Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. In which of the following projection depth is not shown?
a) Oblique projection
b) Isometric projection
c) Perspective projection
d) Orthographic projection

View Answer

Answer: d [Reason:] In the above starting 3 methods, these represents the object by a pictorial view as eyes see it. In these methods of projection a 3-d object is represented on a projection plane by one view only. While in the orthographic projection an object is represented by 2 or 3 views on the mutual perpendicular projection plane. Each projection view represents 2-D of an object.

2. When the projectors are parallel to each other and also perpendicular to the plane, the projection is called ___________ projection.
a) Oblique projection
b) Orthographic projection
c) Isometric projection
d) Perspective projection

View Answer

Answer: b [Reason:] Refer to the figure given below which represents the visual ray. These are parallel to each other and perpendicular to the plane of projection. It represents the projection of objects.

civil-engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q2

3. The plane upon which the top view is projected is known as________
a) Horizontal
b) Frontal
c) Profile
d) Base

View Answer

Answer: a [Reason:] Talking of orthographic projection, it happens due to three views, top view, front view and side view. Projection of any object which occur by side view or front view happens to occur on vertical plane while top view projection falls on horizontal plane as seen in the figure below.

civil-engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q3

For the figure given below, lying in the 3rd coordinate, has three questions which are as follows:-

civil-engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q4-q5-q6

4. Which angle of projection does the figure resembles?
a) Second – angle projection
b) Third – angle projection
c) Fourth – angle projection
d) First – angle projection

View Answer

Answer: b [Reason:] Given in the question it lies in the 3rd quadrant. The plane of projection is assumed to be transparent. They lie between object and observer. When the observer views the object from the front, the rays of sight intersect the V.P, similarly when its top view is seen from bottom, the rays of sight intersect the H.P. The top view in this case comes above the front view and so it is third angle projection.

5. Front view will be projected on which plane?
a) 2nd plane
b) 3rd plane
c) 1st plane
d) All the planes

View Answer

Answer: a [Reason:] As it lies in the 3rd quadrant it will show third-angle projection. When the observer views the object from the front, the rays of sight intersect the V.P. as object is between observer and plane and so according to figure above front view will intersect the 2nd plane.

6. In the figure, it shows us C view, which view does this “C” represents?
a) Front view
b) Top view
c) Bottom view
d) Side view

View Answer

Answer: d [Reason:] By default only 3 views are used but in actual any no. of views can be taken as per requirement. Here by default three views can be seen as top, front and side view. Since it is in 3rd quadrant A and B view represents top and front view. And when from 3rd side the object viewed represents side view.

7. What does the dotted line lying between the plane and object in the figure represents?
a) Joining lines
b) Parallel lines
c) Projectors
d) Rays of sight

View Answer

Answer: c [Reason:] When a person looks at a block rays of sight from eyes are parallel to one another and perpendicular to the front surface. If these rays of sight are extended further to meet perpendicularly on planes set up behind the block, then these rays between the plane and object is called as projectors.

8. If 2nd plane shifts to the left of the object and 3rd plane shifts to the bottom of the object, then which angle of projection it will show?
a) Third – angle projection
b) Second – angle projection
c) First – angle projection
d) Fourth – angle projection

View Answer

Answer: c [Reason:] When the object is situated in front of the V.P. and the H.P. i.e. in the first quadrant and then projected on these planes is called 1st angle projection. The object lies between the observer and the plane of projection. In this the top view comes below the front view.

9. What does the red area formed on the plane represents?
a) Extrusion
b) Shadow
c) Reflection
d) Projection

View Answer

Answer: d [Reason:] It represents projection on the intersected plane of an object. The rays of sight are extended further to meet perpendicularly a vertical plane or horizontal plane thus forming the red area (in th fig.) on the planes.

