Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The water proof mud- plaster consists of _______________
a) soil
b) janta Emulsion
c) cowdung
d) soil, janta emulsion and cowdung

View Answer

Answer: d [Reason:] Soil – soil should not be too much clayey nor too much sandy ( 50% clay and 50% sand are suitable). Weight of dry earth should do about 112 kg per cu m ( 70 lbs per cu ft). Bhusa – About 60% of bhusa by weight of dry soil is to be mixed. Cowdung – It should be used for surface finishing. Janta Emulsion – 5% of janta emulsion by weight of dry soil is to be mixed.

2. For fourth class building roofing shall be of __________over bamboo and wooden supports.
a) mud roof
b) tile roof
c) wooden roof
d) bamboo roof

View Answer

Answer: b [Reason:] Roof tiles are designed mainly to keep out rain, and are traditionally made from locally available materials such as terracotta or slate. Modern materials such as concrete and plastic are also used and some clay tiles have a waterproof glaze. Roof tiles are ‘hung’ from the framework of a roof by fixing them with nails.

3. The brick work is not measured in cu m in case of __________
a) one or more than one brick wall
b) brick work in arches
c) reinforced brick work
d) half brick wall

View Answer

Answer: d [Reason:] Half brick wall is measured in sq m.

4. The excavation exceeding 1.5 m in width and 10 sq. m in plan area with a depth not exceeding 30 cm, is termed as __________
a) excavation
b) surface dressing
c) surface excavation
d) cutting

View Answer

Answer: c [Reason:] Surface dressing is done upto 15 cm depth and surface excavation upto 30 cm depth.

5. Specifications are of two types- General specification or brief specification and __________________
a) short specification
b) general specification
c) detailed specification
d) brief specification

View Answer

Answer: c [Reason:] The detailed specification of an item of work specifies the qualities and quantities of materials, the proportion of mortar, workmanship, the method of preparation and the execution and the method of measurement. The detailed specification of different items of work are prepared separately, and describe what the works should be and how they shall be executed and constructed.

6. Stabilized soil wall is cued for ______ to ______ days by sprinkling water.
a) 3 to 6
b) 15 to 20
c) 7 to 10
d) 20 to 35

View Answer

Answer: c [Reason:] An appropriate type of chosen soil, when compacted at optimum moisture content, can be made strong and durable by the addition of a stabilizing agent. Stabilisation enables the soil to retain its shape and a significant proportion of its strength even when wetted to the point of saturation.

7. The estimate which prepared using any rough method to get the approximate cost construction anticipated in a project is called an ______________estimate.
a) approximate
b) precise
c) exact
d) rough

View Answer

Answer: a [Reason:] The approximate estimate is done in order to find out an approximate cost in very short time before starting the project. The estimation is made before selecting the final specification and design of the project. This method is also known as preliminary or rough estimate.

8. The roofing cannot be made with slate.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Slate can be made into roofing slates, a type of roof shingle, or more specifically a type of roof tile, which are installed by a slater. Slate has two lines of breakability – cleavage and grain – which make it possible to split the stone into thin sheets. When broken, slate retains a natural appearance while remaining relatively flat and easy to stack.

9. Average number of blocks required for a two-roomed house is about 2500.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] More recently, an improved version has been designed and marketed by Aeroweld Industries, B-9 HAL Industrial Estate, Bangalore – 560 037. The size of the blocks is 30.5 cm x 14.4 cm x 10 cm or 23 cm x 19 cm x I0 cm. One such machine can be utilised to make 300 – 500 blocks per day by four unskilled workmen.

10. Before applying water proof mud plaster, the joints should not be scrapped.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Before applying water proof mud plaster, the joints should be scrapped and wall surface should be cleaned and made damp by sprinkling water and then plaster should e applied.

11. For preparation of subgrade the existing subgrade should be dressed to a camber of 1 in 24 to 1 in 32.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] It is watered and allowed to soak for the night if necessary, and rolled with 8 to 10 tonne road roller. The density of the compacted soil should not be less than 1.8 gm /c.c. up to at least 6” depth.

12. For making bund ordinary mud wall gonda ( bund) about 8” * 6” shall be made on the sides.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Bunding, also called a bund wall, is a constructed retaining wall around storage “where potentially polluting substances are handled, processed or stored, for the purposes of containing any unintended escape of material from that area until such time as remedial action can be taken.

Set 2

1. Name the open drains provided for conveying water from kitchens, bathroom and rain water to main sewers.
a) drains
b) Sewers
c) Soak pit
d) Surface drains

View Answer

Answer: d [Reason:] These are usually provided at the side of the road and along the boundary line of the building. As far as possible drains should not be laid under the buildings. For efficient draining the surface drains should have certain qualities, such as should be laid in such a gradient to develop self -cleaning velocity, should have a reasonable free board at the top, joint should be smooth finished, easy curves, inner surface should be smooth, cheap in construction and maintenance.

2. The _______ are used for preventing foul gas from sewers to back flow in the house.
a) air freshners
b) traps
c) naphthalene balls
d) phenyl

View Answer

Answer: b [Reason:] In plumbing, a trap is a device which has a shape that uses a bending path to capture water to prevent sewer gases from entering buildings, while allowing waste to pass through. In refinery applications, traps are used to prevent hydrocarbons and other dangerous gases from escaping outside through drains.

3. Which type of trap is shown by the figure below?
civil-engineering-drawing-questions-answers-water-supply-work-q3
a) S- trap
b) P- trap
c) Q-trap
d) R-trap

View Answer

Answer: a [Reason:] In domestic applications, traps are typically U, S, Q or J-shaped pipe located below or within a plumbing fixture. An S-shaped trap is also known as an S-bend. It was invented by Alexander Cummings in 1775 but became known as the U-bend following the introduction of the U-shaped trap by Thomas Crapper in 1880. The new U-bend could not jam, so, unlike the S-bend, it did not need an overflow. The most common of these traps in houses is referred to as a P-trap. It is the addition of a 90 degree fitting on the outlet side of a U-bend, thereby creating a P-like shape.

4. The figure below is a __________of urinal.
civil-engineering-drawing-questions-answers-water-supply-work-q4

a) squatting type
b) bowl type
c) slab type
d) trough type

View Answer

Answer: a [Reason:] Urinals are basically of three types- Bowl type, Slab or stall type and squatting type.

5. In office building what is the requirement of a water closet for 50 persons?
a) 4
b) 5
c) 2
d) 1

View Answer

Answer: c [Reason:] In office building the requirement of a water closet for 25 people or part thereof, 1 closet is required.

6. Number of urinals required in hostels for 25 persons.
a) 5
b) 1
c) 5
d) 10

View Answer

Answer: b [Reason:] In office building- 1 per persons, 2 per 21-45, 3 per 46-70 persons, 4 per 71-100. In cinema 1 for 25 persons or part thereof. In restaurant 1 per 50 seats.

7. For 1 wash Basin how many persons are allowed to use it at a time at office buildings?
a) 45
b) 35
c) 25
d) 15

View Answer

Answer: c [Reason:] In Cinema and theatres 1 for 200 persons or part thereof, in restaurant 1 for every water closet provision, in hostels 1 for 8 persons or part thereof.

8. In 2010, about ____ of the global population had access to piped water supply through house connections or to an improved water source through other means than house, including standpipes, water kiosks, spring supplies and protected wells.
a) 90%
b) 55%
c) 87%
d) 65%

View Answer

Answer: c [Reason:] In 2010, about 87% of the global population (5.9 billion people) had access to piped water supply through house connections or to an improved water source through other means than house, including standpipes, water kiosks, spring supplies and protected wells. However, about 13% (about 900 million people) did not have access to an improved water source and had to use unprotected wells or springs, canals, lakes or rivers for their water needs.

9. 90% of urban water supply and sanitation services are currently in the______________
a) industry
b) agriculture
c) government
d) public sector

View Answer

Answer: d [Reason:] They are owned by the state or local authorities, or also by collectives or cooperatives. They run without an aim for profit but are based on the ethos of providing a common good considered to be of public interest. In most middle and low-income countries, these publicly owned and managed water providers can be inefficient as a result of political interference, leading to over-staffing and low labour productivity.

10. In _________________ system the source of supply is lake or impounding reservoir at some elevation.
a) parallel
b) gravity distribution
c) pumps distribution
d) rain distribution

View Answer

Answer: b [Reason:] This system is possible when the source of supply is lake or impounding reservoir at some elevation above the city, so that the sufficient pressure can be maintained in the mains.

11. The full cost of supplying water in urban areas in developed countries is about _________per cubic meter depending on local costs and local water consumption levels.
a) US$6-7
b) US$10-12
c) US$1–2
d) US$11-12

View Answer

Answer: c [Reason:] The cost of sanitation (sewerage and wastewater treatment) is another US$1–2 per cubic meter. These costs are somewhat lower in developing countries. Throughout the world, only part of these costs is usually billed to consumers, the remainder being financed through direct or indirect subsidies from local, regional or national governments (see section on tariffs).

12. ________ traps are used for receiving waste water from kitchen sinks, baths and rain and surface water from house.
a) Gully
b) Floor
c) Intercepting
d) Reverse

View Answer

Answer: a [Reason:] At the top of the trap cast iron grating is provided to prevent entry of solid matters. The gully traps may be either of stone ware or caste iron.

Set 3

1. An _________is an underground layer of water-bearing permeable rock, rock fractures or unconsolidated materials (gravel, sand, or silt) from which groundwater can be extracted using a water well.
a) Aquitard
b) Aqifuge
c) Aquiclude
d) Aquifer

View Answer

Answer: d [Reason:] An aquifer is an underground layer of water-bearing permeable rock, rock fractures or unconsolidated materials (gravel, sand, or silt) from which groundwater can be extracted using a water well. The study of water flow in aquifers and the characterization of aquifers is called hydrogeology.

2. If the impermeable area overlies the aquifer, pressure could cause it to become a confined aquifer.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Confined aquifers are those in which an impermeable dirt/rock layer exists that prevents water from seeping into the aquifer from the ground surface located directly above.

3. Shallow or unconfined wells are completed in the uppermost saturated aquifer at that location (the upper unconfined aquifer).
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Unconfined aquifers are those into which water seeps from the ground surface directly above the aquifer.

4. Production or pumping wells, are often smaller diameter wells used to monitor the hydraulic head or sample the groundwater for chemical constituents
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Monitoring wells or piezometers, are often smaller diameter wells used to monitor the hydraulic head or sample the groundwater for chemical constituents. Piezometers are monitoring wells completed over a very short section of aquifer. Monitoring wells can also be completed at multiple levels, allowing discrete samples or measurements to be made at different vertical elevations at the same map location.

5. Drilled wells can be excavated by simple hand drilling methods.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] (augering, sludging, jetting, driving, hand percussion) or machine drilling (rotary, percussion, down the hole hammer). Deeprock rotary drilling method is most common. Rotary can be used in 90% of formation types. Drilled wells can get water from a much deeper level than dug wells can—often down to several hundred metres.

6.Water wells typically range from 3 to 18 metres (10–60 ft) deep, but in some areas can go deeper than 200 metre.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Water wells typically range from 3 to 18 metres (10–60 ft) deep, but in some areas can go deeper than 900 metres (3,000 ft ).

7. Well development is the process of removing fine sediment and drilling fluid from the area immediately surrounding the perforations.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] This increases the well’s ability to produce water and maximize production from the aquifer. If the aquifer formation does not naturally have any relatively coarse particles to form a filter, it may be necessary for the driller to install an artificial filter pack. This pack is placed around the screen or perforations so the well can be developed. For example, this procedure is necessary when the aquifer is composed of fine sand and the individual grains are uniform.

8. Drilled wells are smaller in diameter, usually ranging from 10-20 cm (4-8 in.).
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] These are completed to much greater depths than bored wells, up to several hundred metres. The producing aquifer is generally less susceptible to pollution from surface sources because of the depth. Also, the water supply tends to be more reliable since it is less affected by seasonal weather patterns.

9. Sealing the well protects the well’s producing zone from contamination.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The diameter of the borehole is usually slightly larger than the casing being installed. The space between the borehole and the casing is called the annulus of the well or the annular space. It must be sealed to prevent any surface contamination from migrating downward and contaminating the water supply. A properly sealed annulus also prevents any mixing of poor quality water from upper aquifers with water from the producing aquifer of the well.

The below figure is for question 10, 11 and 12.
civil-engineering-drawing-questions-answers-wells-q10,q11 and q12

10. Part 1 represents_________
a) inlet pipe
b) well
c) drainage pipe
d) outlet pipe

View Answer

Answer: b [Reason:] A water well is an excavation or structure created in the ground by digging, driving, boring, or drilling to access groundwater in underground aquifers. The well water is drawn by a pump, or using containers, such as buckets, that are raised mechanically or by hand.

11. Part 3 represents _____________
a) rigid wall
b) water storage tank
c) garbage tank
d) water treatment tank

View Answer

Answer: b [Reason:] A water tank is a container for storing water. Water tanks are used to provide storage of water for use in many applications, drinking water, irrigation agriculture, fire suppression, agricultural farming, both for plants and livestock, chemical manufacturing, food preparation as well as many other uses. Water tank parameters include the general design of the tank, and choice of construction materials, linings. Various materials are used for making a water tank: plastics (polyethylene, polypropylene), fiberglass, concrete, stone, steel (welded or bolted, carbon, or stainless).

12. Part 2 represents ________________
a) cut-out
b) generator
c) jet pump with pressure switch
d) power source

View Answer

Answer: c [Reason:] A pump-jet, hydrojet, or water jet is a marine system that creates a jet of water for propulsion. The mechanical arrangement may be a ducted propeller (axial-flow pump), a centrifugal pump, or a mixed flow pump which is a combination of both centrifugal and axial designs. The design also incorporates an intake to provide water to the pump and a nozzle to direct the flow of water out of the pump.

13. __________wells are constructed when low yielding groundwater sources are found relatively close to the surface, usually under 30 m (100 ft.). These are constructed using a rotary bucket auger.
a) Cap
b) Drilling
c) Bored
d) Surface

View Answer

Answer: c [Reason:] They are usually completed by perforating the casing (also called cribbing) or using a sand screen with continuous slot openings (see Figure 1, Bored Well). One advantage of bored wells is the large diameter of the casing, from 45-90 cm (18-36 in.). It provides a water storage reservoir for use during peak demand periods. A disadvantage of utilizing a shallow groundwater aquifer is that it generally relies on annual precipitation for recharge. Water shortages may occur following long dry periods in summer and extended freeze up during winter months. It can also be more susceptible to contamination from surface land-use activities.

14. There are two primary methods of drilling cable tool and________
a) Rotary
b) Rotatory
c) Penetrating
d) Insertion

View Answer

Answer: a [Reason:] Rotary drilled wells are constructed using a drill bit on the end of a rotating drillstem. Drilling fluid or air is circulated down through the drillstem in the hole and back to the surface to remove cuttings. Rotary drilling rigs operate quickly and can reach depths of over 300 m (1000 ft.), with casing diameters of 10-45 cm (4-18 in.). Cable tool drilled wells are constructed by lifting and dropping a heavy drill bit in the bore hole. The resulting loose material, mixed with water, is removed using a bailer or sand pump. This method, also called percussion drilling, reaches depths up to 300 m (1000 ft.). Well diameters can range from 10-45 cm (4-18 in.). The drilling rate is typically much slower than for a rotary rig, but when aquifers are low yielding, they may be more easily identified using this method.

15. A commercially manufactured, vermin-proof _________ is the only type of cap designed to keep animals, insects and contaminants from entering your well.
a) animal cap
b) security cap
c) danger cap
d) well cap

View Answer

Answer: d [Reason:] It comes equipped with rubber gaskets and screened vents to ensure vermin stay out and air can circulate through. Coverings for large diameter wells must be custom made because of their larger size. Ideally they should be made of steel, or fibreglass or plastic that is stamped for potable water use.

