Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. What does the following equation represents?
Q= K1 ND3
a) Flow of impellor
b) Discharge
c) Velocity
d) Density

View Answer

Answer: a [Reason:] The quantity of flow is defined as the amount of fluid which moves axially or radially away from the impellor at the surface area of rotation.

2. What does the following equation represents?
P=QρH
a) Density
b) Discharge
c) Velocity
d) Power

View Answer

Answer: d [Reason:] The power requirements cannot always be calculated for a system with great degree of reliability, thus the following equation can be used.

3. What does the below equation represent?
mechanical-operations-questions-answers-optimum-time-cycle-q3

a) Schmidt number of mixing
b) Froude number of mixing
c) Reynold’s number of mixing
d) Dom number of mixing

View Answer

Answer: c [Reason:] The following represents the Reynold’s number for mixing, where N is the impellor rotational speed and D is the impellor diameter.

4. What does the following represents?

mechanical-operations-questions-answers-optimum-time-cycle-q4
a) Schmidt number of mixing
b) Froude number of mixing
c) Reynold’s number of mixing
d) Dom number of mixing

View Answer

Answer: b [Reason:] The following represents the Froude number for mixing, where N is the impellor rotational speed and g is the gravitational constant 32.2 ft/sec2.

5. What does the below equation represent?
mechanical-operations-questions-answers-optimum-time-cycle-q5

a) Schmidt number
b) Froude number
c) Reynold’s number
d) Power number

View Answer

Answer: d [Reason:] The power number PO is used in most of the correlations to represent the relationship to system performance.

6. What does the following represents?
mechanical-operations-questions-answers-optimum-time-cycle-q6

a) Entrainment
b) Flow rate
c) Discharge
d) Throttle

View Answer

Answer: a [Reason:] From a propeller, the entrainment by the circular jet is given by the above equation, where X is the distance from impellor source not to exceed 100 jet diameters.

7. The maximum Q/p1/3 for a circular jet is at X= _________
a) 1.71D0
b) 2.5D0
c) 7D0
d) 8.5D0

View Answer

Answer: a [Reason:] The maximum Q/p1/3 for a circular jet is at X=1.71D0 or in other word the optimum jet origin diameter is 1/17.1 of the distance desired for effective entrainment.

8. What does the below equation represent?

mechanical-operations-questions-answers-optimum-time-cycle-q8

a) Velocity gradient
b) Gravity
c) Centrifugal force
d) Exhaust force

View Answer

Answer: a [Reason:] The above equation represents the velocity gradient, where P is the power dissipated and other terms are dynamic viscosity and volume.

9. As the velocity gradient increases, the shear force _______
a) Decreases
b) Increases
c) Remains same
d) Constant

View Answer

Answer: b [Reason:] We know that the rate of particulate collision the rate is directly proportional to the velocity gradient, G must be sufficient to furnish desired rate.

10. Calculate G, if two mercury particles are moving at 2 m/sec to each other at a distance of 10 m?
a) 0.2
b) 5
c) 0.5
d) 2

View Answer

Answer: a [Reason:] We know that G= (2 m/sec) / (10 m) = 0.2 sec-1.