Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Below given statement is
Fundamental dimensions are those that can`t be measured independently
a) True
b) False
c) Not a standard definition
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Fundamental dimensions are those that can be measured independently.

2. ________ dimensions are those that can be developed in terms of fundamental dimensions.
a) Fundamental
b) Derived
c) Unit
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Derived dimensions are those that can be developed in terms of fundamental dimensions.

3. Below given statements are
A. Fundamental units are not those that can be measured independently
B. Derived units are those that can be developed in terms of fundamental units
The number of true statement is/are
a) 0
b) 1
c) 2
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Fundamental units are not those that can be measured independently.

4. _________ are the general expression of a characteristics of measurement.
a) Units
b) Dimensions
c) Neither unit nor dimension
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Dimensions are the general expression of a characteristics of measurement.

5. ___________ are the means of explicitly expressing the dimensions.
a) Units
b) Dimensions
c) Significant figures
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Units are the means of explicitly expressing the dimensions.

6. Which one is not a dimension?
a) Length
b) Mass
c) Time
d) Kelvin

View Answer

Answer: d [Reason:] Kelvin is a unit, not dimension.

7. Which one is a unit?
a) Feet
b) Second
c) Square meter
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All are the units of length, time and area respectively.

8. When quantities with units are added or subtracted, they need to be expressed in the ______ unit.
a) Different
b) Same
c) Derived
d) Fundamental

View Answer

Answer: b [Reason:] When quantities with units are added or subtracted, they need to be expressed in the same unit.

9. Jule/Kg.Kelvin is a
a) SI unit
b) AE unit
c) Neither SI nor AE unit
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Jule/Kg.Kelvin is a SI unit of heat capacity.

10. _________ should not be used in symbols for compound units.
a) Parentheses
b) Hyphens
c) Exponents
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Hyphens should not be used in symbols for compound units.

Set 2

1. Find out the incorrect statement
a) ∆˚F = ∆˚R and ∆˚C = ∆˚K
b) ∆˚C = 1.8 ∆˚F and ∆˚K = 1.8∆˚F
c) Both a and b are correct
d) Both a and b are incorrect

View Answer

Answer: c [Reason:] Both a) and b) are correct for these units of temperatures.

2. Find out the correct statement: 200˚C is equal to
a) 273 K
b) 292 ˚F
c) 852 ˚R
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] ∆˚F = ∆˚R, ∆˚C = ∆˚K, ∆˚C = 1.8 ∆˚F and ∆˚K = 1.8∆˚F.

3. Heat capacity function for a liquid is given as
Heat capacity = 311.4 + 0.128 T, where temperature (T) is expressed in ˚C.
What is the relation of temperature with heat capacity if the temperature is expressed in terms of ˚R?
a) Heat capacity = 76.4 + 0.070˚R
b) Heat capacity = 176.4 + 0.070˚R
c) Heat capacity = 276.4 + 0.071˚R
d) Heat capacity = 376.4 + 0.071˚R

View Answer

Answer: c [Reason:] ˚C = (˚R – 460 – 32)/1.8.

4. The relation of heat capacity with temperature for oxygen is given as
Cp = 22.5 + 2.56 T, where Cp is in J/g.mol.˚C.
What is the expression for heat capacity if the temperature is expressed in ˚R and Cp in Btu / lb.mole.˚R?
a) -161.9 + 0.339 ˚R
b) -151.9 + 0.229 ˚R
c) -141.9 + 0.119 ˚R
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] ˚C = (˚R – 460 – 32)/1.8 and 1 Btu = 1055 Jule.

5. Boiling temperature of water in Fahrenheit scale is
a) 112
b) 213
c) 212
d) 121

View Answer

Answer: c [Reason:] Boiling temperature of water is 100 ˚C.

6. Temperature can`t be expressed as?
a) Celsius
b) Fahrenheit
c) Rankine
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All a, b, c are the units of temperature.

7. The smallest temperature is
a) 25 degree Celsius
b) 250 degree Fahrenheit
c) 560 degree Rankine
d) 400 Kelvin

View Answer

Answer: d [Reason:] ∆˚C = 1.8 ∆˚F and ∆˚K = 1.8∆˚F.

8-10. Temperature of a body is raised 25 ˚C by external heating.
8. Change in temperature on Kelvin scale is?
a) 25 K
b) 298 K
c) 398 K
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] ∆˚C = ∆˚K.

9. Change in temperature on Fahrenheit scale is?
a) 1.389 ˚F
b) 37.72˚F
c) 460 ˚F
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] ∆˚C = 1.8 ∆˚F.

10. Change in temperature on Rankine scale is?
a) 1.389 ˚F
b) 37.72˚F
c) 460 ˚F
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] ∆˚F = ∆˚R.

Set 3

1. Energy in the system plus the surroundings is always
a) Conserved
b) Vary
c) Increasing
d) Decreasing

View Answer

Answer: a [Reason:] Energy in the system plus the surroundings is always Conserved.

2. Coefficient of performance the heat removed from a process divided by the work input to the process.
The given statement is
a) True
b) False
c) Can`t say
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Energy in the system plus the surroundings is always Conserved.

3. An idealized process in which changes occur under a differential imbalance in temperature, pressure etc. is called
a) Reversible process
b) Irreversible process
c) Ideal process
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] An idealized process in which changes occur under a differential imbalance in temperature, pressure etc. is called Reversible process.

4. ________________ is the type of energy that can be completely converted from one form to another.
a) Chemical Energy
b) Electrical Energy
c) Mechanical Energy
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Mechanical Energy is the type of energy that can be completely converted from one form to another.

5. Bernoulli equation is applicable for a _________state process.
a) Steady
b) Un-steady
c) Equilibrium
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Bernoulli equation is applicable for a steady state process.

6. Mechanical efficiency is the actual work output from a process divided by the work output if the process were reversible.
The given statement is
a) True
b) False
c) Can`t say
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Mechanical efficiency is the actual work output from a process divided by the work output if the process were reversible.

7. Heat engine efficiency the actual ________ output from a process divided by the _______ input from a source.
a) Work, Heat
b) Heat, Work
c) Work, Work
d) Heat, Heat

View Answer

Answer: a [Reason:] Heat engine efficiency the actual work output from a process divided by the heat input from a source.

8. __________ is the ratio of the work done by an organism or machine to the amount of food or fuel consumed and/or to the energy expanded.
a) Efficiency
b) Work power
c) Heat capacity
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Efficiency is the ratio of the work done by an organism or machine to the amount of food or fuel consumed and/or to the energy expanded.

9. Mechanical form of energy is
a) Work
b) Kinetic energy
c) Potential energy
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Work, Kinetic energy and Potential energy, all are the form of Mechanical energy.

10. Mechanical energy is completely convertible by a __________engine from one form to another within the class.
a) Reversible
b) Irreversible
c) Steady
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Mechanical energy is completely convertible by an ideal (reversible) engine from one form to another within the class.

Set 4

1. In vapor-liquid equilibrium, the more volatile component tends to accumulate in ______ phase.
a) Vapor
b) Liquid
c) Solid
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In vapor-liquid equilibrium, the more volatile component tends to accumulate in vapor phase.

2. In vapor-liquid equilibrium, the less volatile component tends to accumulate in ______ phase.
a) Vapor
b) Liquid
c) Solid
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In vapor-liquid equilibrium, the less volatile component tends to accumulate in liquid phase.

3. In vapor-liquid equilibrium, the component with larger vapor pressure tends to accumulate in ______ phase.
a) Vapor
b) Liquid
c) Solid
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In vapor-liquid equilibrium, the component with larger vapor pressure tends to accumulate in vapor phase.

4. In vapor-liquid equilibrium, the component with lesser vapor pressure tends to accumulate in ______ phase.
a) Vapor
b) Liquid
c) Solid
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In vapor-liquid equilibrium, the component with larger vapor pressure tends to accumulate in liquid phase.

5. For a solution to be ideal
a) All the molecules of all type should have the same size
b) All the molecules of all type may have the same size
c) All the molecules of all type must not have the same size
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] For a solution to be ideal all the molecules of all type should have the same size.

6. In an ideal solution
a) All of the molecules have same intra-molecular force
b) All of the molecules may have same intra-molecular force
c) All of the molecules do not have same intra-molecular force
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In an ideal solution all of the molecules have same intra-molecular force.

7-9. For the given Raoult`s law expression: Pi = XiPi*(T)
7. What Pi represents in the expression?
a) Partial pressure of component i in the vapor phase
b) Mole fraction of component i in the liquid phase
c) Vapor pressure of component i at T
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] What Pi represents the Partial pressure of component i in the vapor phase.

8. What Xi represents in the expression?
a) Partial pressure of component i in the vapor phase
b) Mole fraction of component i in the liquid phase
c) Vapor pressure of component i at T
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Xi represents the Mole fraction of component i in the liquid phase.

9. What Pi represents in the expression?
a) Partial pressure of component i in the vapor phase
b) Mole fraction of component i in the liquid phase
c) Vapor pressure of component i at T
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Pi represents the Vapor pressure of component i at T.

10. Raoult`s law is used primarily for a component whose mole fraction approaches ________
a) 0.25
b) 0.50
c) 0.75
d) 1.00

View Answer

Answer: d [Reason:] Raoult`s law is used primarily for a component whose mole fraction approaches to unity.

Set 5

1. In a vaporization process __________ changes to _________
a) Vapor, liquid
b) Vapor, solid
c) Solid, Vapor
d) Liquid, Vapor

View Answer

Answer: d [Reason:] In vaporization process liquid changes to vapor.

2. Vaporization starts at __________ point.
a) Dew point
b) Bubble point
c) Triple point
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] At Bubble point liquid starts evaporating which is the point at which vaporization starts.

3. Heating a liquid at constant pressure can definitely cause____________
a) Vaporization
b) Condensation
c) Boiling
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Heating a liquid at constant pressure can definitely cause Vaporization.

4. Vaporization temperature of water at standard conditions is _______________ Degree Celsius.
a) 100
b) 200
c) 300
d) 400

View Answer

Answer: a [Reason:] Vaporization temperature of water at standard conditions is 100 Degree Celsius.

5. Amount of water vapor in the air increases as the dew point temperature ______________
a) Increases
b) Decreases
c) Remains same
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Amount of water vapor in the air increases as the dew point temperature increases.

6. When the air temperature rises, the saturation vapor pressure
a) Increases
b) Decreases
c) Remains same
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When the air temperature rises, the saturation vapor pressure increases.

7. When the air temperature rises the saturation mixing ratio
a) Increases
b) Decreases
c) Remains same
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When the air temperature rises the saturation mixing ratio increases.

8. Most heat energy is required in the following process?
a) Sublimation
b) Evaporation
c) Condensation
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Sublimation needs more energy than evaporation and condensation.

9. The fraction of water vapor at 300 K and 8 atm is 0.8. Calculate the fraction of water vapor at the same temperature and 1 atm pressure?
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.3
d) 0.4

View Answer

Answer: a [Reason:] Fraction of water vapor at 300 K and 1 atm pressure is 0.8/8 = 1.

10. What is the fraction of water vapor at 300 K and 1 atm, if the fraction of water vapor at the same pressure is 0.8 and temperature is 400 K?
a) 0.2
b) 0.4
c) 0.6
d) 0.8

View Answer

Answer: c [Reason:] Fraction of water vapor at 127oC and 1 atm = 0.8*300/400 = 0.6.