Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of the following electrode/s is/are used for measuring electrode potential?
a) Reference electrode
b) Indicator electrode
c) Both reference and indicator electrode
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both reference and indicator electrodes are used for measuring electrode potential.

2. Which of the following conversion take place in galvanic cell and electrolytic cell?
a) Chemical energy to electrical energy without power supply
b) Electrical energy to chemical energy without power supply
c) Mechanical energy to chemical energy without power supply
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Galvanic cell convert chemical energy to electrical energy and electrolytic cell need external power supply, both are not same.

3. Which of the following can be used by NHE?
a) Reference electrode
b) Indicator electrode
c) Both reference and indicator electrode
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Normal hydrogen electrode is only used as indicator electrode.

4. Calomel electrode is made up of ______________
a) Mercurous chloride
b) Mercurous sulphide
c) Potassium chloride
d) Potassium sulphide

View Answer

Answer: a [Reason:] Mercurous chloride is known as calomel and calomel electrodes are used in reference electrodes.

5. Glass electrode is a/an ___________
a) Reference electrode
b) Indicator electrode
c) Calomel electrode
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Glass electrode is made up of ion sensitive glass tip and is used as indicator electrode.

6. Tip of indicator electrode will be ___________
a) Porous plug
b) Semipermeable membrane
c) Ion sensitive surface
d) Rigid glass

View Answer

Answer: c [Reason:] Tip of indicator electrode will be ion sensitive glass tip, which produces potential difference on surface.

7. Resistance of glass electrode will be ____________
a) Very low
b) Very high
c) Zero
d) Infinity

View Answer

Answer: b [Reason:] Resistance of glass electrode will be high as between 10 and 103MHz due to presence of glass membrane.

8. Which of the following represents pH of acidic medium?
a) Less than 7
b) Greater than 7
c) 0
d) 7

View Answer

Answer: a [Reason:] Material with pH value less than 7 is known as acidic.

9. Ground isolation in bioelectric measurement is not important.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In bioelectric measurement system, ground isolation is important since it prevents shocks.

10. EEG signal range is _________
a) Less than 1µV
b) Between 1 and 10µV
c) Greater than 10µV
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Electro Encephalograms range from 1 and 10µV.

Set 2

1. FDM is associated with ________________
a) FM/FM modulation
b) PDM/FM modulation
c) Both FM/FM and PDM/FM modulation
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] FDM or frequency division multiplexing is associated with FM/FM modulation.

2. In FDM, carrier signal have ______________
a) Low frequency
b) Very high frequency
c) Multiplexing is not possible
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] For multiplexing in FDM, carrier signal have very high frequency.

3. FM/FM telemetry is a/an _________
a) Analog telemetry system
b) Digital telemetry system
c) Analog or digital depending on design
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] FM/FM telemetry is an analog telemetry system.

4. Baseband frequency of FDM will be ________________
a) Less than 70 Hz
b) Less than 70 KHz
c) Less than 70 MHz
d) Less than 70 GHz

View Answer

Answer: b [Reason:] Baseband frequency for FDM will be between DC to 70 KHz.

5. Upper frequency limit of FDM is constant.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In FDM, upper frequency limit varies widely.

6. VCO is used for _________________
a) Amplification
b) Frequency modulation
c) Amplitude modulation
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] VCO or voltage controlled oscillator is used for frequency modulation.

7. SCO stands for ___________
a) Signal controlled oscillator
b) Switch controlled oscillator
c) Sub carrier oscillator
d) Sweep controlled oscillator

View Answer

Answer: c [Reason:] SCO is the short of sub carrier oscillator.

8. Centre frequency of sub carrier signal varies ____________
a) +/- 10%
b) +/- 7.5%
c) +/- 5%
d) +/- 2.5%

View Answer

Answer: b [Reason:] Variation of centre frequency of sub carrier signal will be +/- 7.5%.

9. What will be the frequency modulation index of SCO ?
a) 1
b) 2
c) 5
d) 9

View Answer

Answer: c [Reason:] Frequency modulation index of SCO is standardised to be 5.

10. For mf=5, how many side-bands will have for a modulated signal?
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8

View Answer

Answer: 8 [Reason:] For a modulated signal with index 5 will have eight side-bands.

Set 3

1. Which of the following is not a classification of fit?
a) Clearance
b) Transition
c) Interference
d) Enjoining

View Answer

Answer: d [Reason:] Simple classification of fits is down in 3 categories.

2. Which of the following always provides a positive clearance between the hole and the shaft over the entire range of tolerances?
a) Clearance
b) Transition
c) Interference
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Clearance positive imparts a positive clearance.

3. In this case, tolerance zone of hole is entirely below that of the shaft.
a) Clearance
b) Interference
c) Enjoining
d) Non of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Interference fit provides a positive clearance and hence tolerance zone of hole is below that of shaft.

4. Which of the following are true for system of tolerances to the shaft and the hole?
a) In hole-basis system, various shafts are associated with a single hole
b) In hole-basis system as well as shaft-basis system, various shafts are associated with multiple holes
c) In shaft-basis system, various shafts are associated with a single hole
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the standards.

5. The description of tolerances consists of two parts namely?
a) Fundamental deviation and magnitude of tolerance
b) Magnitude of deviation and magnitude of tolerance
c) Mean deviation and magnitude of tolerance
d) Fundamental deviation and tolerance

View Answer

Answer: a [Reason:] Fundamental deviation and magnitude of tolerance are decrypted in the tolerance.

6. Which of the following are true for fundamental deviation?
a) Gives location of tolerance zone
b) Capital letter is used for both holes and shafts
c) Small letter is used for both holes and shaft
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Tolerance zone is depicted by deviation while magnitude is depicted by grade.

7. How many grades of tolerances are there according to BIS system fits and tolerances?
a) 12
b) 14
c) 16
d) 18

View Answer

Answer: d [Reason:] As per the standard.

8. Tolerance for a shaft of 50mm diameter as the basic size, with the fundamental deviation denoted by g and tolerance of grade 7 is represented as?
a) g50,7
b) 50g7
c) 7g50
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] First fundamental deviation is written followed by diameter and grade.

9. The temperature at which new stress free grains are formed in the metal is called the ______ temperature.
a) Recrystallization
b) Crystallization
c) Solidification
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Definition of recrystallization temperature.

10. Hot working or cold working, which reduces strain hardening and residual stresses.
a) Hot working
b) Cold working
c) Both have equal effect
d) Impossible to detect

View Answer

Answer: a [Reason:] In hot working grains are re arranges as per requirement and no residual stresses.

11. Hot rolled components have better toughness and ductility.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Hot working refines grain structure an hence improves ductility and toughness.

12. Hot rolled components have better surface finish than cold rolled components.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Cold working gives better surface finish.

Set 4

1. How many types of jacks are there which can be used in a screw jack?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] Hydraulic jack and mechanical jack.

2. Which of the following does not form the important part of the screw jack?
a) Frame
b) Nut
c) Cup
d) Coupling

View Answer

Answer: d [Reason:] There is no specific requirement of coupling in the screw jack.

3. The transverse shear stress at the root of the threads in the nut can be given by?(symbols have their usual meaning, z=number of threads in nut)
a) 4W/πdz²
b) W/πdtz
c) 4W/πtd²
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] At root of threads, the area parallel to direction of force is considered which is equal to circumference x thickness x no. of threads.

4. What type of friction in cup design is recommended for the set screw?
a) Sliding
b) Rolling
c) Static
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Sliding friction, the total force require to raise the load is quite large as compared to that required in rolling friction. Hence length of handle in some cases becomes extremely large and thus it is impractical to use cups with sliding friction.

5. A differential screw is defined as a mechanical device consisting of two screws connected in parallel.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The two screws are connected in series.

6. In a differential screw, two screws are connected in series such that the resultant motion is the summation of the motion of the two screws.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The resultant motion is the difference of the individual motion of two screws.

7. A compound screw consist of two screws in parallel such that the resultant motion is the summation of the individual motion of screws.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The two screws are connected in series with the resultant motion being the sum of individual motion.

