burst strength
c) Captative strength
d) Entity strength

View Answer

Answer: b [Reason:] The burst strength, which is also called the Mullen or pop strength, measures the value of hydrostatic pressure which is crucial at a particular rate.

5. What is the name of the hidden part?
___________=(g/cm2) / (g/m2)
a) Index
b) Factor
c) Burst
d) Ratio

View Answer

Answer: b [Reason:] The burst can be used in units of force divided by basis weight to give the burst factor.

6. What is the name of the hidden part?
___________=(psi) / (lb/ream)
a) Ratio
b) Factor
c) Burst
d) Index

View Answer

Answer: a [Reason:] The burst can also be calculated in units of pound per square inch divided by lb per ream to give the burst ratio.

7. What is the name of the hidden part?
___________ =(kPa) / (g/m2)
a) Ratio
b) Factor
c) Index
d) Burst

View Answer

Answer: c [Reason:] The burst may also be reported in units of pressure divided by volume to give the burst index.

8. The __________ of paper gives values same as that of ring crush tests. The results is co-rrelated with tensile and burst strengths of paper.
a) Ediwise compression strength
b) Edgewise comparative strength
c) Ediwise comparative strength
d) Edgewise compression strength

View Answer

Answer: d [Reason:] The short span compression or edgewise compression strength of paper gives values similar to those of ring crush tests. The results are co-rrelated with the tensile and burst strengths of paper. It’s very crucial in predicting how will a corrugated box will perform with a particular linerboard.

9. The __________ measures the energy required to propagate an initial tear through a lot of sheets of paper for a fixed distance.
a) Fold endurance
b) Abrasion factor
c) Internal tear resistance
d) Outer tear resistance

View Answer

Answer: c [Reason:] The internal tear resistance measures the energy required to propagate an initial tear through a lot of sheets of paper for a fixed distance. The value is used in g-cm/sheet.

10. The __________ is carried by rubbing the surface of paper with rotating wheel. The weight loss with time’s calculated.
a) Lincoln test
b) Carbon test
c) Sandpaper test
d) Abrasive test

View Answer

Answer: d [Reason:] The abrasion test is carried by rubbing the surface of paper with a rotating wheel. The weight loss with time’s calculated.

Pulp and Paper MCQ Set 2

1. Mechanical pulp is pulp produced by using only mechanical attrition to pulp lignocellulosic materials; no chemicals are used.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Mechanical pulp produced by using only mechanical attrition to the pulp’s lignocellulosic materials; no chemicals are used. Only water is used in the form of steam.

2. The total yield under the supervision of mechanical pulp is around?
a) 50-55%
b) 90-98%
c) 20-50%
d) 100%

View Answer

Answer: b [Reason:] The total yield under the supervision of mechanical pulp is around 90-98%. Lignin is stored back in the pulp; therefore high yields of pulp is obtained from the wood.

3. The use of mechanical pulps’ confined mainly to only non-permanent papers like newsprint and catalog paper.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The use of mechanical pulps is confined mainly to non-permanent papers like newsprint and catalog paper. Mech. Pulps constitute 20-25% of the world production and this is inc. due to the high yield of the process and inc. competition for the fiber resources.

4. Choose the correct Burr pattern going from right to left.
pulp-paper-questions-answers-mechanical-pulping-q4
a) Thread, diamond, spiral and straight
b) Spiral, diamond, thread and straight
c) Spiral, thread, diamond and straight
d) Straight, diamond, thread and spiral

View Answer

Answer: b [Reason:] Burr pattern is used for sharpening pulp stones from groundwood production. It is very important and shows the alignment of fiber.

5. What is the full form of PGW?
a) Pressure Group Window
b) Produced Ground Wood
c) Pre-recycled Ground Wood
d) Pressure Ground Wood

View Answer

Answer: d [Reason:] Pressure Ground Wood. By pressurizing the grinder with steam at temp. 105-125 degree celcius, the wood is heated and softened prior to the grinding process.

