Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Wire belts have an operating range of _______
a) 160 to 1416 oC
b) 500 to 600 oC
c) 156 to 800 oC
d) 480 to 1000 oC

View Answer

Answer: a [Reason:] They are mainly used at places where reactions are involved like heat treatment where temperature may vary from 160 to 1416 oC.

2. Carrying idlers are inclined at an angle of ____
a) 5 to 100
b) 10 to 200
c) 3 to 50
d) 1 to 30

View Answer

Answer: d [Reason:] In order to assist the belt alignment the axis of the outer or wing idlers is inclined at 1 to 30 with the axis of center.

3. The angle of surcharge lies between ______
a) 50 to 60o
b) 10 to 20o
c) 3 to 5o
d) 5 to 15o

View Answer

Answer: d [Reason:] As belts starts running, the heap of material starts slipping, and the angle of repose decreases to the angle of surcharge between 5 to 15o.

4. What does the following equation represents?
Ffb= μr1 Mc g
a) Belt friction resistance
b) Power requirement
c) Belt tension
d) Idler spacing

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the resistance to the movement of empty belt that results mainly from the rolling resistances, here Mc is the total effective mass.

5. What does the following equation represents?
FfL= μr2 mgl

a) Belt friction resistance
b) Power requirement
c) Load friction resistance
d) Idler spacing

View Answer

Answer: c [Reason:] It is the resistance to horizontal movement of the conveyed material, here m is the mass of conveyed material per unit length.

6. Which of the following mechanical conveyors does not come under the division carriers?
a) Belt
b) Bucket
c) Screw
d) Apron

View Answer

Answer: c [Reason:] The belt, bucket, and apron are used to carry material from one place to another whereas the screw is used to move things.

7. Filter aid is used to _____________
a) Act as a support base for the septum
b) Decrease the pressure drop
c) Increase the porosity of the cake
d) Increase the rate of filtration

View Answer

Answer: c [Reason:] With the filtration operation, the cake resistance increases to control the resistance filter aids are used to reduce porosity.

8. Filter medium resistance is important during the _______ of filtration.
a) Early stage
b) Final stages
c) Entire process
D) Never in the process

View Answer

Answer: a [Reason:] At early stages the resistance is minimum and thus to maintain the minimum resistance high look up is required.

9. Fibrous material is broken by________
a) Roll crusher
b) Squirrel cage disintegrator
c) Ball mill
d) Tube mill

View Answer

Answer: b [Reason:] Disintegrators are widely used to operate with fibrous materials such as cotton, wool, and nylon as they can’t be operated in normal mills.

10. Molten ammonium nitrate is mixed with ground limestone in fertilizer plant in a _____
A) Pug mill
b) Mixer extruder
c) Ban Bury mixer
d) Muller mixer

View Answer

Answer: a [Reason:] A pug mill blend and homogenizes the clay like materials and break up agglomeration as seen in the process of fertilizer plant.