Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of the following type of data science question is missing in the figure ?
data-science-questions-answers-freshers-q1
a) Correlative
b) Exploratory
c) Relative
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Exploratory analysis is used to find relationships about you didn’t know about.

2. Point out the correct statement:
a) Descriptive analysis can be more useful for defining future studies
b) Correlation does imply causation
c) Inference is commonly the goal of statistical model
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Inference depends heavily on sampling scheme.

3. Which of the following uses relatively small amount of data to estimate about bigger population ?
a) Inferential
b) Exploratory
c) Causal
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Inferential statistics is concerned with making predictions or inferences about a population from observations and analyses of a sample.

4. Which of the following analysis helps out to find the effect of variable change ?
a) Inferential
b) Exploratory
c) Causal
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Causal Analysis provides the real reason why things happen and hence allows focused change activity.

5. Point out the correct statement:
a) Exploratory analyses are not usually the final way
b) Inferential models are useful for discovering new connection
c) Inference involves estimating uncertainty
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Statistical inference is the process of deducing properties of an underlying distribution by analysis of data.

6. Which of the following relationship are usually identified as average effects ?
a) Descriptive
b) Causal
c) Predictive
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A correlation is a measure or degree of relationship between two variables.

7. Which of the following is more applicable to the below figure ?
data-science-questions-answers-freshers-q7
a) Descriptive
b) Causal
c) Predictive
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Google trends helps to describe the set of data.

8. Which of the following analysis is usually modeled by deterministic set of equations ?
a) Predictive
b) Causal
c) Mechanistic
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Equations are based on physical/engineering science.

9. Which of the following analysis are incredibly hard to infer ?
a) Inferential
b) Exploratory
c) Causal
d) Mechanistic

View Answer

Answer: d [Reason:] Mechanistic analysis are hard to infer except simple simulations.

10. Accurate prediction depends heavily on measuring right variables.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Prediction is very hard, especially for future references.

Set 2

1. Which of the following block information is odd man out ?
data-science-questions-answers-raw-processed-data-q1
a) Subsetting
b) Raw Data
c) Ready for Analysis
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Characteristics mentioned in the diagram are traits of Processed Data.

2. Point out the correct statement:
a) Data has only qualitative value
b) Data has only quantitative value
c) Data has both qualitative and quantitative value
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Data belongs to set of items.

3. Data that summarize all observations in a category are called __________ data.
a) frequency
b) summarized
c) raw
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The summary could be the sum of the observations, the number of occurrences, their mean value, and so on.

4. Which of the following is example of raw data ?
a) original swath files generated from a sonar system
b) initial time-series file of temperature values
c) a real-time GPS-encoded navigation file
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Raw data refers to data that have not been changed since acquisition.

5. Point out the correct statement:
a) Primary data is original source of data
b) Secondary data is original source of data
c) Questions are obtained after data processing steps
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Primary data is also referred to as raw data.

6. Which of the following data is put into a formula to produce commonly accepted results ?
a) Raw
b) Processed
c) Synchronized
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Raw data came from direct measurements.

7. Processing data includes subsetting,formatting and merging only.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] There are many other technique applied to raw data.

8. Which of the following is another name for raw data ?
a) destination data
b) eggy data
c) secondary
d) Machine Learning

View Answer

Answer: b [Reason:] Although raw data has the potential to become “information,” extraction, organization, and sometimes analysis and formatting for presentation are required for that to occur.

9. Which type of data is generated by POS terminal in a busy supermarket each day ?
a) sourcey
b) Processed
c) Synchronized
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Raw data is sometimes referred to as sourcey data.

10. Following figure represents correct sequence of steps in performing data analysis.
data-science-questions-answers-raw-processed-data-q10
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Data analysis is not a goal in itself; the goal is to enable the business to make better decisions.

Set 3

1. Which of the following principle is incorrectly represented in the below figure ?
data-science-questions-answers-toolbox-overview-q1
a) Show Comparisons
b) Integrate Evidence
c) Describe Evidence
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Principles of Analytical graphs are sequentially shown in the stepwise manner.

2. Point out the correct statement :
a) Least square is an estimation tool
b) Least square problems falls in to three categories
c) Compound least square is one of the category of least square
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The Method of Least Squares is a procedure to determine the best fit line to data.

3. How many principles of analytical graphs exist ?
a) 3
b) 4
c) 6
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] six Principles of Analytical Graphs is useful for data analysis.

4. Which of the following is not a step in data analysis ?
a) Obtain the data
b) Clean the data
c) EDA
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] EDA stands for Exploratory Data Analysis.

5. Point out the wrong statement:
a) Simple linear regression is equipped to handle more than one predictor
b) Compound linear regression is not equipped to handle more than one predictor
c) Linear regression consists of finding the best-fitting straight line through the points
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Simple linear regression is equipped to handle more than one predictor.

6. Which of the following technique comes under practical machine learning ?
a) Bagging
b) Boosting
c) Forecasting
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Boosting is an approach to machine learning based on the idea of creating a highly accurate predictor.

7. Data Products shown in the below figure is built using which programming language ?
data-science-questions-answers-toolbox-overview-q7
a) S
b) Python
c) R
d) Java

View Answer

Answer: c [Reason:] Products mentioned in the figure are web application frameworks written in R.

8. Which of the following technique is also referred to as Bagging ?
a) Bootstrap aggregating
b) Bootstrap subsetting
c) Bootstrap predicting
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Bagging is used in statistical classification and regression.

9. Which of the following is characteristic of Raw Data ?
a) Data is ready for analysis
b) Original version of data
c) Easy to use for data analysis
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Raw data is data that has not been processed for use.

10. Standard normal RVs are always labelled as Z.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Standard normal RVs are often labelled as Z.

Set 4

1. What is the relation between number of poles and total volume of magnet?
a) number of poles is directly proportional to the total volume of the magnet
b) number of poles is indirectly proportional to the total volume of the magnet
c) number of poles is directly proportional to the square of the total volume of the magnet
d) number of poles is indirectly proportional to the square of the total volume of the magnet

View Answer

Answer: b [Reason:] The first design consideration in the PMDC motor is the number of poles. The volume of the magnet is indirectly proportional to the number of poles.

2. What is the relation between number of poles and flux reversal in the armature?
a) number of poles is directly proportional to the flux reversal in the armature
b) number of poles is indirectly proportional to the flux reversal in the armature
c) number of poles is directly proportional to the square of the flux reversal in the armature
d) number of poles is indirectly proportional to the square of the flux reversal in the armature

View Answer

Answer: a [Reason:] The first design consideration in the PMDC motor is the number of poles. The flux reversal in the armature is directly proportional to the number of poles.

3. How many number of poles should be used for large motors of relatively low speed?
a) should be equal to 2
b) should be lesser than 2
c) should be greater than 2
d) should be more than 4

View Answer

Answer: c [Reason:] The number of poles should be greater than 2 for large motors with relatively low speed. The number of poles is equal to 2 for small motors.

4. In the PMDC motors the brush shift should be approached with the considerable caution?
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] The brush shift in the PMDC motor should be approached with the considerable caution. This is because as flux shift in the ceramic magnet will be found to be almost negligible.

5. What is the relation of the brush shift with the demagnetization effect?
a) brush shift is directly proportional to the demagnetization effect
b) brush shift is indirectly proportional to the demagnetization effect
c) brush shift is directly proportional to the square of the demagnetization effect
d) brush shift is indirectly proportional to the square of the demagnetization effect

View Answer

Answer: a [Reason:] The second design consideration is the brushes in the PMDC motor. The brush shift increases the demagnetizing effect.

6. How many primary reasons are present for the thermal failure?
a) 3
b) 4
c) 2
d) 5

View Answer

Answer: c [Reason:] There are 2 primary reasons for the thermal failure. The first one is increase of the resistance of motor winding and second one is the inability of the motor to dissipate the heat generated.

7. What does the increase of the resistance of the motor winding cause?
a) high starting current
b) low motor torque
c) low starting current
d) high motor torque

View Answer

Answer: b [Reason:] The increase of the resistance of the motor winding is one of the cause of thermal failure. This produces lower motor torque in the machine.

8. What does the inability of the motor to dissipate the heat cause?
a) causes high starting current
b) insulation failure
c) causes low starting current
d) causes high starting current

View Answer

Answer: b [Reason:] The inability of the motor to dissipate the heat is one of the causes of thermal failure. The inability of the motor to dissipate heat causes insulation failure.

9. What is the solution to prevent the increase of resistance of motor windings?
a) higher ventilation arrangement
b) reduction in the number of poles
c) increase the coil windings
d) insulate the windings

View Answer

Answer: a [Reason:] The increase of resistance of the motor winding is one of the cause of thermal failure. They can be reduced by providing the higher ventilation arrangement in the machine.

10. How many types of gears are made use of in the PMDC motors?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] Generally 3 types of gears are made use of in the PMDC motors. They are spur gears, helical gears, and worm gears.

11. What type of gears are used in the small loads and low inertia motors?
a) spur gears
b) helical gears
c) worm gears
d) worm gears and helical gears

View Answer

Answer: a [Reason:] Three types of gears are made use of in the PMDC motors. The spur gears are made use of in the low inertia and small load motors.

12.What type of gear is made use of in the high inertia motors?
a) spur gears
b) helical gears
c) worm gears
d) spur and helical gears

View Answer

Answer: c [Reason:] There are three types of gears made use of in the PMDC motors. The worm gears are used in the high inertia load.

13. What type of gear is made use for the silent operation?
a) spur gears
b) helical gears
c) worm gears
d) spur gears and worm gears

View Answer

Answer: b [Reason:] There are three types of gears made use of in the gearing system of the PMDC motors. The helical gears is made use for the silent operation.

14. How many types of bearings are made use of in the PMDC motors?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] There are two types of bearings used in the PMDC motors. They are bell bearing and the journal bearing.

15. How many principle types of lubricants are available in the PMDC motor ?
a) 2
b) 3
c) 5
d) 7

View Answer

Answer: b [Reason:] There are 3 principle types of lubricants in use. They are oil, dry film lubricants and grease.

Set 5

1. How many number of insulation classes are present with respect to electrical equipment?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8

View Answer

Answer: c [Reason:] There are 7 classes of insulation with respect to electrical equipment. They are Class Y, Class A, Class E, Class B, Class F, Class H, Class C.

2. How many classes have their temperatures above 1000C?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8

View Answer

Answer: b [Reason:] There are 7 insulation classes present in relation with temperature. Of the 7 classes, there are 6 classes whose temperatures are greater than 1000C. Class Y is the only class having temperature less than 100.

3. How many classes have their temperatures above 1500C?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: B [Reason:] Of 7 classes of insulation, there are 3 classes whose temperatures are above 1500C. They are classes F, H, C of insulation.

4. Which class has the lowest and the highest temperature?
a) Class Y, Class C
b) Class Y, Class H
c) Class H, Class C
d) Class B, Class H

View Answer

Answer: a [Reason:] Class Y belongs to the lowest insulation class of having temperature of about 900C. Class C is the highest insulation class of having temperature above 1800C.

5. Class A has higher temperature than Class E?
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Class E has a higher temperature than that of Class A. The temperature of Class A is 1050C and the temperature of Class E is 1200C.

6. What is the temperature of Class B?
a) 1200C
b) 1300C
c) 1550C
d) 1800C

View Answer

Answer: b [Reason:] 1200C refers to the temperature of Class E. 1550C refers to the temperature of Class F. 1800C refers to the temperature of Class H.

7. Which among the following is the example of Class Y?
a) Varnish
b) Insulation oil
c) Paper
d) Resins

View Answer

Answer: c [Reason:] Varnish is an example of Class A. Even insulation oil is an example of Class A. Resins is an example of Class E.

8. Which among the following is the example of Class B?
a) Inorganic material with adhesives
b) Hard fiber
c) Wood
d) Impregnated oil

View Answer

Answer: a [Reason:] Impregnated oil is the example of Class H. Hard Fiber is the example of Class Y and Wood is the example of Class A.

9. Which among the following is an example of Class F?
a) Paper lamination
b) Nitrile rubber
c) Asbestos
d) Silicone

View Answer

Answer: d [Reason:] Paper lamination is the example of Class E. Nitrile Rubber is the example of Class A. Asbestos is the example of Class B.

10. Silicone rubber is an example of Class H?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Class H is one of the insulation classes having temperature about 1800C. Silicone rubber is one of the examples of Class H.