10. An advantage of this type of view is that each view shows the object all the way through as if it were transparent:
a) Planar
b) Horizontal
c) Auxiliary
d) Orthographic

View Answer

Answer: d [Reason:] In orthographic projection, the plane of projection is transparent as the plane of projection is in between observer and object.

11. Any object can be viewed from_________ mutually perpendicular views.
a) Two
b) Four
c) Three
d) Six

View Answer

Answer: d [Reason:] The front, top, and right-side views are commonly considered the core group of views included by default, but any combination of views may be used depending on the needs of the particular design, these are – front, back, top, bottom, right side, left side views.

12. The ____________is the plane upon which the side view is projected.
a) Horizontal plane
b) Profile plane
c) Vertical plane
d) Inclined plane

View Answer

Answer: b [Reason:] A third plane perpendicular to both coordinate planes, and hence to the ground line, is called a profile plane. This plane is vertical in position, and may be used as a plane of projection. A projection on the profile plane is called a profile view, or end view, or sometimes edge view, and is often required in machine or other drawing when the plan and elevation do not sufficiently give the shape and dimensions.

Set 2

1. When an object is viewed from different directions and at different distances, the appearance of the object will be different. Such view is called___________
a) oblique projection
b) perspective view
c) axonometric projection
d) isometric projection

View Answer

Answer: b [Reason:] 3D projection is any method of mapping three-dimensional points to a two-dimensional plane. As most current methods for displaying graphical data are based on planar (pixel information from several bitplanes) two-dimensional media, the use of this type of projection is widespread, especially in computer graphics, engineering and drafting.

2. In perspective projection, all lines of sight start at a ________point.
a) double
b) triple
c) multiple
d) single

View Answer

Answer: d [Reason:] When the human eye looks at a scene, objects in the distance appear smaller than objects close by. Orthographic projection ignores this effect to allow the creation of to-scale drawings for construction and engineering. Orthographic projections are a small set of transforms often used to show profile, detail or precise measurements of a three dimensional object. Common names for orthographic projections include plane, cross-section, bird’s-eye, and elevation.

3. It is a vertical projection plane used to obtain the object’s Perspective is _______________
a) orthographic plane
b) vertical plane
c) perspective picture plane
d) horizontal plane

View Answer

Answer: c [Reason:] Perspective (from Latin: perspicere “to see through”) in the graphic arts is an approximate representation, generally on a flat surface (such as paper), of an image as it is seen by the eye. The two most characteristic features of perspective are that objects are smaller as their distance from the observer increases; and that they are subject to foreshortening, meaning that an object’s dimensions along the line of sight are shorter than its dimensions across the line of sight.

4. It is a point at which the eyes of the observer are located. S and S’ indicated respectively the TV and FV of S is _____________
a) station point
b) piercing point
c) exit point
d) vanishing point

View Answer

Answer: a [Reason:] A station point is location or vantage point from which an artist or exhibitor intends observer to experience an artwork. In photography, the station point is the location of the camera at the point in time when the camera records a view to a recording medium.

5. It is the line drawn through the station point and perpendicular to the picture plane. It is also called axis of vision or line of sight or __________
a) Station point
b) X-axis
c) Perpendicular axis
d) Z-axis

View Answer

Answer: c [Reason:] In a Cartesian coordinate system, the origin is the point where the axes of the system intersect. The origin divides each of these axes into two halves, a positive and a negative semi axis. Points can then be located with reference to the origin by giving their numerical coordinates—that is, the positions of their projections along each axis, either in the positive or negative direction. The coordinates of the origin are always all zero, for example (0,0) in two dimensions and (0,0,0) in three.

6. These are points at which the edges of the object appear to be converging . This point is seen at eye level, ie. on HP are __________
a) Station point
b) Piercing point
c) Exit point
d) Vanishing point

View Answer

Answer: d [Reason:] In graphical perspective, a vanishing point is an abstract point on the image plane where 2D projections (or drawings) of a set of parallel lines in 3D space appear to converge. When the set of parallel lines is perpendicular to a picture plane, the construction is known as one-point perspective, and their vanishing point corresponds to the oculus, or “eye point”, from which the image should be viewed for correct perspective geometry.Traditional linear drawings use objects with one to three sets of parallels, defining one to three vanishing points.

7. The intersection point of visual rays with the PPP is ____________
a) penetrating point
b) piercing point
c) exit point
d) vanishing point

View Answer

Answer: b [Reason:] The resulting perception is also known as visual perception, eyesight, sight, or vision (adjectival form: visual, optical, or ocular). The various physiological components involved in vision are referred to collectively as the visual system, and are the focus of much research in linguistics, psychology, cognitive science, neuroscience, and molecular biology, collectively referred to as vision science.

8. Which information is required to draw the perspective?
a) Top View and Front View (or Side View of) the object
b) Orientation and location of the object w.r.t the PPP
c) Location of station point S w.r.t to PPP and GL
d) Angle of projection

View Answer

Answer: d [Reason:] Top View and Front View (or Side View of) the object. Since the PPP lies between the observer and the object, third angle projection technique is used. Orientation and location of the object w.r.t the PPP. Location of station point S w.r.t to PPP and GL . Normal practice for location of S is at the normal to the eye level for big objects like buildings and for small objects s is located at such a height that all the three dimensions of the objects are almost visible.

9. In the ___________method, the points on the perspective are obtained by projecting the top view with either the front view or the side view of the visual rays
a) vector
b) concurrent
c) visual ray
d) straight line

View Answer

Answer: c [Reason:] In the visual ray method, the points on the perspective are obtained by project ting the top view with either the front view or the side view of the visual rays. The method of drawing the perspective by visual ray method is illustrated by the problem below:

Problem A hexagonal lamina of 45 mm edge lies on the ground. The corner which is nearest to PPP is 25 mm behind it and an edge containing that corner is making 50° to PP. The station point is 50 mm in front of PPP. 60 mm above Ground plane and lines in a central plane which is 80 mm to the left of the corner nearest to PPP. Draw the perspective view of the lamina by visual ray method.

Solution: The solution to the problem is illustrated in figure below:-

civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-perspective-q9

10. The figure below represents _______of a rectangular prism with one face in PPP.

civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-perspective-q10

a) 2- point perspective view
b) 1-point perspective view
c) 3- point perspective view
d) 4- point perspective view

View Answer

Answer: b [Reason:] Here one face of the object is kept parallel to and in the PPP as shown in figure 2. Since this face is in the PPP, the edges in the front view will be true dimensions. The edges perpendicular to this face appears to be converging to a VP. Draw visual rays from the station points to the object points in both TP and FV. Draw vertical projectors from the piercing points in the top view to meet the corresponding visual rays in the front view.

Set 3

1. In village planning the site should be selected near the existing village, it should be on elevated ground level.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] To prevent it from flood it should be on elevated ground level. Topography of ground should be such that proper drainage is possible. Each village should be separate unit having agricultural land surrounding the village.

2. For layout plan, plane table survey of the topography to a scale 1cm = 5m is done.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] It should also represent all important existing features on the land. If ground is uneven, contouring by levelling instrument should also be done and spot levels shown in survey map.

3. For village road planning ‘rectangular’ pattern layout is suitable.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] For village road planning ‘grid-iron’ pattern layout is suitable. The width of road should be determined on the consideration of volume and nature of traffic and plantation of trees. The street should be wide enough to allow two bullock carts or a jeep-cum-tractors to cross.

4. Minimum requirements of accommodation of a small family may be taken as two living rooms of not less than 10 sq. m.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] It should also include one kitchen with smokeless chullha, one bath room, one sanitary latrine and one verandah in the rear. One verandah in the front is also desirable. Cattle shed, fodder store shed, etc., shall be provided.

