Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. A heat engine converts heat energy from fuel combustion or any other source into which type of work
a) Electrical work
b) Mechanical work
c) Pressure work
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A heat engine gives mechanical work as output.

2. A steam engine comes under the category of
a) External combustion engines
b) Internal combustion engines
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A steam engine is a External combustion engine.

3. Which of these is a power absorbing heat engine
a) Steam engine
b) Petrol engine
c) Air compressor
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] An air compressor is a power absorbing heat engine.

4. Which of these is a type of reciprocating steam engine
a) Simple
b) Compound
c) Uniflow
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Simple, compound and uniflow are types of reciprocating steam engine.

5. A gas undergoes step 2 in Carnot cycle. Which of these processes describes the 2nd step
a) Isentropic expansion
b) Isentropic compression
c) Isothermal expansion
d) Isothermal compression

View Answer

Answer: a [Reason:] The 2nd process in carnot cycle is isentropic expansion.

6. A gas undergoes step 4 in Carnot cycle. Which of these processes describes the 2nd step
a) Isentropic expansion
b) Isentropic compression
c) Isothermal expansion
d) Isothermal compression

View Answer

Answer: b [Reason:] The 4th process in carnot cycle is isentropic compression.

7. A gas undergoes isothermal compression in Carnot cycle. Which step does it undergo
a) 1st
b) 2nd
c) 3rd
d) 4th

View Answer

Answer: c [Reason:] Isothermal compression is the 3rd step in Carnot cycle.

8. Thermal power plants operate on which of these cycles
a) Otto cycle
b) Rankine cycle
c) Carnot cycle
d) Stirling cycle

View Answer

Answer: b [Reason:] Thermal power plants operate on Rankine cycle.

9. The efficiency of a combined cycle gas turbine(steam cooled) can range as high as
a) 20%
b) 30%
c) 40%
d) 60%

View Answer

Answer: d [Reason:] A steam cooled combined cycle gas turbine can have efficiency as high as 60%.

10. One ‘ton of refrigeration’ equals how much Btu/hr.
a) 14,500 Btu/hr
b) 12,000 Btu/hr
c) 13,000 Btu/hr
d) 15,000 Btu/hr

View Answer

Answer: b [Reason:] One ton of refrigeration equals 12,000 Btu/hr.

Set 2

1. In a four stroke cycle engine camshaft revolves at ______ the crank speed.
a) Two times
b) Half
c) Four times
d) Three times

View Answer

Answer: b [Reason:] The camshaft rotates at half of the crank speed.

2. The gears on camshaft and crankshaft are known as
a) Lining gears
b) Aligning gears
c) Timing gears
d) Tuning gears

View Answer

Answer: c [Reason:] These gears are called timing gears.

3. The material known as high carbon high copper chrome silicon cast steel is used for making
a) Camshaft
b) Cylinder body
c) Cylinder head
d) Piston

View Answer

Answer: a [Reason:] Material used for making camshafts is high carbon high copper chrome silicon cast steel.

4. Camshaft gear is made from which material
a) Cast iron
b) Mild steel
c) Bakelite
d) Brass

View Answer

Answer: c [Reason:] Camshaft gears are made from bakelite.

5. Crankshafts are usually constructed by
a) Casting
b) Drop forging
c) Drawing
d) Extrusion

View Answer

Answer: b [Reason:] Drop forging is used for making crankshafts.

6. The main reasons for crankshaft wear are
a) Different loads at some points of rotation
b) Centrifugal forces due to crankshaft rotation
c) Misalignment in connecting rod
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the three are the reasons for crankshaft wear.

7. The main causes of crankshaft vibration are
a) Variation in torque
b) Cyclic variation of gas and combustion products
c) Unbalanced weight of parts
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Crankshaft vibration is caused by all the above mentioned causes.

8. In the cam, the distance between the base circle and the nose is called
a) Lift
b) Lobe
c) Flank
d) Pitch

View Answer

Answer: a [Reason:] Distance between the base circle and nose is called lift of cam.

9. The crankshaft rotates the camshaft using
a) Belt drive
b) Chain drive
c) Gear drive
d) Motor drive

View Answer

Answer: b [Reason:] Chain drive is used to connect crankshaft and camshaft.

