Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of the following represents telemetry?
a) Fetching data from inaccessible point
b) Fetching data from accessable point
c) Communication over telephone
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Telemetry is the process of accessing or collecting data from remote inaccessible points.

2. Telemetry includes data transfer over ______________
a) Wireless modes
b) Optical fibre link
c) Computer link
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Telemetry is the process of data transmission which may include over any known modes.

3. Which of the following represents a telemeter?
a) Analog device
b) Digital device
c) Both analog and digital device
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Telemeter is the device used for the purpose of telemetry, and it may be analog or digital in nature.

4. Which of the following mode of signals cannot be transmitted using telemetry?
a) Audio
b) Visual
c) Pictures
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All kind of information can be transferred using telemetry system.

5. All kind of informations are converted into _______________
a) Magnetic data
b) Electrical data
c) Optical data
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Before transmission, data is converted into electrical signals and then transmitted.

6. Telemetry allow data flow in ____________
a) Single direction
b) Both direction
c) Depend on design
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Telemetry allow data flow only in single direction, that is from source to receiver.

7. Telemetry systems are of electrical type only.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Telemetry system may be of electrical, pneumatic or any other systems.

8. Which of the following is not true for telemeter?
a) Designed for all variable
b) Designed for specific range
c) Designed for data transmission
d) Wireless data transmission possible

View Answer

Answer: a [Reason:] Telemetrs are designed for specific to certain variables.

9. Process of utilizing one data link for multiple data transfer is called ________________
a) Multiplexing
b) Over transfer
c) Multiprocessing
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Multiplexing is the process of use of single data link for transferring multiple data.

10. Telemechanics and telemetry are related.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Tele mechanics deals with operations as desired for remote control and telemetry.

Set 2

1. Internal temperature of a hot body is measured by measuring __________________
a) Temperature of surrounding medium
b) Temperature of external surface
c) Direct measurement
d) Cannot measure internal temperature

View Answer

Answer: b [Reason:] External surface temperature is measured and by estimating temperature gradient, internal temperature can be found.

2. Temperature gradient of a substance is _________________
a) Positive constant
b) Negative constant
c) Zero
d) Variable

View Answer

Answer: d [Reason:] Temperature gradient is a variable, which may show variation in temperature measured.

3. Feedback system is used to ____________
a) Cancel use of temperature gradient
b) To reduce delay in measurement
c) To improve accuracy
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Feedback system in temperature balance system is used to improve accuracy in measurement.

4. If temperature T1 of material A is equal to temperature T2 of material B, then which of the following are correct?
a) Heat flow from A to B
b) Heat flow from B to A
c) No heat flow
d) Temperature at the junction increases

View Answer

Answer: c [Reason:] If temperature of two materials are equal, no heat flow occurs between materials.

5. Which of the following represents closed loop thermal control?
a) Thermistor
b) Thermostat
c) Thermocouple
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Thermostat is a device which is an example of closed loop thermal control.

6. Which of the following true for temperature gradient?
a) Dimensional quantity
b) Dimensionless quantity
c) Unit less quantity
d) SI unit is K/m2

View Answer

Answer: a [Reason:] Temperature gradient is a vector quantity with both magnitude and dimension.

7. Which of the following represents unit for temperature gradient?
a) K/m2
b) K
c) K/m
d) K/s

View Answer

Answer: c [Reason:] Temperature gradient is a measure of temperature in kelvin measure per meter length.

8. Which of the following is correct for temperature gradient?
a) Describes direction of temperature change
b) Describes rate of temperature change
c) Describes both direction and rate of temperature change
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Temperature gradient is a factor which describes both rate and direction of temperature change.

9. Temperature gradient is a scalar quantity.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Temperature gradient is a quantity with both direction and magnitude, and hence surely it is a vector quantity.

10. Which of the following represents rate of heat loss of a body?
a) Initial temperature
b) Final temperature
c) Difference in temperature between body and surrounding
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Difference in temperature between body and surrounding is direct measure of heat loss by body.

Set 3

1. Which of the following produce em radiation in ir region?
a) Body with negative temperature
b) Body with temperature less than 1000C
c) Body with temperature less than 6000C
d) Body with temperature less than 10000C

View Answer

Answer: c [Reason:] Body with temperature between 0 to 6500C emit em radiation in infra-red region.

2. Energy of emitted radiation from a body increases with ______________
a) Increase in temperature
b) Decrease in temperature
c) No relation with temperature
d) Net energy cannot be changed

View Answer

Answer: a [Reason:] Net energy emitted by body can be increased by increasing temperature.

3. Wavelength of peak radiation is represented by _____________
a) 28.91 * T
b) 2891/T
c) 189 * T
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Ratio of 2891 and temperature gives wavelength at which peak radiation is seen.

4. At 1000C wavelength of radiation will be ______________
a) Less than 10um
b) Less than 100um
c) Less than 1000um
d) Less than 10nm

View Answer

Answer: a [Reason:] At 1000C 90% of emitted radiation will have less than 10um wavelength.

5. Radiation thermometers are pyrometers.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Radiation thermometers are also known pyrometers.

6. Temperature sensor of silicon can detect wavelength of ______________
a) Less than 0.1 um
b) Less than 1.1 um
c) Less than 10nm
d) Greater than 100nm

View Answer

Answer: b [Reason:] Silicon sensors can sense wavelength of less than 1.1 um.

7. Which of the following sensor have large response time?
a) Thermopile
b) Pyroelectric sensor
c) Lead sulphide sensor
d) Silicon sensor

View Answer

Answer: a [Reason:] Thermopile require large response time (100ms).

8. IR thermograph is also known as_______________
a) Thermogram
b) Heat thermograph
c) Thermogram
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Infra-red thermograph is also known as thermogram.

9. IR thermography is useful in medical field.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Many type of disease can be detected by using IR thermography.

10. Which of the following sensors provide higher temperature capacity?
a) Thermopile
b) Pyroelectric sensor
c) Lead sulphide sensor
d) Silicon sensor

View Answer

Answer: d [Reason:] Silicon sensors have higher temperature capacity of 4000C.

Set 4

1. Time division multiplexing includes ___________________
a) Wired link
b) Radio link
c) Radio or wire link
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Time division multiplexing includes both radio or wired link according to application.

2. Which of the following data is correct for TDM?
a) Analog data is transmitted
b) Digital data is transmitted
c) Both analog and digital data transmitted
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Using TDM analog data is transmitted.

3. PAM stands for _______________
a) Pulse Amplitude Modulation
b) Power Amplitude Modulation
c) Pulse Additive Modulation
d) Pulse Amplitude Masking

View Answer

Answer: a [Reason:] Term PAM stands for process Pulse Amplitude Modulation.

4. Commutators are mechanical switches in operation.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Commutators perform operation of on and off and they function as mechanical switches.

5. Which of the following represents number of samples per second?
a) Product of frame rate and number of samples per frame
b) Frame rate
c) Ratio of samples per frame and frame rate
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Number of samples taken per second will be equal to product of frame rate and number of samples per frame.

6. What will be the general number of samples per frame?
a) 18
b) 30
c) 18 or 30
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Generally number of samples per frame will be 18 or 30.

7. Maximum rate of commutation will be _________________
a) 800 sample per second
b) 900 sample per second
c) 1200 sample per second
d) 1000 sample per minute

View Answer

Answer: b [Reason:] Maximum rate of commutation in TDM will be 900 samples/sec.

8. Amplitude of each pulse of PAM train conveys the amplitude of particular channel sampled.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] : Amplitude data of particular sampled channel can be obtained from amplitude of PAM train.

9. PTM stand for _________________
a) Pulse train modulation
b) Pulse time modulation
c) Power train modulation
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] PTM is the short form of pulse train modulation.

10. Which of the following can be generated from PDM signal?
a) PPM
b) PTM
c) PAM
d) PFM

View Answer

Answer: a [Reason:] If PDM signals are available, PPM signal can be generated from PDM signals.

Set 5

1. CT stands for _____________
a) Controlled tomography
b) Computerized tomography
c) Converted tomography
d) Comparison tomography

View Answer

Answer: b [Reason:] CT is the short form of computerized tomography.

2. Who invented Tomography?
a) Radon
b) Josef capek
c) Curie
d) Johnson

View Answer

Answer: a [Reason:] In 1917, Radon invented tomographic machine.

3. Which of the following is used in tomography?
a) X ray
b) Gamma ray
c) UV ray
d) IR radiation

View Answer

Answer: a [Reason:] X ray is used in tomography to get interior data of a body.

4. ECT stands for ________________
a) Electro cardio tomography
b) Electro capacitive tomography
c) Electro converging tomography
d) Electro Cornial tomography

View Answer

Answer: b [Reason:] ECT or electro capacitive tomography is a method of tomography.

5. Which of the following is not possible?
a) ECT
b) ERT
c) Fibre optic tomography
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] ECT, ERT, and fibre optic tomographies are different methods for tomography.

6. How many conductors are used in ERT?
a) 10
b) 12
c) 14
d) 16

View Answer

Answer: d [Reason:] Normal number of conductors in ERT is 16.

7. EMT is working on the basis of __________________
a) Mutual inductance
b) Current flow
c) Self inductance
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Electro magnetic tomography is based on complex mutual inductance.

8. Fibre optic tomography is used in particle size ______________
a) Less than 10um
b) Less than 100um
c) Up to 1000nm
d) Up to 100nm

View Answer

Answer: b [Reason:] Fibre optic tomography is used in particle size less than 100um.

9. Attenuation rate may vary in fibre optic tomography.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Attenuation rate in fibre optic tomography vary according to particle size and nature.

10. A femto farad is equal to ____________
a) 10-15 farad
b) 10-10 farad
c) 10-5 farad
d) 1010 farad

View Answer

Answer: a [Reason:] One femto farad is equal to 10-15 farad.