5. 70% of rural households have access to electricity.
a) False
b) True

View Answer

Answer: a [Reason:] 44% of rural households have access to electricity. Although cities have better facilities than villages, except for the major metros, no city in India provides full-day water supply.

6. With modernization there is a growing number of nuclear families.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In this each couple occupies its own house after marriage, in urban areas. It is still rare, albeit not impossible, amongst traditional communities for senior citizens to live alone. It is extremely rare even in urban areas for couples to live together before marriage. Some single young adults live in same-sex dormitories or in shared accommodation during college and the early working years.

7. A real estate bubble is a type of economic bubble that occurs periodically in local or global real estate markets, typically following a land boom.
a) True
b) False

View Answer

Answer: d [Reason:] A real estate bubble or property bubble (or housing bubble for residential markets) is a type of economic bubble that occurs periodically in local or global real estate markets, typically following a land boom. A land boom is the rapid increase in the market price of real property such as housing until they reach unsustainable levels and then decline.

8. Which among the following is not a principle of planning?
a) Furniture requirements
b) Aspect
c) Prospect
d) Respect

View Answer

Answer: d [Reason:] *Aspect- Is meant for arrangement of doors and windows 1n the external walls of the bui1iding wh1ch allows the natural gifts of sun shine and air, scenery etc. *Prospect- is determine by the views desired from certain rooms of the house and is interest by surroundings peculiarities of selected site *Furniture requirements- it 1s the functional requirement of a room decides the required furniture.

9. _________________ is required for preliminary studies of various aspects of a work or project.
a) Supplementary Estimate
b) Plinth Area Estimate
c) Revised Estimate
d) Abstract Estimate

View Answer

Answer: d [Reason:] To decide the financial position and policy for administrative sanction by the competent administrative authority. In case of commercial projects as irrigation projects as irrigation projects, residential building projects and similar projects which earn revenue income, the probable income may be worked out.

10. The Low income housing construction funding is provided by __________
a) National Governments
b) State Governments
c) World Bank
d) National Governments, State Governments and World Bank

View Answer

Answer: d [Reason:] Bharat Nirman is targeting clean water, the Jawaharlal Nehru Urban Renewal Mission is building public toilets and sewage systems. The private sector, including companies such as Tata, have started to enter the low-income residential projects. In 2013, the Government of India and National Housing Bank borrowed US $100 million to fund their Low Income Housing Finance project. The money will be loaned to low income residents who wish to purchase or renovate a home.

Set 4

1. For residential building the liveable area should be 50% to 65% of the plinth area.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] For residential building the liveable area should be 50% to 65% of the plinth area. The circulation area should be minimum possible depending on the climatic condition of the region.

2. Drawing room should be light and ventilated and located in the heart of the building.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] For orthodox families observing purda, the drawing room may be placed in the front, having a verandah in the front and a lobby or dining room in the rear. Drawing room serves as recreation room, a study room, entertaining room for guests and visitors and a congregation room on special occasions of marriages, religious functions, etc.

3. Bedroom should not be placed on the sides of the building.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] It should be placed with at least one wall exposed to the outer space for ventilation and light. They should be placed on the sides of the prevailing wind with sufficient windows and ventilators having sun shades to protect against sun and rain.

4. Kitchen should be placed opposite to the direction of the prevailing wind.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Kitchen should be placed opposite to the direction of the prevailing wind so that smoke may not enter into the other rooms of these building. It is better to have kitchen in a separate wing or block or disconnected with a lobby and windows and chimney for smoke to escape.

5. The minimum width of staircase should be 0.9 m clear of railing and may range up to 1.5 m.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] There should be a clear head-way of 2.1 m above each step and landing. The staircase should be constructed in two flights having a landing in the middle to make it easy and comfortable to climb.

6. Which factor is not considered on studying of site?
a) Number of gender ratio
b) Study of site with respect to other surrounding sites
c) Study of geographical and geological conditions of site
d) Location site

View Answer

Answer: a [Reason:] Factors considered on studying of site are- 1. Location site 2. Study of site with respect to other surrounding sites 3. Study of geographical and geological conditions of site 4. Climatic conditions of site 5. Survey map site 6. Average air direction 7. Network of road pattern 6 8. Services available today, expected tomorrow 9. Environmental conditions 10. Mode of transportation available and which have to be incorporated 11. Type of labour available- skilled, unskilled, semiskilled 12. Type of equipments on construction 13. Time available for planning and execution of work till finish.

7. What should the planner must have an interaction with the master/residents to understand the following
a) Aim/object/purpose of building
b) Number of people using the building
c) Type of people, their education, awareness
d) Dressing sense of the people

View Answer

Answer: d [Reason:] After theses studies planner must have an interaction with the master/residents to understand the following: 1. Aim/object/purpose of building 2. Number of people using the building 3. Type of people,their education,awareness 4. Art and culture of the people 5. What are the expected actions and interations of people 6. Maximum and minimum requirements of the people 7. Their expection about maintanence of the building.

8. Which among the following is not a principle of planning?
a) Furniture requirements
b) Aspect
c) Prospect
d) Respect

View Answer

Answer: d [Reason:] *Aspect- Is meant for arrangement of doors and windows 1n the external walls of the bui1iding wh1ch allows the natural gifts of sun shine and air, scenery etc. *Prospect- is determine by the views desired from certain rooms of the house and is interest by surroundings peculiarities of selected site *Furniture requirements- it 1s the functional requirement of a room decides the required furniture.

9. ____________refers to the effect produced by deriving the maximum benefits from the minimum dimensions off a room.
a) Compactness
b) Roominess
c) Grouping
d) Privacy

View Answer

Answer: b [Reason:] Giving due importance to the furniture placement in the room. Factors effecting of roominess are- size of the room, shape, furniture used, position of doors, windows.

10. __________is nothing, but the movement.
a) Circulation
b) Privacy
c) Grouping
d) Ventilation

View Answer

Answer: a [Reason:] It is nothing but the movement. This is two types of circulation – Horizontal Circulation, Vertical Circulation Horizontal circulation: It is the circulation on the same floor, Vertical circulation: It nothing but the movement of upward and downward movement.

Set 5

1. A straight line is the___________ distance between two points.
a) shortest
b) longest
c) half
d) infinite

View Answer

Answer: a [Reason:] As we know lines are formed by points and shortest line which can be formed is the straight line between two points. Hence, the projections of a straight line may be drawn by joining the respective projections of its ends which are points.

2. A line is a geometric primitive that has no____________
a) length
b) point
c) direction
d) thickness

View Answer

Answer: d [Reason:] : A point has no length or width. It has no thickness. Point is a mark of position. A point specifies the exact location. Point is denoted by a dot (.) and is named by an alphabet. Line is composed of infinite points and so here it can be said that a line also does not have thickness.

3. A line may not be __________
a) parallel to both the planes.
b) parallel to one plane and perpendicular to the other
c) parallel to one plane and inclined to the other
d) perpendicular to both the planes

View Answer

Answer: d [Reason:] The question is asking about a single line and if a line is perpendicular to both the planes it will never be resembled as a line i.e. it can’t be a single line. If it becomes perpendicular to the planes it will become perpendicular to itself thus forming two lines, as the single to will itself make 90 angle it can’t be further called as a single line.

4. When a line is parallel to a plane, the projection of the line on to that plane will be its______ length
a) shortened
b) true
c) enlarged
d) point

View Answer

Answer: b [Reason:] The projection of line AB lying parallel to the Vertical plane (VP) is shown in figure below as a’b’, representing the true length.

civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-straight-lines-q4

5. When a line is parallel to one plane and inclined to the other, the projection of the line on the plane to which it is parallel will show its__________ length.
a) shortened
b) true
c) enlarged
d) false

View Answer

Answer: b [Reason:] he projected length on the plane to which it is inclined will always be shorter than the true length. In figure 2, the line AB is parallel to VP and is inclined to HP. The angle of inclination of AB with HP is being θ degrees. Projection of line AB on VP is a’b’ and is the true length of AB. The projection of line AB on HP is indicated as line ab. Length ab is shorter than the true length AB of the line. Refer the figure below.

civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-straight-lines-q5

6. When the Projection of a line is parallel to both HP and VP its length will be _______
a) shortened
b) false
c) enlarged
d) true

View Answer

Answer: d [Reason:] Since the line is parallel to both HP and VP, both the front view a’b’ and the top view ab are in true lengths. Since the line is perpendicular to the right PP, the left side view of the line will be a point a΄΄(b΄΄). After projection on to the projection planes, the planes are rotated such that all the three projection planes lie in the same planes. The multi-view drawing of line AB is shown in figure b.

civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-straight-lines-q6-a

civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-straight-lines-q6-b

7. In a case when a line is perpendicular to HP & parallel to VP then what figure will be projected on HP?
a) Point
b) Line
c) Square
d) Inclined line

View Answer

Answer: a [Reason:] Draw the horizontal projector through a(b) to cut the 45 degree line at m. Draw the horizontal projectors through a’ and b’ to intersect the vertical projector drawn through m at a΄΄ and b΄΄. a΄΄b΄΄ is the left view of the line AB.

civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-straight-lines-q7

8. A line AB, 90 mm long is inclined at 30° to HP and parallel to VP. The line is 80 mm in front of VP. The lower end A is 30 mm above HP. The upper end B is 50 mm in front of the right PP. The right profile plane will show a _________ projection.
a) point
b) small
c) true
d) false

View Answer

Answer: d [Reason:] The projections of line AB shown in figure 5 can be obtained in the following manner. Mark a’, the front view of the end A, 30 mm above HP. Draw the front view a΄b΄ = 90 mm inclined at 30° to XY line.

Project the top view ab parallel to XY line. The top view is 80 mm in front of VP. Draw the X1Y1 line at a distance of 50 mm from b’. Draw a 45° line through O. Draw the horizontal projector through the top view ab to cut the 45 ° line at m. Draw a vertical projector through m. Draw the horizontal projectors through a’ and b’ to intersect the vertical projector drawn through m at a” and b”. Connect a΄΄ b΄΄ which is the left side view.

civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-straight-lines-q8

9. If the apparent and the true inclinations of a line with HP are equal, the line is ____________
a) parallel to horizontal plane
b) parallel to vertical plane
c) parallel to profile plane
d) inclined to both reference plane

View Answer

Answer: b [Reason:] When the line is parallel to the vertical plane and perpendicular to HP then it will form a point projection on the HP and so the apparent and the true inclination will be same of the line as it will resemble a point projection.

10. If the front view of a line is parallel to the xy line, its perpendicular length can be ___________
a) front view
b) top view
c) side view
d) no front view

View Answer

Answer: d [Reason:] Since in both these cases line will be parallel to both the planes and so no perpendicular will fall on any of them hence neither top nor front views will be formed.

11. The point at which the line intersects the VP, extended if necessary, is known as ____________
a) profile trace
b) horizontal trace
c) vertical trace
d) auxiliary trace

View Answer

Answer: c [Reason:] If a line is parallel to any of the plane, it has no trace upon that plane. For example: If the line is parallel to horizontal plane then that line will not meet H.P and hence there will be no Horizontal Trace and only Vertical Trace.

12. If top view of a line is a point, its front view is ____________
a) parallel to xy line and of true length
b) parallel to xy line and of apparent length
c) perpendicular to xy line and of true length
d) perpendicular to xy line and of apparent length

View Answer

Answer: c [Reason:] When the line is parallel to the vertical plane and perpendicular to HP then it will form a point projection on the HP and so the apparent and the true inclination will be same of the line as it will resemble a point projection.