Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. When the under-reamed pile has only one bulb, it is called_________
a) Multi-under reamed pile
b) Single-under reamed pile
c) Unique-under reamed pile
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When the pile has only one bulb, it is known as single-under reamed pile, while the pile with more than one bulb is known as multi-under reamed pile.

2. The diameter of the under-reamed pile is kept equal to_______ times the diameter of pile steam.
a) 4
b) 5
c) 2.5
d) 2

View Answer

Answer: c [Reason:] Generally the diameter of the under-reamed pile bulb is kept equal to 2.5 times the diameter of pile steam. However, it may vary from 2 to 3 times the stem diameter of pile steam.

3. Under-reamed pile foundation is most suitable for___________ type of condition.
a) Seasonal moisture change
b) Dry conditioned soil
c) Cohesive type of soil
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The under-reamed pile foundation find application in widely varying situations in type of soils where foundation are required to laid on undesirable effect of seasonal moisture change as in expansive soils.

4. The load carrying capacity of a under-reamed pile may be determined by_________
a) Safe load test
b) Penetration test
c) Pile load test
d) Cyclic load test

View Answer

Answer: a [Reason:] The load carrying capacity of an under-reamed pile may be determined from safe load test, in the absence of actual test.

5. The under-reamed piles are connected by a beam known as___________
a) Capping beam and Grade beam
b) Reamed beam
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The under-reamed piles are connected by a reinforced concrete beam, known as capping beam or grade beam.

6. The maximum spacing of the under-reamed pile should not normally exceed__________
a) 2 meters
b) 2½ meters
c) 1.5 meters
d) 30 centimeters

View Answer

Answer: b [Reason:] The maximum spacing of the under-reamed pile should not normally exceed 2½ m as to avoid heavy capping beams.

7. Under reamed piles are normally bored_________ piles.
a) Cast-in-situ piles
b) Pre-cast-piles
c) Steel piles
d) Composite piles

View Answer

Answer: a [Reason:] Under reamed piles are bored cast-in-situ concrete piles having one or more bulbs formed by enlarging the bore hole.

8. The spacing of the piles in under-reamed pile foundation depends on which of the following factor?
a) Nature of the ground and Type of pile
b) Load acting on the pile
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The spacing of the piles shall be considered in relation to the nature of the ground, the types of pile and the manner in which the pile transfer the load to the ground.

9. The grade beams are designed for a maximum bending moment of_________ if the beams are supported.
a) (wL2)/50
b) (wL2)/30
c) (wL2)
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The grade design are designed for a maximum bending moment of (wL2)/50 if the beam are supported during the construction, and for a bending moment of (wL2)/30 if the beams are not supported.

10. The details of the depth of beam and reinforcement required for various loading is provided by_______
a) Indian standard code
b) Central Building Research Institute, Roorkee
c) M.I.T system
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Design of grade beam, depth of beam and reinforcement required for various loading is provided by Central Building Research Institute, Roorkee.

Set 2

1. Unified soil classification system (USCS) was developed by____________
a) Kozney
b) Atterberg
c) Casagrande
d) Rankine

View Answer

Answer: c [Reason:] In 1940, casagrande originally developed the unified soil classification system (USCS).

2. The USCS system was used for which of the following purpose during World War 2?
a) Air field construction
b) Dam construction
c) Foundation
d) Earth slopes

View Answer

Answer: a [Reason:] In earlier stages of World War 2, the USCS system was used for air field construction.

3. According to USCS, the fined grained soil are classified on the basis of_____________
a) Plasticity
b) Grain size distribution
c) Group index
d) Particle size composition

View Answer

Answer: a [Reason:] According to USCS the fine grained soils, whose behavior is controlled by plasticity, are classified on the basis of their plasticity.

4. By USCS system, soil are classified in to___________Major groups.
a) 2
b) 5
c) 6
d) 4

View Answer

Answer: d [Reason:] Various soil are classified in to four major groups 1. Coarse grained 2. Fine grained 3. Organic soils 4. Peat.

5. A soil is considered as coarse grained, if it retains more than___________in a sieve.
a) 90% of the soil
b) 70% of the soil
c) 50% of the soil
d) 20% of the soil

View Answer

Answer: c [Reason:] If more than 50 % of the soil is retained on a NO.200 US sieve (0.075), it is designated as coarse grained soil.

6. Coarse grained soils, containing fines between 5-12%, are designated by___________Symbol.
a) GW-GM and SP-SM
b) CL-ML
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] If the percentage of fines lies between 5 to 12 %, coarse grained soils are designated by dual symbols GW-GM or SP-SM.

