Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The probable causes for loss of surface texture don’t include.
a) Poor texturing
b) Abrasion
c) Movement of Traffic
d) Use of durable materials

View Answer

Answer: d [Reason:] The loss of surface is not caused due to the durable materials, it is caused due to non durable materials.

2. The surface texture may be calculated by.
a) Abrasion test
b) Impact test
c) British pendulum number
d) Viscosity test

View Answer

Answer: c [Reason:] British pendulum number is a test which is conducted for the testing of the pavement frictional resistance.

3. The depth of groove in skid resistance test is.
a) 0.5 mm
b) 1.0 mm
c) 1.5 mm
d) 2.0 mm

View Answer

Answer: c [Reason:] The depth of the groove in the skid resistance test is 1.5 mm, in which it can handle the apparatus.

4.The structural distress in the CC pavement is not due to.
a) Excessive loading
b) Inadequate thickness
c) Long spacing
d) Erosion

View Answer

Answer: d [Reason:] The erosion is not a structural distress, it is a type of functional distress, structural distress are related to design.

5. The method not used in structural evaluation of CC pavement is.
a) Visual inspection
b) Deflection test
c) Non destructive testing
d) Benkleman test

View Answer

Answer: d [Reason:] Benkleman test is a method used to verify the deflection of flexible pavement and not used in rigid pavement.

6. The methods of crack repairs are classified into how many types?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: c [Reason:] The methods of crack repairs are crack stitching, partial depth and full depth repairs.

7. The diameter of bars used for insertion in crack stitching method is.
a) 8 mm
b) 10 mm
c) 12 mm
d) 16 mm

View Answer

Answer: d [Reason:] The diameter of the bars used are 16 mm HYSD bars which are bent into U shape and inserted in holes at 600 mm intervals.

8. The partial depth repairs is limited to a slab height of less than.
a) 150 mm
b) 100 mm
c) 90 mm
d) 75 mm

View Answer

Answer: d [Reason:] The partial depth repairs are limited to a height of less than 75 mm, or 1/3rd of the height of slab.

9. In full depth repairs the diameter of the hole is greater than the diameter of dowel bar by.
a) 1 mm
b) 1.5 mm
c) 2.0 mm
d) 2.5 mm

View Answer

Answer: c [Reason:] The diameter of the hole dug is 2 mm more than the diameter of the dowel bar, which is useful for inserting tie bars.

10. The pavement condition factor for good condition is.
a) 0.25
b) 0.35
c) 0.45
d) 1.0

View Answer

Answer: d [Reason:] The factor for the good, sound and slightly cracked pavement is 1.0, if it gives more cracks it decreases from 0.45 to 0.25.

Set 2

1.Bitumen is obtained from
a) Wood
b) Petroleum
c) Coal
d) Kerosene

View Answer

Answer: b [Reason:] Bitumen is a product that can be obtained from petroleum, bitumen is the most preferred material for pavement now.

2. Tar is obtained from
a) Wood
b) Petroleum
c) Coal
d) Kerosene

View Answer

Answer: a [Reason:] Tar is a byproduct of wood, both tar and bitumen look similar and used for pavement.

3.Tar is not used now because of
a) Cost
b) Efficiency
c) Harmful effects
d) Not satisfactory

View Answer

Answer: c [Reason:] Tar is not being used now because of its heating effects and poisonous gases released during heating.

4.Bitumen is
a) Pyrogenous
b) Natural
c) Either natural or pyrogenous
d) Artificial

View Answer

Answer: c [Reason:] The bitumen may be natural or pyrogenous which is completely soluble in carbon disulfide and carbon tetrachloride.

5.The bitumen is completely soluble in
a) Carbon monoxide
b) Carbon dioxide
c) Carbon sulfide
d) Carbon disulfide

View Answer

Answer: c [Reason:] Bitumen is completely soluble in carbon disulfide and carbon terachloride, these are the chemical substances in which bitumen dissolves completely.

6.The resistance to flow is measured by
a) Flash and fire
b) Viscosity
c) Penetration test
d) Ductility test

View Answer

Answer: b [Reason:] The resistance to flow of the liquid is called as viscosity, the other tests are also conducted for bitumen, in viscosity the viscosity grade of bitumen is obtained.

7.The temperature used in highway pavement in degrees centigrade is
a) 130
b) 120
c) 115
d) 175

View Answer

Answer: d [Reason:] The temperature varies between 130 and 175 degrees centigrade and it may also be above it, depending on the exposure of heat and time taken, usually it cools down very fast.

8.The solvent used in cut back bitumen is
a) Kerosene
b) Oil
c) Petrol
d) Diesel

View Answer

Answer: a [Reason:] The solvent mostly used in the cutback bitumen is kerosene, this bitumen is economical than others, oil petrol and diesel are inflammables so they should not be preferred.

9. The bitumen surface becomes stiff in
a) Summer
b) Winter
c) Rainy
d) Spring

View Answer

Answer: b [Reason:] The bitumen becomes softer in summer due to heating and stiffer in winter due to cooling.

10.Which bitumen does not need heating?
a) Paving grade
b) Cut back
c) Modified
d) Bitumen emulsion

View Answer

Answer: b [Reason:] The cutback bitumen which is the most economical type may or may not require heating, whereas the remaining required to be heated.

11.The distance between two samples in penetration test should be
a) 10mm
b) 15mm
c) 20mm
d) 25mm

View Answer

Answer: a [Reason:] The minimum distance between samples must be 10mm in penetration test, if it is less than 10 mm then there is no accurate value for penetration.

12. Which of the following grade of bitumen is harder?
a) 30/40
b) 60/70
c) 80/100
d) All are equal

View Answer

Answer: a [Reason:] Lesser the value of bitumen stiffer will be the bitumen, 30/40 is the least value, whereas 80/100 is the highest value, so it is the most soft bitumen.

13.The temperature in penetration test is
a) 25
b) 30
c) 27
d) 35

View Answer

Answer: a [Reason:] The room temperature of the bitumen test is considered as 25 as per theory, practically it may not be possible, it may be 27 to 35 also in India.

14.The SI unit of viscosity is
a) Stoke
b) Pascal
c) Pascal second
d) Dynes

View Answer

Answer: c [Reason:] The SI unit of viscosity is Pascal second, Pascal is for pressure, Stoke is CGS unit, Dynes is also a CGS unit.

15. The softening point of bitumen in the given options (in degree Celsius) will be
a) 25
b) 30
c) 35
d) 80

View Answer

Answer: c [Reason:] The softening point of bitumen may be between 35 and 70 in most of the cases, so here 35 is the most appropriate.

Set 3

1. Which layer of pavement should withstand stress?
a) Surface
b) Sub grade
c) Sub base
d) Base

View Answer

Answer: a [Reason:] The stresses and wheel load are to be transferred from pavement surface course to the soil sub grade, automatically the remaining three layers with stand the stress.

2. The surface of bitumen should be
a) Smooth
b) Rough
c) Sufficient enough to resist friction
d) Very smooth

View Answer

Answer: c [Reason:] The surface of bitumen should neither be smooth nor rough, it should have adequate frictional resistance.

3. The DBM is used in
a) Local streets
b) Rural roads
c) Highway
d) Concrete bridges

View Answer

Answer: c [Reason:] The DBM is a high quality bitumen mix used in highways and expressways, but they should fulfill some requirements to be used.

4. The filler material should pass from
a) 0.075mm
b) 0.75mm
c) 7.5mm
d) 75mm

View Answer

Answer: a [Reason:] The filler material should have 85 to 100 percent passing from 0.075mm sieve, then only it can be used in highway and express way.

5. Rutting may be avoided by
a) Good compaction
b) Good aggregate
c) Good filler
d) Good workmanship

View Answer

Answer: b [Reason:] The rutting is a problem caused in summer which can be avoided by using good aggregate, good filler and good compaction may not be enough, but good aggregate with good workmanship will be sufficient to avoid rutting.

6. Bleeding may be avoided by
a) Water voids
b) Air voids
c) Porosity
d) Water content

View Answer

Answer: b [Reason:] The bleeding may be avoided by providing sufficient air voids in the mix, as it is due to leakage of the water from the mix, if air voids are provided then first air escapes and then the water.

7. Which aggregate produce higher stability of mix?
a) Gravel
b) Sharp sand
c) Rounded sand
d) Fly ash

View Answer

Answer: b [Reason:] Sharp sand and crushed aggregate produce higher stable mix than gravel and round sand.

8. Maximum size of aggregate in base course is
a) 25 mm
b) 50 mm
c) 40 mm
d) 30 mm

View Answer

Answer: b [Reason:] The maximum size of aggregate in base course is 50mm, but 20 mm, 30 mm and 40 mm are also used extensively.

9. Maximum size of aggregate in surface course is
a) 18.5mm
b) 19.5mm
c) 20.5mm
d) 21.5mm

View Answer

Answer: a [Reason:] The maximum size in surface course of pavement is 18.5mm, as we move downward the size of the aggregate increases.

10. The specific gravity of bitumen lies between
a) 0.8& 0.9
b) 0.95& 0.97
c) 0.97&1.02
d) 1.02&1.05

View Answer

Answer: c [Reason:] The specific gravity of bitumen is between 0.97&1.02 which depends on the grade of bitumen.

11. Volume of mineral aggregate is
a) VV+VB
b) Vv-Vb
c) VV*Vb
d) VV/VB

View Answer

Answer: a [Reason:] The volume of aggregate is expressed as the sum of volume of voids and volume of bitumen.

12. The specified method for bitumen mix in India is
a) Hveem
b) Marshalls method
c) Hubbard method
d) Super paver mix method

View Answer

Answer: b [Reason:] Marshall’s method has been specified by IRC and MORTH for bitumen mix design in India.

13. The temperature in Marshall’s method is
a) 25
b) 30
c) 35
d) 60

View Answer

Answer: d [Reason:] The temperature in Marshall’s design is taken as 60 for bitumen mix design purposes.

14. Marshall stability determines
a) Ductility
b) Flexibility
c) Utility
d) Grade of bitumen

View Answer

Answer: b [Reason:] Marshall’s method is used to determine the flexibility of the given grade of bitumen.

15. The number of blows in Marshalls test specimen is
a) 25
b) 30
c) 55
d) 75

View Answer

Answer: d [Reason:] The number of blows to be given in Marshalls test specimen is 75 with a height drop of 457mm.

Set 4

1. The deflection value D is obtained from multiplying the difference of initial and final gauge difference of.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] The deflection value D is given by D=2(Do-Df).

2. The difference between initial and final deflection should not exceed ____ mm, for no leg correction value.
a) 0.02
b) 0.025
c) 0.050
d) 0.075

View Answer

Answer: b [Reason:] The difference between the initial and final deflection should not exceed 0.025m or 2.5 division.

3. The statistical analysis of data doesn’t require .
a) Mean deflection
b) Standard deviation
c) Characteristics deflection
d) Settlement

View Answer

Answer: d [Reason:] The statistical analysis of data requires mean deflection, characteristics deflection and standard deviation.

4. The characteristics deflection value is.
a) Dm+s
b) Dm-s
c) Dm-s
d) Dm/s

View Answer

Answer: a [Reason:] The characteristics deflection is given by Dm+s, where Dm is the mean deflection and s is the standard deviation.

5. The sum of 15 deflections is 100, find the mean deflection.
a) 3.33
b) 4.44
c) 6.66
d) 1.5

View Answer

Answer: c [Reason:] The deflection is given by 100/15=6.66, where 100 is the mean deflection and 15 is the number of observations.

6. The deflection correction will be negative if temperature exceeds.
a) 30
b) 32
c) 35
d) 39

View Answer

Answer: c [Reason:] In India the temperature is considered as 35°c for evaluation of pavement, because India is a sub tropical and hot country.

7. The Overlay thickness depends on how many factors?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: b [Reason:] The overlay thickness depends on two major factors namely stability and CASA.

8. The VDF is assumed as 4.5 for commercial vehicle count of.
a) 1000
b) 1200
c) 1500
d) 2000

View Answer

Answer: c [Reason:] The vehicle damage factor is assumed as 4.5, for commercial vehicle count of more than 1500.

9. The thickness of flexible overlay is given by.
a) hd-he
b) hd+he
c) hd.he
d) hd/he

View Answer

Answer: a [Reason:] The thickness of flexible overlay is given by hd-he,where hd is the thickness of the new design pavement and he is the existing pavement height.

10. The spacing between longitudinal joints may be.
a) 3.0 m
b) 3.2 m
c) 3.5 m
d) 4.0 m

View Answer

Answer: c [Reason:] IRC recommends a value of 3.5 m for pavement, So the spacing is equal to the width of pavement.

Set 5

1. The most commonly used type of concrete pavement is
a) Unreinforced
b) RCC
c) Fibre reinforced
d) Contnous

View Answer

Answer: a [Reason:] The most commonly used type is unreinforced, dowels and ties are not considered as reinforcements in slab.

2. The pavement is checked for
a) Tension
b) Shear
c) Flexure
d) Compression

View Answer

Answer: c [Reason:] The pavement is checked for flexure, because it is the factor which leads to cracks.

3. The maintenance cost of rigid pavement when compared to flexible pavement is
a) More
b) Less
c) Equal
d) Depends on grade of concrete

View Answer

Answer: b [Reason:] The cost of maintenance for rigid pavement is always less than that for a flexible pavement.

4. The critical stresses affecting the reinforced pavement is
a) Heavy loading
b) Poor soil
c) Poor drainage
d) Combination of above all

View Answer

Answer: d [Reason:] The extreme conditions are due to all the factors, but when they are combined the worst may occur.

5. The steel reinforcement is placed at
a) 1/2 of depth
b) 1/3 of depth
c) 1/4 of depth
d) 1/6 of depth

View Answer

Answer: a [Reason:] The steel reinforcement is usually provided at half or a little more than half of depth.

6. The excessive flexural stress can lead to
a) Cracks
b) Bending
c) Torsion
d) Settlement

View Answer

Answer: a [Reason:] The bending can resist a maximum flexural stress and if it exceeds it leads to cracks.

7. The CC slab can be constructed in how many methods?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: b [Reason:] CC pavement can be constructed by using slip form paver and fixed aide forms, which are the two most commonly used methods.

8. The standard normal varaite in India is taken as
a) 1
b) 1.65
c) 1.7
d) 1.9

View Answer

Answer: b [Reason:] The standard normal variate is taken as 1.65, for concrete in India, it varies from county to country.

9. The positive tolerance level of sub grade in surface for concrete pavement is
a) 20 mm
b) 25 mm
c) 30 mm
d) 35 mm

View Answer

Answer: a [Reason:] The maximum positive tolerance level for concrete pavement is taken as + 20 mm and negative is – 25 mm.

10. The expansion joints do not consist of
a) Dowel bars
b) Joint filler
c) Joint sealer
d) Tack coat

View Answer

Answer: d [Reason:] An expansion joint consists of dowel, joint filler and joint sealer, tack coat is used in bitumen surfaces.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }