Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The Indian standard soil classification system ,(ISCS) was first developed in___________
a) 1947
b) 1950
c) 1959
d) 1960

View Answer

Answer: c [Reason:] The Indian standard classification system (ISCS) was first developed in 1959 and revised in 1970.

2. According to ISCS , fine grained soils are subdivided in to___________
a) 2
b) 4
c) 5
d) 3

View Answer

Answer: d [Reason:] Fine grained soil are subdivided into 3 types 1. Inorganic silts and very fine sands 2. Inorganic clays 3. Organic silts and clay and organic matter.

3. The ISCS classifies the soil in to__________
a) 12 groups
b) 15 groups
c) 18 groups
d) 16 groups

View Answer

Answer: c [Reason:] The ISCS classifies the soil into 18 groups as against 15 groups of USCS.

4. Laboratory classification of fined grained soil is done with the help of________
a) Plasticity chart
b) Textural classification chart
c) Kozney’s graphical method
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Laboratory classification criteria of fine grained soil is done by plasticity chart.

5. The A-line, in unified classification system table has the equation of__________
a) IP=WL-20
b) IP=0.73(WL-20)
c) IP=0.73(20-wL)
d) IP=20-WL

View Answer

Answer: b [Reason:] The A-line, dividing the inorganic clay from silt and organic soil has the equation: IP=0.73(WL-20).

6. According to IS classification, the symbol GC means____________
a) Clayey gravel
b) Silt gravel
c) Sand gravel
d) Well graded gravel

View Answer

Answer: a [Reason:] As per Indian standards of group symbols and typical names, G-refers to gravel and C-refers to clay.

7. The symbol ‘L’ represents which of the following soil types?
a) Silt and Clay
b) Gravel
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] By IS classification, silts and clays of low compressibility having a liquid less than 35, are represented by the ‘L’.

8. What are the features required, for classifying a soil component as boulder?
a) Bulky hard
b) Diameter more than 30cm
c) Round to angular shape
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] For a soil component to be boulder, size range must be of average diameter more than 30cm and shape of round to angular and bulky hard.

Set 2

1. IS code recommends a bearing capacity equation, which is similar to__________
a) Vesic
b) Meyerhof and Brinch Hansen
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] IS code (IS : 6403-1981) recommends a bearing capacity equation which is similar in nature to those given by Meyerhof and Brinch Hasen.

2. According to IS code, there are__________types of failures of soil support beneath the foundation.
a) 2
b) 4
c) 3
d) 5

View Answer

Answer: c [Reason:] The code recognizes, depending upon the deformation associated with the load and the extent of development of failure surface, three types of failures of soil support beneath the foundations which are general, local and punching shear failure.

3. The bearing capacity equation for strip footing as given IS standard, can be modified on the basis of___________
a) Shape of the footing
b) Type of soil
c) Bearing capacity
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The bearing equations applicable for strip footing shall be modified to take into account, the shape of the footings, and inclination of loading, depth of embankment and effect of water table.

4. The value of shape factor S c, S q and S γ for circular base is_________
a) 1.3, 1.2, 0.8
b) 1.3, 1.2, 0.6
c) 1.0, 1.0, 1.0
d) 1.2, 1.0 and 1.3

View Answer

Answer: b [Reason:] According to IS (6403 -1981) standards, the shape factor for circle base is 1.3, 1.2 and 0.6 for S c, S q and S γ respectively.

5. The depth factor can be applied to footing only when___________
a) Back filling is compacted
b) Shape factors are not used
c) The base of the footing is circular
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The depth factor can be applied only the back filling is done with proper compaction.

6. The effect of water table is taken into account for bearing capacity in the form of___________
a) Depth factor
b) Inclination factor
c) Correction factor
d) Shape factor

View Answer

Answer: c [Reason:] The effect of water table is taken into account in the form of correction factor W’ applied to the wedge term.

7. If the water table is located at the depth D, then the value of W’ is taken as___________
a) 1
b) 0.5
c) 2
d) 0

View Answer

Answer: b [Reason:] If the water table is located at the depth D or likely to rise at the base of the footing or above, then the value of W’ shall be taken as 0.5.

8. For cohesion less soils, having c=0 Indian standard code recommends that the bearing capacity can be calculated based on__________
a) Relative density
b) Standard penetration resistance value
c) Static cone penetration
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] For cohesionless soils (c=0), Indian standard code recommends that the bearing capacity can be calculated a) based on relative density or b) based on standard penetration resistance value, and c) based on static cone penetration test.

9. The standard penetration resistance is determined at a number of selected points at intervals of__________
a) 80 cm
b) 75 cm
c) 100 cm
d) 10 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] Indian standard recommends that the standard penetration resistance is determined at a number of selected points at intervals of 75 cm in the vertical direction or change of strata if it takes place earlier.

10. The ultimate bearing capacity for cohesive soil can be calculated using the equation__________
a) q nf = c Nc .sc
b) q nf = c Nc .sc. dc. ic
c) q nf = Nc .sc .dc
d) q nf = sc. dc. ic

View Answer

Answer: b [Reason:] The net ultimate bearing capacity after construction on fairly saturated homogeneous cohesive soils can be calculated from the expression: q nf = c Nc .sc. dc. ic where, Nc = 5.14.

11. The value of c in the equation, q nf = c Nc .sc. dc. ic used for finding bearing capacity of cohesive soil can be calculated by___________
a) Unconfined compression strength test
b) Static cone penetration test
c) Relative density test
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The value of cohesion c can be obtained from unconfined compression strength test. Alternatively, cohesion c may be determined by static cone resistance q c using the empirical relation between q c and c.

Set 3

1. Khosla’s theory can be used for calculating which of the following?
a) uplift pressure and exit gradient
c) seepage pressure
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] khosla’s theory has an account of flow pattern below the impermeable base of hydraulic structures, hence it can be used to calculate the uplift pressure and the gradient at the exit, called the exit gradient.

2. The failure of Naror weir in India was due to__________
a) Excessive water pressure
b) Undermining
c) Hydraulic structure
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] According to Leliavsky (1965), failure of Norora weir in India was due to excessive water pressure (uplift pressure) causing the floor to be blown upwards.

3. The hydraulic gradient theory of weir design was developed by__________
a) Darcy and Beresford
b) Col. Clibborn
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In 1902, Col. Clibborn and Beresford developed the hydraulic gradient theory of weir design as a result of their experiment.

4. A hydraulic structure should not be built on pervious soil, because of_________
a) Higher water level at the upstream of the structure
b) Compressibility of the soil is low
c) Excessive water pressure above the soil
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] If a hydraulic structure is built on pervious soil, the higher water level at the upstream of the structure will cause seepage through the permeable soil.

5. Undermining of the sub soil is due to___________
a) Seepage
b) Piping
c) Excessive water pressure
d) Uplift pressure

View Answer

Answer: d [Reason:] : According to the commonly accepted ideas , the undermining is supposed to result from piping ,that is , the erosion of the sub-soil by the high velocities of flow of water through it when such velocities exceeds certain limit.

6. The pressure at the exit gradient at which the upward force is equal to the submerged weight of the soil is called the ___________
a) Floatation gradient
b) Bursting gradient
c) Critical gradient
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The upward force is equal to the submerged weight of the soil is called the flotation gradient (Terzaghi), or bursting gradient (Haigh) or the critical gradient (Khosla).

7. The concept of undermining by ‘foundation’ was put forward by____________
a) F.F.Haigh
b) Khosla
c) Casagrande
d) Pavlov sky

View Answer

Answer: a [Reason:] in 1925, professor Terzaghi put forward the conception of undermining by foundation.

8. In khosla’s theory ,the stream lines occurring under a horizontal is shown in the form of__________
a) Parabola
b) Ellipse
c) Hyperbola
d) Circle

View Answer

Answer: b [Reason:] For the case of two dimensional flows occurring under a straight floor, the stream lines are shown as confocal ellipse.

9. Which of the following is similar to that of khosla’s theory?
a) Darcy’s theory
b) Terzaghi’s theory
c) Bligh’s theory
d) Haigh theory

View Answer

Answer: c [Reason:] Both Bligh’s theory and khosla’s theory deals with finding of uplift pressure and exit gradient.

Set 4

1. The maximum load which can be carried by a pile is defined as its__________
a) Ultimate load carrying capacity
b) Ultimate bearing resistance
c) Ultimate bearing capacity
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The ultimate load carrying capacity, or ultimate bearing resistance or ultimate bearing capacity Q up is defined as the maximum load which can be carried by a pile and at which the pile continues to sink without further increase of load.

2. The allowable load which the pile can carry safely is determined on the basis of________
a) Factor of safety
b) Load test
c) Stability of the pile foundation
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The allowable load Qa is the safe load which the pile can carry safely and is determined on the basis of: i) overall stability of the pile-foundation ii) the permissible settlement iii) ultimate bearing resistance divided by factor of safety.

3. The load carrying capacity of a pile can be determined by which of the following methods?
a) Dynamic formulae
b) Static formulae
c) Plate load test
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The load carrying capacity of a pile can be determined by the following methods: i) Penetration tests ii) Dynamic formulae iii) Static formulae iv) Plate load test.

4. Which of the following are some of the commonly used dynamic formula?
a) Engineers News formula and Hiley’s formula
b) Static formula
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The Engineers News formula as proposed by Wellington and Hiley’s formula given by the original expression of Hiley are the commonly used dynamic formula.

5. When a pile hammer hits the pile, the total driving energy is equal to_________
a) Weight of hammer times the height of drop
b) Weight of the ram time times the height of the stroke
c) Sum of the impact of the ram
d) Sum of the impact of ram plus the energy delivered by explosion

View Answer

Answer: a [Reason:] When a pile hammer hits the pile, the total driving energy is equal to the weight of hammer the height of drop or stroke.

6. Dynamic formulae are best suited for_________ type of soil.
a) Fine grained soil
b) Coarse grained soil
c) Cohesive soil
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Dynamic formulae are best suited to coarse grained soils for which the shear strength is independent of rate of loading.

7. Dynamic formula does not indicate about_________
a) Temporary change in soil structure and Future settlement
b) Allowable load
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A disadvantage of dynamic formula is that it gives no indication about the reduced bearing future settlement or temporary changes in soil structure.

8. The dynamic formula is valueless for which of the following type of soil?
a) Loose sand
b) Saturated soil
c) Clay soil
d) Compacted soil

View Answer

Answer: c [Reason:] For clays, the dynamic formulae are valueless because the skin friction developed in clay during driving is very much less than which occurs after a period of time.

9. In dynamic formulae what are the energy losses, that is not accounted?
a) Energy Loss due to vibration and Energy loss due to heat
b) Frictional loss
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In dynamic formulae, the energy loss due to vibrations, heat and damage to dolly or packaging are not taken into account.

10. The greater objection to any of the pile driving formulae is_________
a) Uncertainty in relation between dynamic and static resistance
b) Shear strength of the soil
c) Uncertainty in the allowable pressure
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The greater objection to any of the pile driving formulae is the uncertainty about the relationship between the dynamic and static resistance to soil.

11. The static formula is based on the assumption that the ultimate bearing capacity Qup is equal to___________
a) Rf + Qa
b) Rf + Rp
c) As + Ap
d) Q up / F

View Answer

Answer: b [Reason:] The static formulae are based on the assumption that the ultimate bearing capacity Qup of a pile is the sum of the total ultimate skin friction Rf and total ultimate point or end bearing resistance Rp: Qup = Rf + Rp.

Set 5

1. Most of the motions encountered in soil dynamics are__________
a) Plane linear motion
b) Motion by impact
c) Horizontal motion
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Most of the motions encountered in soil dynamics work are those of vibration, plane linear motion, motion brought about by impact, shock, elastic waves, and seismic action of geophysical forces.

2. The theory of harmonic vibrations is applicable to _________ for designing of foundation.
a) Turbines
b) Motors
c) Generators
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The design of foundations of turbines, motors, generators, compressor, forge hammers and other machine having a rhythmic application of unbalanced forces requires special knowledge of theory of harmonic vibrations.

3. The constituent part of soil mechanics which deals with soil under dynamic condition is _______
a) Mass spring system
b) Soil dynamics
c) Soil system
d) Mass system

View Answer

Answer: b [Reason:] Soil dynamics is defined as that constituent part of soil mechanics which deals with soil under dynamic conditions.

4. The factor responsible for additional dynamic load in rotating machines are________
a) Static load and Inertial force
b) Geophysical force
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Inertial forces of rotating elements of machines contribute besides their static loads, additional dynamic loads.

5. In soil dynamics problems, the analysis may be conveniently carried out by___________
a) Spring mass system
b) Inertial force
c) Free vibration
d) Amplitude test

View Answer

Answer: a [Reason:] In soil dynamic problems, the analysis may be conveniently carried out by single equivalent mass supported by a perfectly elastic system or spring mass system.

6. The mass spring system has ________ degrees of freedom.
a) 4
b) 3
c) 6
d) 5

View Answer

Answer: c [Reason:] The elastic spring system has six natural frequencies and thus has six degrees of freedom.

7. The time for one complete oscillation of the mass in spring system is called_________
a) Amplitude
b) Time period
c) Free period
d) Frequency interval

View Answer

Answer: c [Reason:] The time for one complete oscillation of the mass is called the free period and the distance up or down from the equilibrium position is called the amplitude.

8. Which of the following expression is called the equation of motion?
a) fn = k / m
b) z + ωn2 z = 0
c) m z + ωn2 z = 0
d) k z + k / m = 0

View Answer

Answer: b [Reason:] The equation of motion is given by the following formula z + ωn2 z = 0 Where, m= mass of the vibrating body Z = acceleration ωn =natural frequency of the system.

9. For a oscillatory machine, the force can be expressed as _________
a) Cosine function and Sine function
b) Cosec function
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Generally for a oscillatory machine (where the machinery vibrates because an unbalanced rotational force exists), the force can be expressed as a sine or cosine function, such as F0sinωt.