Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. What is approx size of neuron body(in micrometer)?
a) below 5
b) 5-10
c) 10-80
d) above 100

View Answer

Answer: c [Reason:] Average size of neuron body lies in the above limit.

2. What is the gap at synapses(in nanometer)?
a) 50
b) 100
c) 150
d) 200

View Answer

Answer: d [Reason:] It is near to 200nm.

3. What is charge at protoplasm in state of inactivity?
a) positive
b) negative
c) neutral
d) may be positive or negative

View Answer

Answer: b [Reason:] It is due to the presence of potassium ion on outer surface in neural fluid.

4. What is the main constituent of neural liquid?
a) sodium
b) potassium
c) Iron
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Potassium is the main constituent of neural liquid & responsible for potential on neuron body.

5. What is average potential of neural liquid in inactive state?
a) +70mv
b) +35mv
c) -35mv
d) -70mv

View Answer

Answer: d [Reason:] It is a basic fact, founded out by series of experiments conducted by neural scientist.

6. At what potential does cell membrane looses it impermeability against Na+ ions?
a) -50mv
b) -35mv
c) -60mv
d) -65mv

View Answer

Answer: c [Reason:] Cell membrane looses it impermeability against Na+ ions at -60mv.

7. What is effect on neuron as a whole when its potential get raised to -60mv?
a) it get fired
b) no effect
c) it get compressed
d) it expands

View Answer

Answer: a [Reason:] Cell membrane looses it impermeability against Na+ ions at -60mv.

8. The membrane which allows neural liquid to flow will?
a) never be imperturbable to neural liquid
b) regenerate & retain its original capacity
c) only the certain part get affected, while rest becomes imperturbable again
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Each cell of human body(internal) has regenerative capacity.

9. How fast is propagation of discharge signal in cells of human brain?
a) less than 0.1m/s
b) 0.5-2m/s
c) 2-5m/s
d) 5-10m/s

View Answer

Answer: b [Reason:] The process is very fast but comparable to the length of neuron.

10. What is the function of neurotransmitter ?
a) they transmit data directly at synapse to other neuron
b) they modify conductance of post synaptic membrane for certain ions
c) cause polarisation or depolarisation
d) both polarisation & modify conductance of membrane

View Answer

Answer: d [Reason:] Excitatory & inhibilatory activities are result of these two process.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com