Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The loss with sodium sulphate cycles for aggregate used for bitumen is
a) Less than 12%
b) Less than 15%
c) Less than 16%
d) Less than 20%

View Answer

Answer: a [Reason:] The loss of sodium sulphate with cycles should be less than 12% for aggregates used in bitumen binder.

2. How many kg of binder is applied for 10m2 area?
a) 68 kg
b) 71 kg
c) 82 kg
d) 93 kg

View Answer

Answer: a [Reason:] The minimum amount of binder to be applied depends on the thickness of the bitumen layer and it is 68 kg for 10 m2 area.

3. Built up spray grout consists of
a) One layer
b) Two layers
c) Three layers
d) Indefinite layers

View Answer

Answer: b [Reason:] Built up spray grout consists of two layers with crushed aggregate and bituminous binders.

4. The stripping of aggregate should be less than
a) 12
b) 25
c) 35
d) 45

View Answer

Answer: b [Reason:] IRC recommends a value of 25% for aggregates to be used in highway construction.

5. The camber is checked at every interval of
a) 10 m
b) 20 m
c) 30 m
d) 40 m

View Answer

Answer: a [Reason:] The highway cambers should be checked at every interval of 10 m for every 10 metre square area.

6. The minimum thickness used in bituminous macadam is
a) 25 mm
b) 50 mm
c) 75 mm
d) 100 mm

View Answer

Answer: c [Reason:] The pavement used in bituminous Macadam is usually of a thickness of 50mm and maximum is 100 mm.

7. The interface bond between existing pavement and new pavement is provided by
a) Tack coat
b) Prime coat
c) Bitumen
d) Oil

View Answer

Answer: a [Reason:] The interface between the existing pavement and new pavement can be provided by using tack coat.

8. The spreading test performed on bitumen can be checked on metal plates of dimensions
a) 200*200mm
b) 300*300mm
c) 400*400mm
d) 500*500mm

View Answer

Answer: a [Reason:] The test can be performed by metal plates of 200*200mm placed at 10m intervals.

9. The water sensitivity of aggregates should retain
a) 75% of tensile strength
b) 80% of tensile strength
c) 95% of tensile strength
d) 100% of tensile strength

View Answer

Answer: b [Reason:] The water sensitivity for aggregates used should retain 80% of tensile strength.

10. The polished stone value for aggregate of surface course should be more than
a) 15
b) 25
c) 35
d) 55

View Answer

Answer: d [Reason:] The polished stone value required for surface of aggregate is more than 55, it depends on the type of stone used.

Set 2

1. The number of steps involved in the construction of hill roads are.
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: d [Reason:] The construction of hill road include trace cut, jungle clearance, earth work excavation and rock cutting.

2. The hard rock is permitted to over hang the road forming a.
a) Half tunnel
b) Full tunnel
c) 3/4 tunnel
d) 1/4 tunnel

View Answer

: a [Reason:] If the rock strata slopes down into the hill side, then the hard rock is permitted to over hang the road forming half a tunnel.

3. Where there is insufficient time for blasting the alternative method is.
a) Cliff gallery
b) Cradles
c) Excavation
d) Both cliff gallery and cradle

View Answer

Answer: d [Reason:] The blasting may not be useful every time, and if there is no sufficient time, then cradles and cliff galleries are alternatives.

4. The most important structure in a hill road is.
a) Retaining wall
b) Pavement
c) Drainage
d) Security force

View Answer

Answer:a [Reason:] The retaining wall is the most important structure in a hill road as it provides adequate stability.

5. The best type of material for retaining wall is.
a) Concrete
b) Brick masonry
c) Stone masonry
d) Composite

View Answer

Answer: c [Reason:] The best type of material for the retaining wall is stone masonry as it permits the drainage to drain off easily.

6. The general minimum width adopted for the retaining wall is.
a) 0.3 m
b) 0.45 m
c) 0.6 m
d) 0.9 m

View Answer

Answer: b [Reason:] The minimum width of the retaining wall adopted is 0.45 m, and as a thumb rule we use 0.5h to obtain the width of the retaining wall, but never less than 0.45 m.

7. The typical retaining wall is less than.
a) 6 m
b) 5 m
c) 4 m
d) 3 m

View Answer

Answer: a [Reason:] The height of a typical retaining wall may be greater than 6 m, but only for special purpose, the height of the retaining wall usually never exceeds 6 m.

8. The width of the retaining wall foundation is taken as.
a) 0.4h+0.3 m
b) 0.3h+0.3 m
c) 0.2h+0.3 m
d) 0.1h+ 0.3 m

View Answer

Answer: a [Reason:] The width of the retaining wall foundation is given by 0.4h+0.3, where h is the height of the retaining wall and 0.3 is the width at top.

9. The foundation bed is provided with a downward slope of __ towards the hill side.
a) 1 in 6
b) 1 in 5
c) 1 in 3
d) 1 in 1

View Answer

Answer: a [Reason:] The foundation bed is provided with a slope of 1 in 6 or 1 in 4 towards the hill side.

10. The thickness of the pitching done by stone masonry to avoid erosion due to water is.
a) 0.1 m
b) 0.3 m
c) 1.0 m
d) 1.5 m

View Answer

Answer: b [Reason:] The embankment slopes are normally protected with a rough stone pitching of about 0.3 m, to avoid erosion due to water flow.

Set 3

1. The surface of highway pavement should be designed to allow
a) High rolling resistance
b) Low rolling resistance
c) No rolling resistance
d) Very high rolling resistance

View Answer

Answer: b [Reason:] The surface of highway pavement should be designed to allow no rolling resistance for safety purposes.

2. The soil becomes weak in
a) Summer
b) Winter
c) Rainy season
d) Spring season

View Answer

Answer: c [Reason:] The soil becomes weak in rainy season due to the absorption of water in the soil.

3. The pavement layer is considered superior if it distributes load like a
a) Point load
b) Uniformly distributed load
c) Uniformly varying load
d) Triangular load

View Answer

Answer: a [Reason:] The pavement layer is considered most superior if it distributes the load equally to all parts of pavement.

4. Which of the following pavement has greater life?
a) Bituminous pavements
b) Cement concrete pavements
c) Gravel roads
d) Earth roads

View Answer

Answer: b [Reason:] The cement concrete roads have a greater life than remaining all pavements which may last even up to 100 years.

5. Which of the following requirement is given most importance in highway design?
a) Structural
b) Functional
c) Seasonal
d) Maintenance

View Answer

Answer: a [Reason:] The structural design like highway speed, geometric design is given the most importance in design.

6. The surface of the pavement should be
a) Smooth
b) Rough
c) Sufficient enough to resist skid
d) Very rough

View Answer

Answer: c [Reason:] The surface of the pavement should be sufficient enough to resist the skid of vehicles by using friction.

7. Rough and uneven roads increase
a) Vehicle cost
b) Petrol cost
c) Accident cost
d) Vehicle operation cost

View Answer

Answer: d [Reason:] Roughness and uneven roads will increase the cost of vehicle operation and maintenance of vehicle cost.

8. The drainage layer is
a) Surface course
b) Sub base
c) Base
d) Sub grade

View Answer

Answer: b [Reason:] The drainage layer is the sub base layer which is used to collect the water from pavement surfaces to send to ground water.

9. The maximum stress sustained by concrete pavements in kg/cm2 is
a) 40
b) 45
c) 50
d) 55

View Answer

Answer: b [Reason:] The concrete pavements are designed to sustain a stress of 45Kg/cm2 which is the maximum limit.

10. The ICPB type of pavement uses
a) Concrete paver blocks
b) Fly ash
c) GGBS
d) RMC

View Answer

Answer: a [Reason:] The ICPB uses mostly interlocking concrete paver blocks for the construction of pavements.

11. The ICPB may be used in
a) Water logged areas
b) Parks
c) Footpaths
d) Highways

View Answer

Answer: a [Reason:] The inter locking concrete paver blocks may be used in water logged areas to absorb the water and send it to the ground water.

12. The design life of flexible pavement is
a) 12
b) 10
c) 8
d) 15

View Answer

Answer: d [Reason:] The design life of flexible pavement is considered as 15 years, it may last even further if properly maintained.

13. The design period of cement concrete road is taken as
a) 20
b) 25
c) 30
d) 35

View Answer

Answer: c [Reason:] The design period of cement roads is usually taken as 30 years but they can even last longer if properly maintained and designed.

14. In India the flexible pavement is designed as per
a) MSA
b) KSA
c) CSA
d) FSA

View Answer

Answer: a [Reason:] The flexible pavements are designed as per IRC 37 which uses MSA to specify the unit of the vehicles.

15. The maximum length of vehicle that can be used on Indian roads is
a) 11
b) 12
c) 13
d) 14

View Answer

Answer: b [Reason:] The maximum length of a vehicle in India is restricted as per the rotary design of highway which is maximum 12m.

Set 4

1. The degree if curve is central angle subtended by an arc of length
a) 20m
b) 25m
c) 30m
d) 35m

View Answer

Answer: c [Reason:] The relation between degree and radius of circular curve is RDπ/180=30.

2. The ratio between centrifugal force and weight of the vehicle is called
a) Impact factor
b) Impact ratio
c) Centrifugal factor
d) Centrifugal impulse

View Answer

Answer: a [Reason:] The relationship between centrifugal force and weight of the vehicle is called impact factor or centrifugal ratio.

3. Which of the following is equal to super elevation?
a) Sinθ
b) Cosθ
c) Tanθ
d) Secθ

View Answer

Answer: c [Reason:] The transverse inclination to the pavement surface is called as super elevation or cant banking which is equal to tanθ.

4. If the radius of a horizontal curve is 120m, then calculate the safe allowable speed
a) 50kmph
b) 60kmph
c) 70kmph
d) 80kmph

View Answer

Answer: b [Reason:] The safe allowable speed is Va= √ (27.94R) Va=√ (27.94*120) Va=60kmph

5. If the super elevation of the highway provided is zero, then the design speed of highway having a curve of 200m and coefficient of friction 0.10 is
a) 40kmph
b) 50kmph
c) 55kmph
d) 60kmph

View Answer

Answer: b [Reason:] The design velocity is given by V=√127Rf V=√127×200×0.1 V=50Kmph

6. The design speed on a highway is 60kmph; calculate the super elevation if radius of curve is 150m and coefficient of friction is 0.15
a) 0.07
b) 0.038
c) 0.04
d) 0.15

View Answer

Answer: b [Reason:] e+f=v2/127R e+f=3600/ (127*150) e+f=0.188 e=0.188-0.15 e=0.038

7. The super elevation is calculated for
a) 75% of design speed including friction
b) 80% of design speed neglecting friction
c) 75% of design speed neglecting friction
d) 80% of design speed including friction

View Answer

Answer: c [Reason:] The super elevation is calculated for 75% of design speed neglecting the friction on the pavement.

8. If the super elevation is 0.07 and width of pavement is 7m then the raise of outer edge with respect to inner edge is
a) 0.47m
b) 0.48m
c) 0.49m
d) 0.50m

View Answer

Answer: c [Reason:] The raise of outer edge is given by E=Be, E=7*0.07=0.49m

9. The ruling minimum radius in the curve is given by
a) R=V2/127(e+f)
b) R=V’2/127 (e+f)
c) R=127 (e+f)
d) R=127/ (e+f)

View Answer

Answer: b [Reason:] The ruling minimum radius is calculated by using the minimum design speed provided by IRC.

10. The extra widening is the sum of
a) Mechanical widening and psychological widening
b) Two times of mechanical widening
c) Two times of psychological widening
d) Mechanical widening – physical widening

View Answer

Answer: a [Reason:] The extra widening is the sum of mechanical widening and physiological widening, the mechanical widening is done for safety of vehicles and psychological widening is done for the comfort of passengers.

Set 5

1. The best type of interchange can be provided with
a) Rotary
b) Diamond
c) Partial cloverleaf
d) Full cloverleaf

View Answer

Answer: d [Reason:] Full clover leaf interchange provides all the required facilities for interchange and it is the most convenient to use.

2. A grade intersection may be provided if the PCU exceeds
a) 5000
b) 6000
c) 7000
d) 10000

View Answer

Answer: d [Reason:] If the PCU value exceeds 10000 then the grade separators may be used as and when required.

3. The capacity of an uncontrolled intersection is
a) 1000 to 1200 vehicles /hour
b) 1100 to 1200vehilces/hour
c) 1200 to 1400 vehicles/hour
d) 1400 to 1600 vehicles/hour

View Answer

Answer: c [Reason:] The capacity of an uncontrolled intersection is 1200-1400 vehicles/hour, if there is no traffic signal or police to control it.

4. The ramps in the grade separated intersections do not include
a) Direct
b) Semi direct
c) Indirect
d) Cloverleaf

View Answer

Answer: d [Reason:] Clover leaf is a type of inter change, it is not an intersection, whereas all the remaining are a type of intersection.

5. The product of fast moving vehicles and number of trains should exceed by how much to justify the bypass road construction?
a) 25000
b) 5000
c) 50000
d) 250000

View Answer

Answer: a [Reason:] If the product of fast moving vehicles and number of trains should exceed by 25000 then we have to justify the bypass road construction and if it exceeds 50000 it is mandatory.

6. Parking facilities may be classified into how many types?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: b [Reason:] The parking facilities are classified into two types, they are on street and off street parking.

7. The type of parking in which the vehicles are parked along the kerb is called
a) Kerb parking
b) Off-street parking
c) Parallel parking
d) Angle parking

View Answer

Answer: a [Reason:] The type of parking in which the vehicles are parked along the kerb is called kerb parking.

8. Which type of parking facility is convenient for all types of users?
a) Kerb parking
b) Off-street parking
c) Parallel parking
d) 90 degree parking

View Answer

Answer: d [Reason:] The 90 degree parking is most convenient for users as it is easy to park and easy to handle even for new users.

9. The maximum number of cars can be parked in
a) Kerb parking
b) Off-street parking
c) Parallel parking
d) 90 degree parking

View Answer

Answer: c [Reason:] The maximum number of vehicles can be accommodated for same length in parallel parking.

10. The number of parking spaces for a kerb of 59m and having the length of car as 5.0m is
a) 9
b) 10
c) 11
d) 12

View Answer

Answer: b [Reason:] Number of parking spaces =59/5.9 =10 Here, extra width of 0.9m is considered, because the vehicles cannot be parked very close.

11. The first stage of parking lot is
a) Entrance
b) Acceptance
c) Storage
d) Delivery

View Answer

Answer: a [Reason:] The first stage of parking lot is entrance followed by acceptance, storage, delivery and exit.

12. The parking facility in which elevators are required to change to a different level is called
a) Parking lot
b) Multi storeyed building
c) Clover leaf junction
d) Ramp

View Answer

Answer: b [Reason:] In multi storeyed buildings, usually in tall buildings there is elevator provided to change the level of parking.

13. In 90 degree parking the length of kerb is 25m, the parking spaces are
a) 10
b) 11
c) 12
d) 13

View Answer

Answer: a [Reason:] Parking spaces in 90 degree parking=25/2.5 =10

14. The place allotted particularly for only parking is called
a) Parking lot
b) Parking space
c) Clover space
d) Traffic parking

View Answer

Answer: a [Reason:] The place allotted particularly for only parking is called as parking lot.

15. The most inconvenient method for parking is
a) 30 degree parking
b) 45 degree parking
c) 90 degree parking
d) Parallel parking

View Answer

Answer: a [Reason:] 30 degree parking is the most inconvenient as everyone cannot turn in this angle.90 degree parking is convenient and in parallel most cars can be handled.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }