Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Mobility is different than the number of degrees of freedom. True or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The mobility or number of degrees of freedom of a rigid body is defined as the number of independent movement the body has. The number of parameters that must be controlled independently to get the device in a particular position is mobility. Mobility and number of degrees of freedom are the same thing.

2. According to Kutzbach criterion, the mobility of a rigid body is given by the formula:
a) 3(n+1)-2j1-j2
b) 3(n+1)+2j1+j2
c) 3(n-1)+2j1+j2
d) 3(n-1)-2j1-j2

View Answer

Answer: d [Reason:] The Kutzbach criterion is used to determine the number of degree of freedoms of a kinematic chain or a linkage. According to Kutzbach criterion, mobility (m) = 3(n-1)-2j1-j2; where n = number of links, j1 = number of lower pairs, j2 = number of higher pairs.

3. What is the equation for Grubler’s criterion for plane mechanisms with constrained motion?
a) 3n-2j1-4=0
b) 3n-3j1-4=0
c) 3n+2j1+4=0
d) 3n+3j1+4=0

View Answer

Answer: a [Reason:] Equation for Grubler’s criterion for plane mechanisms with constrained motion can be derived by putting m = 1 and j2 = 0 in the equation of mobility according to Kutzbach criterion. 1 = 3(n-1)-2j1-0 Therefore, 3n-2j1-4=0

4. State the three dimensional form of Kutzbach criterion.
a) 6(n-1)+5j1+4j2+3j3+2j4+j5
b) 6(n-1)-5j1-4j2-3j3-2j4-j5
c) 6(n+1)+5j1+4j2+3j3+2j4+j5
d) 6(n+1)-5j1-4j2-3j3-2j4-j5

View Answer

Answer: b [Reason:] According to the three dimensional form of Kutzbach criterion, mobility (m) = 6(n-1)-5j1-4j2-3j3-2j4-j5. It is also called as Kutzbach criterion to determine the degree of freedom of a spatial mechanism.

5. Find the mobility of the following three bar mechanism.
theory-machines-questions-answers-mobility-q5
a) 3
b) 2
c) 0
d) 1

View Answer

Answer: c [Reason:] Here, n = 3, j1 = 3, j2 = 0. Hence, m = 3(3-1)-(2×3)-0 = 0 As the degree of freedom is 0, there is no relative motion between the links and the mechanism forms a structure.

6. Find the mobility of the given mechanism.
theory-machines-questions-answers-mobility-q6
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

View Answer

Answer: b [Reason:] Here, n = 4, j1 = 4, j2 = 0. Hence, m = 3(4-1)-(2×4)-0 = 1 As the degree of freedom is 1, the mechanism can be brought into motion by a single input motion.

7. Find the mobility of the given mechanism.
theory-machines-questions-answers-mobility-q7
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

View Answer

Answer: c [Reason:] Here, n = 5, j1 = 5, j2 = 0. Hence, m = 3(5-1)-(2×5)-0 = 2 As the degree of freedom is 2, two separate input motions are required to produce constrained motion for the mechanism.

8. If there are redundant constraints in the chain and it forms a statically indeterminate structure, what is the degree of freedom or the mobility of this structure?
a) 0
b) 1
c) 2
d) Less than 0

View Answer

Answer: d [Reason:] If n ≤-1, then there are redundant constraints in the chain and a statically indeterminate structure is formed. The structure is called a preloaded structure as some stress is created within the link so that it has negative mobility.

9. Find the mobility of the given mechanism
theory-machines-questions-answers-mobility-q9
a) -2
b) 2
c) -1
d) 1

View Answer

Answer: c [Reason:] Here, n = 6, j1 = 8, j2 = 0. Hence, m = 3(6-1)-(2×8)-0 = -1 The degree of freedom is -1, thus there are redundant constraints in the chain and a statically indeterminate structure is formed.

10. Find the mobility of the following mechanism with a higher pair.
theory-machines-questions-answers-mobility-q10
a) 3
b) -1
c) 1
d) 2

View Answer

Answer: d [Reason:] Here, n = 4, j1 = 3, j2 = 1. Hence, m = 3(4-1)-(2×3)-1 = 2 The degree of freedom or mobility is 2.

11. Find the mobility of the given mechanism
theory-machines-questions-answers-mobility-q11
a) 1
b) 3
c) 2
d) 0

View Answer

Answer: a [Reason:] Here, 1 and 3 form ternary joints. Hence, n = 6, j1 = 7, j2 = 0. Hence, m = 3(6-1)-(2×7)-0 = 1 The degree of freedom or mobility is 1.

12. State the equation for the three dimensional form of Grubler’s criterion.
a) 6n-5j1-7=0
b) 6n-6j1-6=0
c) 6n+5j1+7=0
d) 6n+6j1+6=0

View Answer

Answer: a [Reason:] Equation for three dimensional form of Grubler’s criterionfor plane mechanisms with constrained motion can be derived by putting m = 1 and j2= j3 = j4 = j5 = 0 in the equation of mobility according to three dimensional form of Kutzbach criterion. 1 = 6(n-1)-5j1-(4×0)-(3×0)-(2×0)-0 Therefore,6n-5j1-7=0.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com