10. The crankshaft should be inspected for
a) Cracks
b) Alignment of crankpins and journals
c) Cleanliness of oil gallaries
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Crankshaft should be inspected for all the above mentioned faults.

Set 3

1. What is the material of the connecting rod
a) Mild steel
b) Forged steel
c) Tool steel
d) Cast iron

View Answer

Answer: b [Reason:] Connecting rod is made of forged steel.

2. Which of the following item is made of aluminium alloy
a) Piston ring
b) Piston
c) Connecting rod
d) Crankshaft

View Answer

Answer: b [Reason:] Aluminium alloy is used in making piston.

3. Piston pin is also known as
a) Gudgeon pin
b) Crank pin
c) Screw pin
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Piston pin is also called gudgeon pin.

4. Compression rings are fitted at the
a) Middle of skirt
b) Bottom of skirt
c) Top of skirt
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Compression rings are located at the top of skirt.

5. Piston rings are not completely closed because
a) Closed rings are hard to manufacture
b) Gap allows the ring to expand and fit over
c) They are designed to let pass some lubricant to the combustion chamber
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Piston rings expand due to heat of combustion and fit over.

6. The entrance of the piston pin hole is sealed by
a) Steel plating
b) Snap ring
c) Rubber ring
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Snap rings are used to seal the entrance.

7. Compression rings have which type of cross section
a) Rectangular
b) L shaped
c) Keystone
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the given are types of Compression ring cross sections.

8. Passenger car engines contain
a) 2 compression ring and 1 oil control ring
b) 2 compression ring and 2 oil control ring
c) 1 compression ring and 1 oil control ring
d) 2 compression ring and no oil control ring

View Answer

Answer: a [Reason:] These type of engines contain 2 compression ring and 1 oil control ring.

9. The function of a piston is
a) It forms a movable wall of combustion chamber
b) It transmits turning force to the crankshaft via connecting rod
c) It functions like crosshead and transmits side thrusts
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] A piston performs all the above mentioned functions.

10. If the diameter of a piston is ‘D’ then the length of skirt is usually of the range of
a) 0.75D to 0.8D
b) 0.5D to D
c) 1.5D to 2D
d) 0.2D to 0.6D

View Answer

Answer: a [Reason:] The length of the skirt is usually 0.75 to 0.8 times the diameter of the piston.

11. The plate which acts as a packing between cylinder block and cylinder head is called
a) Chaplet
b) Liner
c) Gasket
d) Flange

View Answer

Answer: c [Reason:] Gasket forms the packing between cylinder block and cylinder head.

12. Which one of the following is a type of Gasket
a) Copper asbestos
b) Steel asbestos
c) Single sheet rigid
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the three are various types of gaskets.

Set 4

1. _________ serve as a support and enclosure for moving parts.
a) cylinder block
b) cylinder head
c) crank case
d) connecting rod

View Answer

Answer: a [Reason:] Because cylinder block is outer body of the engine which encloses all other parts like piston, connecting rod etc.

2. In modern engines cylinder block and crank case forms a single casting because _________
a) reduces space consumption
b) rigid structure
c) wearing properties
d) can withstand high temperature

View Answer

Answer: b [Reason:] Cylinder block and crank case are made of single casting to make them a rigid structure since they should withstand high temperature and to have good wear properties.

3. _______ are cast in crankcase to give extra strength and to support camshaft bearings.
a) rocker arm
b) oil filter
c) rims
d) manifolds

View Answer

Answer: c [Reason:] Since rims forms/gives an outer layer for crankcase they are used besides they too have high wear properties.

4. A separate _______ crankcase would result in saving weight also enabling cheaper and quick replacement.
a) nickel
b) chromium
c) iron
d) aluminium

View Answer

Answer: d [Reason:] Aluminium is of lighter weight and is easily available in the market so which can be replaced easily with comparatively lower price.

5. Which of the following isn’t a cylinder block part?
a) cylinder in which piston slides up and down
b) openings for valves
c) passages for flow of cooling water
d) carburettor

View Answer

Answer: d [Reason:] Carburettor isn’t a part of cylinder block it is used for mixture of fuel and air and then allowed to the intake port.

6. Cylinder block is usually made from _________
a) grey cast iron
b) steel sleeves
c) nickel
d) chromium

View Answer

Answer: a [Reason:] Since cylinder block has to withstand more sliding of piston the material should be good in wearing properties so grey cast iron material is used for cylinder block.

7. In some small engines, the cylinder walls are plated with __________ to reduce wall wear and increase the service life.
a) grey cast iron
b) steel sleeves
c) chromium
d) nickel

View Answer

Answer: c [Reason:] Chromium a very hard metal with high coefficient of thermal expansion so used to reduce wall wear and to promote service life.

8. Which of the following is advantage for aluminium alloy cylinder block over grey cast iron?
a) density
b) machinability
c) co-efficient of thermal expansion
d) thermal conductivity

View Answer

Answer: a [Reason:] Density of aluminium is one-third of cast iron and it is a light weight material which is advantage over cast iron.

9. By which relation speed of piston can be calculated inside cylinder block?
(L-Length of stoke, D-Diameter, N-speed of engine)
a) 2LDN
b) 2LN
c) 2πLD
d) 2πL

View Answer

Answer: b [Reason:] Because in cylinder block when piston oscillates up and down it takes twice the length(to and fro) and with speed the engine rotates so it is 2LN.

10. Bubbles of air in radiator is sign of _________ problem.
a) cracked block
b) blown head gasket
c) seized block
d) lack of engine oil

View Answer

Answer: b [Reason:] Bubbles of air in radiator is sign of blown head gasket which is a rare case occurring in cylinder head for which remedy is replacement of gasket, which requires an elevated platform for lifting engine.

Set 5

1. Which of these is not necessary for the description of an automobile
a) Type
b) Capacity
c) Colour
d) Model

View Answer

Answer: c [Reason:] Colour is not a necessary factor to describe an automobile.

2. Which of these is necessary for the description of an automobile
a) Make
b) Model
c) Capacity
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Make, model, capacity are all essential informations for describing an automobile.

3. ‘Volkswagen Polo’ is a
a) Ultra-compact car
b) Sub-compact car
c) Compact car
d) Executive car

View Answer

Answer: b [Reason:] Volkswagen Polo is a sub-compact car.

4. ‘Maruti 800’ is a
a) Sub-compact car
b) Compact car
c) City car
d) Sports car

View Answer

Answer: c [Reason:] ‘Maruti 800’ is a sub-urban city car.

5. Which of these cars is a Crossover SUV.
a) Nissan Pathfinder
b) Hyundai Sonata
c) Suzuki Servo
d) Fiat Panda

View Answer

Answer: a [Reason:] Nissan Pathfinder is a Crossover SUV car.

6. What was the initial pricetag of ‘Tata Nano’ a city car by Tata Motors
a) Rs.1,50,000
b) Rs.1,00,000
c) Rs.2,50,000
d) Rs.2,00,000

View Answer

Answer: b [Reason:] Tata Nano came into market with an initial pricetag of 1,00,000 indian rupees.

7. Which of these is a compact executive car
a) Mercedes-Benz S Class
b) Audi A8
c) Audi A4
d) Mercedes-Benz E Class

View Answer

Answer: c [Reason:] Audi A4 is a compact executive car.

8. Which of these is a ‘Convertible’.
a) Mahindra Scorpio
b) Volkswagen Golf GTI
c) Cadillac XTS
d) Honda S2000

View Answer

Answer: d [Reason:] Honda S2000 is considered as a Convertible car.

9. A Roadster is a convertible with how many seats
a) One
b) Two
c) Four
d) Six

View Answer

Answer: b [Reason:] A Roadster is a two seater convertible car.

10. Mercedes-Benz E Class is
a) A compact minivan
b) An estate car
c) An executive car
d) A compact executive car

View Answer

Answer: c [Reason:] Mercedes-Benz E Class is considered an executive mid-luxury car.

11. Ford Falcon is an example of
a) Australian muscle car
b) American muscle car
c) Luxury vehicle
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Ford Falcon is an australian muscle car.