Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Is the following instruction correct LDI R3,50?
a) Yes
b) No
c) Cant be said
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] If LDI Rd,k is written then the range of Rd varies from R16-R31, as R3 is less than R16 so this instruction will generate an error.

2. Registers R0-R31 are used for what type of works?
a) they are used for arithmetic and logic instructions
b) they are used for data copy
c) they are used for calculations
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] GPRs are used for implementing arithmetic and logic instructions in the controller. They do the same work as the accumulator does in the other micro controllers and micro processors.

3. Largest value that can be loaded in an 8 bit register is?
a) 11111111H
b) FH
c) FFH
d) 00H

View Answer

Answer: c [Reason:] The largest value that can be loaded in an 8 bit register is 11111111b or FFH.

4. The total space for the data memory available in the AVR based micro controller is?
a) FFH
b) FFFH
c) FFFFH
d) FFFFFH

View Answer

Answer: c [Reason:] The maximum value that can be loaded in the code memory of an AVR based micro controller is FFFFH.

5. Which out of the following instructions don’t affect the flags of the status register?
a) AND
b) INC
c) OR
d) ADD

View Answer

Answer: d [Reason:] ADD command does not affect the flags of the status register. It just adds the contents of the two registers together.

6. What is the difference between the two given instructions?
LDI R16,0x34 and LDI R16,$34
a) One copies the hexadecimal value to R16 and the other copies the decimal value to the R16 register
b) One is for command, other is for data
c) One is for assignment, other is for operations
d) Both the commands are the same

View Answer

Answer: d [Reason:] Both the above commands are the same. They both are used for assigning the hexadecimal values to the registers.

7. Which out of the following is not a directive?
a) .EQU
b) .DEVICE
c) .ORG
d) .LDI

View Answer

Answer: d [Reason:] .EQU, .DEVICE, .ORG all are the directives to the assembler whereas LDI is a command.

8. Is an assembly language a high level language?
a) Yes
b) No
c) Cant be said
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] High Level Languages are the languages that are written in the common english, so that even a common man can understand it easily like C,C++, whereas assembly language is a middle level language between the high level and the machine level.

9. A 14 bit program counter can execute a maximum of _________ memory locations?
a) 4K
b) 8K
c) 16K
d) 64K

View Answer

Answer: c [Reason:] A program counter of an AVR is 14 bit long which means it has 2^14 bytes of memory or 16K bytes of memory.

10. When AVR wakes up, then the value of PC becomes?
a) 00H
b) 000H
c) 0000H
d) 00000H

View Answer

Answer: d [Reason:] When an AVR wakes up, then the PC starts at the memory location 00000H.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com