Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The neighbouring polymeric chains in thermosets are held together by
a) Vander Waal’s force
b) Hydrogen bond
c) Covalent bond
d) Electrovalent bond

View Answer

Answer: c [Reason:] The neighbouring polymeric chains in thermosets are held together by covalent bonds. A covalent bond is bond by the sharing of electrons and have good strength.

2. Select the incorrect statement from the following option.
a) Thermosets have 3-dimensional, cross-linked network structure
b) Thermosets cannot be remoulded, reused or reclaimed
c) Thermosets are hard, strong and brittle
d) Thermosets are soluble in suitable solvents

View Answer

Answer: d [Reason:] Thermosets are insoluble in any solvent. They have 3-D cross-linked network structure and cannot be remoulded, reused or reclaimed. They are hard, strong and brittle.

3. Which of the following is not an example of thermosets?
a) Epoxy
b) Teflon
c) Vulcanised rubber
d) Bakelite

View Answer

Answer: b [Reason:] Epoxy, vulcanised rubber, Bakelite are some of the examples of thermosets. Teflon is not an example of thermosets. PTFE (Teflon) is best known for its use in coating non-stick frying pans and other cookware.

4. The condensation product of phenol and formaldehyde is known as
a) Phenolic resins
b) Urea formaldehyde resins
c) Polyvinyl chloride
d) Polystyrene

View Answer

Answer: a [Reason:] The condensation product of phenol and formaldehyde is known as phenolic resins or phenoplasts or PF resins. Phenoplasts include the expanded plastics obtained by introducing a blowing agent (foaming agent).

5. Which of the following condition is not true for the formation of Bakelite?
a) Excess of phenol
b) Excess of formaldehyde
c) Acid catalyst
d) Heat and curing agent

View Answer

Answer: b [Reason:] Excess of formaldehyde is not required for the formation of Bakelite. Excess of phenol is required in the formation of Bakelite and it also requires an acid catalyst and heat and curing agent.

6. Which of the following condition is not true for the formation of Resite?
a) Excess of formaldehyde
b) Base catalyst
c) Acid catalyst
d) Neutral or acidic conditions and heat

View Answer

Answer: c [Reason:] Acid catalyst is not used for the formation of Resite. It requires a base catalyst and excess of formaldehyde. It also require neutral or acidic conditions of heat.

7. Select the incorrect statement from the following option.
a) Phenolic resins are hard, rigid and strong
b) Phenolic resins have good abrasion resistance
c) Phenolic resins are usually dark coloured, pinkish brown
d) Phenolic resins have poor chemical resistance

View Answer

Answer: d [Reason:] Phenolic resins have good chemical resistance. All the other options are correct. Phenolic resins are hard, rigid and strong and have good abrasion resistance. They are usually dark coloured, pinkish brown.

8. Which of the following is not an application of phenolic resins?
a) Finishing of cotton textiles
b) Distributor heads of car
c) Domestic plugs and switches
d) Adhesives for grinding wheels

View Answer

Answer: a [Reason:] Distributor heads of car, domestic plugs and switches, adhesives for grinding wheels, etc are some of the applications of phenolic resins. It also include the expanded plastics obtained by introducing a blowing agent (foaming agent).

9. State true or false. Urea formaldehyde resins are used as adhesives for plywood and furniture.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Urea formaldehyde resins are used as adhesives for plywood and furniture. These resins are used in adhesives, finishes, particle board, MDF, and molded objects. UF and related amino resins are considered a class of thermosetting resins of which urea-formaldehyde resins make up 80% produced globally.

10. Select the incorrect statement about the Urea formaldehyde resins from the following option.
a) They are clear and colorless
b) They have good adhesive characteristics
c) They have low hardness and tensile strength than PF resins
d) They have excellent abrasion resistance

View Answer

Answer: c [Reason:] Urea formaldehyde resins have better hardness and tensile strength than PF resins. All the other options are correct. They are colorless, clear and have good adhesive characteristics and excellent abrasion resistance.