7. Fine grained soil are sub divided in to___________
a) Silt and clay
b) Sand and clay
c) Organic and silt
d) Gravel and peat

View Answer

Answer: a [Reason:] Based on their liquid limit and plasticity index, fine grained soil are subdivided in to silt and clay.

8. Fine grained soil are subdivided based on___________
a) Liquid limit and Plasticity index
b) Group Index
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Based on the liquid limit and plasticity index, fine grained soil is subdivided.

9. Coarse grained soil is sub-divided in to_______________
a) Gravel and clay
b) Gravel and sand
c) Sand and silt
d) Silt and clay

View Answer

Answer: b [Reason:] Based on the soil size, coarse grained soil is divided in to gravel and sand.

10. In Casagrande’s plasticity chart, the numbers in the chart denotes____________
a) Relative suitability
b) Grade of the soil
c) Division of the group
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In Casagrande’s plasticity chart, the numbers denote relative suitability with No.1 as the best and No. 10 as the worst.

Set 3

1. The well curb is designed for which of the following purpose?
a) For avoiding skin friction
b) Supporting the weight of well
c) For designing the well
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The well curb is designed for supporting the weight of the well with well partial support at the bottom of the cutting edge.

2. Which of the following can be assumed for design purpose of well curb?
a) Three point support of cutting edge
b) Boulders
c) Skin friction
d) Steining

View Answer

Answer: a [Reason:] A three-point support of the cutting edge resting on a log mmay be assumed for design purposes of well curb.

3. An effective well curb should withstand___________
a) Maximum stress
b) Stress due to sand blows
c) Its own weight
d) Blasting

View Answer

Answer: b [Reason:] The well curb has to withstand stress due to sand blows, as well as due to light blasting required when boulder obstructs the sinking of well.

4. The cutting edge should be provided with an angle of__________
a) 45°
b) 60°
c) 90°
d) 30°

View Answer

Answer: d [Reason:] The cutting edge should have as sharp an angle of 30° practicable for knifing into the soil without making it too weak to resist the various stresses induced.

5. A sharp vertical edge for the well is provided at_________
a) Inner Face of the well
b) Out of the well
c) Outside face of the caisson
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] A sharp vertical edge or cutting edge should be provided along the outside face of the caisson or open well.

6. At a given depth, the skin friction of the well is equal to__________
a) Diameter of well
b) μ times the lateral earth pressure
c) stress condition
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] : The unit skin friction increases with depth, and at a given depth, the skin friction is equal to the coefficient of friction μ times the lateral earth pressure.

7. For loose sand, the value of skin friction is between________
a) 0.73-2.93
b) 4.9-19.5
c) 1.22-3.42
d) 3.42-6.84

View Answer

Answer: c [Reason:] For the purpose of design, the values of skin friction given by Terazaghi and peck may be used: Silt and soft clay: 0.73-2.93 t/m2 Very stiff clay: 4.9-19.5 t/m2 Loose sand: 1.22-3.42 t/m2 Dense sand: 3.42-6.84 t/m2 Dense gravel: 4.9 -9.4 t/m2.

8. Frictional resistance developed during the sinking the well depends on__________
a) Roughness of the surface of contact
b) Diameter of the well
c) Type of soil
d) Lateral earth pressure

View Answer

Answer: a [Reason:] Frictional resistance depends on the roughness of the surface of contact. For example, a smoothly plastered well steining surface is said to reduce frictional resistance.

9. The skin friction developed in San Francisco Oakland Bay Bridge, was reduced by, which of the following methods?
a) BY introducing special equipment
b) By coating smooth oil surface
c) By decreasing the stress developed
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In order to reduce the skin friction on the in San Francisco Oakland Bay Bridge, a coating which gave a smooth oily surface that was estimated to reduce the friction between the concrete and fairly clay by 40 %.

10. The bottom plug is designed in_________ shape.
a) Rectangular
b) Mushroom
c) Bowl-shaped
d) Circular

View Answer

Answer: c [Reason:] The bottom-plug is made in bowl-shaped so as to have inverted arch actions.

Set 4

1. The removal of excess of water from the saturated soil mass is called__________
a) Drainage and Dewatering
b Saturation
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Drainage or dewatering is the process of removing water from water table for the purpose of excavation for construction purpose.

2. Which one of the following method can be used to lower water table, using gravity flow?
a) Well point system
b) Dewatering
c) Water suction method
d) Dehydration

View Answer

Answer: a [Reason:] Well point system can be used to lower the water table. The process is based on gravity flow.

3. The diameter of the perforated pipe used in well point system is__________
a) 0.5 to 1 m
b) 5 to 8 cm
c) 2 to 4 cm
d) 1 to 3.5 m

View Answer

Answer: b [Reason:] A well point is a perforated pipe about 0.5 to 1 m long and 5 to 8 cm in diameter covered by cylindrical wire-gauge screen.

4. The ground water table may be lowered by which of the following methods?
a) Vacuum method
b) Well point system
c) Electro-osmosis method
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The ground water table can be lowered by methods like ditches and dumps, well point system, shallow well system, deep well system, vacuum method, electro-osmosis method.

5. What is the minimum depth of water that can be brought to the surface in well point system?
a) 5m
b) 2m
c) 6m
d) 1m

View Answer

Answer: c [Reason:] The suction pump used in the well point system has a capacity of bringing water to the surface from a minimum depth of about 6m.

6. For dewatering more than 6m below the water table, which of the following method is used?
a) Well point system
b) Multi stage well point system
c) Vacuum method
d) Deep well system

View Answer

Answer: b [Reason:] Multi stage well point system at precise distances is used for dewatering more than 6m below the natural water table.

7. A advantage of using jetting of water in well point system is___________
a) Forms a natural filter around well point
b) Allows to penetrate soil easily
c) Less time is consumed for drilling
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A advantage of using jetting is that the water under pressure washes away soil fines from around the well point leaving a relatively coarser material to settle to form a natural filter around the well point.

8. In well point system,___________should be made essential for proper working of the system.
a) Suction pump
b) Pumping schedule
c) Man power
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In the well point system, a round the clock pumping schedule is essential, as the interruption in pumping can have catastrophic consequences.

9. The pump which is used for suction of water in the well point system is___________
a) Suction pump
b) Auxiliary pump
c) Vacuum pump
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] For suction of water one auxiliary pump for each two well point in the use should always be available.

Set 5

1. Laying of the well curb in river bed having water, is done by_________
a) Draining out the water
b) Diverting the water
c) Constructing cofferdams
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] If water is present in river, suitable cofferdams are constructed around the site of the well and islands are made.

2. To avoid the setting of the cutting edge unevenly, ___________ can be introduced.
a) Wooden sleepers
b) Smooth oil surface
c) Bottom plug
d) Steining bars

View Answer

Answer: a [Reason:] It is desirable to insert wooden sleepers below the cutting edge at regular intervals so as to distribute the load and avoid setting of the cutting edge unevenly during concreting.

3. The inside shuttering of the well curb is made up of_________
a) Steel
b) Wood
c) Brick masonry
d) Concrete

View Answer

Answer: c [Reason:] The inside shuttering of the well curb is generally made of brick masonry built to proper profile and plastered and the outer shuttering is made by wood or steel.

4. Excavation of soil inside the well in river beds can be done by________
a) Auger
b) Sending in Workers
c) Special equipment
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Excavation and scooping out of the soil inside the well can be done by sending down workers inside the well till the depth of water inside becomes about 1 m.

5. When the well is sunk deeper, the skin friction is decreased by which of the following method?
a) Use of phawrah jhams
b) By tilting and shifting
c) By applying kentledge
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] To overcome the increased skin friction and the loss of weight due to buoyancy when the well is sunk deeper, additional load known as kentledge is applied on the well.

6. Unequal dredging of well causes_________
a) Collapsing of well
b) Tilting
c) Open excavation
d) Maximum skin friction

View Answer

Answer: b [Reason:] When the dredging is done unequally tilts and cannot be rectified if the well is sunk to greater depth.

7. The radius of the well curb should be kept_________ larger than the outside radius of well steining.
a) 2 cm and 4 cm
b) 2 m
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] As a precaution to avoid tilts and shifts, the radius of curb should be kept 2 to 4 cm larger than the outside radius of well steining.

8. To counter act the tilts in the well during sinking operations, which of the following measures can be used?
a) Regulation of grabbing
b) Strutting the well
c) Pushing by jack
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Any of the following measures can usefully be employed to counteract the tilts in the well during sinking operations: i) regulating of grabbing ii) water jetting iii) eccentric loading iv) pulling the well vi) pushing by jacks.

9. In which of the following methods, hydraulic jack is used to counter attack the tilt in the well?
a) Pulling the well
b) Eccentric loading
c) Pushing by jack
d) Pulling the well

View Answer

Answer: c [Reason:] In pushing by jack method, the well may be pushed by force applied by hydraulic or mechanical jack on the tilted side of the wall.

10. The method that is used to avoid the further increase in tilt is___________
a) Pushing by jack
b) Eccentric loading
c) Strutting the well
d) Pushing the well

View Answer

Answer: c [Reason:] Strutting the well method is used to avoid any further increase in the tilt of the well rather than rectifying it.