Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The side drains and partially filled culverts are designed on the basis of
a) Open channel flow
b) Hydrological analysis
c) Pavement geometry
d) Run off

View Answer

Answer: a [Reason:] The partially filled culverts and side drains are designed on the basis of the open channel flow.

2. The continuity equation is given by
a) Q=KiA
b) Q=AV
c) Q=A/V
d) Q=AV2

View Answer

Answer: The continuity equation is given by Q=AV, where A is the area and v is the allowable velocity.

3. The desirable velocity for sand and silt are
a) 0.2m/second
b) 0.5 m/second
c) 0.7 m/second
d) 0.9 m/second

View Answer

Answer: b [Reason:] The desirable velocity for the silt and sand is 0.3 to 0.5 m/second.

4. The discharge in m3/sec for a surface drainage of 100 m2 and a velocity of 5 m/second is
a) 5
b) 50
c) 500
d) 0.5

View Answer

Answer: c [Reason:] Q=AV Q=100*5 Q=500 m3/sec.

5. The roughness coefficient is assumed in
a) Chezys formula
b) Manning’s formula
c) Heigen poiuselles equation
d) Continuity equation

View Answer

Answer: b [Reason:] The roughness coefficient is a constant for different types of materials, and it is assumed in Manning’s formula.

6. The hydraulic radius is given by
a) A/P
b) P/A
c) PA
d) A+P

View Answer

Answer: a [Reason:] The hydraulic radius is the ratio of wetted area and wetted perimeter.

7. The maximum value of Manning’s coefficient for soil with heavy vegetation is
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.3
d) 0.4

View Answer

Answer: a [Reason:] The maximum value of the Manning’s coefficient for the soil with heavy vegetation is 0.1.

8. The total time for inlet flow and flow along the drain is given by
a) T1+T2
b) T1T2
c) T1/T2
d) T1-T2

View Answer

Answer: a [Reason:] The total time duration of the inlet flow and flow of the drainage is the sum of both the times.

9. If the depth of a trapezoidal section is 0.50 m and free board is 0.15 m , then the total depth is
a) 0.35 m
b) 0.65 m
c) 0.50 m
d) 0.15 m

View Answer

Answer: b [Reason:] The total depth is the sum of both the depth and free board provided d=0.50+0.15 d=0.65m.

10. The time of flow in minutes for a longitudinal drain of 400 m and with a velocity of 0.8 m/sec is
a) 6.33
b) 7.33
c) 8.33
d) 9.33

View Answer

Answer: c [Reason:] The time of flow=L/V T=400/(0.8*60) T=8.33 mins.

Set 2

1. CAD/CAM is the relationship between
a) science and engineering
b) manufacturing and marketing
c) design and manufacturing
d) design and marketing

View Answer

Answer: c

2. The process in which the detailed specifications materials, dimensions, tolerances and surface rough is made is known as
a) decision process
b) analysis process
c) implementation process
d) refinement process

View Answer

Answer: c [Reason:] Decision process is the cognitive process resulting in the selection of a belief or a course of action among several alternative possibilities while implementation process is the detailed specifications materials, dimensions, tolerances and surface rough is made.

3. Which two disciplines are tied by a common database?
a) documentation and geometric modeling
b) CAD and CAM
c) drafting and documentation
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Because of their joint benefits, computer- aided design and computer-aided manufacturing are often combined into CAD/ CAM systems. This combination allows the transfer of information from the design stage to the stage of planning for manufacture, without the need to reenter the data on part geometry manually.

4. The term that is used for geometric modelling like solid modelling, wire frame modelling and drafting is known as
a) software package
b) operating system
c) application software
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Software package is used for geometric modelling like solid modelling, wire frame modelling and drafting while operating system is is software that manages computer hardware and software resources and provides common services for computer programs.

5. The system environment in a mainframe computer consists of
a) central processing
b) storage devices
c) printers and plotters
d) both central processing and storage devices

View Answer

Answer: d

6. The nerve center or brain of any computer system is known as
a) CPU
b) Storage device
c) ALU
d) Monitor

View Answer

Answer: a

7. Locating devices are classified as
a) text input device
b) graphic device
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] GDI is responsible for tasks such as drawing lines and curves, rendering fonts and handling palettes.

8. A potentiometric device that contains sets of variable registers which feed signals that indicate the device position to the computer is known as
a) track ball
b) mouse
c) joystick
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c

9. Which of the following devices do not produce a hard copy?
a) impact printers
b) plotters
c) CRT terminals
d) non-impact printers

View Answer

Answer: c [Reason:] CRT terminals always plot graphics or images.

10. The software that is used to control the computer’s work flow, organize its data and perform house keeping functions is known as
a) operating software
b) graphics software
c) application software
d) programming software

View Answer

Answer: a [Reason:] Operating software is used to control the computer’s work flow, organize its data and perform house keeping functions. Graphics software is used to provide the users with various functions to perform geometric modelling and construction. Application software performs the data entry, design, analysis, drafting and manufacturing functions. Programming software enables the to implement custom application or modify the system for specialized needs.

11. The software that is used to provide the users with various functions to perform geometric modelling and construction is known as
a) operating software
b) graphics software
c) application software
d) programming software

View Answer

Answer: b [Reason:] Operating software is used to control the computer’s work flow, organize its data and perform house keeping functions. Graphics software is used to provide the users with various functions to perform geometric modelling and construction. Application software performs the data entry, design, analysis, drafting and manufacturing functions. Programming software enables the to implement custom application or modify the system for specialized needs.

12. The software that performs the data entry, design, analysis, drafting and manufacturing functions is known as
a) operating software
b) graphics software
c) application software
d) programming software

View Answer

Answer: c [Reason:] Operating software is used to control the computer’s work flow, organize its data and perform house keeping functions. Graphics software is used to provide the users with various functions to perform geometric modelling and construction. Application software performs the data entry, design, analysis, drafting and manufacturing functions. Programming software enables the to implement custom application or modify the system for specialized needs.

13. The software that enables the to implement custom application or modify the system for specialized needs is known as
a) operating software
b) graphics software
c) application software
d) programming software

View Answer

Answer: d [Reason:] Operating software is used to control the computer’s work flow, organize its data and perform house keeping functions. Graphics software is used to provide the users with various functions to perform geometric modelling and construction. Application software performs the data entry, design, analysis, drafting and manufacturing functions. Programming software enables the to implement custom application or modify the system for specialized needs.

14. Following is not a operating system software
a) Windows
b) UNIX
c) VAX/VMS
d) IDEAS

View Answer

Answer: d [Reason:] Except IDEAS all are the operating systems.

15. The basic geometric building blocks provided in a CAD/CAM package are
a) points
b) lines
c) circles
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d

Set 3

1. During the execution of a CNC part program block NO20 GO2 X45.0 Y25.0 R5.0 the type of tool motion will be
a) circular Interpolation – clockwise
b) circular Interpolation – counterclockwise
c) linear Interpolation
d) rapid feed

View Answer

Answer: a [Reason:] Given:-NO20 GO2 X45.0 Y25.0 R5.0 Here term X45.0 Y25.0 R5.0 will produce circular motion because radius is consider in this term and GO2 will produce clockwise motion of the tool.

2. In an NC machining operation, the tool has to be moved from point (5, 4) to point (7, 2) along a circular path with centre at (5, 2). Before starting the operation, the tool is at (5, 4). The correct G and N codes for this motion are
a) N010GO3X7.0Y2.0I5.0J2.0
b) N010GO2X7.0Y2.0I5.0J2.0
c) N010GO1X7.0Y2.0I5.0J2.0
d) N010GOOX7.0Y2.0I5.0J2.0

View Answer

Answer: b [Reason:] Given : Initial point (5, 4), Final point (7, 2), Centre (5, 4) So, the G, N codes for this motion are N010GO2X7.0Y2.0 15.0J2.0 where, GO2 ” Clockwise circular interpolation X7.0Y2.0 ” Final point I5.0J2.0 ” Centre point.

3. The tool of an NC machine has to move along a circular arc from (5, 5) to (10, 10) while performing an operation. The centre of the arc is at (10, 5). Which one of the following NC tool path command performs the above mentioned operation ?
a) N010 GO2 X10 Y10 X5 Y5 R5
b) N010 GO3 X10 Y10 X5 Y5 R5
c) N010 GO1 X5 Y5 X10 Y10 R5
d) N010 GO2 X5 Y5 X10 Y10 R5

View Answer

Answer: a [Reason:] N010 “represent start the operation GO2 “represent circular (clock wise) interpolation X10Y10 “represent final coordinates X5Y5 “represent starting coordinate R5 “represent radius of the arc So, NC tool path command is, N010 GO2 X10 Y10 X5 Y5 R5.

4. NC contouring is an example of
a) continuous path positioning
b) point-to-point positioning
c) absolute positioning
d) incremental positioning

View Answer

Answer: a [Reason:] NC contouring is a continuous path positioning system. Its function is to synchronize the axes of motion to generate a predetermined path, generally a line or a circular arc.

5. Match the following:
NC code Definition
P. M05 1. Absolute coordinate system
Q. G01 2. Dwell
R. G04 3. Spindle stop
S. G09 4. Linear interpolation
a) P-2, Q-3, R-4, S-1
b) P-3, Q-4, R-1, S-2
c) P-3, Q-4, R-2, S-1
d) P-4, Q-3, R-2, S-1

View Answer

Answer: c [Reason:] NC code Definition P. M05 3. Spindle stop Q. G01 4. Linear interpolation R. G04 2. Dwell S. G09 1. Absolute coordinate system So, correct pairs are, P-3, Q-4, R-2, S-1.

6. In a CNC program block, N002 GO2 G91 X40 Z40……,GO2 and G91 refer to
a) circular interpolation in counterclockwise direction and incremental dimension
b) circular interpolation in counterclockwise direction and absolute dimension
c) circular interpolation in clockwise direction and incremental dimension
d) circular interpolation in clockwise direction and absolute dimension

View Answer

Answer: c [Reason:] GO2 represent circular interpolation in clockwise direction. G91 represent incremental dimension.

7. Numerical control ___________
a) applies only to milling machines
b) is a method for producing exact number of parts per hour
c) is a method for controlling by means of set of instructions
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] NC is a method for controlling by means of set of instructions. CNC performs the data processing functions.

8. Computer will perform the data processing functions in
a) NC
b) CNC
c) DNC
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] NC is a method for controlling by means of set of instructions. CNC performs the data processing functions.

9. Control loop unit of M.C.U is always
a) a hardware unit
b) a software unit
c) a control unit
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a

10. The repeatability of NC machine depends on
a) control loop errors
b) mechanical errors
c) electrical errors
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b

11. Rotation about Z-axis is called
a) a-axis
b) b-axis
c) c-axis
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Rotation about X-axis is called a-axis. Rotation about Y-axis is called b-axis. Rotation about Z-axis is called c-axis.

12. Rotation of spindle is designated by one of the following axis:
a) a-axis
b) b-axis
c) c-axis
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d

13. The linking of computer with a communication system is called
a) networking
b) pairing
c) interlocking
d) assembling

View Answer

Answer: a [Reason:] Networking is the practice of linking two or more computing devices together for the purpose of sharing data. Pairing is the linking of computer with a communication system. Interlocking is to fit into each other, as parts of machinery, so that all action is synchronized.

14. The process of putting data into a storage location is called
a) reading
b) writing
c) controlling
d) hand shaking

View Answer

Answer: b [Reason:] Reading is the process of copying data from a memory location. Writing is the process of putting data into a storage location.

15. The process of copying data from a memory location is called
a) reading
b) writing
c) controlling
d) hand shaking

View Answer

Answer: a [Reason:] Reading is the process of copying data from a memory location. Writing is the process of putting data into a storage location.