Set 2

1. The principle on which thin layer chromatography is based is that the
a) Different compounds are absorbed on an absorbent to different degrees
b) Different compounds are absorbed on an absorbent to same degrees
c) Different compounds are adsorbed on an adsorbent to different degrees
d) Different compounds are absorbed on an absorbent to same degrees

View Answer

Answer: c [Reason:] Thin layer chromatography is based on the fact that different compounds are adsorbed on an adsorbent to different degrees. It is a chromatography technique used to separate non-volatile mixtures.

2. The size of thin layer of adsorbent is about
a) 0.1 mm
b) 0.2 mm
c) 0.3 mm
d) 0.4 mm

View Answer

Answer: b [Reason:] The size of thin layer of adsorbent is about 0.2 mm. TLC plates are usually commercially available, with standard particle size ranges to improve reproducibility.

3. The chromaplate or thin layer chromatography plate is made up of
a) Glass
b) Wood
c) Fibre
d) Metal

View Answer

Answer: a [Reason:] The chromaplate or thin layer chromatography plate is made up of glass. TLC plates are usually commercially available, with standard particle size ranges to improve reproducibility. They are prepared by mixing the adsorbent, such as silica gel, with a small amount of inert binder like calcium sulfate (gypsum) and water.

4. The eluant filled in the closed jar is
a) Mixture of gases
b) Mixture of a liquid and a gas
c) Mixture of solids
d) Mixture of liquids

View Answer

Answer: d [Reason:] The eluant filled in the closed jar is liquid or mixture of liquids.

5. Select the incorrect statement from the following options.
a) The spots of colorless compounds are invisible to the eyes.
b) These spots can be detected by putting the plate under ultraviolet light
c) These spots can be detected by placing the plate in a covered jar containing iodine crystals
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the mentioned options are correct. The spots of colorless compounds are invisible to the eyes, can be detected by putting the plate under ultraviolet light and can be detected by placing the plate in a covered jar containing iodine crystals.

6. The relative adsorption of each components of the mixture is expressed in terms of its
a) Acceleration factor
b) Retardation factor
c) Both acceleration and retardation factor
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The relative adsorption of each components of the mixture is expressed in terms of its retardation factor (Rf).

7. Select the correct statement from the following.
a) Paper chromatography is a type of partition chromatography
b) A special quality paper is used in paper chromatography
c) Chromatography paper contains water trapped in it, which acts as stationary phase
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Paper chromatography is a type of partition chromatography. A special quality paper is used in paper chromatography which contains water trapped in it, which acts as stationary phase.

8. Amino acids detected by spraying the plate with ninhydrin solution is an example of
a) Column chromatography
b) Thin layer chromatography
c) Paper chromatography
d) Liquid chromatography

View Answer

Answer: c [Reason:] Amino acids detected by spraying the plate with ninhydrin solution is an example of paper chromatography. Paper chromatography is an analytical method that is used to separate colored chemicals or substances.

9. State true or false. Paper chromatography is based on continuous differential partitioning of components of a mixture between stationary and mobile phases.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Paper chromatography is based on continuous differential partitioning of components of a mixture between stationary and mobile phases. It is an analytical method that is used to separate colored chemicals or substances.

10. Retardation factor is the ratio of
a) Distance moved by substance from base line to distance moved by the solvent from base line
b) Distance moved by solvent from base line to distance moved by the substance from base line
c) Distance moved by substance from top line to distance moved by the solvent from top line
d) Distance moved by solvent from top line to distance moved by the substance from top line

View Answer

Answer: a [Reason:] Retardation factor is the ratio of distance moved by substance from base line to distance moved by the solvent from base line.

Set 3

1. Valence Bond Theory was developed in the year
a) 1916
b) 1927
c) 1930
d) 1932

View Answer

Answer: b [Reason:] The Valence Bond Theory was developed in 1927 by Heitler and London.

2. According to VBT, the formation of a stable bond requires
a) The electrons should have opposite spins
b) The two atoms should be close to each other
c) The greater overlapping of the electron clouds
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] According to VBT, when two atoms come closer to each other with opposite electron spins, due to mutual rearrangements (or overlapping) of their electron clouds, energy changes are produced.

3. The s-orbital does not show preference to any direction because
a) It is the smallest orbital
b) It is present in every atom
c) It is spherically symmetric
d) It is the first orbital

View Answer

Answer: c [Reason:] The s-orbital is spherically symmetric in shape so it does not show preference to any direction. It is same from all the directions.

4. The p-orbital is in the shape of a
a) Sphere
b) Dumbbell
c) Pear-shaped lobe
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The p-orbital is in the shape of a Dumbbell. It has 2 lobes which are pointing in opposite directions.

5. The Valence Bond Theory does not explain the paramagnetic nature of oxygen molecule.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Oxygen molecule is paramagnetic in nature, although it does not contain unpaired electrons which is not explained in VBT.

6. According to VBT, the direction of bond which is formed due to overlapping will be
a) In the same direction in which orbitals are concentrated
b) In the opposite direction in which orbitals are concentrated
c) Perpendicular to the direction in which orbitals are concentrated
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The direction of the bond formed will be in that direction in which the orbitals are concentrated. For Example: When two px orbitals overlap, the bond is formed along x-axis.

7. Which orbital would form more stronger bond if both of them have identical stability?
a) The one which is less directionally concentrated
b) The one which is more directionally concentrated
c) Both will be equally strong
d) It differs from atom to atom

View Answer

Answer: b [Reason:] When the two orbitals have identical stability or energy, the one which is more directionally concentrated would form a stronger bond.

8. The formation of odd electron molecules such as H2+, NO, O3 is also explained in VBT.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The Valence Bond Theory does not explain the formation of odd electron molecules such as H2+, NO, O3 etc, where no electron pairing takes place.

Set 4

1. According to Newton’s law of viscosity, the maximum velocity of flow is at
a) Top of the tube
b) Bottom of the tube
c) Middle of the tube
d) It is same at all the places

View Answer

Answer: c [Reason:] According to Newton’s law of viscosity, the maximum velocity of flow is at the middle of the tube. It states that for a given shear stress acting on a fluid element, the rate at which the fluid deforms is inversely proportional to the viscosity.

2. The factor on which viscosity depends is
a) Area of contact of two adjacent layers
b) Velocity difference between two adjacent layers
c) The distance between two adjacent layers
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The factors on which viscosity depends are- Area of contact of two adjacent layers, velocity difference between two adjacent layers and the distance between two adjacent layers.

3. The viscosity of a fluid is inversely proportional to the
a) Area of contact of two adjacent layers
b) Distance between two adjacent layers
c) Velocity difference between two adjacent layers
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The viscosity of a fluid is inversely proportional to the distance between two adjacent layers.

4. The Newton’s law of viscosity is not applicable to
a) Turbulent flow
b) Laminar flow
c) Streamline flow
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The Newton’s law of viscosity is not applicable to turbulent flow. According to Newton’s law of viscosity, for a given shear stress acting on a fluid element, the rate at which the fluid deforms is inversely proportional to the viscosity.

5. What is the dimension of viscosity?
a) MLT2
b) M1L-1T
c) ML-1T-1
d) ML-2T1

View Answer

Answer: c [Reason:] The dimension of viscosity is ML-1T-1. It’s unit is m2/s or stokes.

6. The absolute kinematic viscosity is the ratio of
a) Density to absolute viscosity
b) Absolute viscosity to density
c) Kinetic energy to absolute viscosity
d) Absolute viscosity to kinetic energy

View Answer

Answer: b [Reason:] The absolute kinematic viscosity is the ratio of absolute viscosity to density for any fluid.

7. On increasing the temperature, the viscosity of the fluid
a) Decreases
b) Increases
c) Remains constant
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] On increasing the temperature, the viscosity of the fluid decreases. This is because of the decrease in inter-molecular forces.

8. How does viscosity gets affected on increasing the pressure?
a) Viscosity increases
b) Viscosity decreases
c) Viscosity does not get affected by the pressure
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] At high pressures, the viscosity increases considerably. Zero viscosity is observed only at very low temperatures in superfluids.

9. Select the incorrect statement from the following option.
a) Viscosity helps in the selection of good lubricating oil
b) Light oils have low densities and easy flowability
c) Heavy oils are used on parts moving with high speed
d) Light oils do not impose much drag on high-speed parts

View Answer

Answer: c [Reason:] Heavy oils are used on parts moving with slow speed under heavy loads. All the other options are correct. Viscosity helps in the selection of good lubricating oil, light oils have low densities and easy flowability and do not impose much drag on high-speed parts.

10. 1 poise =
a) 10 N sm-2
b) 100 N sm-2
c) 1/100 N sm-2
d) 1/10 N sm-2

View Answer

Answer: d [Reason:] 1 poise = 1 dyne s cm-2 = 1/10 N s m-2.

Set 5

1. In wet corrosion, _________________ are formed at the cathodic areas.
a) Organic compounds
b) Metallic ions
c) Non-metallic ions
d) Inorganic compounds

View Answer

Answer: c [Reason:] In wet corrosion, non-metallic ions are formed at the cathodic areas. Cathodes are negatively charged electrodes and attract positive charges or non-metallic ions.

2. Which type of reaction occurs at anodic areas?
a) Oxidation
b) Reduction
c) Displacement
d) Addition

View Answer

Answer: a [Reason:] Oxidation occurs at anodic areas. Oxidation means addition of oxygen or removal of hydrogen.

3. Rusting of iron in neutral aqueous solution of electrolyte occurs in the presence of oxygen with the evolution of
a) Nitrogen
b) Chloride
c) Sulphide
d) Hydrogen

View Answer

Answer: d [Reason:] Rusting of iron in neutral aqueous solution of electrolyte occurs in the presence of oxygen with the evolution of hydrogen. Only hydrogen gas is evolved in this process.

4. Where does corrosion occurs in the rusting of iron?
a) At cathode
b) At anode
c) In electrolytic solution
d) Outside the solution

View Answer

Answer: b [Reason:] Corrosion occurs at anode but rust is deposited near cathode.

5. Which of the following cathodic reaction does not occur due to release of electrons at the anode?
a) Oxygen absorption
b) Hydrogen evolution
c) Electrodialysis
d) Electroplating

View Answer

Answer: c [Reason:] Oxygen absorption, hydrogen evolution and electroplating occur due to release of electrons at the anode.

6. Select the incorrect statement about the wet corrosion from the following option.
a) It involves the setting up of large number of galvanic cells
b) It is explained by absorption mechanism
c) It occurs only on heterogeneous metal surface
d) It is a fast process

View Answer

Answer: b [Reason:] Wet corrosion is explained by mechanism of electrochemical reaction. All the other options are correct.

7. Which of the following factor does not contribute to the rusting of iron?
a) Presence of acids and electrolytes
b) Contact with less reactive metal
c) Presence of water and oxygen
d) Contact with more reactive metal

View Answer

Answer: d [Reason:] Contact with more reactive metal does not contribute to the rusting of iron whereas all the other given factors contribute to the rusting of iron.

8. State true or false. Concentration cell corrosion occurs when a metallic surface is partially immersed in an electrolyte and partially exposed to air.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Concentration cell corrosion occurs when a metallic surface is partially immersed in an electrolyte and partially exposed to air. This is due to the the half part which is exposed to air. It gets in contact with air molecules and gets corroded.

9. Which of the following does not promote the differential aeration corrosion?
a) Accumulation of dirt
b) Partially covering metals
c) Wire fence kind of structures
d) Accumulation of oxygen

View Answer

Answer: d [Reason:] Accumulation of dirt, partially covering metals and wire fence kind of structures are the factors which promote the differential aeration corrosion.

10. State true or false. Poorly oxygenated part becomes cathode whereas well oxygenated part becomes anode in the differential aeration corrosion.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Poorly oxygenated part becomes anode and undergoes oxidation whereas well oxygenated part becomes cathode in the differential aeration corrosion.