Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of the following is not correct for data loggers?
a) Portability
b) Battery less
c) Small
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Data loggers are powered from external source and they require battery.

2. Data loggers contains microprocessor.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Data loggers are small battery powered devices containing microprocessor.

3. Data loggers need external memory for storage.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Data loggers are devices which are equipped with internal memory.

4. Which of the following devices are similar to electronic data loggers?
a) Chart recorders
b) Flip flop
c) Memory
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Electronic data loggers are similar to and possibly replaced chart recorders.

5. Which of the following protocol allow instrument to connect to data logger?
a) SDI-10
b) SDI-12
c) SAI-10
d) SAI-12

View Answer

Answer: b [Reason:] SDI-12 protocol allows instrument to connect to data loggers.

6. Which of the following statement is false?
a) All data loggers are data acquisition system
b) All data acquisition systems are data loggers
c) Data logger and Data acquisition systems are same is operation
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] All Data logger systems are data acquisition system, but all data acquisition systems are not necessarily data loggers.

7. Data logger system have_______________
a) Slow sampling rate
b) Fast sampling rate
c) Unpredictable sampling rate
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Data logger system have slow sampling rate and 1Hz of sample rate may be considered to be very fast for data logger.

8. Which of the following is correct for data loggers?
a) Simple single channel instrument
b) Medium channel instrument
c) Complex multiple channel instrument
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Data loggers may vary from simple single channel instruments to complex multiple channel instruments.

9. Device for monitoring various electrical activity of cardio vascular system is ________________
a) Diagnostic trouble coder
b) Holter monitor
c) Cardio event decoder
d) Electronic health logger

View Answer

Answer: b [Reason:] Holter monitors are used for monitoring various electrical activity of cardio vascular system.

10. Data logger deals with __________________
a) Digital signals
b) Analog signals
c) Both digital and analog signals
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Data loggers generally deals with digital signals and ADC is essential for conversion.

Set 2

1. Which of the following can be source of supply in dc power supplies?
a) Battery
b) Dry cell
c) Full wave rectifier
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Source of supply will be battery, dry cell or full wave rectifier etc.

2. Which of the applications filters used for?
a) Reducing ripples
b) Increasing ripples
c) Increasing phase change
d) Increasing amplitude

View Answer

Answer: a [Reason:] Ripples are ac components and filters are used for eliminating ac components from a signal.

3. Which of the following represent change of output voltage when load current is increased?
a) Line regulation
b) Load regulation
c) Current regulation
d) Voltage regulation

View Answer

Answer: b [Reason:] Load regulation is the process of fractional change of output voltage when load current is increased from zero to maximum value.

4. Which of the following generate output voltage much closer to true value?
a) True generator
b) Precision generator
c) Output generator
d) Accurate generator

View Answer

Answer: b [Reason:] Precision generators are one which generate output voltage much closer to true value.

5. Why zener diodes are provided in dc supply?
a) For forward conduction
b) For reverse conduction
c) For reference voltage
d) For increasing amplitude

View Answer

Answer: c [Reason:] Zener diodes in dc power supplies are used for providing a reference voltage used for comparison.

6. Stability of output voltage is entirely depended on ______________
a) Stability of transformer
b) Stability of zener diode
c) Quality of wires
d) Capacitor values

View Answer

Answer: b [Reason:] Stability of zener diodes used is an important factor in determining stability of output voltage in dc power supply.

7. For excellent stability, zener diode is kept in temperature controlled casket.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Zener diode is kept on temperature controlled casket due to its low temperature coefficient which may lead to less stability.

8. For instrumentation system, precision variable voltage-reference system is necessary.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Precision variable voltage reference system is used for comparing voltage with a reference voltage and can be used in instrumentation system.

9. Which of the following can be used as a comparator?
a) Zener diode
b) Diode
c) Operational amplifier
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Operational amplifier can be used as a comparator circuit.

10. Which of the following are not standard value of zener diodes?
a) 5.1 V
b) 5.6 V
c) 5.8V
d) 6.2V

View Answer

Answer: c [Reason:] Standard values of zener voltages are 5.1V, 5.6V, 6.2V and 9.1V etc.

Set 3

1. Which of the following are used in DAC?
a) Ladder network
b) Successive approximation technique
c) Both Ladder and successive approximation technique
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Ladder network of resistors are employed for conversion of digital data to analog data.

2. Which of the following is an indication by settling time?
a) Accuracy of conversion
b) Speed of conversion
c) Precision in conversion
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Settling time is the time between start and end of conversion, it indicates speed of conversion.

3. Filling data between impulses in DAC is known as __________________
a) Reconstruction
b) Sampling
c) Interpolation
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Interpolation is the method of filling data between digital signals in order to form a continuous analog signal.

4. Which of the following represents over sampling DAC?
a) PWM DAC
b) Delta-sigma DAC
c) Binary weighted DAC
d) Switched resistor DAC

View Answer

Answer: b [Reason:] Delta sigma DAC is an over sampled DAC characterized according to its sampling rate.

