Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. DS12887 is a
a) Timer IC
b) Serial communication IC
c) RTC IC
d) Motor

View Answer

Answer: c [Reason:] DS12887 is a real time clock that is widely used to provide accurate time and date for many applications.

2. What is the RAM space that a DS12887 have?
a) 128 bytes
b) from 00-7FH
c) none of the mentioned
d) both of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] DS12887 has 128 bytes of RAM available from 00-7FH.

3. How many bytes of the ROM are there for the general purpose applications?
a) 9
b) 114
c) 128
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Their are 114 bytes of ROM available for the general purpose applications.

4. Which bits of the Register A are used for turning on the oscillator?
a) D4
b) D5
c) D6
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] D4-D6 are used for turning on the oscillator. A specific value of 010 of D4- D6 is desirable for turning on the oscillator.

5. Which out of the following is correct about the SQW pin?
a) it is an output pin
b) it can provide up to 15 different square waves
c) the frequency of the square wave is set by the register A
d) all of the mentioned are correct

View Answer

Answer: d [Reason:] SQW pin is an output pin that can provide us with 15 different frequencies and these frequencies are selected by the register A.

6. What is correct about the UIP pin of the register A?
a) it is a read only bit
b) it is used to know about the result
c) it is used to select the DS12887 datasheet
d) both of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] UIP pin of the register A is the update in progress pin that is a read only bit.

7. What is the byte address where time, calendar, alarm address locations etc are kept?
a) 00-7FH
b) 0-9
c) 0-13
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] 0-9 or from 00-09H memory locations are kept for the time, calender, alarm etc.

8. Are the RAM locations of the DS12887 non volatile?
a) Yes
b) No
c) Cant be determined
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] RAM locations of the DS12887 is a none volatile as its materials remains reserved for a long span of time.

9. Name the read only registers are present in the DS12887?
a) register A, register B
b) register B, register C
c) register C, register D
d) register D, register A

View Answer

Answer: c [Reason:] Register C and D are the read only registers in the DS12887 found at memory locations 0C-0DH.

10. What is the supply that a DS12887 consumes even when the power is switched off?
a) Lithium ion battery
b) Lead battery
c) Both of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Lithium ion battery is the inbuilt battery is starts operating when the power is switched off.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }