Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. In __________ roofs, the common Rafter are provided to itself without any intermediate support.
a) Single
b) Double
c) Purlin
d) Trussed

View Answer

Answer: a [Reason:] Lean on roof, couple roof, couple close roof, collar beam roof and collar & Scissors roof are the some varieties of single roof.

2. ______________ is the simplest form of a pitched roof and it is also known as pent roof.
a) Collar beam roof
b) Collar and scissor roof
c) Couple roof
d) Lean on roof

View Answer

Answer: d [Reason:] In Lean-on roofs, one wall is carried up sufficiently higher than the other one to give necessary look to the roof. The Rafters are suitably secured on the wall plates and eave boards, battens and roof covering are provided.

3. In ________________ roof, the common rafter slope upward from the opposite wall and they meet on a Ridge piece in the middle.
a) Couple-close roof
b) Lean-on roof
c) Collar beam
d) Couple

View Answer

Answer: d [Reason:] In Couple roofs, the common rafters are firmly secured in position at both the ends, one in being on the ridge piece and the other on the wall plate. Such a roof is not very much favoured because it has the tendency to spread out at the feet.

4. __________________ roof is just similar to a couple roof except that the legs of the common after are connected by tie beam.
a) Collar and scissor
b) Collar beam
c) Couple-close
d) Couple

View Answer

Answer: c [Reason:] In Couple-close beam, the tie beam prevents the tendency of rafter to spread out and thus the danger of overturning of the wall is avoided. The tie beam can also be used as a ceiling joists when required.

5. __________________ roof is a variation of a couple close roof.
a) Collar beam
b) Collar and scissor
c) Tie beam
d) Lean on

View Answer

Answer: a [Reason:] The tie beam is then known as a Collar or collar beam. A collar beam roof is adopted to economise the space and to increase the height of the roof. The collar beam is usually fixed at one third to one half the vertical height from the wall to the Ridge.

6. ____________________ roof is similar to the collar beam roof accept that two collar beams which are crossing each other to present an appearance of scissors are provided.
a) Collar and scissor
b) Collar beam
c) Tie beam
d) Lean on

View Answer

Answer: a [Reason:] Whereas, Lean-on roof is generally used for sheds, out houses attached to main buildings, varandahs, etc. It is suitable for a maximum span of 2.4 metres.

7. In order to reduce the size of rafters, the intermediate support, called the ___________ are introduced under the rafters.
a) Couple roofs
b) Purlins
c) Tie beam
d) Collar beam

View Answer

Answer: b [Reason:] When the span exceeds about 2.4 meters, the necessary size for the rafters become economical. Hence double or Purlin roofs are provided in such cases.

8. When the span exceeds 4.8 M and when there is no inside supporting walls for Purlins, the frame structures adopted, known as the _____________
a) Single roofs
b) Purlin roofs
c) Double roofs
d) Trussed roofs

View Answer

Answer: d [Reason:] The spacing of Trusses depend upon the load on the roof, position of cross walls, span and materials on the trust. But the spacing is generally 3M for wooden Trusses. The Trusses carry the ridge pieces and Purlins on which the common rafters rest.

9. In this type of truss, the centre post, known as ___________, form a support for the tie beam.
a) Queen post truss
b) King post truss
c) Mansard truss
d) Truncated truss

View Answer

Answer: b [Reason:] A King post truss is suitable for roofs of span varying from 5 m to 8 meters. The incline members, known as the Struts, prevent the principal rafter from bending in the middle.

10. _______________ truss differs from King post Truss in having two vertical members.
a) Composite truss
b) Mansard truss
c) Truncated truss
d) Queen post truss

View Answer

Answer: d [Reason:] A Queen post Truss roof is suitable for roof of span varying from 8 meters to 12 meters. A straining sill is introduced under tie beam known as Straining beam, between the queen post to counteract the thrust of struds.

Set 2

1. The term _________ in the buildings is used to mean the coming out of water from components like walls and floors of the buildings.
a) Damp proofing
b) Termite proofing
c) Water proofing
d) Dampness

View Answer

Answer: c [Reason:] The Water leakage in the buildings is the most common problem actually in all types of building such as the residential flats, hospitals, offices, School buildings, etc. It is observed in the building Industry that 99% of water leakage problems are concentrated on the terrace roofs and in the toilets.

2. The remedy lies in _________ initially with epoxy mortar or at least later stage while repairing the problems causes due to aging.
a) Push cocks
b) Filling of joints
c) Design of floor slab
d) Plumbing

View Answer

Answer: b [Reason:] The joints in the drainage system should be filled with rich cement mortar. Due to aging, the strength of cement mortar deteriorates resulting in Leakages through the cracked Joints. The remedy lies in feeling such joints, initially with epoxy resin mortar or at least at a later stage while repairing the same.

3. For ordinary buildings of cheap construction, the ________ of roof surface is done at the time of laying cement concrete.
a) Finishing
b) Brushing
c) Plastering
d) Painting

View Answer

Answer: a [Reason:] The finishing of flat roof is carried out in cement mortar of proportion 1:4 i.e. one part of cement to four parts of sand by volume.

4. In _____ method, the surface of RCC slab is kept rough and on this surface a layer of concrete is laid.
a) Mastic Asphalt
b) Finishing
c) Bedding Concrete
d) Finishing

View Answer

Answer: c [Reason:] In bedding concrete and Flooring, the concrete maybe brickbat lime concrete 1:2:4 or brickbat cement concrete 1:6:12 or 1:5:10. The thickness of concrete layer is about 100 mm. The surface of bedding concrete is provided by a suitable flooring such as tiles, terrazzo, Indian Patent stone, etc.

5. In _____ method, a layer of hot mastic Asphalt is laid on the roof surface.
a) Dampness
b) Termite proofing
c) Mastic Asphalt
d) Roofing

View Answer

Answer: c [Reason:] The jute cloth is spread over the layer of hot mastic Asphalt. Then one more layer of mastic Asphalt is applied so that the jute cloth is sandwiched between two layers of mastic Asphalt. The sand is then Sprinkled over the entire surface of roof.

6. When compound like _______ is added to cement during construction, it prevents seepage, leakage and damp cause by capillary absorption.
a) Puldo
b) POP
c) Steel
d) Chlorine

View Answer

Answer: a [Reason:] When Compound like Pludo, impermo, etc. Are added to cement during construction, it prevents seepage, leakage and damp cause by capillary absorption of the moisture in cement, mortar and concrete. The quantity of water proofing compound to be added is also very small, set 2% and does a bag of cement will require only about 10 N of such compounds.

7. For the overhead RCC ______, it should be seen that the permissible limits of stresses relating to resistance to cracking are not exceeded.
a) Relief valves
b) Water tanks
c) Push cocks
d) Taps

View Answer

Answer: b [Reason:] The bottom slab of overhead water tank should be placed 1 metre above the roof slab. It will facilitate proper centring during construction and also for location and repairing the leakage after construction.

8. The joints in the ______ of WC seats and nahni trap should be filled with rich cement mortar and cured for 7 days.
a) Plumbing
b) Spouts
c) Traps
d) Toilet

View Answer

Answer: a [Reason:] If curing is not done properly come on the rich cement mortar gets crack and leads to leakage. If possible, one piece P trap should be used to reduce one joint in the drainage system and it should be fixed before waterproofing of the WC Block is started.

9. The concussive or violently shaking type fitted _______ for the flushing of WC pans leads to vibration.
a) Spouts
b) Slab
c) Toilets
d) Push cocks

View Answer

Answer: d [Reason:] The concussive or violently shaking type push cocks fitted for the flushing of WC pans lead to vibration and consequently in the joints in the drainage system get dislodged and lose water tightness. It is therefore desirable to provide wheel valve or other suitable valve which do not cause vibration.

10. _______ is necessary to provide at suitable vertical distance in multi storage buildings.
a) Push cocks
b) Water tanks
c) Wheel valve
d) Relief valves

View Answer

Answer: d [Reason:] It is necessary to provide brake pressure relief valve at suitable vertical distance in multi storey buildings to prevent seepage of water through the plumbing system.

Set 3

1. _________________ joints are employed to extend the length of a member by joining two pieces of timber.
a) Lapped
b) Angle
c) Lengthening
d) Bearing

View Answer

Answer: c [Reason:] Lengthening joints are also known as the spliced or longitudinal joints. The method of lengthening will depend on the situation of the member in a frame structure where such joints are commonly required.

2. ___________________ is the simplest form of joint.
a) Lapped joint
b) Framing joint
c) Oblique joint
d) Widening joint

View Answer

Answer: a [Reason:] Lapped joint is form by putting the two Timber pieces one over the other from a short distance and the binding them together by means of iron straps or Stirrups.

3. _________________ straps are provided in case of Lapped joint.
a) Aluminium
b) Nickel
c) Wooden
d) Iron

View Answer

Answer: d [Reason:] The iron straps are provided with bolts on sides for additional strength and in the member as to resist tensile stress, the bolts passing through both the pieces may be provided.

4. In __________ joint, the two Timber pieces are placed touching each other and then wooden or iron fishplate are placed on the opposite faces.
a) Scarfed
b) Spliced
c) Fished
d) Lapped

View Answer

Answer: c [Reason:] In Fished joints, the fish plates are secured in position by bolts passing through the pieces. The bolts are arranged in a zigzag fashion in plan so that there is only one Bolt hole at any cross section.

5. A ___________ joint is formed by making projections and corresponding depression on the other piece.
a) Scarfed
b) Widening
c) Tongued
d) Angle

View Answer

Answer: a [Reason:] In case of Scarfed Joint, the pieces are then secured by using bolts, straps, keys and the metal fish plate. The fish plates used in the joints are usually bent and lent into the wooden members.

6. A _________________ joint present a neat appearance and is useful where depth of beam is to be preserved.
a) Widening
b) Lapped
c) Angle
d) Spliced

View Answer

Answer: d [Reason:] In Spliced or Scarfed Joint, the keys or wedges are of hardwood and they are used to tighten up the joint. Sometimes the use of keys make the provision of bolts unnecessary.

7. _______________ joints are employed to extend the width of board or planks, which are placed edge to edge.
a) Angle
b) Widening
c) Lapped
d) Oblique

View Answer

Answer: b [Reason:] Widening Joints are also known as the side joints or boarding joints and they are used for wooden doors, floors, etc.

8. _________________ are the corner joints which are employed to connect the members at ends so as to form a corner or angular edge.
a) Widening joint
b) Angle joint
c) Oblique joint
d) Corner joint

View Answer

Answer: b [Reason:] Angle joints are very often secured by nailing and glue is used for making these joints. Butt joint, Rebated butt Joint, Tongues joint, Housed joints, etc are some examples of this type of joint.

9. ______________________ joints are employed to connect the members at an angle other than a right angle.
a) Angle
b) Lapped
c) Oblique
d) Bearing

View Answer

Answer: c [Reason:] The angular nodes is made in the incline members. This note is called as Birds mouth. The other members fit into the Birds mouth.

10. In ________ joint, half the thickness of each Timber piece is cut in the shape of dovetail or wedge.
a) Dovetailed
b) Bridle
c) Birdsmouth
d) Mitre

View Answer

Answer: a [Reason:] Dovetailed joint is used when one or both side of the member to be connected are to be flushed on one or both the sides. Whereas, Bridle joint is just the reverse of mortise and tenon joint.

11. The two members meeting at an angle can be joined by a ____________
a) Bridle joint
b) Oblique tenon joint
c) Mitre joint
d) Birds mouth joint

View Answer

Answer: c [Reason:] For inclined members, the mitre joint may be formed on the same line. A mortise is cut in the inclined members and corresponding Bridle or projection is left in the horizontal member.

12. ______________ joint is used to connect members of bigger sizes.
a) Lapped joint
b) Oblique tenon joint
c) Mitre joint
d) Birdsmouth joint

View Answer

Answer: b [Reason:] The tenon of the inclined member is oblique and it fits into the corresponding mortise of the inclined member. This joint is frequently used in the construction of timber roof and it is sometimes strengthened by means of bolts, straps, etc.

Set 4

1. The Wheatstone bridge is used for the measurement of _________
a) 1ῼ to a few megaohms
b) 1kῼ to a few megaohms
c) 1Mῼ to a few gigaohms
d) 1mῼ to a few ohms

View Answer

Answer: a [Reason:] A Wheatstone bridge is used for the measurement of medium resistance in the range of 1ῼ to a few megaohms. Kelvin bridge is used for the measurement of low resistance.

2. The source of error in a Wheatstone bridge is due to _________
a) range of galvanometer used
b) type of the source of emf used
c) limiting errors of the three known resistances
d) balance condition

View Answer

Answer: c [Reason:] The main source of error in a Wheatstone bridge is because of the limiting errors of the three known resistances. As a result very precise resistances are required with 1 % tolerance.

3. What is the main source of error in a null detector?
a) lower current detection ability
b) insufficient sensitivity of the null detector
c) wiring resistance
d) power dissipation

View Answer

Answer: b [Reason:] Resistance of contact wires and power dissipation are some of the causes for error in a null detector. But insufficient sensitivity is the major source of error in a null detector such as a galvanometer.

4. When current passes through the resistances in the Wheatstone bridge what happens?
a) voltage drop occurs
b) null detector burns
c) back emf is induced
d) temperature increases due to power dissipation

View Answer

Answer: d [Reason:] Current flow through the resistances causes power dissipation i.e. I2R leading to an increase in the temperature. As the bridge consists of pure resistances, there is no back e.m.f induced.

5. What is the effect of the increase in temperature on the resistance elements?
a) directly proportional
b) independant
c) inversely proportional
d) changes by a factor of 10

View Answer

Answer: a [Reason:] Temperature affects resistance of the circuit. Resistance has a positive temperature coefficient and increases linearly with rise in temperature.

6. Heating effect in the Wheatstone bridge can be avoided by _________
a) using an expensive emf source
b) limiting current to a safe value
c) using heating sinks
d) immersing the setup in ice

View Answer

Answer: b [Reason:] Heating effect can be eliminated by limiting the current through the circuit to a safe value and by calculating the power dissipation in the arms. Heat sinks are typically used in power electronic applications.

7. The main error when measuring low resistances is _________
a) power dissipation of the arms
b) voltage drop across the emf source
c) lead and contact resistance
d) current flowing through the circuit

View Answer

Answer: c [Reason:] Voltage drop across the circuit along with power dissipation lead to errors in the measurement of low resistances. The resistance of leads and contacts of the external circuit adds to the values in the circuit. This is the main source of error while measuring low resistances.

8. How is thermal emf generated?
a) when current flows
b) when voltage is applied
c) when the null detector is connected
d) when dissimilar metals come in contact

View Answer

Answer: d [Reason:] When dissimilar metals come into contact with each other in a galvanometer circuit, thermal emf is generated. Null detector is used for detecting the balance condition.

9. Thermal emf can be prevented by _________
a) using more sensitive galvanometers
b) using similar metals
c) by separating the dissimilar metals
d) reducing the supply emf

View Answer

Answer: a [Reason:] Thermal emf can be eliminated by making use of sensitive galvanometers consisting of copper coils and copper suspension systems. Dissimilar metals can’t be physically separated.

Set 5

1. What is the relation between the balance equation and the magnitude of input voltage?
a) directly proportional
b) independent
c) inversely proportional
d) depends on the null indicator

View Answer

Answer: b [Reason:] The input voltage does not appear in the expression for the balance equation. Thus balance equation is independent of the magnitude of input voltage.

2. Accuracy of bridge circuit depends on _________
a) component values
b) null detector
c) voltage source
d) current source

View Answer

Answer: a [Reason:] The accuracy of measurement of a bridge circuit depends on the values of the components used in it. Voltage source supplies dc bias to the circuit while the detector is used for balance condition.

3. What happens to the balance condition, if the source and detector are interchanged?
a) increases by a factor of 2
b) reduces to half
c) remains unchanged
d) independent of the type of source and detector

View Answer

Answer: c [Reason:] The balance condition is independent of the positions of the source and the detector. Source and detector can be connected across any two sets of opposite arms of the bridge.

4. The simplest type of bridge used for the measurement of medium resistances is known as
a) Kelvin
b) Schering
c) Anderson
d) Wheatstone

View Answer

Answer: d [Reason:] Wheatstone bridge is the simplest bridge that is used for the measurement of medium resistances. Kelvin bridge is used for the measurement of low resistance, whereas Schering bridge is used for the measurement of high voltages.

5. How is the measurement accuracy in a bridge circuit?
a) high
b) low
c) medium
d) inaccurate

View Answer

Answer: a [Reason:] The measurement is done by comparing the unknown value with a standard known value. Thus the measurement accuracy is high in a bridge circuit.

6. The bridge circuit can be used in _________
a) high voltage circuits
b) low power circuits
c) control circuits
d) digital integrated circuits

View Answer

Answer: c [Reason:] The bridge circuit is generally used in control applications. Control systems make use of bridge circuits for industrial applications.

7. Commonly used D.C. bridges are _________
a) Schering and Anderson
b) Maxwell inductance and capacitance
c) DeSauty and Wagner
d) Wheatstone and Kelvin

View Answer

Answer: d [Reason:] Wheatstone and Kelvin are the commonly used bridges for the measurement of resistance. Wagner’s and De Sauty’s bridges are used for shielding the circuit.

8. In control applications, one arm of the bridge circuit contains a _________
a) capacitive element
b) resistive element
c) inductive element
d) impedance element

View Answer

Answer: b [Reason:] One of the arms of a bridge circuit in general consists of a resistive element. Control systems employ resistive elements for industrial applications.

9. What are the physical parameters that are to be controlled when a bridge is used in control applications?
a) area and volume
b) mass and weight
c) pressure and temperature
d) current and voltage

View Answer

Answer: c [Reason:] In control applications, when one of the arms of the bridge circuit consists of a resistance element, sensitive physical parameters such as pressure and temperature are to be controlled.