Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. In a multi plate clutch, the formula for T is given by ______
a) n.µ.W.R
b) n.µ.W.r1
c) n.µ.W.r2
d) n.µ.W.(r1+r2)

View Answer

Answer:a [Reason:] In a multi plate clutch, the formula for T is given by n.µ.W.R The formula is the same for torque in a single plate clutch. But for large amount of torque to be transmitted, multi plate clutch is used. Multi plate clutches are used in motor vehicles and machine tools.

2. In a multi plate clutch, considering uniform pressure, T = nµWR. What is R equal to?
a) 2(r13 + r23) / 3(r12 + r22)
b) 2(r13 – r23) / 3(r12 – r22)
c) (r1 – r2)/2
d) (r1 + r2)/2

View Answer

Answer: b [Reason:] Considering uniform pressure theory in a multi plate clutch, T = nµWR where R = 2(r13 – r23) / 3(r12 – r22). This value is the same as that for the single plate clutch considering uniformly distributed pressure.

3. In a multi plate clutch, considering uniform wear, T = nµWR. What is R equal to?
a) 2(r13 + r23) / 3(r12 + r22)
b) 2(r13 – r23) / 3(r12 – r22)
c) (r1 – r2)/2
d) (r1 + r2)/2

View Answer

Answer: d [Reason:] Considering uniform pressure theory in a multi plate clutch, T = nµWR where R = (r1 + r2)/2. This value is the same as that for the single plate clutch considering uniform wear.

4. In a multi plate clutch, T = 150 N-m, n = 4, µ = 0.3 and R = 0.1 m. Find the axial thrust.
a) 18
b) 1800
c) 1250
d) 200

View Answer

Answer: c [Reason:] T = nµWR 150 = 4 x 0.3 x W x 0.1 W = 1250 N Thus, the axial thrust = 1250 N.

5. Maximum intensity of pressure for multi plate clutch is given by ____
a) C/R
b) C/R2
c) C/r2
d) C/r1

View Answer

Answer: c [Reason:] We know that, pmax x r2 = C. Thus, pmax = C/r2 Similarly, pmin = C/r1.

6. For a single plate clutch, n = 2, whereas for a multi plate clutch, n can take any values ≥ 2. True or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A single plate clutch has both sides effective, thus n = 2. In a multi plate clutch, the value of n can be equal or greater than 2, which helps in transmitting large amounts of torque.

7. In a multi plate clutch, number of discs on the driving shaft is given by n1. True or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In a multi plate clutch, number of discs on the driving shaft is given by n1, whereas number of discs on the driven shaft is given by n2. With the help of these two variables we can find out the number of pairs of contact surfaces.

8. In a multi plate clutch, number of pairs of contact surfaces (n) = ________
a) n1 – n2 + 1
b) n1 – n2 – 1
c) n1 + n2 – 1
d) n1 + n2 + 1

View Answer

Answer: c [Reason:] In a multi plate clutch, number of pairs of contact surfaces (n) is equal to n1 + n2 – 1. Due to the high number of pairs of contact surfaces, the torque transmitted is higher. n is always a whole number.

9. A multi-disc clutch has 6 discs on the driving shaft and 4 on the driven shaft. Find the number of pairs of contact surfaces.
a) 3
b) 10
c) 9
d) 11

View Answer

Answer: c [Reason:] In a multi plate clutch, number of pairs of contact surfaces (n) is equal to n1 + n2 – 1 = 6+4-1 = 9 Thus, T = n.µ.W.R = 9.µ.W.R

10. Calculate the maximum and minimum intensity of pressure in multi plate clutch when the axial force is 5 kN assuming uniform wear. Inner radius = 20 mm and outer radius = 40 mm.
a) 1.989 N/mm2, 0.994 N/mm2
b) 0.994 N/mm2, 1.989 N/mm2
c) 1.989 N/m2, 0.994 N/m2
d) 0.994 N/m2, 1.989 N/m2

View Answer

Answer: a [Reason:] We know that, pmax x r2 = C pmax x 20 = C Now, W = 2 π C (r1 – r2) 5 x 103 = 2 π x pmax x 20 x (40-20) pmax= 1.989 N/mm2 We know that, pmin x r1 = C pmin x 40 = C Now, W = 2 π C (r1 – r2) 5 x 103 = 2 π x pmax x 40 x (40-20) pmax= 0.994 N/mm2.

11. A multi-disc clutch has 3 discs on the driving shaft and 2 on the driven shaft. The outer radius is 120 mm and inside radius 60 mm. Considering uniform wear and µ = 0.3, find the Find the value of W for transmitting 25 kW at 1500r.p.m.
a) 651 N/m2
b) 651 N/mm2
c) 0.0651 N/m2
d) 0.0651 N/mm2

View Answer

Answer: d [Reason:] Given : n1 = 3 ; n2 = 2 ; r1 = 120 mm ; r2 = 60 mm ; µ = 0.3 ; P = 25 kW = 25 × 103 W ; N = 1500 r.p.m. or ω = 2 π × 1500/60 = 157.08 rad/s Power transmitted P = 25 × 103 = T.ω = T × 157.08 T = 25 × 103/157.08 = 159.15 N-m n = n1 + n2 – 1 = 4 Mean radius = R = (r1 + r2)/2 = 90 mm = 0.09 m 159.15 = n.µ.W.R = 4 × 0.3 × W × 0.09 = 0.108 W W = 1473.65 N.

12. A multi-disc clutch has 3 discs on the driving shaft and 2 on the driven shaft. The outer radius is 100 mm and inside radius 40 mm. Considering uniform wear and µ = 0.25, find the maximum axial intensity of pressure between the discs for transmitting 30 kW at 1000 r.p.m.
a) 0.4071 N/m2
b) 40.71 N/mm2
c) 407.1 N/m2
d) 0.4071 N/mm2

View Answer

Answer: d [Reason:]Explanation: Given : n1 = 3 ; n2 = 2 ; r1 = 100 mm ; r2 = 40 mm ; µ = 0.25 ; P = 30 kW = 30 × 103 W ; N = 1000 r.p.m. or ω = 2 π × 1000/60 = 104.71 rad/s Power transmitted P = 30 × 103 = T.ω = T × 104.71 T = 30 × 103/157.08 = 286.48 N-m n = n1 + n2 – 1 = 4 Mean radius = R = (r1 + r2)/2 = 70 mm = 0.07 m 286.48 = n.µ.W.R = 4 × 0.25 × W × 0.07 W = 4092.55 N W = 4092.55 = 2 π C (r1 – r2) = 80 π C C = 16.283 = pmax x 40 pmax= 0.4071 N/mm2.

13. A single plate clutch, having n1 = 3 and n2 = 2, has outer and inner radii 200 mm and 175 mm respectively. The maximum intensity of pressure at any point is 0.05 N/mm2. If the µ is 0.4, determine the power transmitted by a clutch at a speed 1500 r.p.m.
a) 32384 x 103W
b) 64.768 W
c) 64768 kW
d) 64768 W

View Answer

Answer: d [Reason:] Given : n = 4, r1 = 200 mm ; r2 = 175 mm ; p = 0.05 N/mm2 ; µ = 0.4 ; N = 1500 r.p.m. or ω = 2π × 1500/60 = 157.08 rad/s. Since the intensity of pressure (p) is maximum at the inner radius (r2), considering uniform wear, pmaxx r2 = C or C = 0.05 × 175 = 8.75 N/mm Axial thrust, W = 2 π C (r1 – r2) = 2π × 8.75 (200 – 175) = 1374.44 N Mean radius = R = (r1 + r2)/2 = 187.5 mm = 0.1875 m. We know that torque transmitted, T = 4.µ.W.R = 4 × 0.4 × 1374.44 × 0.1875 = 412.32 N-m Thus, power transmitted, P = T.ω = 412.32 × 157.08 = 64768 W = 64.368 kW.

14. A plate clutch has three discs on driving shaft and two discs on driven shaft. The outer radius of the contact surfaces is 100 mm and inner radius 50 mm. Assuming uniform pressure and µ = 0.3; find the total spring load pressing plates together to transmit 35 kW at 1600r.p.m.
a) 2372.3 N
b) 2260.7 N
c) 2401.8 N
d) 2131.4 N

View Answer

Answer: b [Reason:] Given : n1 = 3 ; n2 = 2 ; n = 4 ; r1 = 100 mm ; r2 = 50 mm ; µ = 0.3 ; P = 35 kW = 35 × 103 W ; N = 1600 r.p.m. or ω = 2 π × 1600/60 = 167.55 rad/s We know that power transmitted (P), 35 × 103 = T.ω = T × 167.55 T = 35 × 103/167.55 = 208.89 N-m Mean radius of the contact surface, for uniform pressure,R = 2(r13 – r23) / 3(r12 – r22) = 77.77 mm = 0.077 m 208.89 = n.µ.W.R = 4 × 0.3 W × 0.077 W = 2260.7 N.

15. A multi plate clutch, having n1= 2 and n2 = 1, has outer and inner radii 1000 mm and 600 mm respectively. The maximum intensity of pressure at any point is 0.2 N/mm2. If the µ is 0.25, determine the speed of the clutch if the power generated = 31582.807 kW.
a) 2500 r.p.m.
b) 261.8 r.p.m.
c) 2000 r.p.m.
d) 209.44 r.p.m.

View Answer

Answer: a [Reason:] Given : n = 2, r1 = 1000 mm ; r2 = 600 mm ; p = 0.2 N/mm2 ; µ = 0.25 ; P = 31582.807 kW = 31582.807 x 103 W Since the intensity of pressure (p) is maximum at the inner radius (r2), considering uniform wear, pmaxx r2 = C or C = 0.2 × 600 = 120 N/mm Axial thrust, W = 2 π C (r1 – r2) = 2π × 120 (1000 – 600) = 301592 N Mean radius = R = (r1 + r2)/2 = 800 mm = 0.8 m. We know that torque transmitted, T = n.µ.W.R = 2 × 0.25 × 301592 × 0.8 = 120637 N-m Thus, power transmitted, P = T.ω ω = P/T = 261.8 rad/s N = ω x 60 / (2 π) = 2500 r.p.m.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com