Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Pulp and Paper MCQ Set 1

1. Sheet splitting refers to the separation of a sheet of paper in the x-axis.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Sheet splitting refers to the separation of a sheet of paper in the z-axis.

2. In ___________ process, the top of the sheet is separated from the bottom of the sheet.
a) melamination
b) delamination
c) calamination
d) formaination

View Answer

Answer: b [Reason:] In delamination process, the top of the sheet is separated from the bottom of the sheet.

3. The first method of sheet splitting involved the use of __________ One other method of doing this is to use a precision grinder to remove the portion of paper that is not of interest.
a) Blades
b) Cutter
c) Razor
d) Handle

View Answer

Answer: c [Reason:] The first method of sheet splitting involved the use of razor. One other method of doing this is to use a precision grinder to remove the portion of paper that is not of interest.

4. There is a method which is used to double – sided adhesive tape on both sides of the paper. The exposed area of tape is attached to some surface and the paper is pulled apart.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] There’s a method which is utilised to double – sided adhesive tape on both sides of the paper. The exposed area of tape is attached to some surface and the paper is pulled apart.

5. ___________ can then be used to dissolve the tape and leave the paper (to some degree) intact.
a) Propyl ethylene
b) toluene
c) benzene
d) chloroform

View Answer

Answer: b [Reason:] Toluene is used to dissolve the tape and leave the paper intact. This is mostly utilized, with repeated applications, to measure the filler location across the thickness of the paper.

6. ___________ method works by soaking the paper in water and then putting it through a nip made by 2 metal rolls that are chilled below the freezing point of water.
a) Beloit sheet plitter
b) Blambell sheet splitter
c) Kurtis sheet splitter
d) John sheet splitter

View Answer

Answer: a [Reason:] Beloit sheet splitter is the method which works by soaking the paper in water and then putting it through a nip made by 2 metal rolls that are chilled below the freezing point of water.

7. What is the name of the process which is shown below?
pulp-paper-questions-answers-experienced-q7
a) Clint method
b) Minter’s method
c) Kraft method
d) Laut’s method

View Answer

Answer: b [Reason:] Minter developed a method where 2 pieces of double-sided adhesive tape are applied to the leading edge where the edge first off the paper machine. The paper is then put in the nip formed between 2 rubber press rolls. Each side of the paper is anchored to the roll at the leading edge so that the split is started.

8. ___________ developed a method where two pieces of double-sided adhesive tape are applied to the leading edge which’s the edge first off the paper machine.
a) Clint
b) Kraft
c) Kurt
d) Minter

View Answer

Answer: d [Reason:] Minter developed a method where two pieces of double-sided adhesive tape are applied to leading edge which’s the edge first off the paper machine. The paper’s then put in the nip formed b/w 2 rubber press rolls. Every side of the paper’s anchored to the roll at the leading edge so that the split’s started.

9. What is the name of the instrument?
pulp-paper-questions-answers-experienced-q9
a) Beloit sheet plitter
b) Blambell sheet splitter
c) Kurtis sheet splitter
d) John sheet splitter

View Answer

Answer: a [Reason:] The Beloit Sheet Splitter’s a precision instrument specifically made for the analysis of the transverse distribution of composition and structure in paper and board.

10. The one disadvantage of the method is that only a single split may be made. What is the name of the method?
a) Clint method
b) Minter’s method
c) Kraft method
d) Laut’s method

View Answer

Answer: b [Reason:] This should prove to be an invaluable tool for determining the two-sidedness of paper and formation characteristics on the paper machine. The one disadvantage of the method is that only a single split may be made.

Pulp and Paper MCQ Set 2

1. _________ is a measure of the solids content and the dry weight of fibers and other solids divided by the net wet weight of stock weight and expressed as a percentage.
a) Machine chest
b) Consistency
c) Hydrapulper
d) Stuff box

View Answer

Answer: b [Reason:] Consistency is a measure of the solids content and the dry weight of fibers and other solids divided by the net wet weight of stock weight and expressed as a percentage. The consistency of stock at the headbox can be as low as 0.3%.

2. _________ are large mixing vessels utilized to dis-integrate purchased pulp, broke, and recycled paper into a relatively dilute slurry which can be processed inside the mill.
a) Machine chest
b) Consistency
c) Hydrapulper
d) Stuff box

View Answer

Answer: c [Reason:] Hydrapulpers are large mixing vessels utilized to dis-integrate purchased pulp either wet lap at 50 percent solids or dry sheets at 80-85 percent solids, broke is the paper that must be re-processed inside the mill, and recycled paper into a relatively dilute slurry which can be processed within the mill.

3. The _________ is a disturbed storage test that holds back stock prior to being sent to the paper making process.
a) Machine chest
b) Consistency
c) Hydrapulper
d) Stuff box

View Answer

Answer: a [Reason:] The machine chest is a disturbed storage test that holds back stock prior to being sent to the papermaking process. If the any other equipment shuts down temporarily, the paper machine could continue running by drawing pulp from the machine chest.

4. The _________ is a mini box in which pulp enters prior to the fan pump for utilized in the paper machine.
a) Machine chest
b) Consistency
c) Hydrapulper
d) Stuff box

View Answer

Answer: d [Reason:] The stuff box is a mini box that pulp enters prior to the fan pump for use in the paper ma chine. Pulp enters at a regulated 3-4 percent consistency through a stock or stuff valve and maintains a constant head to precisely control the flow rate to the fan pump.

5. Stock and re-circulated white water are not mixed together at the primary fan pump, a very large pump.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Stock and re-circulated white water are not mixed together at the primary fan pump, a very large pump.

6. The _________ is a device for the stock going to a paper machine with a partial vacuum.
a) Machine chest
b) Deculator
c) Hydrapulper
d) Stuff box

View Answer

Answer: b [Reason:] The deculator’s a device for the stock going to a paper machine with a partial vacuum. This causes small air bubbles that are entrained in the stock to expand, separate from the stock, and come to the surface of the stock. Dissolved gases will also be removed to some extent.

7. Pulp is screened through small holes or slots to remove shives, dirt, and other large particles. The reject material is usually refined and screened, and the final rejects discarded to the sewer system.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Pulp’s screened through small holes or slots to remove shives, dirt, and other large particles. The rejected material is usually refined and screened, and the final rejects discarded to the sewer system. Vibratory flat screens and rotary screens are open, gravity flow systems, which could have high frequency vibration to help the screening action.

8. _________ were introduced in the 1950s for headbox approach systems and were enclosed, pressurized screens of high capacity.
a) Lining screen
b) Content screen
c) Head box
d) Pressure screens

View Answer

Answer: d [Reason:] Pressure screens were introduced in the 1950s for headbox approach systems and were enclosed, pressurized screens of high capacity which demonstrates the principle of operation as do Plates 30 to 32. One crucial modification was that the reduction in the screen slot width from 0.50 mm (0.020 in.) prior to 1970, which is still utilized for corrugating medium.

9. What is the name of the instrument?
pulp-paper-questions-answers-fiber-penetration-approach-q9
a) Rotator cleaner
b) Centrifugal cleaner
c) Binary cleaner
d) Conical cleaner

View Answer

Answer: b [Reason:] Centrifugal energy which is produced when parts are rotated inside a sealed process chamber, provides thorough penetration, solubilization, and contaminant removal .

10. What is the name of the hidden content?

________ = {(weight of dry material) / (weight of suspension)} x 100%

a) Stuff box
b) Consistency
c) Fan pump
d) Machine chest

View Answer

Answer: b [Reason:] Consistency’s a calibration of the solids content which is the dry weight of fibers and other solids divided by the total wet weight of stock weight and expressed as a percentage. It could be as low as 0.3%.

Pulp and Paper MCQ Set 3

1. Chemical puling and bleaching of chemical pulps both come under delignification reactions.
a) True
b) False

View Answer

Answers: a [Reason:] It’s correct the bleaching reactions are much more specific for lignin removal than pulping, but are much more expensive.

2. A variety of pretreatment processes applied to pulp lower the amount of bleaching chemicals required.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A variety of pre-treatment processes applied to pulp lower some amount of bleaching chemicals which are required, leading to lower the levels of chlorinated organic materials.

3. ____________ is a mainly an experimental pulping procedure which using organic solvents such as methanol, ethanol, acetic acid, acetone, and etc.
a) Inoranosolv pulping
b) Organosolv pulping
c) Klason pulping
d) Extended pulping

View Answer

Answer: b [Reason:] Organosolv is mainly an experimental pulping procedure and which uses organic solvents such as methanol, ethanol, acetic acid, acetone, etc. to remove lignin completely. It has many advantages like having no sulfur emissions and a simple chemical recovery process.

4. The ___________ process of Repap enterprises using 50%ethanol and 50% water at 195 degree celcius for nearly 1 hour has been demonstrated at 15 t/d.
a) Copper cell
b) Magnesium cell
c) Aluminium cell
d) Strontium cell

View Answer

Answer: c [Reason:] The Aluminium cell process of Repap enterprises uses constituents for approximately 1 hour has been demonstrated at 15 t/d.

5. The pulp has tensile strength and burst strengths and brightness equal to ___________ pulp.
a) Kraft
b) Biological
c) Organosolv
d) Klason

View Answer

Answer: a [Reason:] The pulp has tensile strength and burst strengths and brightness equal to Kraft pulp and a higher tear strength by 6- 7%.

6. The pulp has tensile strength and burst strengths and brightness equal to Kraft pulp and a higher tear strength by ___________ What is the range for this in Organosolv pulping?
a) 10-11%
b) 6-7%
c) 15-20%
d) 20-25%

View Answer

Answer: b [Reason:] The pulp has tensile strength and burst strengths and brightness equal to Kraft pulp and a higher tear strength by 6- 7%.

7. __________ furfural, and hemicellulose are obtained as by products in Organosolv pulping.
a) Lignin
b) Alcohol cellulose
c) Organocell
d) Methanol

View Answer

Answer: a [Reason:] The pulp appears to be particularly amenable to O2 delignification without significant strength loss. Also D.E.D. bleaching gives a brightness of 90 ISO.

8. ___________ is an experimental process where chips are pre-heated with white rot fungi or lignin degradation enzymes.
a) Novel pulping methods
b) Organosolv
c) Biological
d) Sivola

View Answer

Answer: c [Reason:] Biological pulping is an experimental process where chips are pre-heated with white rot fungi or lignin degradation enzymes.

9. Many of the strength improvements and yields observed with these methods do not consider the effect of fungal hyphae. What process are we talking about?
a) Novel pulping methods
b) Organosolv
c) Sivola
d) Biological

View Answer

Answer: d [Reason:] In Biological pulping most of strength improvements and yields observed with these methods don’t consider the effect of fungal hyphae.

10. Novel puling methods include?
a) Formaldehyde pulping
b) White pulping
c) Brown pulping
d) Saturated pulping

View Answer

Answer: a [Reason:] They include nitric acid pulping, organosolv pulping, pulping with a variety of organic solvents, and also formaldehyde pulping.

Pulp and Paper MCQ Set 4

1. ___________ are made primarily of bleached chemical softwood pulps and which could have bleached softwood sawdust or hardwood pulps to impart smoothness.
a) Tissues
b) Fiber
c) Paper
d) Uncoated groundwood

View Answer

Answer: a [Reason:] Tissue papers are made primarily of bleached chemical softwood pulps and which could have bleached softwood sawdust or hardwood pulps to impart smoothness.

2. Newsprint accounts for about 80% of this grade. What is the type we are talking about?
a) Coated groundwood
b) Tissue
c) Uncoated groundwood
d) Uncoated wood-free paper

View Answer

Answer: c [Reason:] This grade is made from mechanical pulps, although small amounts of chemical pulps are utilised to increment in the strength. T.M.P pulps, being stronger than groundwood, have dec. the chemical pulp requirements of these grades.

3. This grate’s used for magazines, catalogues, and letterpress. What’s the type we are talking about here?
a) Coated groundwood
b) Tissue
c) Uncoated groundwood
d) Uncoated wood-free paper

View Answer

Answer: a [Reason:] Coated groundwood includes at least 10% mechanical pulps, although half is more typical.

4. ___________ is mainly made from kraft or sulfite softwood pulps and may contain limited amounts of mechanical pulp or recycled fiber.
a) Coated groundwood
b) Tissue
c) Uncoated groundwood
d) Uncoated wood-free paper

View Answer

Answer: d [Reason:] Un-coated wood-free paper is mainly manufactured from kraft or sulfite softwood pulps. It’s utilised for envelopes, photocopy, bond, and tablet papers.

5. The base sheet of coated, wood-free paper is manufactured from kraft or sulfite softwood pulps. Which type of paper is this?
a) Coated wood-free paper
b) Uncoated wood-free paper
c) Coated groundwood
d) Uncoated groundwood

View Answer

Answer: a [Reason:] The base sheet of coated, wood-free paper is manufactured from kraft or sulfite softwood pulps. Coating’s applied on one or both sides. Coated paper’s supercalendered to produce smooth, glossy surfaces for good printing. This paper’s utilised for high grade enamel papers for books, and printing.

6. ___________ are manufactured from bleached or un-bleached kraft softwood pulp of southern pine. They are manufactured in various weights from 50 to 134 g/m2.
a) Coated wood-free paper
b) Uncoated wood-free paper
c) Wrapping papers
d) Specialty papers

View Answer

Answer: c [Reason:] Kraft bag or wrapping papers are made from bleached or unbleached kraft softwood pulp of southern pine. They are made in various weights from 50 to 134 g/m.

7. Cast-coated paper is a very ___________ paper made by allowing the coating on the paper to dry on a large, chrome plated dryer along with a polished surface.
a) Low gloss
b) High gloss
c) Bleaked
d) Black texture

View Answer

Answer: b [Reason:] High gloss paper’s made by allowing the coating on the paper to dry on a large, chrome plated dryer along with a polished surface.

8. ___________ are made for specific uses which include capacitor, cigarette, and greaseproof papers.
a) Kraft wrapping
b) Bag
c) Speciality paper
d) Kraft paperboards

View Answer

Answer: c [Reason:] Specialty papers are made for specific uses and they are produced in small volumes, but have the potential for high profit margins.

9. ____________ is a thick paper of low density and quality used for making solid fiber boxes and is of papers that requires very low strength.
a) Kraft paperboard
b) Chipboard
c) Bag
d) Kraft wrapping

View Answer

Answer: b [Reason:] Chipboard is a thick paper of low density and is of quality used for making solid fiber boxes and papers that requires very low strength. It has multi-ply construction and is often made on cylinder machines.

10. Pulps which are produced by the mills which don’t have paper machines and this pulp’s sold to the open market as wet lap or dry lap. What’s its name?
a) Residue pulp
b) Chipboard
c) Market pulp
d) Kraft paperboards

View Answer

Answer: c [Reason:] Some mills produce pulp but do not have paper machines. Their pulp is sold to the open market as wet lap or dry lap, which, is carefully dried to no more than about 80-85% solids to avoid irreversible loss of H bonding sites that occurs when pulp is over-dried.

Pulp and Paper MCQ Set 5

1. Kraft pulping is a full chemical pulping method using sodium hydroxide and sodium sulfide at pH above 12.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Kraft pulping is a full chemical pulping method using sodium hydroxide and sodium sulfide at pH above 12. At 160 – 180 degree celcius, corresponding to about 800kPa steam pressure, for 0.5 – 3 hours to dissolve much of the lignin of wood fibers.

2. Wood species is an important variable during Kraft cooking process.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Wood species (though all species can be pulped) and chip geometry.

3. The degree of Kraft cook for bleachable grades of pulp, have a lignin content of 3 – 5.2% for softwood and 1.8 – 2.4% for hardwood.
a) Soft
b) Medium
c) Hard
d) Ultra

View Answer

Answer: a [Reason:] In softwood degree of Kraft cook for bleachable grades of pulp, have a lignin content of 3 – 5.2% for softwood and 1.8 – 2.4% for hardwood.

4. What is the correct definition of H – factor?
a) It is a pulping variable that combines ignition temperature and time into a single variable
b) It is a pulping variable that combines cooking temperature and time into a single variable
c) It is a pulping variable that combines sublimation temperature and time into a single variable
d) It is a pulping variable that combines vaporization temperature and time into a single variable

View Answer

Answer: b [Reason:] It is a pulping variable that combines cooking temperature and time into single variable that indicates the extent of the reaction.

5. __________ is a fresh pulping liquor for the Kraft process, consisting of the active pulping species NaOH and Na2S, small amounts of Na2CO3.
a) Black liquor
b) White liquor
c) Red liquor
d) Green liquor

View Answer

Answer: b [Reason:]White liquor is a fresh pulping liquor for the Kraft process, it consist of the active pulping species NaOH and Na2S, small amounts of Na2CO3.

6. __________ is the waste liquor from the Kraft pulping process after pulping is completed.
a) Black liquor
b) White liquor
c) Red liquor
d) Green liquor

View Answer

Answer: a [Reason:] Black liquor is the waste liquor from the Kraft pulping process after pulping is completed.

7. __________ is the partially recovered form of Kraft liquor. It is obtained after burning of the black liquor in the recovery boiler.
a) Black liquor
b) White liquor
c) Red liquor
d) Green liquor

View Answer

Answer: d [Reason:] Green liquor is produced by dissolving the smelt from the recovery boiler in the water.

8. Fill in the blank.
__________ =(Na2S)/(NaOH + Na2S)X 100%
a) Sulfifdity
b) Causticity
c) Effective alkali
d) Active alkali

View Answer

Answer: a [Reason:] Sulfidity of white liquor is the ration of Na2S to the active alkali, expressed as percent. A mill runs in the vicinity of 24-28% sulfidity, depending largely on the wood species pulped.

9. Fill in the blank.
__________ =(NaOH)/(NaOH + Na2S)X 100%
a) Sulfifdity
b) Causticity
c) Effective alkali
d) Active alkali

View Answer

Answer: b [Reason:] Causticity is the ratio of NaOH to active alkali (as always both chemicals are on a Na2O basis), expressed as a percentage.

10. Fill in the blank.
__________ =(Na2S)/(Na2SO4 + Na2S)X 100%
a) Reduction efficiency
b) Causticity
c) Effective alkali
d) Active alkali

View Answer

Answer: a [Reason:] The ratio of Na2S to Na2S and Na2SO4 in green liquor is called reduction efficiency. This is a measure of reduction efficiency of sulfur in the recovery boiler.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }