Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The function of crankcase in two stroke petrol engines is
a) It holds the engine lubricating oil
b) It forms a pressurised chamber for fuel air mixture
c) It holds the exhaust gases after combustion
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] It holds the fuel air mixture during engine cycle.

2. Connecting rods are generally of the following form
a) Forged I-section
b) Forged round section
c) Cast iron square section
d) Forged square section steel

View Answer

Answer: a [Reason:] Connecting rods are generally of forged I-section type.

3. The purpose of crankcase ventilation is to
a) Cool the oil
b) Remove vaporised water and fuel
c) Supply oxygen to the crankcase
d) It assists in maintaining the viscosity of oil

View Answer

Answer: b [Reason:] Crankcase ventilation removes vaporised water and fuel.

4. The escape of burned gases from the combustion chamber past the pistons and into the crankcase is called
a) Gas loss
b) Blow by
c) By pass
d) Passed gas

View Answer

Answer: b [Reason:] Blow by is the surging of burned gases from combustion chamber into the crankcase.

5. Connecting rod is attached to the piston by the
a) Rod cap
b) Piston pin
c) Cap bolt
d) Lower cap

View Answer

Answer: b [Reason:] Connecting rod is attached to the piston by piston pin.

6. Engine pistons are generally made of aluminium alloy because
a) It is lighter
b) It is stronger
c) It has less wear
d) It absorbs shock

View Answer

Answer: a [Reason:] Aluminium alloy are used because they are lighter.

7. Piston compression rings are made of
a) Cast iron
b) Steel
c) Aluminium
d) Bronze

View Answer

Answer: a [Reason:] Cast iron is used for piston compression rings.

8. Gudgeon pins are made of
a) Cast iron
b) Aluminium
c) Same material as that of piston
d) Hardened and ground steel

View Answer

Answer: c [Reason:] Gudgeon pins and piston are made of same material.

9. The purpose of a piston pin is that
a) It prevents the valve from rotating
b) It links the connecting rod to the crankshaft
c) It ensure the piston ring to the piston
d) It connect the piston to the connecting rod

View Answer

Answer: d [Reason:] Piston pin connects the piston to the connecting rod.

10. When no.1 piston of a four cylinder in line four stroke engine is performing the power stroke, no.4 piston is on the stroke called
a) Suction
b) Compression
c) Power
d) Exhaust

View Answer

Answer: a [Reason:] When no.1 piston is on power stroke, no.4 piston will be on suction stroke.

Set 2

1. A square type engine
a) Has geometrically square shape
b) Has two vertical and two horizontal cylinders
c) Has cylinder bore equal to stroke length
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] A square type engine has cylinder bore length equal to cylinder stroke length.

2. Aluminium cylinder blocks require
a) Cast iron Liners
b) Brass Liners
c) Aluminium Liners
d) No Liners

View Answer

Answer: a [Reason:] Cast iron is the best suited Liner material for aluminium cylinders.

3. The function of oil scrapper rings is to
a) Retain compression
b) Lubricate cylinder walls
c) Maintain vacuum
d) Reduce piston wear

View Answer

Answer: b [Reason:] Oil scrapper rings lubricate cylinder walls.

4. When considerable material must be removed to clean up a cylinder bore, the cylinder should be
a) Bored
b) Honed
c) Ground
d) Reamed

View Answer

Answer: a [Reason:] Boring operation can easily remove the required material.

5. The stroke of an engine is the
a) Volume of the cylinder
b) Length of the connecting rod
c) Internal diameter of the cylinder
d) Distance between TDC and BDC

View Answer

Answer: d [Reason:] Distance between TDC and BDc is termed as the stroke of an engine.

6. A four cylinder engine is of capacity 2.4 litres. Then swept volume of one cylinder is
a) 400 cubic centimeters
b) 600 cubic centimeters
c) 2400 cubic centimeters
d) 1200 cubic centimeters

View Answer

Answer: b [Reason:] Volume of one cylinder will be 2.4/4 = 0.6 litres or 600 cubic centimeters.

7. The difference between dry liners and wet liners is
a) Cylinder liner touches the coolant jacket in wet liners
b) Wet liners are thicker than dry liners
c) Packing rings are present in wet liners
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the given differences exist between wet and dry liners.

8. The thickness of dry liners ranges from
a) 3 mm to 9mm
b) 1.5 mm to 3 mm
c) 1 mm to 2 mm
d) 0.5 mm to 2.5 mm

View Answer

Answer: b [Reason:] The thickness of dry liners is of about 1.5 mm to 3 mm.

9. The thickness of wet liners ranges from
a) 1.5 mm to 6 mm
b) 1 mm to 2 mm
c) 6 mm to 10 mm
d) 0.5 mm to 2.5 mm

View Answer

Answer: a [Reason:] The thickness of wet liners is of about 1.5 mm to 6 mm.

10. Cylinder liner materials are made of alloy iron containing
a) Manganese
b) Nickel
c) Chromium
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Liner is made of alloy iron containing silicon, manganese, nickel and chromium.

Set 3

1. Spark plug are mounted inside ________
a) cylinder block
b) cylinder head
c) crank case
d) piston

View Answer

Answer: b [Reason:] Spark plugs are mounted inside cylinder head because it is consists of combustion chamber and sometimes valves(I and F-head) are also mounted.

2. Which of the following provides passages for flow of cooling water?
a) cylinder block
b) cylinder head
c) crank case
d) piston

View Answer

Answer: b [Reason:] Since cylinder head only consists of the combustion chamber which in turn connects with the cooling water passages for cooling down of the engine or to prevent the over heating of engine.

3. For retaining compression in the cylinder, a flat piece of ___________ is placed between the cylinder head and cylinder block.
a) gasket
b) rims
c) cylinder liner
d) invar strut

View Answer

Answer: a [Reason:] Gaskets are coated with special varnish which melts and seals all the small inter sticks of the block and head when the engines warms up. The gaskets besides withstanding high pressure should also withstand high temperature also.

4. The main advantage of using aluminium alloy for cylinder head is ____________
a) lightness in weight
b) high thermal conductivity
c) less corrosion rate
d) cost

View Answer

Answer: b [Reason:] Generally cylinder heads are coated with grey cast iron and aluminium alloy. The main advantage for the aluminium alloy over the cast iron is high thermal conductivity which can withstand about 1000°C without much expansion and deformation.

5. Inter-metallic corrosion between steel studs and aluminium alloy lead to ___________
a) engine war-up
b) higher fuel consumption
c) cylinder head stick to cylinder block
d) gaskets get damaged

View Answer

Answer: c [Reason:] Due to corrosion and over heating of the engine due to the piston sliding movements up and down, the cylinder block will get attached to the cylinder block which in turns lead to total replacement of the entire engine setup.

6. Why cylinder head cast as a separate piece?
a) good compression ratio
b) high efficiency
c) prevent collision
d) easy removal

View Answer

Answer: d [Reason:] Cylinder head are casted as separate piece generally for easy removal also to provide correct provision for spark plug, injector, flow of water etc.,

7. ____________ is combination of fibre and cork granules that is more compressible and resilient.
a) karropak
b) felicoid
c) shimbestos
d) metal sandwich

View Answer

Answer: b [Reason:] Felicod is a type of pump gasket which is improvement on cork. It is less subject to shrinkage and expansion. It can also withstand considerable bending and twisting without breakage.

8. Which of the following oil pan gaskets are not affected by oil and grease?
a) felbestos
b) metal encased
c) felcoperne
d) felicod

View Answer

Answer: c [Reason:] Felcoperne is synthetic rubber compound with good resilient and compressible. It is not affected by expansion or shrinkage. Compared to other oil pan gaskets like cork and felicod felcoperene is preferred now-a-days.

9. Which of the following is not the type of manifold gaskets?
a) felbestos
b) metal encased
c) metal embosed
d) shimbestos

View Answer

Answer: d [Reason:] Shimbestos is a cylinder gaskets which is combination of thin steel heat shield on one side and a high resilient specially treated metal reinforced asbestos on the top.

10. ____________ is attached to the bottom face of cylinder block.
a) crank case
b) oil pan
c) piston
d) cylinder liners

View Answer

Answer: a [Reason:] Crank case is attached to the bottom part of the cylinder block which serves as a base of engine, which supports crankshaft and camshaft in suitable bearings also provides an arm for supporting engine on frame.

11. The cylinder block and upper half of the crank case are cast by _________ material.
a) aluminium
b) zinc
c) semi-steel
d) titanium

View Answer

Answer: c [Reason:] Semi-steel provides a strong and harder casting also good thermal conductivity, which permits thin casting walls and improving cooling.

12. _________ serves as a cooling and ventilation of engine lubricating oil.
a) crank case
b) oil sump
c) cam shaft
d) piston

View Answer

Answer: b [Reason:] Oil sump or oil pan which is bottom half of crank case it is bolted or screwed to the lower flange of main casting.

Set 4

1. Protein that contains nucleic acid derivative of riboflavin is called
a) Nucleic acid
b) Amino acid
c) Flavoprotein
d) None

View Answer

Answer: c [Reason:] Flavoproteins contain a very tightly, sometimes covalently, bound flavin nucleotide, either FMN or FAD.

2. NADP-linked dehydrogenase catalyzes
a) Glucose 6-phosphate+NADP+ ↔ 6-phosphogluconate + NADPH + H+
b) Lactate + NAD+ ↔ pyruvate + NADH + H+
c) Pyruvate + CoA + NAD+ ↔ acetyl-CoA + CO2 + NADH + H+
d) L-Malate + NAD+ ↔ oxaloacetate + NADH + H+

View Answer

Answer: a [Reason:] NAD-linked dehydrogenase catalyzes b, c and d.

3. A lipid-soluble benzoquinone with a long isoprenoid side chain
a) Ubiquinone
b) Cytochrome b
c) Cytochrome c
d) Cytochrome a

View Answer

Answer: a [Reason:] Ubiquinone also known as coenzyme Q is a lipid-soluble benzoquinone with a long isoprenoid side chain.

4. The only membrane bound enzyme in the citric acid cycle is
a) Succinate dehydrogenase
b) NADH dehydrogenase
c) ATP synthase
d) Acyl co-A dehydrogenase

View Answer

Answer: a [Reason:] The only membrane bound enzyme in the citric acid cycle is succinate dehydrogenase.

5. The first step in the β oxidation of fatty acyl co-A is catalyzed by
a) Succinate dehydrogenase
b) NADH dehydrogenase
c) ATP synthase
d) Acyl co-A dehydrogenase

View Answer

Answer: d [Reason:] It involves transfer of electrons from the substrate to the FAD of the dehydrogenase, then to ETF.

6. Complex 1 is also called
a) NADH dehydrogenase
b) Succinate dehydrogenase
c) Cytochrome bc1 complex
d) Cytochrome oxidase

View Answer

Answer: a [Reason:] Complex 2 is called succinate dehydrogenase. Complex 3 is called cytochrome bc1 complex. Complex 4 is called cytochrome oxidase.

7. Complex 2 is also called
a) NADH dehydrogenase
b) Succinate dehydrogenase
c) Cytochrome bc1 complex
d) Cytochrome oxidase

View Answer

Answer: b [Reason:] Complex 1 is called NADH dehydrogenase. Complex 3 is called cytochrome bc1 complex. Complex 4 is called cytochrome oxidase.

8. Complex 3 is also called
a) NADH dehydrogenase
b) Succinate dehydrogenase
c) Cytochrome bc1 complex
d) Cytochrome oxidase

View Answer

Answer: c [Reason:] Complex 1 is called NADH dehydrogenase. Complex 4 is called cytochrome oxidase. Complex 2 is called succinate dehydrogenase.

9. Complex 4 is also called
a) NADH dehydrogenase
b) Succinate dehydrogenase
c) Cytochrome bc1 complex
d) Cytochrome oxidase

View Answer

Answer: d [Reason:] Complex 1 is called NADH dehydrogenase. Complex 3 is called cytochrome bc1 complex. Complex 2 is called succinate dehydrogenase.

10. In mitochondria, hydride ions are removed from substrates by
a) NAD-linked dehydrogenases
b) NADP-linked dehydrogenases
c) ATP synthase
d) Succinate dehydrogenases

View Answer

Answer: a [Reason:] In cytosol hydride ions are removed from substrates by NADP-linked dehydrogenases.

Set 5

1. What is the concentration of OH in a solution with a H+ concentration of 1.3×10-4 M?
a) 7.7×10-10 M
b) 7.7×10-9 M
c) 7.7×10-11 M
d) 7.7×10-12 M

View Answer

Answer: c [Reason:] Kw = [H+ ][OH] Solving for [OH] gives

[OH ]=(Kw )/([H+]) = (1.0 X 10-14)/(1.3 X 10-4 ) M

= 7.7 × 10-11 M.

2. Identify the triprotic acid from the following
a) Carbonic acid
b) Bicarbonate
c) Glycine
d) Phosphoric acid

View Answer

Answer: d [Reason:] Phosphoric acid is triprotic as it can give up three protons

3. Which of the following acids has the lowest pKa value?
a) Acetic acid
b) Sulphuric acid
c) Dil.HCl
d) Oxalic acid

View Answer

Answer: b [Reason:] The stronger the acid, the lower its pKa. Sulphuric acid is the strongest acid of all the other acids mentioned, so its pKa is the least.

4. Which of the following bases has the highest pKa value?
a) NaOH
b) NaNO3
c) KNO3
d) KCl

View Answer

Answer: a [Reason:] The stronger the base, the higher its pKa. NaOH is the strongest base of all the other bases mentioned, so its pKa is the highest.

5. The degree of ionization does not depend on?
a) Temperature
b) Current
c) Nature of solvent
d) Concentration

View Answer

Answer: b [Reason:] Degree of ionization is independent of current. It depends only on temperature, nature of solvent and concentration.

6. The hydrolysis constant of CH3 COONa is given by
a) Kh = Kw/Ka
b) Kh = Kw/Kb
c) Kh = Kw/Ka×Kb
d) Kh = Ka + Kb

View Answer

Answer: a [Reason:] CH3 COONa is a salt of weak acid and strong base.

7. K1 and K2 for oxalic acid are 6.5×10-2and 6.1×10-5respectively. What will be the [OH] in a 0.01M solution of sodium oxalate?
a) 9.6×10-6
b) 1.4×10-1
c) 1.2×10-6
d) 1.3×10-8

View Answer

Answer: c [Reason:] The hydrolysis of C2 O42- is as follows C2 O42-+ H2 O → HC2O4- + OH

8. If pKb for fluoride at 25°c is 10.83, the ionization constant of hydrofluoric acid in water at this temperature is
a) 3.52×10-3
b) 6.75×10-4
c) 5.38×10-2
d) 1.74×10-5

View Answer

Answer: b [Reason:] Kw = Ka × Kb Ka = Kw / Kb Ka = 10-14/-log (10.83) = 6.75 × 10-4.

9. Aqueous solution of the detergents are
a) Neutral
b) Acidic
c) Basic
d) Amphoteric

View Answer

Answer: c [Reason:] Detergent is a salt of weak acid and strong base.

10. If pH of solution of NaOH is 12.0 the pH of H2 SO4 solution of same molarity will be
a) 2.0
b) 12.0
c) 1.7
d) 10.0387

View Answer

Answer: c [Reason:] pH = 12 then pOH = 2 [OH] = 10-2 Molarity of NaOH = 10-2 For H2 SO4, molarity = 10-2 [H+] = 2 × 10-2 pH = 2 – log2 = 1.7.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }