Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. What does LPC stand for?
a) local procedure call
b) local program call
c) local program code
d) local procedure code

View Answer

Answer: a [Reason:] The LPC is defined as the local procedure call which is responsible for coordinating the system calls from the WIN32 subsystem and an application.

2. Which of the following is responsible for coordinating the system call within an application and the WIN32 subsystem?
a) kernel
b) file system
c) LPC
d) network support

View Answer

Answer: c [Reason:] The local procedure call is responsible for coordinating the system calls from the WIN32 subsystem and an application. Depending upon the type of the system call, the application will be routed directly with the LPC without going through the WIN32 subsystem.

3. Which of the following is responsible for ensuring correct operation of all processes which are running within the system?
a) kernel
b) file system
c) lpc
d) user mode

View Answer

Answer: a [Reason:] The kernel is responsible for ensuring the correct operation of all process which are running within the system. It also provides the synchronisation and the scheduling that the system needs.

4. How many level priority scheme does the scheduling use in the kernel?
a) 8
b) 16
c) 32
d) 64

View Answer

Answer: c [Reason:] The scheduling support in the kernel support 32 level priority scheme and it can be used to schedule threads rather than processes.

5. Which procedure in the kernel allows the thread to wait until a specific resource is available?
a) synchronisation
b) scheduling
c) scheduling and synchronisation
d) lpc

View Answer

Answer: a [Reason:] The synchronisation procedure will allows the thread to wait until a specific resource such as semaphore, object etc are available.

6. Which of the following can preempt the current thread and reschedule the high priority thread in the kernel?
a) interrupt
b) lpc
c) file system
d) memory

View Answer

Answer: a [Reason:] The interrupts and the similar events such as exceptions can pass through the kernel which can preempt the current thread and the can reschedule the high priority thread to process.

7. How many file system does the Windows NT support?
a) 4
b) 5
c) 3
d) 2

View Answer

Answer: c [Reason:] The Windows NT support three file system and these coexist with each other even though there are some restrictions.

8. What does FAT stand for?
a) file address table
b) file access table
c) file arbitrary table
d) file allocation table

View Answer

Answer: d [Reason:] The FAT or file allocation table is a kind of file system which is used by the Windows 3.1 and the MS-DOS.

Set 2

1. In powder metallurgy, how is the powder for brittle materials prepared?
a) Pulverization
b) Atomization
c) Electrolysis
d) Fusion

View Answer

Answer: a [Reason:] Pulverization is a process of preparation of powders for metallurgical operations. It can be done using a variety of machines like hammering, counter-rotating plates, or ball milling. Depending on the type of metal and the grain size, an appropriate pulverization technique can be chosen.

2. What is the disadvantage of atomization?
a) Electrical resistivity
b) Oxidation
c) Poor mechanical strength
d) Coarse grains

View Answer

Answer: b [Reason:] This process is mostly similar to pulverization but requires special nozzles at controlled temperature and pressure. It has a disadvantage of oxidation of molten metal when in contact with air.

3. Electrolysis usually used for materials like _________
a) Zinc, cadmium
b) Aluminum, nickel
c) Silver, tin
d) Silicon, antimony

View Answer

Answer: c [Reason:] Since atomization results in oxidation of molten metal as it comes in contact with air, it is only used for materials like zinc and cadmium. Electrolysis is a standard electrolytic process which is used for materials like silver and tin. It is advantageous as it produces oxidation resistant powders.

4. In gravity compaction, the die is made of _________
a) Graphite
b) Lead
c) Charcoal
d) Quartz

View Answer

Answer: a [Reason:] In gravity compaction, the die is filled with loose powder which is then sintered. The die is usually made of an inert material such as graphite. Since pressure is not used, the parts are more porous.

5. Sintering is performed ___________
a) At room temperature
b) Below melting point
c) Above boiling point
d) At cryogenic temperature

View Answer

Answer: b [Reason:] The sintering process is usually carried out at a temperature below the highest melting constituent. In some cases, the temperature is high enough to form a liquid constituent. In other cases, no melting of any constituent takes place.

6. For cemented carbide cutting tools, the compact is heated at __________
a) 650 F
b) 1200 F
c) 1989 F
d) 2750 F

View Answer

Answer: d [Reason:] In the production of cemented carbide cutting tools, a mixture of carbides of tungsten, tantalum, and titanium with cobalt as a binder is compacted and presintered. These can be cut, machined, and ground into the final shape. The compact is then subjected to a high-temperature sintering operation at 2750 F.

7. _________ is the process done to reduce the void space in the sintered part.
a) Sizing
b) Coining
c) Machining
d) Infiltration

View Answer

Answer: b [Reason:] The sintered part is repressed in the die to reduce the void space and impart the required density. This is known as coining. Sizing operation improves the surface finish of the component at the cost of change in density.

8. Impregnation of sintered parts is usually done for _________
a) 2-5 minutes
b) 10-20 minutes
c) 30-50 minutes
d) 80-120 minutes

View Answer

Answer: b [Reason:] Sintered parts may be impregnated with oil, grease, wax, or other lubrication materials. The parts are immersed in the lubricant and heated to about 93oC. The porous structure gets completely impregnated in 10-20 minutes.

9. The size of pig iron is _________ (in inches).
a) 10*6*2
b) 20*9*4
c) 15*12*6
d) 20*14*8

View Answer

Answer: b [Reason:] The oldest method of pig casting in sand beds was superseded by pig casting machines. Machine cast pigs are cleaner than sand cast pigs and have no adhering sand to contaminate the remelt process. The size of the pig (iron) for foundry is about 20*9*4 inches in size.

10. How much carbon does pig iron contain?
a) 0.1-1.0%
b) 0.3-0.7%
c) 1-3%
d) 3-4%

View Answer

Answer: d [Reason:] Pig iron is the raw material for all iron and steel products. It is composed of 3-4% carbon, 1-3% silicon, 0.3-0.7% phosphorus, 0.1-1.0% manganese, and less than 1% sulfur. The remaining composition is that of iron.

11. Why is sulfur in pig iron kept low?
a) Steel impurity
b) Electrical resistivity
c) Demagnetizing effect
d) Low coefficient of expansion

View Answer

Answer: a [Reason:] Basic pig iron must be low in sulfur of about 0.04%. This is since sulfur is an active impurity in steels and is not eliminated in refining furnaces.

12. How much manganese does ferromanganese contain?
a) 10-16%
b) 22-32%
c) 45-62%
d) 74-82%

View Answer

Answer: d [Reason:] Ferromanganese and ferrosilicon are two ferroalloys of pig iron, which are used as additives. Ferromanganese contains about 74-82% manganese, whereas ferrosilicon contains 5-17% silicon.

13. The smelting zone of the furnace is called as _________
a) Tuyere
b) Inwall
c) Bosh
d) Hearth

View Answer

Answer: c [Reason:] The Bosh is the smelting zone and the hottest part of the furnace. It extends upwards from the tuyere level and has an outward slope of 20 degrees with a height of about 3.6 meters.

14. Which is the iron ore processed in blast furnaces?
a) Hematite
b) Magnesia
c) Alumina
d) Silica

View Answer

Answer: a [Reason:] The iron ore processed in blast furnaces is usually in the form of an oxide. This is either hematite or magnetite. Hematite contains 50-65% iron and is used in a greater proportion than magnetite. The ore pieces are usually less than 100 mm in diameter.

15. _____________ is a flux used in iron smelting.
a) Silica
b) Caesium
c) Dolomite
d) Mica

View Answer

Answer: c [Reason:] Fluxes must form slags of low viscosity and low density so that the slag will settle freely down through the charge and float in a distinct layer of iron in the hearth. Limestone or dolomite usually acts are the flux in iron smelting. The slag also helps in control of chemical properties of iron.

Set 3

1. Tensile testing of metals is done using _________
a) Universal Testing Machine
b) Durometer
c) Tribometer
d) Uniaxial Testing Machine

View Answer

Answer: a [Reason:] The tensile test is one of the most widely used of the mechanical tests. This can be performed by using a Universal Testing Machine. The UTM can not only perform the tensile test, but also compressive tests.

2. How is the module of toughness of a material calculated?
engineering-materials-metallurgy-basic-questions-answers-q2

View Answer

Answer: d [Reason:] Various mechanical properties of materials are calculated using the stress-strain curve. The module of toughness is defined as the product of ultimate tensile strength and the percentage elongation.

3. The compressive test is done on which of the following materials?
a) Cast iron
b) Aluminum
c) Gold
d) Thermocole

View Answer

Answer: a [Reason:] Since brittle materials are unsuitable for tension test, they are checked using compressive test. Brittle materials such as cast iron, concrete, mortar, brick, and ceramics are commonly tested in compression.

4. Which of the following is not a method of shear test?
a) Double sheer system for round bar
b) Double knife shear system for rectangular section
c) Double shear system for conical surfaces
d) Shearing of disc using punch and die

View Answer

Answer: c [Reason:] There are basically three main systems for shear tests. First is a double shear system for round bar test-pieces using a fork and eye device. Second is a double knife shear system for a specimen of rectangular section. Lastly, the shearing of a disc from sheet materials using a punch and die.

5. ________ plating is used for protection against wear in lead bearings.
a) Gallium
b) Arsenic
c) Indium
d) Helium

View Answer

Answer: c [Reason:] The wear resistance of a metal part can be improved by electroplating a harder metal on its surface. The metals often plated on base metals are chromium, nickel, and rhodium. Indium plating is used to reduce wear of lead bearings.

6. What are the applications of chromium plating?
a) Plastics
b) Wheel and rims
c) IC engine parts
d) Castings

View Answer

Answer: c [Reason:] The high corrosion-resistance of chromium is useful for reducing wear under corrosive conditions. Chromium plating is used in the cylinders and piston rings of internal combustion engines. The two types of chromium plating used are hard chromium and porous chromium.

7. What is the hardness of a rhodium plate?
a) 140-425 Vickers
b) 540-640 Vickers
c) 720-880 Vickers
d) 950-1050 Vickers

View Answer

Answer: b [Reason:] The hardness of rhodium plate is between 540 and 640 Vickers and it has a wear resistance between that of nickel plate and chromium plate. The hardness of chromium plate is 950-1050 Vickers, whereas that of nickel plate is 140-425 Vickers.

8. The alumilite process uses ________ as an electrolyte for anodizing.
a) Sulfuric acid
b) Hydrogen peroxide
c) Nitric acid
d) Ammonium sulfate

View Answer

Answer: a [Reason:] The anodizing process is usually applied to aluminum, magnesium, zinc, and their alloys. The alumilite process was developed by the Aluminum Company of America. This process uses sulfuric acid as an electrolyte for anodizing.

9. Which of the following is a use for flash anodic coatings?
a) Cartridge cases
b) Airplane propeller
c) Paint adherence
d) Hydraulic pistons

View Answer

Answer: c [Reason:] The production of the hard wear-resistant surface by anodizing has greatly extended the uses of magnesium and its alloys. Flash anodic coatings are often used as a base for paint adherence. Anodizing of zinc produces a coating which has a greater resistance to wear than chromite films.

10. Chromizing is carried out at a temperature of __________
a) 400-600 F
b) 800-1200 F
c) 1650-2000 F
d) 2250-2750 F

View Answer

Answer: c [Reason:] The chromizing process employs the principle of transfer of chromium through the gas phase at elevated temperatures. This temperature ranges between 1650 and 2000 F. This process is used on drop-forging dies, tools, hydraulic rams, pistons, and pump shafts.

11. Siliconizing is otherwise known as _________
a) Chromizing
b) Nitriding
c) Ihrigizing
d) Oxy-cyaniding

View Answer

Answer: c [Reason:] Siliconizing consists of impregnation of an iron-base material with silicon. Siliconizing is a diffusion process done to improve wear resistance. It is otherwise also known as Ihrigizing.

12. __________ is used as a catalyst in siliconizing.
a) Hydrogen peroxide
b) Chlorine gas
c) Sulfuric acid
d) Magnesium sulfate

View Answer

Answer: b [Reason:] In siliconizing, the work is heated in contact with a silicon-bearing material such as silicon carbide. Here, chlorine gas is used as a catalyst. This process is carried out at a temperature of 1700-1850 F.

Set 4

1. Tin content in bronzes is kept below 12% due to their tendency to become _______
a) Less conductive
b) Brittle
c) Radioactive
d) Less corrosion resistant

View Answer

Answer: b [Reason:] Even though the strength of bronze increases with increasing tin content, they are kept below 12% as they tend to become brittle. Bronzes have better corrosion resistance than brasses.

2. Bell bronze is an alloy containing _______
a) 78% Cu, 22% Sn
b) 95.5% Cu, 3% Sn, 1.5% Zn
c) 95% Cu, 3% Si, 1% Mn, 1% Fe
d) 75% Cu, 5% Sn, 18% Pb, 2% Ni

View Answer

Answer: a [Reason:] Bell bronze is a hard and brittle alloy with a resonance ability. It consists of 78% copper and 22% tin. It is typically used for making bells.

3. Which bronze alloy is commonly used as bearing alloy?
a) Phosphor bronze
b) Silicon bronze
c) Aluminum bronze
d) Leaded bronze

View Answer

Answer: d [Reason:] Leaded bronze has increased strength, due to which it can carry high leads, and has the ability to work at higher speeds. It is used as a bearing alloy. It consists of 75% copper, 5% tin, 18% lead, and 2% nickel.

4. ______ is added to aluminum bronze to increase strength and hardness.
a) Nickel
b) Lead
c) Iron
d) Silicon

View Answer

Answer: c [Reason:] Aluminum bronzes are used for making gears, propellers, cams, and other parts which require good strength and hardness. Therefore, iron is added to aluminum to achieve this result. The composition of iron is 3.5%, with the remaining being 89% copper, 7% aluminum, and 0.35% tin.

5. Why is silicon bronze classified as a bronze alloy despite having no tin?
a) Due to strength
b) Due to its color
c) Due to ductility
d) Good machinability

View Answer

Answer: b [Reason:] Silicon bronze contains 95% copper, 3% silicon, 1% manganese, and 1% iron. Although it does not contain tin, it is still classified as a bronze alloy due to its color. Silicon is added to increase strength and improve corrosion resistance.

6. Copper coins are made using ______
a) Bell bronze
b) Aluminum bronze
c) Coinage bronze
d) Silicon bronze

View Answer

Answer: c [Reason:] Coinage bronzes have good strength and corrosion resistance. This makes them ideal for making copper coins. It consists of 95.5% copper, 3% tin, and 1.5% zinc.

7. Alloys containing copper, tin, and zinc are known as ______
a) Gunmetal
b) Bronze
c) Brass
d) Cupro-nickel

View Answer

Answer: a [Reason:] Gunmetal is an alloy of copper containing tin and zinc. They are used to make pumps, valves, marine castings etc.

8. Addition of zinc to gun metals results in ______
a) Improved fluidity
b) Increased machinability
c) Increased castability
d) Improved toughness

View Answer

Answer: a [Reason:] Gunmetal, when added with zinc, improves fluidity during casting and also acts as a deoxidizer. Since zinc is cheaper than tin, it also results in a decrease of overall cost. Increased machinability and castability are due to the addition of lead.

9. Which of the following is an application of admiralty gunmetal?
a) Bearings
b) Marine castings
c) Hydraulic valves
d) Statues

View Answer

Answer: d [Reason:] Admiralty gun metals have high corrosion resistance and casting properties. They are used for making pumps, valves, statuary and other castings. They contain 88% Cu, 10% Sn, 2% Zn, and 2% Ni. Leaded gunmetal is used for making bearings, marine castings, hydraulic valves etc.

10. Highest corrosion resistance in seawater is found is ______ copper alloys.
a) Nickel silver
b) Bronze
c) Cupronickel
d) Gunmetal

View Answer

Answer: c [Reason:] Cupronickels are alloys of nickel and copper. They are ductile, malleable, and can be hot-worked or cold-worked. They have better corrosion resistance than most copper alloys in seawater.

11. Monel metal is a type of ______ alloy
a) Nickel silver
b) Cupronickel
c) Gunmetal
d) Sterling silver

View Answer

Answer: b [Reason:] Monel metal is a type of cupronickel containing 29% Cu, 68% Ni, 1.25% Fe, and 1.25% Mn. It has excellent corrosion resistance and good mechanical properties. They are used for making propellers, condenser tubes, pump fittings etc.

12. Which of the following is a heat treated alloy?
a) Monel metal
b) Cupronickel
c) German silver
d) K monel

View Answer

Answer: d [Reason:] K monel is a type of cupronickel alloy. It is a heat treated alloy and has good mechanical properties. It is used for making motorboat propeller shafts.

13. Which copper alloy is used for making cutlery?
a) German silver
b) Cupronickel
c) Brass
d) Bronze

View Answer

Answer: a [Reason:] German silver is an alloy of copper, containing copper, nickel, and zinc. It is also known as nickel silver. They are used for manufacturing cutlery and decorative items.

Set 5

1. The resistance of an insulating material ______ as the temperature increases.
a) Increases
b) Decreases
c) Remains the same
d) Becomes infinitely large

View Answer

Answer: b [Reason:] For insulating materials, the resistivity decreases as the temperature is increased. For metals, however, the resistance increases due to an increase in temperature. This is used as a key characteristic while distinguishing the two.

2. Ionic conductivity of a material can be increased by _______
a) Absorption of water
b) Increase in temperature
c) Increase in length
d) Decrease in temperature

View Answer

Answer: a [Reason:] Due to absorption of water, the ionic conductivity of a material is enhanced due to a chemical reaction. Changes in temperature usually influence the resistance effect of the insulating materials.

3. Cork has a low thermal conductivity of _____ W/m K
a) 0.01
b) 0.04
c) 0.07
d) 0.1

View Answer

Answer: c [Reason:] Cork is a typical insulating material which has a low thermal conductivity of 0.07 W/m K. This causes the material to be porous in nature. Cotton also has a low thermal conductivity of 0.04 W/m K.

4. The measure of loss of energy in a material is defined as _____
a) Resistivity
b) Dissipation factor
c) Electric strength
d) Conductivity

View Answer

Answer: b [Reason:] Dissipation factor is defined as a measure of loss of energy in an insulating material. When this value is above the standard level, it results in overheating. This may also be caused due to a high value of the frequency of applied voltage or electric field strength.

5. Which of the following is both a good electrical insulator and thermal conductor?
a) Diamond
b) Copper
c) Tin
d) Asbestos

View Answer

Answer: a [Reason:] The heat generated by an electrical equipment must be dissipated to prevent damage from overheating. Diamond, alumina, beryllia, and magnesia are generally regarded as materials having good electrical insulation as well as thermal conductivity.

6. The insulating materials resist degradation by stability against chemical reaction over ________
a) Temperature and oxygen
b) Temperature and pressure
c) Pressure and density
d) Oxygen and pressure

View Answer

Answer: a [Reason:] Oxygen and moisture cause degradation in insulating materials. This can be overcome by the resistance to chemical reaction over temperature and with oxygen. Thermal and oxidation stability are two important chemical properties of insulating materials.

7. Cellular concrete is used for ______ insulation
a) Thermal
b) Chemical
c) Sound
d) Electrical

View Answer

Answer: c [Reason:] Cellular concrete is a sound insulation material used in the manufacturing stages. It is made by mixing water along with a combination of cement and powdered aluminum.

8. Which insulating material does a combination of magnesium oxychloride and gelatin produce?
a) Pearlite
b) Vermiculite
c) Cellular concrete
d) Acoustic plaster

View Answer

Answer: d [Reason:] Acoustic plaster is a common sound insulation material made by mixing magnesium oxy-chloride granulated slag with gelatin. This can be applied to a wall to create the required insulation by forming a porous layer.