Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Why two pins for ground are available in ADC0804?
a) for controlling the ADCON0 and ADCON1 register of the controller
b) for controlling the analog and the digital pins of the con troller
c) for both parts of the chip respectively
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Their are two pins, that are available for ground in the ADC0804. one is for analog and the other is for digital pins.

2. When is the function of the WR pin?
a) its active high input used to inform ADC0804, about the end of conversion
b) its active low input used to inform ADC0804, about the end of conversion
c) its active low input used to inform ADC0804, about the start of conversion
d) its active high input used to inform ADC0804, about the start of conversion

View Answer

Answer: c [Reason:] WR pin’s active low input tells ADC0804 about the start of conversion.

3. State which of the following statements are false?
a) CLK IN pin is used to tell about the conversion time
b) INTR pin tells about the end of the conversion
c) ADC0804 IC is an 8 bit parallel ADC in the family of the ADC0800 series
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] CLK IN pin is used to tell about the conversion time, INTR pin tells about the end of the conversion and ADC0804 has a resolution of 8 bits only so all three statements are true.

4. While programming the ADC0804 IC what steps are followed?
a) select the analog channel, start conversion, monitor the conversion, display the digital results
b) select the analog channel, activate the ALE signal (L to H pulse), start conversion, monitor the conversion, read the digital results
c) select the analog channel, activate the ALE signal (H to L pulse), start conversion, monitor the conversion, read the digital results
d) select the channel, start conversion, end the conversion

View Answer

Answer: b [Reason:] While programming the ADC0804 IC firstly we need to select the channel from the A, B, C pins. Then we need to activate the ALE signal, this is needed to latch the address. Then we start the conversion from the WR pin. After monitoring the INTR pin we get to know about the end of the conversion. Then we activate the OE enable to read out data out of the ADC chip.

5. Step size is selected by which two bits?
a) Vref/2
b) Vin
c) Both of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Step size is selected by the Vref/2 bit as its value is Vref/256.

6. What is the difference between ADC0804 and MAX1112?
a) ADC0804 has 8 bits and MAX1112 has 1 bit for data output
b) ADC0804 is used for adc and dac conversions whereas MAX1112 is used for serial data transmissions
c) None of the mentioned
d) Both of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] ADC0804 is used for parallel ADC and MAX1112 is used for serial ADC.

7. Which of the following statements are true about DAC0808 ?
a) parallel digital data to analog data conversion
b) it has current as an output
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] DAC0804 is used for parallel data to analog data conversion.

8. 8 input DAC has
a) 8 discrete voltage levels
b) 64 discrete voltage levels
c) 124 discrete voltage levels
d) 256 discrete voltage levels

View Answer

Answer: d [Reason:] For n input DAC has 2^n discrete voltage levels.

9. INTR, WR signal are an input/output signal pin ?
a) both are output
b) both are input
c) one is input and the other is output
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] INTR pin tells about the end of the conversion (output) and WR pin tells us to start the conversion (input) .

10. What is the function of the SCLK pin in MAX1112 ?
a) It is used to bring data in
b) It is used to bring data out and send in the control byte, one at a time
c) It is used to get output clock
d) It is used to get serial output

View Answer

Answer: b [Reason:] SCLK is used to bring data out and send in the control byte.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com