5. Which of the following is a binary weighted DAC?
a) R-2R ladder DAC
b) PWM DAC
c) Switched resistor DAC
d) Sampling DAC

View Answer

Answer: a [Reason:] R-2R ladder type DAC is known as binary weighted DAC, which consist of resistor arranged as ladder.

6. Segmented DAC uses _________________
a) Thermometer coded principle conversion only
b) Binary weighted principle only
c) Both thermometer coded and Binary weighted principle
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Segmented DAC uses thermometer coded principle for MSB bits and binary weighted principle for LSB bits.

7. Ability of analog output to move only in the direction of digital input move is known as ________________
a) Monotonicity
b) Resolution
c) Sampling rate
d) Dynamicity

View Answer

Answer: a [Reason:] Monotonicity of DAC is its ability to follow digital output to analog input.

8. Dynamic range is expressed in ________________
a) Volts
b) Ampere
c) Hz
d) Decibel

View Answer

Answer: d [Reason:] Dynamic range of DAC is expressed in decibel unit.

9. Thermal noise is absent in DAC.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Thermal noise is present in DAC due to the presence of passive components like resistors.

10. SFDR stands for ______________________
a) Spurious free dielectric range
b) Signal free dynamic range
c) Spurious free dynamic range
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] SFDR indicates in dB, and it is the ratio between powers of the converted main signal and undesired spur.

Set 4

1. Punched cards are _______________
a) Display system
b) Sound system
c) Memory system
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Punched cards are memory device, which have been replaced by modern memory techniques.

2. Punched cards are used in _______________
a) Low speed computers
b) High speed computers
c) Super computers
d) Mac devices

View Answer

Answer: a [Reason:] Punched cards are one of the oldest method of memory and are used in low speed computers.

3. Printers are ___________________
a) Asynchronous devices
b) Synchronous devices
c) Unpredictable
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Printers are synchronous devices.

4. Which of the following category tele printer belong to?
a) Serial printer
b) Parallel printer
c) Laser printer
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Tele printers are serial printer, which print one character at a time.

5. Which of the following category line printer belong to?
a) Serial printer
b) Parallel printer
c) Unpredictable
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Line printers are parallel printers which can print a block of data at a time.

6. Printing speed of line printer will be _____________
a) less than 600 lines/sec
b) between 600-1200 lines/sec
c) Between 600-1200 lines/minute
d) Geater thean 1200 lines/minute

View Answer

Answer: c [Reason:] Line printers have a typical printing speed of 600 to 1200 lines/minute.

7. Which of the following doesn’t belong to class of line printer?
a) Bar type
b) Wheel type
c) Chain type
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Line printers may be divided into different types as bar type, wheel type, chain type, cylinder type etc.

8. Production of graphical image on VDU is called _______________
a) Computer graphics
b) Virtual graphics
c) Virtual imaging
d) Image processing

View Answer

Answer: a [Reason:] Computer graphics is the process of creation of graphical image on visual display unit.

9. Which of the following is/are used in low speed computers?
a) Punched cards
b) Paper tape device
c) Both punched card and paper tape
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Punched cards or paper tape equipments are used in computers operating in low speed.

10. Storage unit is important between input and output devices.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Storage unit between input and output unit enable storage of data for short duration.

Set 5

1. A decoder converts n inputs to __________ outputs
a) n
b) n2
c) 2n
d) nn

View Answer

Answer: c [Reason:] Decoder is a circuit with n input lines and 2n output lines.

2. Which of the following are building blocks of encoders?
a) NOT gate
b) OR gate
c) AND gate
d) NAND gate

View Answer

Answer: b [Reason:] Encoders are made up of three OR gates.

3. Which of the following can be represented for decoder?
a) Sequential circuit
b) Combinational circuit
c) Logical circuit
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Combinational circuit in which output depends only on the state of inputs.

4. BCD to seven segment conversion is a ________________
a) Decoding process
b) Encoding process
c) Comparing process
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] BCD to seven segment code conversion can be treated as a decoding process.

5. Which of the following is a decoder IC?
a) 7890
b) 8870
c) 4047
d) 4041

View Answer

Answer: b [Reason:] 8870 is a DTMF decoder circuit, which decodes DTMF tune and produces corresponding output.

6. DTMF stands for ________________
a) Dual Tone Magnetic Frequency
b) Double Tone Magnetic Frequency
c) Dual Tone Multiple Frequency
d) Dual Tone Mechanical Frequency

View Answer

Answer: c [Reason:] DTMF is the short form of Dual Tone Multiple Frequency.

7. Invalid BCD can be made to valid BCD by adding with _______________
a) 0101
b) 0110
c) 0111
d) 1001

View Answer

Answer: b [Reason:] Invalid BCD are numbers greater than 1001, and they can be made valid BCD by adding with 0110.

8. Decoder is constructed from ________________
a) Inverters
b) AND gates
c) Inverters and AND gates
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Decoder circuits are constructed from Inverters and AND gates.

9. Which of the following represents number of output lines for decoder with 4 input lines?
a) 15
b) 16
c) 17
d) 18

View Answer

Answer: b [Reason:] For n input lined decoder will have 2n output lines.

10. Decoders and Encoders are doing reverse operation.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Encoders encode the data to a binary number and decoders decode the original data from binary codes.