Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Online Assignment MCQ Set 2

These online assignment question answers based on two similar subjects name i.e. (1. Information Management Computers and ii) Computer in Managements).

Q1: Computers are also known by the name–

a) Two state Back device

b) Two state Front device

c) Two state forward device

d) One state front device

View Answer

Ans: c) Two state forward device

Q2: Cache Memory is–

Small memory between CPU main memory whose access time in close to processing speed of CPU

Programmable Memory

Non-volatile memory

Erasable non-programmable memory

View Answer

Ans: a) Small memory between CPU main memory whose access time in close to processing speed of CPU

Q3: What provides an interface between Hardware and user?

Utility Programme

Language Programme

Operating System

Compiler

View Answer

Ans: c) Operating System

Q4: RAM is known by–

Primary Memory

Main Memory

Random Access Memory

Auxiliary Memory

View Answer

Ans: c) Random Access Memory

Q5: 1 B1Byte is equals to

a) 1/8 Bits

b) 8 Bits

c) 800 Bits

d) 8000 Bits

View Answer

Ans: b) 8 Bits

Q6: Computers carrying operation on data which can vary continuously and are measurable such as time, lengths, weights etc–

Analog Computers

Digital Computers

Hybrid Computers

None of the above

View Answer

Ans: b) Digital Computers

Q7: A group of conducting wires or lines over which electrical signals corresponding to data and instructions are transmitted is–

Bus

Path

System

Stock

View Answer

Ans: b) Path

Q8: Which of the following is not a Programming Language?

Fortran

Pascal

Primavera

C+

View Answer

Ans: c) Primavera

Q9: A database structures that treats files as tables is–

Relational Database

Hierarchal Database

Network Database

Data Dictionary

View Answer

Ans: a) Relational Database

Q10: Which of the following is a language?

QBE

SQL

QUEL

C+

View Answer

Ans: b) SQL

Q11: A processing system wherein data is gathered for a time and collected into a group before they are entered into the computer system–

Transaction Processing

On-line Processing

Real time Processing

Batch Processing

View Answer

Ans: a) Transaction Processing

Q12: Which of the following is not property of DBMS?

Increase date Redundancy

Integration of data

Improved in Security

Achieving Data Independence

View Answer

Ans: b) Integration of data

Q13: The facility which defines the conceptual scheme and also gives some details about how to implement this scheme in the physical devices is called–

DML Pre Compiler

DDL Compiler

Data Manipulation Language

Data definition Language

View Answer

Ans: a) DML Pre Compiler

Q14: Users who interact with the system by writing database application like computer aided design system are called–

Application Programmers

Sophisticated Users

Specialized Users

Naive Users

View Answer

Ans: b) Sophisticated Users

Q15: Groups of specially wrapped and insulated wire lines that are able to transmit data at high rates–

Wire Pairs

Coaxial Cable

Optical Fibers

Microwave System

View Answer

Ans: c) Optical Fibers

Q16: Which of the following is not a type of computer network?

Local Area Network

Metropolitan Area Network

City Area network

Wide Area Network

View Answer

Ans: c) City Area network

Q17: Which of the following is a DBMS?

Excel

Access

dBase

Foxpro

View Answer

Ans: a) Excel

Q18: Web Browser is a–

Software

Hardware

Operating System

Hyperlink

View Answer

Ans: a) Software

Q19: Which of the following is not a device used in LAN?

Mouse

Repeater

Hub

Switch

View Answer

Ans: a) Mouse

Q20: Which of the following is not a domain name?

.sys

.gov

.com

.org

View Answer

Ans: a) .sys

Q21: To install multimedia facility into a computer, one does not essentially need–

Sound Card

Speakers

Mouse

CD-ROM

View Answer

Ans: c) Mouse

Q22: Malicious programs that damages your computer is called–

Virus

Bacteria

Bugs

Worms

View Answer

Ans: a) Virus

Q23: What is the name of the screen symbol that shows the placement of the next character?

Mouse

Cursor

Track Ball

Space bar

View Answer

Ans: b) Cursor

Q24: Which of the following is not an impact device?

Joy Stick

Track Ball

Mouse

Printer

View Answer

Ans: d) Printer

Q25: Which of the following file formats is used for art work?

GIF

GIF

PNG

MPEG

View Answer

Ans: b) JPEG

Q26: A system which involves the digitization of telephone network so that voice, data, text, music etc. can be provided to end users from single end-

user terminals–

Dial-up Connection

ISDN

VSAT

Cable Modem

View Answer

Ans: a) Dial-up Connection

Q27: The two kinds of main memory are–

Floppy drive and CD Drive memory

Primary and Secondary Memory

Random and Sequential Memory

RAM and ROM

View Answer

Ans: b) Primary and Secondary Memory

Q28: Data Elements of related type are grouped into–

Title

String

Record

File

View Answer

Ans: c) Record

Q29: A command that lets you change one or more fields in a record is–

Modify

Inset

Delete

Cut

View Answer

Ans: a) Modify

Q30: Which of the following is not a search engine?

Infoseek

AltaVista

Lycos

Gopher

View Answer

Ans: d) Gopher

Q31: The floppy discs comes in two sizes they are–

3.5 inch & 5.25 inch

2 inch and 3.5 inch

2 inch and 4.25 inch

2.5 inch and 5.5 inch

View Answer

Ans: a) 3.5 inch & 5.25 inch

Q32: Which of the following topology is least affected by addition or removal of a node?

Star

Ring

Mesh

Bus

View Answer

Ans: a) Star

Q33: A host on the internet finds another host by its–

Postal Address

I.P. Address

Electronic Address

E-mail Address

View Answer

Ans: b) I.P. Address

Q34: Which of the following browser is not free?

Opera

Netscaffe

Internet Explorer

Lynx

View Answer

Ans: d) Lynx

Q35: Which of the following is not the main component of EDI SYSTEM?

Application Service

Processing Service

Translation Service

Communication Service36.

View Answer

Ans: c) Translation Service

Q36: Which of the following is essentially not a pre-requisite of E-commerce?

A Web Site

A shopping Cart Programme to list the products or services and a way to collect purchases information

To have a printer

A method to get the funds in bank account

View Answer

Ans: c) To have a printer

Q37: What is the method of safeguard used for the safeguarding highly confidential information such as corporate data or credit card information is

being transmitted across the Internet?

Cryptography

Antiviral Package

Firewalls and Proxy Servers

Digital Certificates

View Answer

Ans: d) Digital Certificates

Q38: What is the full form of HTML?

High transfer markup language

High transmission metropolitan language

Hyper test markup language

Hyper text metropolitan language

View Answer

Ans: c) Hyper test mark up language

Q39: URL stands for–

Ultimate Resource Locator

Uniform Resource Locator

Uniform Retrieval Language

Ultimate Retrieval Language

View Answer

Ans: b) Uniform Resource Locator

Q40: Multimedia S/W used for video editing is–

Adobe Illustrator

Adobe Photoshop

Adobe Premier

Macromedia Director

View Answer

Ans: d) Macromedia Director
.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }