Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Pattern cannot be constructed out of which of the following materials?
a) Wood
b) Wax
c) Oil
d) Metal

View Answer

Answer: c [Reason:] Oil is used as fuels for melting metals in various furnaces. It cannot be used for constructing a pattern, while all other materials are used for making patterns.

2. Which of the following is not a criteria for selecting pattern materials?
a) Method of moulding
b) Establishment of parting line
c) Chances of repeat orders
d) Complexity of the casting

View Answer

Answer: b [Reason:] While selecting a pattern, pattern establishing a part line is counted under functions of the pattern, and not under the criteria for selecting it. Whereas all the other remaining are factors used for choosing the right pattern materials.

3. Which among the following wood is most widely used for making patterns?
a) White Pine
b) Mahogany
c) Teak
d) Maple

View Answer

Answer: a [Reason:] White Pine is used most widely for making patterns because, white pine wood is soft and it is also observed that, it is comparatively easy to work on this wood. Also, this wood is comparatively cheap.

4. Which of the following is considered to be light wood?
a) Mahogany
b) Maple
c) Birch
d) White Pine

View Answer

Answer: d [Reason:] Among these four woods, White Pine is considered to be the lightest wood. White Pine is used most widely for making patterns because, white pine wood is soft and it is also observed that, it is comparatively easy to work on this wood.

5. Steel is an alloy of which two elements?
a) Iron and Brass
b) Brass and aluminium
c) Iron and carbon
d) Carbon and aluminium

View Answer

Answer: c [Reason:] Steel is an alloy of carbon and iron. Carbon is present in the alloy up to 2% by weight and it takes up interstitial sites of the microstructure of iron. There are three types of alloys classified in this, high alloy steel, low alloy steel and medium alloy steel.

6. Which of the following is not a limitation of wooden patterns?
a) Get abraded easily
b) Absorb moisture
c) Difficult machining
d) Poor wear resistance

View Answer

Answer: c [Reason:] Wooden patterns are the easiest to get machined than all the other materials which are used for making patterns, and hence is counted as one of its advantage and not limitation.

7. Metal patterns have a longer life than wooden pattern.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] It is true that, metal patterns have a longer life than wooden patterns, as metal patterns are stronger and accurate as compared to wooden patterns.

8. Which of the following is not a limitation of metal patterns?
a) Get rusted
b) Obtain rough surface finish
c) Expensive
d) Heavy

View Answer

Answer: b [Reason:] In metal patterns, it is extremely easy to obtain a smooth surface finish. To achieve a smooth surface finish, it is counted as an advantage in metal patterns over wooden patterns.

9. Which of the following patterns do not withstand rough handling?
a) Aluminium
b) Cast iron
c) Brass
d) Steel

View Answer

Answer: a [Reason:] It is one of the limitation of aluminium pattern that, it cannot withstand rough handling, while all other metal and alloy patterns can withstand it. Aluminium is the lightest metal known.

10. Which of the following has the lowest melting point?
a) Cast Iron
b) Steel
c) White Metal
d) Brass

View Answer

Answer: c [Reason:] Among the given metals and metal alloys, white metal (tin base alloy) has the lowest melting point which is approximately 260 degrees Celsius.

11. Which of the following is the heaviest?
a) White
b) Brass
c) Cast Iron
d) Aluminium

View Answer

Answer: b [Reason:] Aluminium and White metal are considered to be one of the lightest metals and alloys, whereas brass and cast irons are considered to be heavy materials. But, even among the two, brass is heavier than cast iron.

12. In Solid casting method, the resin mixture is kept for how much time for hardening and curing?
a) 1-2 hours
b) 2-3 hours
c) 3-4 hours
d) 4-5 hours

View Answer

Answer: b [Reason:] A mould of Plaster of Paris is made, into which the resin mixture is poured, in solid casting. This mixture takes up 2-3 hours to harden and get cured.

13. Core boxes are made out of which pattern?
a) Plaster pattern
b) Wax pattern
c) Metal patterns
d) Polystyrene patterns

View Answer

Answer: a [Reason:] A pattern is basically a duplicate of the object that has to be casted. It is one of the application of plaster pattern to make core boxes and other small and intricate patterns.

14. What should the sulphur level in foam plastic be?
a) More than 1%
b) Between 0.5% to 1%
c) Less than 0.1%
d) Between 0.1% to 0.5%

View Answer

Answer: c [Reason:] In foam plastic, for making pattern, the sulphur level must be below 0.1%. If the levels are higher than mentioned, it can be deleterious in the manufacturing.

15. Which of the following patterns has high compressive strength?
a) Plastic pattern
b) Wax pattern
c) Polystyrene pattern
d) Plaster pattern

View Answer

Answer: d [Reason:] Among plastic patterns, wax patterns and polystyrene pattern, it is plaster pattern which has the highest compressive strength. The calculated compressive strength is as high as up to 285kg/cm2.

Set 2

1. How much time does a centrifugal muller take to mix the core ingredients?
a) 20 – 50 seconds
b) 10 – 40 seconds
c) 50 – 80 seconds
d) 60 – 90 seconds

View Answer

Answer: d [Reason:] A centrifugal muller takes around 60 seconds to 90 seconds to get the core ingredients mixed properly, whereas a normal muller takes about 4 minutes for mixing the ingrediets.

2. How much time does a normal muller take to mix the core ingredients?
a) 2 – 5 minutes
b) 3 – 6 minutes
c) 4 – 7 minutes
d) 5 – 9 minutes

View Answer

Answer: b [Reason:] A normal muller takes around 3 minutes to 6 minutes to get the core ingredients mixed properly, whereas a centrifugal muller takes around 30 seconds to one minute to mix the core ingredients.

3. What is the baked tensile strength of light to medium size malleable iron castings?
a) 4.5 kg/cm2
b) 5.5 kg/cm2
c) 6.5 kg/cm2
d) 7.5 kg/cm2

View Answer

Answer: b [Reason:] There are many types of cast irons which have differing properties, according to the type of manufacture and the quantity of ingredients used. The baked tensile strength of light to medium size malleable iron casts is 5.5 kg/cm2.

4. What is the dry tensile strength of core sand mixture for general purpose?
a) 15 kg/cm2
b) 16 kg/cm2
c) 17 kg/cm2
d) 18 kg/cm2

View Answer

Answer: c [Reason:] There are various properties of core sand mixture which widely depend on many factors. The dry tensile strength of core sand mixture for general purpose is 17 kg/cm2.

5. What is the dry compression strength of core sand mixture for general purpose?
a) 50 kg/cm2
b) 60 kg/cm2
c) 70 kg/cm2
d) 80 kg/cm2

View Answer

Answer: c [Reason:] The dry compression strength of core sand mixture for general purpose is 70 kg/cm2, and the dry tensile strength of the of a core sand mixture is calculated to be 17 kg/cm2.

6. What is the green compression strength of core sand mixture for general purpose?
a) 1/5 kg/cm2
b) 1/6 kg/cm2
c) 1/7 kg/cm2
d) 1/8 kg/cm2

View Answer

Answer: c [Reason:] The green compression strength of core sand mixture for general purpose is 1/7 kg/cm2, whereas the dry compression strength of a core sand mixture is found to be 70 kg/cm2.

7. What is the green compression strength of light to medium size malleable iron castings?
a) 0.05 kg/cm2
b) 0.06 kg/cm2
c) 0.07 kg/cm2
d) 0.08 kg/cm2

View Answer

Answer: d [Reason:] The green compression strength of light to medium size malleable iron casts is 0.08 kg/cm2, whereas the dry compression strength of a core sand mixture is found to be 70 kg/cm2.

8. What is the water content in light to medium size malleable iron castings?
a) 3.2%
b) 4.2%
c) 5.2%
d) 6.2%

View Answer

Answer: b [Reason:] The water content in terms of percentage composition in light to medium size malleable iron castings is calculated to be not much in it. The amount of water content found in the casting is about 4.2%.

9. What is the amount of green permeability in light to medium size malleable iron castings?
a) 34 cc/min
b) 44 cc/min
c) 54 cc/min
d) 64 cc/min

View Answer

Answer: b [Reason:] The rate of green permeability is quite a decent one. The amount of green permeability in light to medium size malleable iron castings is 44 cc/min.

10. In light to medium size malleable iron castings, lake sand constitutes of 30 parts.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In light to medium size malleable iron castings, lake sand constitutes only 20 parts and bank sand constitutes to 75 parts.

Set 3

1. Which of the following is not a characteristic property of any moulding sand?
a) Flowability
b) Hardenability
c) Green strength
d) Dry strength

View Answer

Answer: b [Reason:] Flowability, green strength and dry strength are few of the characteristic properties of moulding sand, but not hardenability.

2. What does a mould having adequate green strength, does not have?
a) Ability to retain its shape
b) Ability not to get distorted
c) Ability not to collapse
d) Ability to retain hardness

View Answer

Answer: d [Reason:] For a mould to be having an adequate amount of green strength, it must have retaining ability or the ability to get distorted or to collapse. A mould having adequate green strength does not have the ability to retain hardness.

3. Dry sand does not have the strength for what functions?
a) To withstand corrosion forces
b) To withstand pressure of molten metal
c) To be able to retain its shape
d) To be able to retain the hardenability

View Answer

Answer: d [Reason:] Dry sand has its strength for various purposes like, to withstand pressure of molten metal, to withstand corrosion forces and to be able to retain its shape. But it does not have it for being able to retain the hardenability.

4. Hot strength is seen at what temperature?
a) Above 212°F
b) Above 312°F
c) Above 412°F
d) Above 512°F

View Answer

Answer: a [Reason:] Hot strength basically is the strength of the sand which is present inside the mould cavity. It is observed that, the hot strength of any material is at 212°F or above it.

5. Which of the following would not happen if hot strength is not enough?
a) The mould may get hardened
b) The mould may get enlarged
c) The mould may get eroded
d) The mould may crack

View Answer

Answer: a [Reason:] If there is not an adequate amount of hot strength provided, then the mould may get enlarged, the mould may get eroded and the mould may crack, but the mould will not get hardened.

6. Why should the moulding sand be porous?
a) For gases to enter
b) For gases to escape
c) For water to enter
d) For water to escape

View Answer

Answer: b [Reason:] A moulding sand is the one in which, the sand is known to have holes in it and also it is known for holding some amount of moisture content. A moulding should be having pores and should be permeable, so that the gases have a free path for escaping.

7. Which of the following is not a defect if permeability is not enough?
a) Brittleness
b) Gas holes
c) Mould blast
d) Surface blows

View Answer

Answer: a [Reason:] If the permeability or the porosity is less or the permeability is found to be inadequate or the porosity is found to be absent, then brittleness is not the defect it has, but it may have, gas holes or mould blasts or surface blows.

8. In green sand what is the amount of water used?
a) 5%
b) 10%
c) 15%
d) 20%

View Answer

Answer: a [Reason:] In green sand, the amount of clay that is needed in percentage composition is around 15% to 30%. The amount of water in terms of percentage composition is about 5%.

9. What is the amount of clay needed in green sand?
a) 5% – 10%
b) 5% – 15%
c) 15% – 30%
d) 25% – 40%

View Answer

Answer: c [Reason:] In green sand, the amount of clay needed in terms of percentage composition is approximately in between 15% to 30% and the amount of water needed in terms of percentage composition is somewhere around 5%.

10. Parting sand is a type of moulding sand.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Parting sand is one of the many types of moulding sand which contains silica, sand and burnt sand.

Set 4

1. Above what noise levels should hearing protector be worn by a worker?
a) 80 dB
b) 85 dB
c) 90 dB
d) 95 dB

View Answer

Answer: b [Reason:] Hearing protectors are one of the most important tools of safety measures. Every employee who works in a foundry, in a noise level above 85 decibels should wear a hearing protector as a safety measure.

2. Above what period of employment should a person wear a hearing protector?
a) 3 months
b) 6 months
c) 9 months
d) 12 months

View Answer

Answer: b [Reason:] Industrial noises are of very high frequencies, any sound of such decibels can cause deafening to the employee, if he is working for a long period of time. For any employee who is working for more than 6 months should wear a hearing protector.

3. What is the shape of an ear canal seal?
a) Spherical
b) Cylindrical
c) Conical
d) Pyramidal

View Answer

Answer: c [Reason:] Ear canal seals are a type of hearing protectors which help in reducing the noise level heard by the employee. These are an option to plug type protectors. The shape of ear canal seals is conical.

4. Which of the following is not a source for entering phenols?
a) Steel scrap
b) Coke combustion product
c) Sand binder
d) Scrap iron

View Answer

Answer: a [Reason:] There are many types of compounds which contain mainly phenolic components in them. These compounds are present in the foundry environment, which may cause damage to human health. Among the following, steel scrap is not a source for entering phenols.

5. Which material is used for destroying phenols?
a) Carbon tetrachloride
b) Carbon dioxide
c) Carbon monoxide
d) Chlorine dioxide

View Answer

Answer: d [Reason:] There is a presence of phenols observed coming through various sources like scrap iron. These phenols can be destroyed with the help of a compound called as chlorine dioxide.

6. What is the allowable time exposure for an air blow noise?
a) 2 hours
b) 3 hours
c) 4 hours
d) 5 hours

View Answer

Answer: a [Reason:] It is the noise experienced in quick released high pressure air that 4 hours of time can be allowed to be exposed to it. But in case of air blow noise, allowable exposure is only 2 hours.

7. What is the amount of noise produced in hand ramming with hammer?
a) 90 dB
b) 95 dB
c) 100 dB
d) 105 dB

View Answer

Answer: b [Reason:] In case of sand slingers, 90 dB of noise is produced. In case of tumblers, 100 dB of noise is produced. In case of shake out, 105 dB of noise is produced, and in case of hand ramming with hammers, 95 dB of noise is produced.

8. What is the maximum amount of phenol concentration found?
a) 3 ppm
b) 4 ppm
c) 5 ppm
d) 6 ppm

View Answer

Answer: c [Reason:] There are many ways by which phenol compounds enter into the working space. High amount of phenol concentration could be hazardous for human health. The maximum amount of phenol concentration found in foundries is 5 ppm.

9. Gloves used in foundries are made up of copper fabric.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In foundries, gloves are used for the protection of the hand of the worker. These gloves are made up of aluminized fabric, which help in reflecting the heat. They also contain a material called asbestos, which provides insulation.

10. Cape sleeves cover the knee of the worker.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] A pourer’s legging and a knee legging is used for covering the knee, ankle and the lower part of the leg. A cape sleeve, on the other hand, is used for covering the shoulder, the back, the chest and the arm of the worker.

Set 5

1. On what voltage do the X-rays operate?
a) 350 kV
b) 375 kV
c) 400 kV
d) 475 kV

View Answer

Answer: c [Reason:] The X-ray are waves are having very short wavelength. The object which has to be tested, is exposed to the X-rays, for doing this, high voltage supply is required. The X-rays ideally operate on 400 kV.

2. X-rays are useful in detecting defects in casts up to what thickness?
a) 60 mm
b) 61 mm
c) 62 mm
d) 63 mm

View Answer

Answer: c [Reason:] The X-rays are waves of high amount of energy in them and are very useful in detection of defects in the casts. They need a high amount of voltage supply for this and are able to detect defects up to a thickness of 62mm.

3. What is the lower range of wavelength of the X-rays?
a) 0.001 x 10-5 cm
b) 0.001 x 10-6 cm
c) 0.001 x 10-7 cm
d) 0.001 x 10-8 cm

View Answer

Answer: d [Reason:] X-rays are known to be waves with very low amount of wavelength. For the production of X-rays, one may usually need an X-ray tube. The shortest X-ray wavelength is calculated to be 0.001 x 10-8 cm.

4. What is the lower range of wavelength of the X-rays?
a) 40 x 10-7 cm
b) 40 x 10-8 cm
c) 40 x 10-9 cm
d) 40 x 10-10 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] The X-rays are considered to be rays having a short wavelength. These X-rays can be produced with the help of an X-ray tube or a Cobalt-60 isotope. The longest wavelength of an X-ray is 40 x 10-8 cm.

5. Which of the following is not a source of production for gamma rays?
a) Cobalt-60
b) Iridium-192
c) Caesium-167
d) Americium-241

View Answer

Answer: d [Reason:] Among all the above given isotopes, a Cobalt – 60 isotope, Iridium-192 isotope and a Caesium-167 isotope are mainly used for producing gamma rays but not Americium-241 isotope, it is used for making alpha rays.

6. What should the diameter of a Cobalt-60 source used for producing gamma rays?
a) 2 mm
b) 3 mm
c) 4 mm
d) 5 mm

View Answer

Answer: b [Reason:] For the production of gamma rays, there are some radioactive particles employed. One of them is a Cobalt-60 isotope. The diameter of the source of this isotope is calculated to be around 3 mm in length.

7. For what thickness of a material, do the X-rays give best results?
a) 50 mm
b) 55 mm
c) 60 mm
d) 65 mm

View Answer

Answer: a [Reason:] X-rays are considered to be having a larger wavelength as compared to that of gamma rays. Owing to this fact, the penetration power of the X-rays is less. Hence, for a shorter thickness, it would give good detection. The best results are obtained in X-ray detection, when the thickness of the material is below 50mm.

8. Which of the following can be a wavelength of gamma ray?
a) 2 x 10-8 cm
b) 3 x 10-8 cm
c) 4 x 10-8 cm
d) 5 x 10-8 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] Gamma rays are supposedly known to have a shorter wavelength as compared to that of X-rays. The wavelength of gamma rays ranges from 0.005 x 10-8 cm to 3 x 10-8 cm.

9. The film produced by an X-ray is called as a radiograph.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The film produced by an X-ray is called as an exograph. The film that is produced using gamma rays is called as gamma graph and the combination of the two is called as a radiograph.

10. The penetration power of X-rays depend only on the wavelength of the radiation.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In radiography, there is an X-ray wave used for the non-destructive testing. The penetration power of the X-ray depends not just on the wavelength of the radiation but also on the absorbing power of the material.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }