Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. In the below equation, When n=1 it yields?
mechanical-operations-interview-questions-answers-q1
a) Kick’s law
b) Bond’s law
c) Rittingers law
d) Bose equation

View Answer

Answer: a [Reason:] when we substitute n = 1, in the above equation we get an integral form of equation, which then integrated over a and b yield kick’s law.

2. The below equation hold true for ____
mechanical-operations-interview-questions-answers-q2
a) Kick’s law
b) Rittingers law
c) James law
d) Camp law

View Answer

Answer: b [Reason:] when we substitute n = 1, in the above equation we get the Rittingers law equation over the particle size Dsa and Dsb.

3. On which of the following, Kf and Kk depends?
a) Type of machine
b) Type of power
c) Type of operation
d) Type of law

View Answer

Answer: a [Reason:] Both Kick’s and Rittingers law is applied over a limited range of the particles size, hence Kf and Kk depend upon type of machine.

4. The most accurate law for estimating the power is ____
a) Rittingers law
b) Bond’s law
c) Kick’s law
d) Power law

View Answer

Answer: b [Reason:] Bond’s law is more realistic for estimating the power required for the crushing and grinding operations of any kind.

5. According to Bond, the work required is proportional to ____
a) Surface to volume ratio
b) Square of surface to volume ratio
c) Square root of surface to volume ratio
d) New surface area created

View Answer

Answer: c [Reason:] The Bond law states that the work required to form a particle of size Dp from a very large feed is proportional to square root of surface to volume ratio.

6. What is the surface to volume ratio?
a) Sp/Dp
b) Sp/Vp
c) Dp/Vp
d) Dp/Kp

View Answer

Answer: b [Reason:] The surface to volume ratio is given as Sp/Vp, where Sp is surface area and Vp is the volume of the feed.

7. What does the below equation represents?
mechanical-operations-interview-questions-answers-q7
a) Bond’s law
b) Kick’s law
c) Rittingers law
d) Camp law

View Answer

Answer: a [Reason:] The above equation represents the Bond’s law, where P is the power required and m is the mass of the feed and Kb is the Bond’s constant.

8. On which of the following, Kb depends?
a) Type of machine and material
b) Type of power
c) Type of operation
d) Type of law

View Answer

Answer: a [Reason:] According to Bond’s law, the Bond’s constant Kb depends upon the type of machinery used and the type of feed applied.

9. In below equation, what value of n yields Bond’s law?
mechanical-operations-interview-questions-answers-q1
a) 0
b) 0.5
c) 1.5
d) 1

View Answer

Answer: c [Reason:] The generalized differential equation when equated n equals to 1.5 yields the Bond’s law in particular.

10. The gross energy requirement is called as ____
a) Work index
b) Power index
c) Energy index
d) Final index

View Answer

Answer: a [Reason:] Wi or Work index is defined as the gross energy requirement in kilowatt hours per unit ton of feed needed to reduce very large feed to 80%.