Set 4

1. A single-point cutting tool with 120C rake angle is used to machine a steel work-piece. The depth of cut, i.e., uncut thickness is 0.81 mm. The chip thickness under orthogonal machining condition is 1.8 mm. The shear angle is approximately
a) 220C
b) 260C
c) 560C
d) 760C

View Answer

Answer: b [Reason:] Given : α= 12c, t= 0.81mm, tc= 1.8 mm Shear angle, tanφ = [rcosα/1 – rsinα] ……….(i)

Chip thickness ratio, r = t/tc = 0.81/1.8 = 0.45

From equation (i), tanφ = [0.45cos120/1 – 0.45sin120]

φ = tan-1(0.486) = 25.910 – 260.

2. In a single point turning tool, the side rake angle and orthogonal rake angle are equal. ϕ is the principal cutting edge angle and its range is 00<ϕ<900. The chip flows in the orthogonal plane. The value of ϕ is closest to
a) 00
b) 450
c) 600
d) 900

View Answer

Answer: d [Reason:] Interconversion between ASA (American Standards Association) system and ORS (Orthogonal Rake System) tanαs = sinφtanα − cosφtani where αs = Side rake angle α = orthogonal rake angle φ = principle cutting edge angle = 00<ϕ<900 i = inclination angle (i = 0 for ORS) αs = α (Given) tanαs =sinφtanα − cosφtan(00) tanαs = sinφtanα tanαs/tanα = sinφ

φ =sin-1(1)=900.

3. In an orthogonal machining operation :
Uncut thickness = 0.5 mm
Cutting speed = 20 m/min
Rake angel = 150
Width of cut = 5 mm Chip thickness = 0.7 mm
Thrust force = 200 N Cutting force = 1200 N
The values of shear angle and shear strain, respectively, are
a) 30.30 and 1.98
b) 30.30 and 4.23
c) 40.20 and 2.97
d) 40.20 and 1.65

View Answer

Answer: d [Reason:] Given : t= 0.5mm, V = 20 m/min, α= 150, w= 5mm, tc = 0.7 mm, Ft = 200 N, Fc = 1200 N We know, from the merchant’s theory Chip thickness ratio, r = t/tc = 0.5/0.7 = 0.714

For shear angle, tanφ = [rcosα/1 – rsinα]

Substitute the values, we get tanφ = [0.714cos150/1 – 0.714sin150] = 0.689/0.815 = 0.845

φ = tan-1(0.845) = 40.20 Shear strain, s = cotφ + tan(φ − α) s = cot(40.20) + tan(40.20 − 150) = cot 40.20 + tan 25.2 = 1.183 + 0.470 = 1.65.

4. Which of the following parameters govern the value of shear angle in continuous chip formation?
a) true feed
b) chip thickness
c) rake angle of the cutting tool
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] To find shear angle in continuous chip feed, rake angle, chip thickness, cutting ratio are required.

5. In determining the various forces on the chip, Merchant assumed that the
a) cutting edge of the tool is sharp and it does not make any flank contact with the workpiece
b) only continuous chip without built up edge is produced
c) cutting velocity remains constant
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d

6. Cutting forces can be measured using a
a) transducer
b) dynamometer
c) load cell
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Cutting forces can be measured using a force transducer (typically with quartz piezoelectric sensors), a dynamometer, or a load cell (with resistance-wire strain gages placed on octagonal rings) mounted on the cutting-tool holder.

7. Transducers have a much __________ natural frequency and stiffness than dynamometers.
a) higher
b) lower
c) equal
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Transducers have a much higher natural frequency and stiffness than dynamometers, which are prone to excessive deflection and vibration.

8. In metal machining, the zone where the heat is generated due to friction between the moving chip and the tool face, is called
a) friction zone
b) work tool contact zone
c) shear zone
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In metal machining, the zone where the maximum heat is generated due to the plastic deformation of metal, is called shear zone while the zone where the heat is generated due to friction between the moving chip and the tool face, is called friction zone.

9. In metal machining, the zone where the maximum heat is generated due to the plastic deformation of metal, is called:
a) friction zone
b) work tool contact zone
c) shear zone
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In metal machining, the zone where the maximum heat is generated due to the plastic deformation of metal, is called shear zone while the zone where the heat is generated due to friction between the moving chip and the tool face, is called friction zone.

10. The ratio of the cutting force to the cross-sectional area being cut is called:
a) specific cutting force
b) thrust force
c) frictional force
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The ratio of the cutting force to the cross-sectional area being cut (i.e., the product of width of cut and depth of cut) is referred to as the specific cutting force. The thrust force, Ft, acts in a direction normal to the cutting force.

Set 5

1. _____________ is flow that is highly chaotic.
a) Laminar
b) Turbulence
c) Reynolds
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Turbulence is flow that is highly chaotic in casting systems such flow can lead to aspiration.

2. The capability of molten metal to fill mold cavities is called
a) viscosity
b) fluidity
c) laminar
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The capability of molten metal to fill mold cavities is called fluidity, which consists of two basic factors: a) characteristics of the molten metal b) casting parameters.

3. A high _______________ of the liquid metal reduces fluidity.
a) viscosity
b) fluidity
c) surface tension
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] A high surface tension of the liquid metal reduces fluidity. Because of this, oxide films on the surface of the molten metal have a significant adverse effect on fluidity.

4. The slower the rate of pouring molten metal into the mold, the ___________ is the fluidity.
a) lower
b) higher
c) constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The slower the rate of pouring molten metal into the mold, the lower is the fluidity because of the higher rate of cooling when poured slowly.

5. With an increase in the thickness of insulation around a circular pipe, heat loss to surrounding due to
a) convection increase, while that the due to conduction decreases
b) convection decrease, while that due to conduction increases
c) convection and conduction decreases
d) convection and conduction increases

View Answer

Answer: b [Reason:] By increasing the thickness of insulation, the convection heat transfer co-efficient decreases and heat loss by the convection also decreases. These both cases are limited for the critical thickness of insulation.

6. For a given heat flow and for the same thickness, the temperature drop across the material will be maximum for
a) Copper
b) Steel
c) Glass-wool
d) Refractory brick

View Answer

Answer: c [Reason:] Q = -kA (dT/dx)

Qdx/A = -kdT therefore, kdT = constant or dT ∞ 1/k

Which one has minimum thermal conductivity that will give maximum temperature drop.

7. In descending order of magnitude, the thermal conductivity of
1. Pure iron,
2. Liquid water,
3. Saturated water vapour, and
4. Pure aluminium can be arranged as
a) 1 2 3 4
b) 2 3 1 4
c) 4 1 2 3
d) 4 3 2 1

View Answer

Answer: c

8. A copper block and an air mass block having similar dimensions are subjected to symmetrical heat transfer from one face of each block. The other face of the block will be reaching to the same temperature at a rate:
a) Faster in air block
b) Faster in copper block
c) Equal in air as well as copper block
d) Cannot be predicted with the given information

View Answer

Answer: b

9. Consider the following statements:
The Fourier heat conduction equation Q = -kA(dT/dx) presumes
1. Steady-state conditions
2. Constant value of thermal conductivity.
3. Uniform temperatures at the wall surfaces
4. One-dimensional heat flow.
Of these statements:
a) 1, 2 and 3 are correct
b) 1, 2 and 4 are correct
c) 2, 3 and 4 are correct
d) 1, 3 and 4 are correct

View Answer

Answer: d [Reason:] Thermal conductivity may constant or variable.

10. The outer surface of a long cylinder is maintained at constant temperature. The cylinder does not have any heat source.
The temperature in the cylinder will:
a) Increase linearly with radius
b) Decrease linearly with radius
c) Be independent of radius
d) Vary logarithmically with radius

View Answer

Answer: d

11. For conduction through a spherical wall with constant thermal conductivity and with inner side temperature greater than outer wall temperature, (one dimensional heat transfer), what is the type of temperature distribution?
a) Linear
b) Parabolic
c) Hyperbolic
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Temp distribution would be t – t1.