6. What is the full form of RMP?
a) Refiner Mechanical Pulp
b) Refined Microscopic Pulp
c) Radiated Microscopic Process
d) Refiner Mechanical Process

View Answer

Answer: a [Reason:] Refiner Mechanical Pulp is produced by disintegrating chips between revolving metal disks or plates with raised bars at atmospheric pressure.

7. Identify the grinder?
pulp-paper-questions-answers-mechanical-pulping-q7
a) Hydraulic magazine grinder
b) Roberst’s ring grinder
c) Great northern grinder
d) Three pocket grinder

View Answer

Answer: b [Reason:] Grinder configurations used in the stone groundwood process.

8. Identify the grinder?
pulp-paper-questions-answers-mechanical-pulping-q8
a) Hydraulic magazine grinder
b) Roberst’s ring grinder
c) Great northern grinder
d) Three pocket grinder

View Answer

Answer: a [Reason:] Grinder configurations utilized in the stone ground wood process.

9. Which of this is an important pulping variable?
a) Speed of the refiner plates
b) Fiber fragments
c) Pulp hydrogen grains
d) Coarse screens

View Answer

Answer: a [Reason:] The Rpm process was an important development in the history of mechanical pulping.

10. What is the full form of T.M.P?
a) Thermo mechanical pulp
b) Tri membrane process
c) Tribunal molecular pump
d) Thermochemical pulp

View Answer

Answer: a [Reason:] T.M.P. was developed about 10 years after R.M.P. and has become the most important mechanical pulping method.

Pulp and Paper MCQ Set 3

1. A cream is a specified area of paper or paperboard, expressed in terms of a specified number of sheets of a certain dimension.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] A ream is a specified area of paper or paperboard, shown in terms of a specified no. of sheets of a certain dimension.

2. The nominal thickness of paper is called as its calliper.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The nominal thickness of paper is called as its caliper.Caliper’s measured in mills for paper or points for paperboard, both of them are 0.001 in the metric unit is millimeter.

3. ____________ is the width of the paper on the machine.
a) Trim
b) Flight
c) Formation
d) Watermark

View Answer

Answer: a [Reason:] Trim is the width of the paper on the machine. The web is usually trimmed 2 times, once at the couch roll by water squirts and once at the rewinder with circular knives.

4. ____________ is a term utilised to explain the uniformness of the sheet structure and orientation of the fibers.
a) Formation
b) Watermark
c) Deckle
d) Cockle

View Answer

Answer: a [Reason:] Formation is a term utilised to explain the uniformness of the sheet structure and orientation of the fibers. Poor or wild formation means irregular distribution of fibers into the plane of the sheet, resulting in many thick and thin spots.

5. A ____________ is a pattern that is deliberately put on some bond papers which becomes visible by looking through the sheet as it is held up to light.
a) Formation
b) Curl
c) Watermark
d) Cockle

View Answer

Answer: c [Reason:] A watermark’s a pattern that is intentionally put on some bond papers. It becomes visible by looking through the sheet as it’s held up to light.

6. The 2 edges of the paper web on the forming wire are called the ____________
a) Finish
b) Deckle
c) Curl
d) Watermark

View Answer

Answer: b [Reason:] The 2 edges of the paper web on the forming wire are named the deckle which stands for un-trimmed paper with its original rough textured edges on the side.

7. ____________ refers to the appearance or feel of the paper’s surface.
a) Deckle
b) Curl
c) Watermark
d) Finish

View Answer

Answer: d [Reason:] Finish refers to the appearance or feel of the paper’s surface.

8. The ____________ is the side of the paper formed against the moving wire of the paper machine.
a) Felt side
b) Wire side
c) Cockle
d) Deckle

View Answer

Answer: b [Reason:] The wire side’s the side of the paper formed opposite to the moving wire of the paper machine. Paper formed on twin wire machines has two wire sides.

9. The ____________ is the opposite side of the paper from the wire side.
a) Sizing side
b) Felt
c) Cockle
d) Deckle

View Answer

Answer: b [Reason:] The felt side’s the opposite side of the paper from the wire side for paper from single wire machines.

10. The test measures the track length produced when a liquid’s spread over paper at diff. speeds corresponding to 0-2 seconds distribution time to give a roughness index and absorption coefficient.
a) Christopher test
b) Latent test
c) Bristow test
d) Mccandlless test

View Answer

Answer: c [Reason:] The test measures the track length produced when a liquid is spread over paper at different speeds corresponding to 0-2 seconds distribution time to give a roughness index and absorption coefficient.

Pulp and Paper MCQ Set 4

1. Bleaching is the treatment of wood (and other lignocellulosic) pulps with chemical agents to decrease their brightness.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Bleaching is the treatment of wood (and other lignocellulosic) pulps with chemical agents to increase their brightness.

2. Bleaching of chemical pulps is achieved by lignin addition.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Bleaching of chemical pulps is achieved by lignin removal.

3. _________ removal in chemical pulps leads to higher fiber-fiber bonding strength in paper, but the strong chemical pulps decrement in the length of cellulose molecules, resulting in weaker fibers.
a) Softwood
b) Hardwood
c) Lignin
d) Pulp

View Answer

Answer: c [Reason:] Lignin removal in chemical pulps leads to higher fiber-fiber bonding strength in paper, but the strong chemical pulps decrement in the length of cellulose molecules, resulting in weaker fibers.

4. Bleaching mechanical pulps is called _________ to distinguish it from bleaching of chemical pulps.
a) Brightening
b) Bloating
c) Blackening
d) Branding

View Answer

Answer: a [Reason:] Bleaching mechanical pulps is called brightening to distinguish them from the bleaching of chemical pulps.

5. Brightness is a term used to describe the _________ of pulp or paper, on a scale from 0 to 100.
a) Whiteness distribution
b) Whitness obstructivness
c) Coquettes
d) Bleach

View Answer

Answer: a [Reason:] Brightness is a term used to describe the whiteness distribution of pulp or paper, on a scale from 0 to 100.

6. _________ is the yellowness of pulps on exposure to air, light, heat, and fungi due to modification of residual lignin forming chromophores.
a) Colour reversion
b) Colour addition
c) Oxidation
d) Exposure

View Answer

Answer: a [Reason:] Colour reversion is the yellowness of pulps on exposure to air, light, heat, and fungi due to modification of residual lignin forming chromophores.

7. _________ pulps are susceptible to colour reversion.
a) Chemical
b) Mechanical
c) Dithionite
d) Hydrousulfite

View Answer

Answer: b [Reason:] Mechanical pulps are particularly susceptible to colour reversion, though chemical pulps may experience this when exposed to high temperatures.

8. _________ pulps are not susceptible to colour reversion.
a) Chemical
b) Mechanical
c) Dithionite
d) Hydrousulfite

View Answer

Answer: b [Reason:] Mechanical pulps are particularly susceptible to colour re-version, though chemical pulps may experience this when they are exposed to high temperatures.

9. Bleaching stages are carried out consistencies for pulp bleaching are from _________%.
a) 8-10
b) 3-20
c) 3-10
d) 4-15

View Answer

Answer: b [Reason:] Bleaching stages are carried out under consistencies from 3-20%. Higher consistencies of 10-20% are used with chemicals such as oxygen, peroxide, and HOCl, which react with lignin slowly.

10. Higher bleaching stages are carried out in consisitencies of range____________
a) 8-10
b) 10-20
c) 15-20
d) 3-10

View Answer

Answer: b [Reason:] Bleaching stages are carried out consistencies from 3-20%. Higher consistencies of 10-20% are used with chemicals such as oxygen, peroxide, and hypochloride, which react with lignin slowly.

Pulp and Paper MCQ Set 5

1. Pulp characterization is very important to determine the effects pulping, bleaching, refining, etc. on the properties of the pulp and, therefore, on the final paper properties.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Pulp characterization is very important to determine the effects pulping, bleaching, refining, etc. on the properties of the pulp and, therefore, on the final paper properties.

2. The moisture content of pulp is calculated by drying a weighed portion of pulp in an oven at ____________ to constant weight .
a) 105 ± 3°C
b) 85 ± 3°C
c) 35 ± 3°C
d) 15 ± 3°C

View Answer

Answer: a [Reason:] The moisture content of pulp’s calculated by drying a weighed portion of pulp in an oven at to 105 ± 3°C (221 ± 5T) constant weight.

3. What is the handsheet former called?
a) Dutch sheet mold
b) British sheet mold
c) French sheet mold
d) Lebanese sheet mold

View Answer

Answer: b [Reason:] Round handsheets 15.9 cm (6.25 inches) in diameter are made according to T.A.P.P.I Standard T 205 and tested by methods in T.A.P.P.I Standard T 220.

4. Which of the mechanical pulps have significant fiber curling?
a) TMP
b) RPM
c) PWG
d) CMTP

View Answer

Answer: a [Reason:] T.M.P. These pulps are prepared according to T.A.P.P.I Standard T 262, circulating 2% consistency stock at 90-95 °Celcius, to fully develop their strength properties by removing the curl.

5. The ____________ is a measure of the average chain length (degree of polymerization, DP) of cellulose.
a) Pulp velocity
b) Pulp viscosity
c) Lignin velocity
d) Lignin viscosity

View Answer

Answer: b [Reason:] It is determined after dissolving the pulp in a suitable solvent such as cupriethylenediamine solution.

6. Increase in viscosity result from chemical pulping and bleaching operations and to a certain extent are unavoidable.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Decreases in viscosity result from chemical pulping and bleaching operations and to a certain extent are unavoidable.

7. ____________ Standard T 261 is a means of measuring the fines content of pulps with a single screen classifier, the so-called Britt jar test.
a) TAPI
b) TARF
c) THNJ
d) TAPPI

View Answer

Answer: d [Reason:] TAPPI Standard T 261 is a means of measuring the fines content of pulps with a single screen classifier, the so-called Brittjar test.

8. What is the name of the device?
pulp-paper-questions-answers-pulp-characterization-q8
a) Kajaani optical fiber analyser
b) Tyler optical fiber analyser
c) Kurt optical fiber analyser
d) Virgo optical fiber analyser

View Answer

Answer: a [Reason:] Kajaani optical fiber classifier with analysis of 19,060 fibers (60% hardwood, 40% softwood by weight). Averages are number, 0.55 nun; length, 1.16 mm; and, mass, 1.88 mm.

9. What is the name of the device?
pulp-paper-questions-answers-pulp-characterization-q9
a) Kent pulp fiber classifier
b) Clark pulp fiber classifier
c) Max pulp fiber classifier
d) Magneto pulp fiber classifier

View Answer

Answer: b [Reason:] Fiber lengths can also be determined by fiber classification using a series of at least four screens of increasingly smaller openings (TAPPI Standard T 233); two common instruments are the Clark type or Bauer-McNett type.

10. Papers containing ____________ that reduce CUSO4 might be utilized, provided the total reducing power of the additives is known and no more than about 75% of the total reducing power of the sheet.
a) ZnS and CaSO4
b) ZnSO4 and CaCO3
c) CaCO3 and MnO2
d) ZnS and CO2

View Answer

Answer: a [Reason:] Papers containing ZnS, CaSO4, melamine resins, and other materials that reduce CuSO4 might be utilized to provide the total reducing power of the additives is known and no more than about 75% of the total reducing power of the sheet.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com