8. What is the output from differential screws when pitch of the two screws is 12mm and 8mm? Also the nut is rotated by applying a force of 120N at a radius of 300mm and the two screws remain stationary. The torque of raising and lowering for the two screws is 5k N-mm and 2.5k N-mm where k is the effective axial weight on the screw.
a) 13200 N-mm
b) 15200 N-mm
c) 19200 N-mm
d) 17200 N-mm

View Answer

Answer: c [Reason:] 120 x 300=5k+2.5k or k=4800N. Output=k x (12-8) or output=19200N-mm.

9. What is the efficiency of differential screws when pitch of the two screws is 12mm and 8mm? The nut is rotated by applying a force of 120N at a radius of 300mm and the two screws remain stationary. The torque of raising and lowering for the two screws is 5k N-mm and 2.5k N-mm where k is the effective axial weight on the screw.
a) 6.48%
b) 8.48%
c) 23.1%
d) 42.8%

View Answer

Answer: b [Reason:] 120 x 300=5k+2.5k or k=4800N. Output=k x (12-8) or output=19200N-mm. Efficiency=output/2πx120x300.

10. Efficiency of conventional power screw is greater than the efficiency of recirculating ball screw.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In recirculating ball screw, sliding friction is replaced by rolling friction and efficiency increases from 40% to 90%.

11. In which case is the wear more?
a) Conventional power screw
b) Recirculating power screw
c) Equal in both the cases
d) Cannot be determined

View Answer

Answer: a [Reason:] In recirculating ball screw, there is a lubricant film between the contacting surfaces and hence lesser wear.

Set 5

1. Efficiency of screw depends upon lead of the screw.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Efficiency= WL/[Pπd].

2. Efficiency of the screw depends upon helix angle but does not depend on friction angle.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Efficiency=tan(ἀ)/tan(Ǿ+ἀ) where ἀ=Helix angle and Ǿ=Friction angle.

3. Efficiency of the screw _______ with increase of coefficient of friction.
a) decreases
b) increases
c) has no effect
d) cannot be determined

View Answer

Answer: a [Reason:] Efficiency is inversely proportional to tan of the sum of helix and efficiency angle.

4. Maximum efficiency of a square threaded is given by
a) 1-sinǾ/1+sinǾ
b) 1+sinǾ/1-sinǾ
c) 1-2sinǾ/1+2sinǾ
d) 1+2sinǾ/1-2sinǾ

View Answer

Answer: [Reason:] Efficiency=Sin(2ἀ+Ǿ)-Sin Ǿ /Sin(2 ἀ+Ǿ+Sin Ǿ),For max efficiency, sin(2ἀ+ Ǿ)=1.

5. If friction angle is 30’ then the maximum efficiency of the screw is
a) 33%
b) 66%
c) 50%
d) Noe of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Maximum efficiency=1-sinǾ/1+sinǾ.

6. Maximum possible efficiency of a self-locking screw is
a) 50%
b) 75%
c) 66%
d) 33%

View Answer

Answer: a [Reason:] For self locking screw Ǿ(friction angle)>ἀ (helix angle), hence efficiency < tanǾ/tan(Ǿ+ἀ) or efficiency < tanǾ(1-tan²Ǿ)/2tanǾ.

7. In trapezoidal threads, f (coefficient of friction) can be taken as
a) f sec θ
b) f cos θ
c) f sin θ
d) f cosec θ

View Answer

Answer: a [Reason:] The normal force acting on the thread is W sec θ therefore the effect of the thread angle is to increase the frictional force by a term sec θ.

8. Clutch and coupling can be considered to be same.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Clutch is a temporary join while coupling is a permanent joint.

9. Cold rolled components have higher strengths and hardness than hot rolled components.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] During grain re-structuring, original strength of material is lost.

10. Which of the following are true?
a) Cold working reduces toughness and ductility
b) Cold worked components have poor resistance to shocks and vibrations
c) Tooling for cold working is cheaper as compared to hot working
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Properties of cold working.