Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

State whether the following statements given below are ‘True’ or ‘False’. If True, simply rewrite the given statement (1 mark). If False, state it as False (½ mark) and rewrite the correct statement :
Q1: Value Chain Concept and Value Added Concepts are fundamentally same.
Ans: False
Q2: Value Analysis Process is a less important tool than Function Analysis System Technique.
Ans: True
Q3: Effector is another name for Management Information System.
Ans: False
Q4: JIT manufacturing based on ‘Push Through Philosophy’, helps to provide the right parts at the right time and in right quantity.
Ans: False
Q5: A company’s approach to make or buy decision depends on whether the company is operating at or below normal volumes.
Ans: False
In each of the cases given below, only one is the most appropriate option. Indicate the correct answer (=1 mark) and show your workings/reasons briefly in support of your answer
Q1: ASHLEEN Ltd., developing a new product, makes a model for testing and goes for regular production. From past experience of similar models, it is known that a 90% learning curve applies. If the time taken to make the model is 300 hours, what will be the total time taken to produce 3rd to 4th unit of the product?
A. 540 hours
B. 486 hours
C. 432 hours [Ans]
D. None of the above.
Q2: A company has a capacity to make 4,00,000 units of a product. It has noted from market conditions that at a price of Rs. 50 per unit, it can sell 1,00,000 units but the demand would double for each Rs. 5 fall in the selling price. A minimum margin of 25% is required. The target cost for the company should be:
A. Rs.50
B. Rs.40
C. Rs.30 [Ans]
D. Rs.20
Q3: ABC Ltd., has current PBIT of Rs.19.20 Lakhs on total assets of Rs.96 Lakhs. The company proposes to increase assets by Rs. 24 Lakhs, which is estimated to increase operating profit before depreciation by Rs.8.40 Lakhs-a net increase in Depreciation by Rs.4.80 Lakhs. This will result in ROI.
A. To decrease by 1% [Ans]
B. To increase by 1%
C. To remain same
D. None of the above.
Q4: Division A of a company manufactures a single product and the following data are provided:
Sales = 25,000 units Fixed Cost = Rs. 4,00,000
Depreciation = Rs. 2,00,000 Residual Income = Rs. 30,000
Net Assets = Rs.10,00,000
Head Office assesses divisional performance by the method of Residual Income and uses cost of capital of 12%.
The average contribution per unit for Division A is:
A Rs.25
B. Rs.30 [Ans]
C. Rs.35
D. None of these.
Q5: XYZ Ltd., is preparing its Sales Budget for the coming 3 months. The Sales Department has given an estimate that Sales will be 1,20,000 units, if the monsoon is good and 80,000 units if the monsoon is poor. The probability that the monsoon will be poor is 0.4. The expected Sales Volume for next quarter would be:
A. 72,000 units
B. 32,000 units
C. 1,04,000 units [Ans]
D. None of these.
Fill in the blanks with the most appropriate word(s) out of the options indicated in the bracket against each statement:
Q1: The adoption of JIT normally requires to improve ___________ (Production time/Quality Standard).
Ans: Quality Standard.
Q2: FAST or Function Analysis System Technique is an evolution of the __________(Quality Function Deployment/Value Analysis) process.
Ans: Quality Function Development
Q3: One of the ten principles of Lean Supply Chain is to ‘make your customers and suppliers your real ________________’ (Friends/Partners).
Ans: Partners
Q4:_____________ (Internets/Intranets) can help users to locate and view information faster.
Ans: Intranets
Q5:________________ A ____________ (Management Culture/Management Style/Organizational Structure) consist of shared values, beliefs and norms of organization.
Ans: Management Culture
Explain the following terms, in not more than one-two sentences:
Q1: Aggregate Planning
Ans: Aggregate Planning: is the process of developing, analyzing and maintaining a preliminary approximate schedule of the overall operations of an organization.
Q2: Chase Strategy
Ans: Chase Strategy: A Chase Strategy implies matching demand and capacity period by period. This could result in a considerable amount of hiring, firing or laying off of employees; insecure and unhappy employees; increased inventory carrying cost; problems with labour unions and erratic utilization of plant and equipment.
Q3: The Theory of Constraints
Ans: The Theory of Constraints (TOC): is a management philosophy developed by Goldratt. According to him, the strength of any chain, process or system is dependent upon its weakest link. TOC strives to identity constraints for system success and effects changes necessary to remove them.

Q4: Vat analysis
Ans: Vat analysis: determines the general flow of parts and products from raw materials to finished products. It conceptualizes an organization in terms of the interaction of its individual components parts, products and processes.
Q5: Materials Requirement Planning.
Ans: Materials Requirement Planning: is a method for the effective planning of a manufacturer‟s resources. It is a computer-based time-phased system for planning and controlling the production and inventory function of a firm.