Set 4

The figure shown below, of a timber roof, is for questions 1, 2 and 3.
civil-engineering-drawing-questions-answers-type-wooden-steel-roof-q1-q2-q3

1. The part represented by number 3 denotes __________
a) collar beam
b) arch braces
c) rafter
d) queen posts

View Answer

Answer: b [Reason:] Lacking a tie beam, the arch-braced (arched brace) truss gives a more open look to the interior of the roof. A double arch braced truss has a second pair of arched braces lower down, from the rafter to a block or inner sill: This form is called a wagon, cradle, barrel or tunnel roof because of this cylindrical appearance.

2. The part represented by number 1 denotes _________
a) collar beam
b) principal rafters
c) queen posts
d) qrch braces

View Answer

Answer: b [Reason:] The principal rafters are linked by a collar beam supported by a pair of arch braces, which stiffen the structure and help to transmit the weight of the roof down through the principal rafters to the supporting wall.

3. The part represented by number 2 denotes ____________
a) queen posts
b) collar beam
c) tie-beam
d) straining beam

View Answer

Answer: b [Reason:] The principal rafters are linked by a collar beam supported by a pair of arch braces, which stiffen the structure and help to transmit the weight of the roof down through the principal rafters to the supporting wall.

4. Figure shown below represents __________
civil-engineering-drawing-questions-answers-type-wooden-steel-roof-q4
a) fan truss
b) scissor truss
c) triangular truss
d) inclined truss

View Answer

Answer: b [Reason:] The scissor truss gets its name from being shaped like a pair of shears (scissors). Two defining features of a scissor truss are: 1) the joint where the bottom chords pass (the hinge of a pair of scissors) must be firmly connected and 2) the rafter (top chord) feet must land on the bottom chords. If the bottom chords join to the under-side of the top chords the assembly is said to be “scissor braced” rather than a scissor truss.

5. Figure shown below represents ____________
civil-engineering-drawing-questions-answers-type-wooden-steel-roof-q5
a) King Post truss
b) Howe truss
c) Studio truss
d) Fan truss

View Answer

Answer: d [Reason:] Just like you can see from many roof truss types pictures, the Fan Truss comes with a very simple design and it’s made out of steel. In this particular situation, the trusses form a fink roof truss. On top of that, the main characteristic here is that the top chords are split into smaller lengths, as this allows the build to obtain purlin support. Also, you get a medium span with this type, around 10-15m, which is more than enough for most projects.

6. The structure shown below as a whole represents _____________
civil-engineering-drawing-questions-answers-type-wooden-steel-roof-q6
a) Queen post truss
b) King post truss
c) Scissor Roof Truss
d) Trapezoidal truss

View Answer

Answer: a [Reason:] A queen post truss has two principal rafters and two vertical queen posts. The queen post truss extends the span, and combined with spliced joints in the longer members extends the useful span for trusses of these types. As with a king post, the queen posts may be replaced with iron rods and thus called a queen rod truss. This truss is often known as a palladiana (Palladian truss) in Italy, as it was frequently used by the Venetian architect Andrea Palladio. Sometimes a palladian truss is defined as a compound truss with a queen post and king post truss in the same assembly. The queen post truss and the king post truss may be combined, by using the straining beam of the queen post truss as the tie beam for a king post truss above. Such combinations are known as compound trusses.

7. Figure below is a section of a roof, identify the type _________
civil-engineering-drawing-questions-answers-type-wooden-steel-roof-q7

a) Salt Box roof
b) Hammerbeam roof
c) Mansard Roof
d) Pyramid roof

View Answer

Answer: b [Reason:] The hammerbeam roof was the culmination of the development of the arch-braced truss, allowing greater spaces to be spanned. The hammerbeam roof of Westminster Hall in London, designed by Hugh Herland and installed between 1395 and 1399, was the largest timber-roofed space in medieval Europe, spanning a distance of just over 20 metres (66 ft). It is considered to be the best example of a hammer-beam truss in England. Hammer beam trusses can have a single hammerbeam or multiple hammerbeams. A false hammerbeam roof (truss) has two definitions: 1) There is no hammer post on the hammer beam as sometimes found in a type of arch brace truss or; 2)The hammer beam joins into the hammer post instead of the hammer post landing on the hammer beam.

8. Which is one of the most efficient types of timber roof trusses?
a) Raised Heel Roof Truss
b) Quadrangular Roof Trusses
c) Parallel Chord Roof Truss
d) Scissor Roof Truss

View Answer

Answer: a [Reason:] This is one of the most efficient types of timber roof trusses, mostly because it brings a very good room for insulation, but at the same time it also provides you with a very good system for structural support. It might require some additional materials in order to make it bring the best results, not to mention that the costs can be a little higher when compared to other truss types, but it does help you lower the energy bill value, so keep that in mind.

Set 5

1. Given a code snippet below?

    #define PERMS  (S_IRUSR | S_IWUSR | S_IRGRP | S_IWGRP | S_IROTH | S_IWOTH)
    int main() 
    {
        int fd1, fd2;
        umask(0);
        fd1 = open(“file1”, O_CREAT | O_RDWR, PERMS)
        umask(S_IRGRP | S_IWGRP | S_IROTH | S_IWOTH);
        fd2 = open(“file2”, O_CREAT | O_RDWR, PERMS)
        return 0;
    }

The newly created files file1 and file2 will have the permissions respectively
a) rw-rw-rw- r——–
b) r——– rw-rw-rw-
c) rw-rw-rw- rw——-
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c

2. Below is the code

    int main() 
   {
        int fd1, fd2;
        struct stat buff1, buff2;
        fd1 = open(“1.txt”, O_RDWR);
        fd2 = open(“2.txt”, O_RDWR | O_APPEND);
        lseek(fd1, 10000, SEEK_SET);
        write(fd1, “abcdefghij”, 10);
        write(fd2, “abcdefghij”, 10);
        fstat(fd1, &buff1);
        fstat(fd2, &buff2);
        printf(“ %d %d”, buff1.st_size, buff2.st_size);
        return 0;
    }

Before running the program, the file 1.txt and 2.txt size is 20 each. What is the output?
a) 30 30
b) 100020 20
c) 100030 30
d) 100010 30

View Answer

Answer: d

3. What is stored in logfile as per below mentioned code if we execute ./a.out > logfile?

    int main() 
    {
        int fd;
        close(1);
        fd = open(“logfile”,O_RDWR, 0744);
        write(fd, “Hello”, 5);
        printf(“Worldn”);
        return 0;
    }

a) Hello
b) HelloWorld
c) World
d) None

View Answer

Answer: b

4. For the below mentioned code,

   int main() 
   {
        int fd;
        fd = open(“logfile”, O_CREAT|O_RDWR, 0600);
        lseek(fd, 5, SEEK_CUR);
        write(fd, “Hello”, 5);
        return 0;
    }

What is the logfile size now if it’s initially was 1024 bytes?
a) 5
b) 1024
c) 1029
d) 1034

View Answer

Answer: b

5. Code snippets

    str1=”45678n”
    str2=”123n”
    f1 = fopen(file1,RDWR,RWX)
    f2 = fopen(file1,RDWR,RWX)
    write(f1,str1,len_str1)
    write(f2,str2,len_str2)
 
    o/p:

a) 12378
b) 123(newline)8(newline)
c) 123(newline)78(newline)
d) 45678(newline)123(newline)

View Answer

Answer: b

6. Code snippets

    str1=”45678n”
    str2=”123n”
    f1 = fopen(file1,RDWR,RWX)
    f2 = dup(f1)
    write(f1,str1,len_str1)
    write(f2,str2,len_str2)
 
    o/p:

a) 12378
b) 123(newline)8(newline)
c) 123(newline)78(newline)
d) 45678(newline)123(newline)

View Answer

Answer: d

7. Code snippet (file1 size is 2024)

    f1 = fopen (file1, RDWR, RWX)
    lseek(f1,1024,SEEK_SET)
    write(f1,buf,10) 
    What is offset now.

a) 1024
b) 1034
c) 2034
d) 2054

View Answer

Answer: b

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }