Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. As the pressure increases, rate of flow is ______
a) Maximum
b) Minimum
c) Constant
d) Same

View Answer

Answer: a [Reason:] As the pressure increases, however these two factors tend to become equal and at a certain optimum pressure rate of flow is maximum.

2. Filter operation should be maintained at a pressure _____ the optimum.
a) Maximum
b) Minimum
c) Optimum
d) Constant

View Answer

Answer: c [Reason:] Obviously, filter operation should be maintained at a pressure below the optimum, this phenomenon is absent when filtering incompressible sledges.

3. What does the following equation represent?

mechanical-operations-questions-answers-electrostatic-separator-q3

a) Change in volume
b) Change in area
c) Change in pressure
d) Change of radius

View Answer

Answer: a [Reason:] The above equation gives the change in pressure, there is a linear relation between V2 and t or between t/V and V.

4. The flow rate of liquid is directly proportional to _____
a) Resistance
b) Peer bar
c) Pressure difference
d) Volume

View Answer

Answer: c [Reason:] It is seen that the flow rate of liquid is directly proportional to the pressure difference, it is resistance cloth plus the initial layers.

5. Most filter cakes are ______
a) Inelastic
b) Elastic
c) Denser
d) Steeper

View Answer

Answer: a [Reason:] Most of the cakes are inelastic and the greater resistance offered to flow at a high pressure differences is caused by compact packing.

6. The actual compressive pressure depends on _______
a) Structure of cake
b) Path of flow
c) Length of bed
d) Depth of bed

View Answer

Answer: a [Reason:] The actual compressive pressure will depend upon the structure of cake and nature of the contact between the particles.

7. As the void age decreases, resistance shows a ______
a) Constant Nature
b) Decrease
c) Increase
d) No change

View Answer

Answer: b [Reason:] The void age thus decrease from the free surface to the filter medium and the resistance shows a corresponding increase.

8. The following equation represents the ______
mechanical-operations-questions-answers-electrostatic-separator-q8
a) Specific ramp
b) Specific radius
c) Specific resistance
d) Specific volume

View Answer

Answer: c [Reason:] The specific resistance term r ̅ is based on the flow of filtrate through unit mass of cake deposited on unit area.

9. ______ is a solid material, finely divided but consisting of hard, strong particles.
a) Filter media
b) Filter aid
c) Filter space
d) Dung

View Answer

Answer: b [Reason:] Filter aid are used for sludge’s that are difficult to filter, it is a solid material but consists of hard and strong particles.

10. The pressure of filter aid increases the _____
a) Porosity
b) Density
c) Velocity
d) Stativity

View Answer

Answer: a [Reason:] The pressure of filter aid increases the porosity of the sludge, decreases its compressibility and reduces the resistance of the cake during filtration.